TV TIPY 9.5. - 15.5. 2020

TV TIPY 9.5. - 15.5. 2020

článok




Pondelok, 9. máj

Saulov syn (Saul fia, Maďarsko, 2015, László Nemes), Dvojka, 22.05
Saul Ausländer je členom Sonderkommanda v osvienčimskom krematóriu. Otupený nevýslovnými hrôzami, ktoré ho obklopujú, stoicky presúva telá zavraždených z plynovej komory do krematória a zbavuje ich čohokoľvek hodnotného, čo ešte mali pri sebe, alebo na sebe. Jedného dňa však medzi obeťami zbadá malého chlapca a rozhodne sa urobiť všetko preto, aby ho mohol dôstojne pochovať.

Schindlerov zoznam (Schindler's List, USA, 1993, Steven Spielberg), Jednotka, 20.30
Poľský Krakov 1939. Židovská obec je vystavená stále sa zvyšujúcemu tlaku zo strany nacistov. Do tejto situácie vstupuje neúspešný obchodník Oskar Schindler, člen nacistickej strany, veľký zvodca a muž, ktorý cíti, že by na vojnovom utrpení mohol veľmi dobre zarobiť. Lacná pracovná sila v židovskom ghette zaisťuje jeho továrne na smaltované riady obrovské zisky. Lenže Tretia ríša má s jeho zamestnancami úplne iné úmysly, v nákladných vagónoch ich chce poslať do Osvienčimu. Sám Schindler možno netušil, kedy v týchto neľudských opatreniach prestal vnímať ohrozenie svojho podnikania, a kedy začal o „svojich“ židov bojovať kvôli vlastnému svedomiu.

Nech vojde ten pravý (Let the Right One In, Veľká Británia, USA, 2010, Matt Reeves), Plus, 22.35
Ide o americký remake úspešného švédskeho hororu, v ktorom sa do susedstva šikanovaného chlapca Owena prisťahujú noví susedia – starší muž s Owenovou rovesníčkou Abby. Deti sa skamarátia, i keď si Owen uvedomuje, že Abby nie je obyčajné dievča. Zisťuje, že k prežitiu potrebuje ľudskú krv- V ich okolí v poslednom čase vzrastá počet vrážd, Owen začína o živote svojej priateľky niečo tušiť.


Utorok, 10. máj

Láska pod kapotou (Česko, Slovensko, 2021, Miro Remo), Dvojka, 23.00
Odhodlaný päťdesiatnik Jaroslav má v živote dve vášne. Rýchle autá a školskú lásku Jitku, ktorá mu po spackanom manželstve vrátila nádej a chuť ísť ďalej. Jitka, služobne najstaršia autokrosová vodička v Čechách, by sotva našla lepšieho mechanika a kouča, než je Jaroslav. Ten pre ňu znova a znova stavia z ojazdených vozidiel pretekárske autá a spoločne dúfajú vo víťazstvo. Športové zápolenie je len kulisou pre skutočný "závod života", v ktorom pár zatiaľ nepatril medzi favoritov. Frustrácia a dezilúzie minulosti tak môžu nabrať prekvapivý smer. Režisér Miro Remo prichádza s príbehom z moravsko-slovenskom pohraničia, ktorému nechýba dráma ani humor.

Voľný pád (Falling Down, USA, Francúzsko, Veľká Británia, 1993, Joel Schumacher), AMC, 22.00
Michael Douglas snáď ešte nikdy nebol tak presvedčivý. Častý predstaviteľ arogantných boháčov, či promiskuitných alfa samcov tentokrát stvárnil chlapíka zo strednej vrstvy, ktorému skrátka jedného dňa v dopravnej zápche pretiekli nervy. Film Joela Schumachera sa odohráva v krátkom časovom úseku a v niekoľkých dlhších sekvenciách nám predvádza, ako môže padnúť človek na samotné psychické dno. Jeho vyčíňanie v Los Angeles sleduje postarší policajt Robert Duvall, ktorý to taktiež nemá doma najjednoduchšie.

Tmavomodrý svět (Česko, Veľká Británia, Nemecko, Dánsko, 2001, Ján Svěrák), ČT1, 20.10
Vojnový veľkofilm Jána Svěráka si vyžiadal vzhľadom na vysoké náklady a požiadavky na bohatú výpravu koprodukciu s Veľkou Britániou. V príbehu o letcoch českých stíhačov RAF počas druhej svetovej vojny sa venoval ako bojovým scénam, tak ich súkromnému životu a divák tak nemá problém s naviazaním vzťahu hneď k niekoľkým postavám. V hlavných úlohách sa predstavili Ondřej Vetchý a Kryštof Hádek, ale korenie filmu dodáva najmä Oldřich Kaiser ako ich vtipný frajerský kolega v tíme letcov.


Streda, 11. máj

Vojnový kôň (War Horse, USA, India, 2011, Steven Spielberg), Prima MAX, 20.00
Britský farmár Ted kúpil koňa skôr omylom. Potreboval síce zviera, ktoré by mu pomohlo pri orbe, kúpený kôň sa na to ale vôbec nehodí. Farmárov syn Albert si ho však mimoriadne obľúbi. Vyrastá s ním, no keď vstúpi Británia do vojny, farmár koňa predá armáde. Zviera putuje po mnohých majiteľov. Snímka bola nominovaná na šiestich Oscaroch a so Spielbergom na ňom spolupracovalo niekoľko jeho dlhoročných kolegov, vrátane skladateľa Johna Williamsa alebo strihača Michaela Kahna.

Begin Again (USA, 2013, John Carney), JOJ Cinema, 21.55
Hudobná romantická dráma Johna Carneyho rozpráva o dvoch dlhoročných priateľov, ktorých odjakživa spája hudba. Tú obaja milujú a aj sa jej profesionálne venujú. Keď ale Dave podpíše zmluvu s veľkou nahrávacou spoločnosťou, náhla sláva ho rýchlo zmení a na Grettu už nemyslí. Tá vystupuje v malých baroch, kde si ju všimne neúspešný producent. Navrhne jej vytvoriť pieseň, na ktorú staví všetko, čo mu ešte ostalo.

Dunkirk (Veľká Británia, Holandsko, Francúzsko, USA, 2017, Christopher Nolan), Dajto, 20.30
Britský režisér Christopher Nolan pravidelne strieda vo svojej tvorbe mysteriózne sci-fi snímky a „civilnejšie“ záležitosti, pokiaľ tak môžeme nazvať aj osudy Batmana. Dunkirk je film nakrútený na základe skutočných udalostí počas bojov v druhej svetovej vojny na pobreží francúzskeho Dunkirku. Opäť však ide o netradične prerozprávané dielo. Paralelne sledujeme boje na zemi, vo vzduchu a na vode. Tešte sa na Toma Hardyho, Cilliana Murphyho, Kennetha Branagha alebo Marka Rylancea.

 


Štvrtok, 12. máj

Vtáčkovia, siroty a blázni (Československo, Francúzsko, 1969, Juraj Jakubisko), Dvojka, 22.45
V bližšie neurčenom čase sa odohráva tento legendárny film Juraja Jakubiska. Ľúbostný príbeh dvoch mužov a jednej ženy dáva otázky o slobode a beznádeji a o tom, či maska blázna dokáže ochrániť pred realitou okolitého sveta. Snímka, ktorá po dokončení putovala priamo do trezoru odkazuje aj na politické udalosti doby, od sklamania z roku 1968 až po upálenie hlavnej postavy. V hlavných úlohách sa predstaví Magda Vašáryová, Jiří Sýkora a Phillipe Avron.

Skokan (Jumper, USA, Kanada, 2008, Doug Liman), Plus, 20.30
David nemal práve najradostnejšie detstvo – s rodičmi si veľmi nerozumel a v škole si ho spolužiaci doberali pre jeho priateľstvo s Millie. Pri jednej zo šarvátok však zistí, že má schopnosť, akú nemá nikto v jeho okolí. Dokáže sa totiž preniesť na akékoľvek miesto na svete. Zo začiatku to využije vo vlastný prospech – užíva si neobmedzenú slobodu aj luxus. V pätách je mu však agent Cox, ktorý má za cieľ všetkých Jumperov nájsť a zabiť. David pochopí, že jeho schopnosť je darom, ktorý musí ochrániť za každú cenu.

Lady Macbeth (Veľká Británia, 2016, William Oldroyd), JOJ Cinema, 20.15
Katherine a Alexander sa stávajú na začiatku historickej snímky z druhej polovice 19. storočia manželmi. Ide však o vopred dohodnuté manželstvo, ktoré dojednal mužov otec kvôli získaniu pozemku otca Katherine. Alexander musí na čas z domu odísť a žena sa doma začne nudiť. Spoznáva sympatického Sebastiana a prepukne medzi nimi vášnivý vzťah. Zakázaná láska však v tejto dobe nie je práve najšťastnejšie riešenie nenaplneného manželstva. Film sa dostal do najnovšieho výberu knihy 1001 filmov, ktoré musíte vidieť predtým, než zomriete.


Piatok, 13. máj

Mama Brasil (Benzinho, Brazília, Uruguaj, Nemecko, 2018, Gustavo Pizzi), ČT art, 23.40
Mama Brasil je príbehom obyčajne neobyčajnej rodiny z predmestia Ria de Janeira. Irena s manželom vychovávajú štyroch synov v polorozpadnutej chajde, aj tak je však ich život šťastný a veselý, keďže sú si navzájom veľmi blízki. Jedného dňa však jeden z Ireniných synov dostáva ponuku hrať profesionálne hádzanú v Nemecku. Irena vie, že ho musí pustiť, nechce to však urobiť. Režisérom snímky je Gustavo Pizzi, ktorý scenár napísal spoločne so svojou skutočnou manželkou, predstaviteľkou Ireny Karine Teles.

Páni majú radšej blondínky (Gentlemen Prefer Blondes, USA, 1953, Howard Hawks), ČT2, 22.10
Legendárna komédia vystrelila Marilyn Monroe do pozície najväčšej filmovej hviezdy všetkých čias, no na druhej strane ju zaškatuľkovala ako hlúpu blondínu, označenia, ktorého sa nevedela striasť celú svoju kariéru. Jej herecký a komediálny talent je však nesporný a dokazuje to aj v role Lorelei, ktorej najväčším cieľom je nájsť si zabezpečeného ženícha. Pracuje ako tanečníčka v kabarete, v dvojici s Dorothy (v podaní Jane Russell). Tá si tiež chce nájsť manželstva, jej ide ale hlavne o to, aby bol inteligentný a milujúci.

Spáči (Sleepers, USA, 1996, Barry Levinson), Jednotka, 22.05
Skupinke kamarátov vo vykričanej newyorskej štvrti sa jeden z ich žartíkov vymkol z rúk a skončil smrťou. Dostali sa do nápravného ústavu pre mladistvých, kde im sadistickí dozorcovia spravili zo života peklo, kvôli ktorému po rokoch nemyslia na nič iné, ako rafinovanú a zničujúcu pomstu. V hlavných úlohách uvidíte Kevina Bacona, Billyho Crudupa, Roberta de Nira aj Dustina Hoffmana.


Sobota, 14. máj

Rodinná oslava (Festen, Dánsko, Švédsko, 1998, Thomas Vinterberg), Dvojka, 23.00
Príbeh sa odohráva na idylickom dánskom vidieku, kde sa schádza rodina a priatelia pri príležitosti oslavy jubilea obľúbeného podnikateľa. Pri jednom z príhovore sa však jeho syn zverí s desivým tajomstvom. Snímka je psychologickou sondou svojich postáv, pozoruje ich v spoločnosti ale aj individuálne. Snímku natočil minuloročný laureát Oscara za Najlepší zahraničný film, rovnako je to prvý film nakrútený podľa zásad Dogmy 95.

Druhá alebo prvá (Stepmom, USA, 1998, Chris Columbus), Doma, 20:30
Chris Columbus natočil okrem obľúbených rodinných klasík aj zaujímavú drámu o veľmi nezvyčajnej rodine. Jej príbeh sa začína civilizovaným rozvodom Lukea a Jackie. Navždy ich ale spájajú stále veľmi malé deti. Luke si po čase nájde priateľku, ktorá sa tak automaticky stáva deťom macochou. A presne tak ju aj vnímajú – ako ženu, ktorá odohnala otca od mamy. Tak to ale nie je, a Isabel si musí s deťmi pomaly a veľmi opatrne budovať k deťom vrúcny vzťah. Situáciu jej ale skomplikuje náhle ochorenie Lukea, ktoré ju prinúti urýchliť prehlbovanie vzťahov k deťom.

Pí a jeho život (Life of Pi, USA, Taiwan, Veľká Británia, Kanada, 2012, Ang Lee), Plus, 20.30
Vizuálne nádherný film Anga Leeho zaujal americkú akadémiu natoľko, že ho ocenila štyrmi Oscarmi, čím paradoxne Pí a jeho život dodnes trochu trpí. Príbeh chlapca menom Pí a jeho strastiplnej cesty z Indie do Kanady, kedy sa nešťastnou náhodou ocitá sám uprostred oceánu na člne spoločne s hladným tigrom. Ang Lee nám predkladá dej očami mladíka prostredníctvom retrospektívneho rozprávania. Ide o úchvatný detský film, ktorý vo viacerých smeroch môže pripomenúť Nekonečný príbeh.

 


Nedeľa, 15. máj

Balada o siedmich obesených (Československo, 1968, Martin Hollý ml.), Dvojka, 14.55 Snímka Martina Hollého ml. patrí nielen k najlepším televíznym filmom v našej kinematografii, ale aj medzi jej absolútny vrchol. Príbeh je rozprávaním o poslednej noci siedmich, na smrť odsúdených väzňov. Každý je izolovaný vo vlastnej cele, stretávajú sa len na chvíľu. Každý z nich premýšľa o tom, čo bude, a aj keď sa nechcú poddávať strachu, odolať mu nie je také jednoduché. Na titule sa podieľali majstri vo svojom odbore, okrem režiséra aj kameraman Stanislav Szomolányi, scenárista Tibor Vichta, z hercov uvidíte Milku Vašáryovú, Zdenu Grúberovú, Milana Kiša, Ivana Mistríka a ďalších.

Eva Nová (Slovensko, Česko, 2015, Marko Škop), Dvojka, 20.10
Emília Vášáryová hrá zabudnutú herečku, ktorá sa vracia z protialkoholického liečenia a snaží sa opäť oživiť vzťahy s okolím a najmä so svojim synom. Slovenská variácia na tému druhej šance patrí medzi najlepšie tunajšie snímky posledného obdobia. Marko Škop nikdy neklesne do lacného sentimentu, naopak scenár sa vyznačuje maximálnou civilnosťou a uveriteľnosťou. Snímka získala cenu Slnko v sieti v piatich kategóriách a Škop medzinárodnú cenu kritikov pre objav roku na MFF v Toronte v roku 2015.

Medená veža (Československo, 1970, Martin Hollý ml.), Jednotka, 16.15
Jeden z najslávnejších dobrodružných československých filmov a určite najlepší tunajší horský film nakrútil v roku 1970 Martin Hollý podľa scenára Ivana Bukovčana. Príbeh troch vysokohorských nosičov, veľkých kamarátov, ich stretnutie s krásnou ženou, rivalita, problémy vo svete reálnom „tam dole“ a jedna tragédia. Presne tak vyzerá recept na dokonalý komerčný film. Hollý nakrútil o rok neskôr už trochu menej vydarené, ale populárne pokračovanie Orlie pierko.


autor Tatiana Rusnáková 9.5.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.