TV TIPY 22.3. - 27.3. 2022

TV TIPY 22.3. - 27.3. 2022

článok



Utorok, 22. marec

Rekonštrukcia okupácie (Česko, Slovensko, 2021, Ján Šikl), ČT2, 21.45
Ján Šikl je český dokumentarista, ktorý sa vo svojej tvorbe venuje hlavne archívnemu skúmaniu. Využíva tak súkromné rodinné archívy ako aj zábery z histórie dávnej i nedávnej. Tak vzniká aj snímka Rekonštrukcia okupácie – Šikl totiž narazil na zábery príchodu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Tieto zábery sa nikdy nedostali na verejnosť, režisér tak prináša nový pohľad na dobre známu udalosť našich dejín.

Vita a Virginia (Vita & Virginia, Veľká Británia, 2018, Chanya Button), JOJ Cinema, 20.15
Príbeh sa odohráva v Anglicku v dvadsiatych rokoch minulého storočia a rozpráva príbeh vášnivej lásky medzi znudenou aristokratkou a jednou z najznámejších autoriek svetovej literatúry. Vitu v užívaní si života nezastaví ani manželstvo a svoj život si obohacuje mnohými aférkami so ženami. Keď však stretne Virginiu Woolfovú, je uchvátená jej inteligenciou a neobyčajným šarmom. Vyvinie sa medzi nimi vášnivý vzťah, ktorý na oboch ženách zanechá veľkú stopu.

Vreskot (Scream, USA, 1996, Wes Craven), AMC, 23.35
Wes Craven prišiel v polovici deväťdesiatych rokoch so zaujímavým nápadom. Plánoval natočiť horor, ktorý nielenže prizná všetky zaužívané stereotypy, ale ich aj zakomponuje do príbehu tak, že horor bude príbehovo funkčný. Taký je Vreskot, ktorý okrem iného zabije najväčšiu hviezdu v prvých pár minútach, predstaví však aj jednu z najlegendárnejších hororových masiek, na čo je Craven, autor Nočnej mory z Elm Street, odborník. Prvú snímku nasledovali ďalšie tri pokračovania, piaty diel sa momentálne napriek Cravenovmu úmrtiu nakrúca a do kín by sa mal dostať už budúci rok.

TV tipy 22.3. - 27.3. 2022

Streda, 23. marec

Posledný akčný hrdina (Last Action Hero, USA, 1993, John McTiernan), Film+, 20.00
Malý Danny je nadšenec filmu – v kine trávi všetok voľný čas a zvyšok trávi hraním sa so svojimi obľúbenými akčnými figúrkami. Jedného dňa mu premietač v kine, ktorý ho dobre pozná, daruje zázračný lístok – taký, ktorý ho vpustí do sveta strieborného plátna. Keď kúzlo zaúčinkuje, Danny sa ocitá priamo v akcii po boku svojho obľúbeného hrdinu Jacka Slatera.

Zlatokopky (Hustlers, USA, 2019, Lorene Scafaria), Plus, 20.30
Destiny je mladé dievča, ktoré sa seba a svoju babičku snaží užíviť ako striptérka. Nie všetky peniaze, ktoré zarobí sú ale jej a v skutočnosti sú jej zisky omnoho menšie ako by čakala. Spojí sa preto so svojou kolegyňou Ramonou, ktorá takýto problém nemá – slušne sa obracia a všetko má vo vlastných rukách. Ramona ju zasvätí do jej spôsobu práce. Ten síce nie je čistý, ale prečo nekradnúť, keď kradnú všetci naokolo?

Život ide ďalej (Catch and Release, USA, 2006, Susannah Grant), AMC, 18.35
Keď Gray zomrie snúbenec, rozhodne sa zmierniť žiaľ tak, že bude tráviť viac času s jeho najbližšími priateľmi. Kým Sam a Dennis sa snažia urobiť všetko pre to, aby sa cez stratu priniesla, Fritz ju vo veľkom ignoruje. Gray to ale nedá a k Fritzovi sa snaží preniknúť čo najbližšie. Čím bližšie je, tým viac chápe, prečo bol Fritz jedným z najlepších kamarátov jej snúbenca. Obaja sa časom učia, že strata milovanej osoby nemusí znamenať koniec nových vzťahov.

TV tipy 22.3. - 27.3. 2022

Štvrtok, 24. marec

Nylonový mesiac (Československo, 1965, Eduard Grečner), Dvojka, 22.50
Jeden z najdôležitejších filmov tzv. slovenskej novej vlny nakrútil opäť Eduard Grečner, autor rovnako nie ľahko uchopiteľného intelektuálneho diela Každý týždeň sedem dní. Nylonový mesiac je vo svojej podstate milostný príbeh a ukazuje snahu o premenu prístupu k láske mladého architekta Andreja. Ten s azamiluje do krásnej Vandy. Grečner podobne, ako v spomínanom filme precízne pracuje s atmosférou starej Bratislavy a jej zákutí. Čo vyvažuje aj niekedy hercami iba mechanicky replikované dialógy scenára.

Vojna svetov (War of the World, USA, 2005, Steven Spielberg), Dajto, 20.30
Predloha tohto filmu poslúžila aj legendárnemu Orsonovi Wellesovi, aby sa dostal medzi režisérsku elitu – presne toto bol príbeh, ktorý vo Wellesovej verzii v rozhlase vyvolal masovú hystériu. Spielberg adaptuje príbeh na plátna po takmer 70 rokoch od Wellesovho uvedenia. Nevyvolal s ním síce masový ošiaľ, snímka o príchode mimozemšťanov na Zem s cieľom vyhladiť ľudstvo, navyše v hlavnej úlohe s Tomom Cruiseom by zrejme zaujala stále.

Dobrý ročník (A Good Year, USA, Veľká Británia, 2006, Ridley Scott), Plus, 22.30
Londýnskeho experta na investície prekvapí smrť jeho strýka ale aj to, že mu odkázal vinice na juhu Francúzska, kde strávil takmer celé svoje detstvo. Plánuje sa do Francúzska vydať, nechce však stratiť veľa času – ideálne by bolo vinice predať čo najskôr. Po príchode na tiché miesto však pomaly na svoj pôvodný zámer zabúda, opantá ho príroda, nostalgia a aj pôvabná majiteľka kaviarne v podaní Marion Cotillard. Kto by sa takýchto okolností chcel vrátiť do uponáhľaného sveta financií?

TV tipy 22.3. - 27.3. 2022

Piatok, 25. marec

Canterburské poviedky (I racconti di Canterbury, Taliansko, Francúzsko, 1972, Pier Paolo Pasolini), ČT art, 23.35
Filmový svet si v tento rok pripomína sté výročie narodenia talianského provokatéra, režiséra, teoretika a spisovateľa Piera Paola Pasoliniho. Jeho filmy sa tak opäť dostávajú do kín, ale aj na televízne obrazovky. Česká televízia ponúka druhý film z jeho voľnej trilógie, kde režisér adaptuje eroticky ladenú stredovekú literatúru. Canterburské poviedky od Geoffreyho Chaucera si Pasolini upravuje podľa vlastnej úvahy, celkovo však ostáva verný predlohe.

Donbass (Nemecko, Ukrajina, Francúzsko, Holandsko, Rumunsko, 2018, Sergej Loznica), ČT2, 21.35
Vojna sa už niekoľko týždňov neodohráva len na východe Ukrajiny, ale už na celom jej území. Ukrajinský režisér Sergej Loznica ešte pred pár rokmi nakrútil drámu Donbas, v ktorej spolu prepletá niekoľko úsmevných, tragických aj kuríóznych príbehov z oblasti Donbasu, ktorú Rusko anektovalo po Majdane. Ten bol akýmsi príznakom nádeje na lepšiu budúcnosť, ako však momentálne môžeme vidieť, naši východní susedia musia o svoju budúcnosť ešte stále bojovať. Snímka bola ocenená aj na Festivale v Cannes za Najlepšiu réžiu.

Kráľovstvo nebeské (Kingdom of Heaven, Veľká Británia, Španielsko, USA, Nemecko, 2005, Ridley Scott), Prima COOL, 20.15
Jeden z najmonumentálnejších veľkofilmov megalomana Ridleyho Scotta nás presúva do dôb stredovekých križiackych výprav do mesta Jeruzalem. Na začiatku spoznávame mladého rytiera Baliana, žijúceho v Európe, ktorý ide do Svätej zeme naplniť ideál vlastného „kráľovstva nebeského“. Balian vedie kresťanské vojsko proti presile Saladinovej saracénskej armády, väčšieho nepriateľa však nachdáza vo vlastných radoch. Hlavnú úlohu rytiera stvárnil Orlando Bloom, ktorému asistujú Liam Neeson, Eva Green alebo Jeremy Irons.

TV tipy 22.3. - 27.3. 2022

Sobota, 26. marec

Posledné tango v Paríži (Ultimo tango a Parigi, Taliansko, Francúzsko, 1972, Bernardo Bertolucci), Dvojka, 22.55
Jeden z najkontroverznejších, ale aj najkultovejších a najumeleckejších filmov všetkých čias. Marlon Brando ako starnúci muž hľadajúci objekt pre svoje sexuálne chúťky v prostredí Paríža. Nakoniec nachádza mladú ženu v stvárnení Marie Schneider, ktorá je ochotná sa oddať milostným hrátkam s mužom bez akýchkoľvek zásahov citov. Lenže nič na konci nebude také, ako si obaja naplánovali. Bertolucciho dielo vo svojej dobe šokovalo explicitnosťou erotických scén a to najmä preto, že kritická obec ho považovala za artové.

Neznesiteľná ľahkosť bytia (The Unbearable Lightness of Being, USA, 1988, Philip Kaufman), ČT art, 22.35
Filmová adaptácia románu Milana Kunderu Neznesiteľná ľahkosť bytia je príbehom mladého neochirurga a sukničkára Tomáša (Daniel Day-Lewis) vyhýbajúcemu sa vážnym vzťahom so ženami. Nakoniec si však zoberie Terezu, čo mu však nebráni pokračovať v milostných avantúrach. Dej je zasaený do obdobia konca šesťdesiatych rokov a obsahuje aj sekvencie z invázie východoeurópskych vojsk na naše územie. Film o túžbe po slobode v spoločnosti a o hľadaní slobody a šťastia vo vlastnom vnútri.

Vpred (Onward, USA, 2020, Dan Scanlon), JOJ, 16.50
Animovaný titul najviac doplatil na dátum svojej premiéry – prvýkrát bol uvedený tesne pred pandémiou, vo februári 2020. Kvalitou je to však klasický výsledok spolupráce medzi Pixarom a Disney. Hlavnými hrdinami príbehu sú dvaja bratia, elfovia, ktorí sa rozhodnú oživiť svojho zosnulého otca na jediný deň. Svoje hlasy postavám prepožičali Tom Holland, Chris Pratt, Julia Louis-Dreyfus, Octavia Spencer a ďalší.

TV tipy 22.3. - 27.3. 2022

Nedeľa, 27. marec

Světáci (Československo, 1969, Zdeněk Podskalský st.), CS Film, 20.00
Jednu z najobľúbenejších československých komédií nakrútil v roku 1964 Zdeněk Podskalský. Úsmevný príbeh o predstieraní nám predstavuje trojicu robotníkov v podaní Jiřího Sováka, Vlastimila Brodského a Jana Libníčka, ktorí by si chceli užiť trochu tej pražskej zábavy. Zoznamujú sa s trojicou jednoduchších žien v podaní Jiřiny Jiráskovej, Jiřiny Bohdalovej a Ivy Janžurovej. Problém je, že pri pravidelných stretávkach v nóbl podnikoch všetci protagonisti predstierajú, že sú vzdelaní a inteligentní

Dersu Uzala (Sovietsky zväz, Japonsko, 1975, Akira Kurosawa), Dvojka, 21.45
Akira Kurosawa na sklonku kariéry začal nakrúcať aj koprodukčné filmy a v Dersu Uzala sa asi najviac odklonil od svojich mestských rodinných drám alebo krimi thrillerov a historických samurajských filmov. Koprodukcia so ZSSR nám predstavuje sibírskeho lovca Dersu Uzalu a odohráva sa na počiatku minulého stroročia na šírych sibírskych pláňach. Film získal Oscara za najlepší cudzojazyčný film roka 1975, čo sa Kurosawovi podarilo trikrát v kariére. Chýba tu možno silnejší príbeh, ale krásna výprava všetko vynahrádza.

Jánošík – Pravdivá história (Janosik – Pravdziwa historia, Poľsko, Slovensko, Česko, 2009, Agniezska Holland), Jednotka, 22.05
Filmových adaptácií legendy o slovenskom zbojníkovi vzniklo na našom území niekoľko, tá prvá z roku 1921 je dokonca prvý slovenský hraný celovečerný film. Tá posledná vznikla v réžii uznávanej poľskej režisérky Agnieszky Holland a snaží sa byť oproti iným Jánošíkom viac psychologizujúca a realistickejšia, o čom hovorí aj samotný podnázov. Takisto casting je medzinárodný, zbojníka si zahral český herec Václav Jiráček, jeho lásku zase americká herečka Sarah Zoe Canner.

TV tipy 22.3. - 27.3. 2022


autor Tatiana Rusnáková 22.3.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.