TV TIPY 27.4. - 1.5. 2022

TV TIPY 27.4. - 1.5. 2022

VOD recenzia



Streda, 27. apríl

Tri dni k slobode (The Next Three Days, USA, Franúczsko, 2010, Paul Haggis), Prima MAX, 20.00
Maželka Johna Brennena je náhle obvinená z vraždy a následne odsúdená na odpykanie si trestu do miestnej väznice. John pochopí, že cestou spravodlivosti už nič nedosiahne a rozhodne sa svoju manželku vyslobodiť. Tuctovo znejúci námet ukrýva v sebe veľa originálnych nápadov, vynikajúcu Haggisovu réžiu a ide o výnimku, potvrdzujúcu pravidlo, že remake nemôže prekonať originá. Tri dni k slobode s Russelom Croweom v hlavnej úlohe je však ešte lepším filmom, ako francúzsky originál z roku 2008.

Judy (Veľká Británia, 2019, Rupert Goold), JOJ Cinema, 20.15
Biografie legendárnej Judy Garlandovej. Slávna bola už ako dieťa, hrala v čoraz úspešnejších filmoch, bola miláčikom Ameriky a jeden čas bola snáď aj najslávnejšou ženou sveta. V jej súkromí však nebolo vždy všetko také ružové – daňou za úspech bola čoraz citeľnejšia samota, ktorú liečila alkoholom a prehlbovala závislosťou na liekoch. Postavu Judy si zahrala Reneé Zellweger, ktorá bola za túto rolu ocenená ako najlepšia herečka na zatiaľ posledných Oscaroch.

Pán Prsteňov: Návrat kráľa (The Lord of the Rings: The Return of the King, USA, Nový Zéland, 2003, Peter Jackson), Nova Cinema, 20.00
Tretií film zo série Pána prsteňov býva označovaný ako najlepší. V kinách zarobil viac ako miliardu dolárov a na Oscaroch v roku 2003 absolútne vymazal konkurenciu so ziskom 11 sošiek. Putovanie za zničením Prsteňa sa blíži ku koncu. Kým Gandalf sa spoločne s Gimlim, Legolasom a Aragornom ponáhľajú na pomoc Gondoru, Frodo so Samom a Glumom postupujú čoraz hlbšie do Mordoru.

TV tipy 27.4. - 1.5. 2022


Štvrtok, 28. apríl

Obrazy starého sveta (Československo, 1972, Dušan Hanák), Dvojka, 22.45
Obrazy starého sveta patria medzi najdôležitejšie a najlepšie dokumenty, aké kedy na Slovensku vznikli. Nakrútil ich Dušan Hanák a ako názov napovedá, film sa zaoberá životom ľudí spätých s prírodou na slovenskom vidieku, ktorý môžeme nazvať v porovnaní s mestským životom „starým svetom“. Obrazy tohto dokumentu vám ale dajú na známosť, že práve spätosť s prírodou je tá skutočná ľudská prirodzenosť. Dokument je nakrútený poetickým štýlom a v období normalizácie s ním mala „vrchnosť“ problém...

Bolo raz jedno more... (Slovensko, Poľsko, 2021, Joanna Kožuch), Dvojka, 21.25
Bolo raz Aralské more, štvrté najväčšie jazero na svete. Jeho tragédia sa začala s myšlienkou postaviť v jeho blízkosti bavlníkové plantáže. V očakávaní “bieleho zlata” sa vybudoval systém zavlažovacích kanálov. Rieky stratili silu, Aralské more začalo vysychať. Rybári stratili prácu, továrne naviazané na rybolov sa zavreli. Aj výskumná stanica na vývoj biologických zbraní, situovaná na jednom z ostrovov, zmizla, pretože ostrovov už niet. Len púšť sa stále rozrastá a suché soľné kryštáliky sa ligotajú na pôvodnom dne mora. Snímka je čerstvým laureátom Slnka v sieti ako Najlepší animovaný film uplynulého roka.

Fargo (USA, Veľká Británia, 1996, Joel Coen, Ethan Coen), Prima MAX, 22.00
Jeden z najzásadnejších filmov v kariére bratov Coenovcov vznikol v roku 1996 a predstaviteľka hlavnej ženskej úlohy Frances McDormand získala za svoj výkon Oscara. Príbeh vychádza zo skutočných udalostí, ktoré sa odohrali v Minnesote v roku 1987. Fargo sleduje naraz tri dejové línie. Režiséri vytvárajú hutnú atmosféru prostredníctvom veľkých celkov zasneženej krajiny a množstvom záberov jazdy svojich hrdinov bielou krajinou. Silný škandinávsky feeling odráža fakt, že v lokalite žije veľa prisťahovalcov zo severnej Európy.

TV tipy 27.4. - 1.5. 2022


Piatok, 29. apríl

Buldog (Frantic, USA, Francúzsko, 1988, Roman Polanski), ČT2, 20.00
Jeden z najkomerčnejších, ale zároveň najnapínavejších a najzábavnejších thrillerov Romana Polanskiho sa odohráva, ako názov napovedá, v Paríži počas zhruba 48 hodín. Kardiochirurg Richard Walker s tvárou Harrisona Forda musí čo najskôr vypátrať únoscov svojej manželky Sondry a zistiť ich skutočné motivácie. V jeho zúfalom pátraní mu bude pomáhať mladá krásna Parížanka (Polanskiho manželka Emmanuelle Seigner). Fordov Walker je predchodca jednej z hercových najikonickejších postáv, Richarda Kimblea z Utečenca Andrewa Davisa.

Vyvolený (Unbreakable, USA, 2000, M. Night Shyamalan), Prima COOL, 20.15
Okolo roku 2000 bol americký režisér indického pôvodu na vrchole. Iba rok predtým zmietol svet so svojim Šiestym zmyslom, čo bolo nepochybne ťažké nasledovať. Stvoril však príbeh o mužovi, ktorý nikdy nebol chorý, nemal žiadne problémy a keď bol účastnikom tragickej vlakovej nehody, prežil ako jediný – bez akýchkoľvek zranení. Do kontaktu s ním by rád prišiel Elijah, jeho úplný opak. Už od narodenia trpí krehkými kosťami a menší úraz by mu mohol spôsobiť veľké problémy.

Kóma (Coma, USA, 1978, Michael Crichton), Jednotka, 22.05
Doktorka Susan Wheeler pôsobí na praxi v istej bostonskej nemocnici, kde príde o život jeden z jej priateľov. Začne pátrať po príčinách jeho úmrtia a postupne sa dostáva na stopu veľkého komplotu. V nemocnici sa až podozrivo veľa pacientov dostáva do kómy a nikto nechce mať s prípadom nič spoločné. Pesimisticky sa spočiatku k celej záležitosti stavia aj jej milenec a zamestnanec nemocnice Mark Bellows v podaní Michaela Douglasa. Konšpiračný thriller Michaela Crichtona aj po desaťročiach ponúka veľmi dusný a temný zážitok.

TV tipy 27.4. - 1.5. 2022


Sobota, 30. apríl

Ja milujem, ty miluješ (Československo, 1980, Dušan Hanák), Dvojka, 20.35
Pišta je muž takmer v strednom veku, ktorý sa potýka s klasickými problémami osamelého života. Je bez partnerky, má mindráky z nízkeho vzhľadu a spokojný nie je ani s celkovým vzhľadom. Žije so svojou mamou trpiacou zábudlivosťou a túži po miestnej ženskej Viere. Ona ale možno dá prednosť inému mužovi. Film Dušana Hanáka Ja milujem, ty miluješ, sa z dnes nepochopiteľných dôvodov dostal ihneď do trezoru, našťastie oproti filmom z konca šesťdesiatych rokov si počkal na premiéru „len“ 9 rokov.

Prvý človek (First Man, USA, Japonsko, 2018, Damien Chazelle), Nova Cinema, 20.00
Chazelle očaril snáď celý filmový svet hudobnou drámou Whiplash, neskôr ovládol odovzdávanie Oscarov muzikálom La La Land. V roku 2018 sa pustil do životopisného príbehu o Neilovi Armstrongovi. Sleduje roky pred slávnym vstupom na Mesiac, samotnú vesmírnu exkurziu aj chvíle po návrate na Zem. Kozmonauta skúma aj ako obyčajného muža s rodinou, Chazelle vytvára skvelý Armstrongov protiklad v jeho manželke v podaní Claire Foy. Armstronga si zahral Ryan Gosling.

Hello, Dolly! (USA, 1969, Gene Kelly), ČT art, 21.30
Jeden z najlegendárnejších muzikálov všetkých čias a aj jedna z najvýraznejších položiek v kariére jubilujúcej Barbry Streisand je nepochybne Hello, Dolly! Streisandová v ňom hrá vyhlásenú dohadzovačku, ktorá dala úspešne dokopy už množstvo ľudí. Jedného dňa za ňou s prosbou o pomoc príde starý mládenec Wandergelder. Začne dvoriť modistke Irene, Dolly ho má ale vyhliadnutého pre seba. Snímka je predposledným režisérskym počinom Genea Kellyho.

TV tipy 27.4. - 1.5. 2022


Nedeľa, 1. mája

Polnočná omša (Československo, 1962, Jiří Krejčík), Jednotka, 16.10
Štedrý deň roku Pána 1944. Nemecké fašistické jednotky si razia cestu cez partyzánsky odboj, zatiaľ čo rodina Kubišových zvádza boj o život najmladšieho syna. Scenár napísal Albert Marenčin na motívy divadelnej hry Petra Karvaša a réžie sa ujal Jiří Krejčí. V hlavnej úlohe otca Kubiša sa predstavil Jozef Króner. Subtílna, pevne zovretá a nesmierne depresívna vojnová dráma sa pohráva s motívom polnočného deadlinu a tak udržuje diváka neustále v napätí a takmer v reálnom čase.

L.A.- Utajené skutočnosti (L.A. Confidential, USA, 1997, Curtis Hanson), ČT2, 22.25
Podľa bestselleru Jamesa Ellroya nakrútil Curtis Hanson tento neo-noir plný hereckých hviezd – vidieť môžete Kevina Spaceyho, Kim Basinger, Russella Crowea či Guya Pearcea. Príbeh sa vracia do päťdesiatych rokov minulého storočia, kde sa traja detektívi snažia rozlúštiť záhadné kriminálne činy, ktoré prepájajú mestské podsvetie a skorumpovanú políciu s pozláteným Hollywoodom. Snímka získala dvoch Oscarov – jeden putoval do rúk Basingerovej, druhý dostal Brian Helgeland za Najlepší adaptovaný scenár.

Duch (Ghost, USA, 1990, Jerry Zucker), Prima MAX, 20.00
Romantika na plátne môže byť rôznorodá, napríklad môže zobrazovať vzťah živého človeka a ducha. A dá sa skombinovať aj s detektívno-hororovým príbehom vyšetrovania vraždy a navyše aj s komédiou. A niekedy to môže dokonca aj skvele fungovať, ako napríklad v klasike romantického žánru Duch. V hlavných úlohách zamilovaného páru sa predstavili Patrick Swayze a Demi Moore, ale „show“ si pre seba ukradla, a dostala za to aj Oscara, Whoopi Goldberg.

TV tipy 27.4. - 1.5. 2022


autor Tatiana Rusnáková 28.4.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.