TV TIPY 6.6. - 12.6. 2022

TV TIPY 6.6. - 12.6. 2022

článok



Pondelok, 6. jún

Rozlúčka s nocou (L'Adieu à la nuit, Franúczsko, 2019, André Téchiné), Dvojka, 22.00 Muriel chová kone a pestuje stromy v idylickom prostredí francúzskeho vidieka. Návšteva vnuka Alexa, ktorý sa prišiel rozlúčiť pred cestou do Kanady, ju poteší, veľmi rýchlo však zistí, že Alexovou cieľovou destináciou v skutočnosti nie je severná Amerika, ale Sýria. Čas beží rýchlo a Muriel musí urobiť všetko preto, aby vnukovi zabránila vstúpiť do radov džihádistov.

Nech je svetlo (Slovensko, Česko, 2019, Marko Škop), ČT art, 22.15
Posledný film Marka Škopa sleduje rodinu, ktorej otec odchádza do Nemecka, aby zarobil peniaze. Keď sa však po týždňoch roboty vracia na Vianoce domov, zisťuje, že jeho syn sa zaplietol s polovojenskou organizáciou a nejakým spôsobom má niečo spoločné s úmrtím svojho spolužiaka. Milan sa snaží prísť veci na koreň, zisťuje však skutočnosti, ktoré mu celý ten čas unikali. V hlavnej úlohe sa predstaví Milan Ondrík, ktorý získal na Festivale v Karlových Varoch hlavnú cenu ako Najlepší herec.

Vojna Roseovcov (The War of the Roses, USA, 1989, Danny DeVito), Prima MAX, 20.00
Snímka je niečo ako opak romantického filmu. Začína síce zaľúbením sa, vzťah medzi mladými ľuďmi však starne rovnako ako ľudia v ňom. V manželstve mali Galvin a Barbara jasne vymedzené role – kým Gavin zarábal, Barbara sa starala o domácnosť. Obaja partneri sa však časom menia do takej podoby, že jeden druhého nevedia absolútne vystáť. Film v réžii DannyhoDeVita je skvelou konverzačnou drámou s excelentnými výkonmi Michaela Douglasa a Kathleen Turner.

TV tipy 6.6. - 12.6. 2022


Utorok, 7. jún

Agatha (Veľká Británia, USA, 1979, Michael Apted), ČT art, 21.10
Medzi najväčšie filmové úspechy minulý rok zosnulého britského režiséra Michaela Apteda patrila aj táto nezvyčajná krimi dráma. Námet čerpá zo skutočného života, kedy sa slávna spisovateľka Agatha Christie na dva týždne stratila. Nikto nevedel, kde je ani čo sa s ňou stalo. Záhadu udržiavala aj samotná autorka, tá nikdy nikomu neprezradila, čo sa s ňou tých štrnásť dní dialo. Snímka pomenovaná Agatha ponúka jednu z možných verzií tohto slávneho príbehu. V titulnej role legendárna Vanessa Redgrave, okrem nej sa môžete tešiť aj na Dustina Hoffmana či neskoršieho predstaviteľa Jamesa Bonda, Timothy Daltona.

Rivali (Rush, USA, Veľká Británia, Nemecko, 2013, Ron Howard), Prima MAX, 20.00
Daniel Bruhl a Chris Hemsworth vo svojich zatiaľ dosť možno najvýraznejších filmových úlohách ako Niki Lauda a James Hunt, dve veľké legendy motoristického športu na poli Formule 1. Jeden je suchársky pedant, ten druhý nezodpovedný playboy. Film Rona Howarda patrí medzi jeho najlepšie nakrútené aj najlepšie honotené snímky s dokonale nakrútenými sekvenciami zo závodov. Len sa treba zmieriť s faktom, že Lauda a Hunt neboli v skutočnosti až takými rivalmi, ako ich prezentuje scenár kvôli dramatizácii deja.

Kingsman: Tajná služba (Kingsman: The Secret Service, Veľká Británia, USA, 2014, Matthew Vaughn), Dajto, 20.30
James Bond nie je jediný britský agent, ktorý stojí za zmienku. O slovo sa hlási aj nadnárodná špionážna agentúra Kingsman, zostavená skutočnými gentlemanmi a využívajúca najnovšiu technológiu a najmodernejšie zbrane. Eggsy je chlapec, mrhajúci svoj talent na pouličné priestupky. Osloví ho však Harry Hart s ponukou, aby sa k špiónom pridal. Jeho prvá misia však príde veľmi skoro – ekologický bojovník Valentine chce vyhubiť ľudstvo devastujúce jeho milovanú Zem. Harry a Eggsy teda musia spraviť všetko v ich silách, ak chcú planétu aj s jej obyvateľmi zachrániť.

TV tipy 6.6. - 12.6. 2022


Streda, 8. jún

Dogman (Taliansko, Francúzsko, 2018, Matteo Garrone), JOJ Cinema, 00.00
Matteo Garrone očaril aj vydesil filmový svet krimi snímkou Gomora, v ktorej v detailoch zobrazil fungovanie neapolskej mafie. Divákov rozdelil svojim nasledujúcim projektom Reality Show, na ktorý doteraz nemajú Garroneho fanúšikovia jednotný názor. Jeho Dogman vedie najmä predstaviteľ hlavnej role, Marcello Fonte, ktorý podáva vynikajúci herecký výkon ocenený na rôznych svetových festivaloch, vrátane Cannes či Európskych filmových cien. Zahral si strihača psov, ktorý sa jedného dňa rozhodne postaviť miestnemu surovcovi.

Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu (Hacksaw Ridge, Austrália, USA, 2016, Mel Gibson), AMC, 22.00
Desmond Doss bol 23-ročný mladík, ktorý sa rozhodol počas druhej svetovej vojny „bojovať“ bez pomoci strelnej zbrane. Príliš pochopenia v jeho okolí to nevyvolalo, ale ako zdravotník si našiel uplatnenie. Nakoniec sa však dostal aj do prvej bojovej línie, kde stále bojoval neozbrojený. Hacksaw Ridge je veľkým návratom „strateného syna“ Mela Gibsona medzi hollywoodsku režisérsku elitu. Okrem technických Oscarov si snímka vyslúžila nomináciu za najlepší film, najlepšiu réžiu a najlepšieho herca v hlavnej úlohe pre Andrewa Garfielda.

Deň zrady (The Ides of March, USA, 2011, George Clooney), Plus, 23.00
Štvrtý režijný pokus mimoriadne úspešného herca Georgea Clooneyho môžeme považovať za dosiaľ jeho najsvižnejší a možno aj najvydarenejší kúsok. Voľby v Amerike, ako vieme, je jedna veľká mediálna fraška a práve na ňu sa prostredníctvom postáv kandidáta, tlačového hovorcu a mladej praktikantky režisér upriamuje. Zástup mnohých hereckých zvučných mien a precízne napísaný scenár zabezpečia kvalitný filmový zážitok aj ľuďom o politiku sa nezaujímajúcich.

TV tipy 6.6. - 12.6. 2022


Štvrtok, 9. jún

Ja, Maria Callas (Maria by Callas, Francúzsko, 2017, Tom Volf), Dvojka, 20.10
Príbeh najslávnejšej opernej divy všetkých čias Marie Callas, vybudovaný na základe dosiaľ neznámych filmových archívnych materiálov, nezverejnených nahrávok a fotografií, ale aj osobnej korešpondencie. Film odhaľuje nielen jej cestu od skromných začiatkov až k postaveniu absolútnej svetovej superhviezdy, ale aj sériu osobných tragédií, ktoré život speváčky poznamenali.

Hogo fogo Homolka (Československo, 1970, Jaroslav Papoušek), Dvojka, 22.50
Jedna z najobľúbenejších českých komediálnych trilógií nestráca humor a trefné vykreslenie každodenného života priemernej českej rodinky za socializmu ani v druhom dieli. Homolkovci si kúpia auto a konečne si môžu zájsť kam chcú a kedy chcú. Lenže dohodnúť sa na cieli prvej spoločnej cesty nebude jednoduché. Nakoniec sa vyberú na výlet za dedom do jednej dedinky na juhu Čiech. Tu sa samozrejme opäť spustí kolotoč humorných situácií, ktoré už v našej kultúre medzičasom zľudoveli.

Šialený Max (Mad Max, Austrália, 1979, George Miller), Filmbox, 23.50
Príbeh Mad Max: Fury Road, komerčného hitu spred pár rokov v skutočnosti začal už v roku 1979, keď režisér George Miller nakrútil úplne prvý film z tejto akčnej sci-fi série. Odohráva sa v dystopickom svete, kde nevládnu žiadne pravidlá a kde jedinou autoritou je strach v podobe motrokárskeho gangu, ktorý terorizuje svoje okolie. Keď si však za svoje obete vyberú rodinu a blízkych priateľov bývalého policajta Maxa Rockatanskyho, nájdu legitímneho oponenta – z Maxa sa totiž stáva šialenec túžiaci po pomste.

TV tipy 6.6. - 12.6. 2022


Piatok, 10. jún

Legendy zločinu (Legend, Veľká Británia, 2015, Brian Helgeland), Filmbox, 20.05
Pokiaľ ste hard core fanúšikom/ fanúšičkou Toma Hardyho a chcete ho vidieť hneď v jednom filme dvakrát, tak sa vám takáto možnosť naskytne pri vysielaní životopisného filmu Legendy zločinu. Ten pojednáva o dvoch rozdielnych bratoch, Reggieho a Rona Krayových, ktorí vládli londýnskemu podsvetiu v 60- rokov. Teda rozdielnych, jeden je síce viac psychopatický ako ten druhý a homosexuál, vyžívanie sa v násilí ale mali chlapci spoločné. To si odniesla aj krásna manželka jedného z nich.

Umučenie Krista (The Passion of the Christ, USA, 2004, Mel Gibson), Film+, 22.00
Keď sa v kinách objavilo Umučenie Krista, Mel Gibson bol už niečo vyše dekádu jedným z najúspešnejších hercov, ale aj oscarovým režisérom. To, čo ale kontroverzná snímka spôsobila v kinách zrejme nikto neočakával. Film bol kvôli explicitnému zobrazeniu násilia považovaný za príliš aj na skúsenejšieho filmového diváka a noviny plnili informácie o tom, kto počas premietania odpadol a koľkí ľudia nezvládli ani dopozerať.

Lepšie neskoro ako nikdy (Something's Gotta Give, USA, 2003, Nancy Meyers), Doma, 20.30
Trochu neprávom zabudnutá romantická komédia z rangu tých, ktoré sa zaoberajú láskou medzi staršími pármi. Aj o tom je život a vôbec to neznamená, že by nemohol takýto príbeh pobaviť aj mladšie publikum. Najmä, ak sa v hlavných úlohách predstavili Jack Nicholson a Diane Keaton. Harry Sanborn po uháňaní stále mladších a mladších žien v porovnaní s jeho postupujúcim vekom konečne prezrie a zistí, že niektoré veci sa nedajú oklamať. Lenže čo ak sa o šarmantnú ženu začne zaujímať mladý doktor s tvárou Keanu Reevesa?

TV tipy 6.6. - 12.6. 2022


Sobota, 11. jún

Lidice (Česko, Slovensko, 2011, Petr Nikolaev), Dvojka, 20.30
Pravdepodobne každý pozná okolností jednej z najväčších lokálnych tragédii 2. svetovej vojny. Samotný projekt chceli natočiť už majstri režiséri Martin Frič či Miloš Forman. Ani jednému z nich sa to nepodarilo. Neskôr začala podľa scenára Zdeňka Mahlera (s ktorým chcel pracovať aj Forman) nakrúcať film Alice Nellis, kvôli zraneniam však dokončenie snímky musela prenechať Petrovi Nikolaevovi. Film prepája tri dejové linky – nešťastnej synovražde, vďaka ktorej ale prežije jediný občan Lidic, osud listu, ktorý slúžil ako zámienka pre vypálenie dediny a nakoniec osud lidického žandára a jeho vzťah k novému politickému zriadeniu.

Matthias a Maxime (Matthias et Maxime, Kanada, 2019, Xavier Dolan), ČT art, 22.45
Titulní hrdinovia príbehu sú už od detstva nerozlučnými priateľmi. Spoločne dospeli a ako kamaráti prekonali všetky problémy, ktoré by stáli v ceste ich priateľstvu. Keď sa vyskytne príležitosť zahrať si v študentskom filme, súhlasia. Keď sa, ako im scenár prikázal, pred kamerou pobozkajú, všetko sa zmení. Zrazu sa celý ich vzťah začína na úplnom začiatku, musia si ho nanovo definovať. Snímka je zatiaľ posledným režisérskym počinom mimoriadne úspešného a oceňovaného kanadského režiséra Xaviera Dolana.

Bertha z dobytčiaku (Boxcar Bertha, USA, 1972, Martin Scorsese), Dvojka, 23.30
Skutočný príbeh Berthy Thompsonovej z Arkansasu, ktorá si kvôli cestovaniu v železničných vagónoch pre dobytok vyslúžila prezývku Bertha z dobytčiaku. Široké srdce mladej Berthy je napriek neľahkému životu počas hospodárskej krízy 30-rokov plné ideálov. Zamiluje sa do Big Billa Shellyho a spoločne chcú bojovať proti neprávostiam železničnej spoločnosti. Ich boj za spravodlivosť sa však náhle zmení na otvorenú rebéliu. Stane sa z nich neporaziteľná zločinecká banda, ktorej legenda koluje po celom americkom Juhu. Sú známi nielen vášnivou láskou, ale aj násilnosťami. Nemilosrdne sa vyrovnajú s každým, kto sa im pri prepadoch a rabovaní postaví do cesty. Život na úteku však pripraví množstvo pascí ich láske i osudu.

TV tipy 6.6. - 12.6. 2022


Nedeľa, 12. jún

Vtáci (The Birds, USA, 1963, Alfred Hitchcock), Dvojka, 21.20
Krásna a bohatá blondínka Melanie Daniels prichádza do malého mestečka v severnej Kalifornii za priateľom Mitchom, ktorý tam trávi víkendy. Krátko po jej príchode sa ukáže, že vtáci v oblasti sa správajú veľmi zvláštne. Melanie napadne čajka a v mestečku sa začínajú zhromažďovať tisíce vtákov, ktoré útočia na všetkých, ktorí sa objavia vonku. Jeho obyvatelia musia čeliť neočakávanej a nevysvetliteľnej prírodnej katastrofe.

Walk the Line (USA, Nemecko, 2005, James Mangold), ČT2, 21,50
Životopisná snímka o jednej z najväčších hudobných legiend 20. storočia – Johnnym Cashovi. Film sa zaoberá jednak pohnutým detstvom, v ktorom spevák prišiel o brata, ale aj komplikovaným vzťahom s otcom, pretrvávajúcom až do dospelosti. Zaznamenáva však aj prvé pokusy a úspechy na poli hudby aj stretnutie, ktoré Johnnymu zmení život – s kolegyňou June Carter. V hlavných úlohách sa objaví Joaquin Phoenix a Oscarom ocenená Reese Witherspoon.

Zítra to roztočíme, drahoušku...! (Československo, 1976, Petr Schulhoff), Jednotka, 16.05
Ďalšia z legendárnych československých komédií normalizačného obdobia sedemdesiatych rokov. Sledujeme žabomyšie vojny dvoch manželských párov obývajúcich typický panelový činžiak. Svoj komediálny talent tu opäť potvrdili legendy nášho filmu, ako Miloš Kopecký, Iva Janžurová, Stela Zázvorková a trochu nedocenený herec František Peterka s vynikajúcim komediálnym timeingom. Zítra to roztočíme, drahoušku sa trochu vymyká z menšej vlny sci-fi komédií tohto obdobia a ťaží zo situácií bežného života.

TV tipy 6.6. - 12.6. 2022


autor Tatiana Rusnáková 7.6.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.