10 POSTÁV, KTORÝM NEUVERÍTE, ŽE SÚ SKUTOČNÉ

10 POSTÁV, KTORÝM NEUVERÍTE, ŽE SÚ SKUTOČNÉ

článok



Poznáte to. Bizarné, netradičné a celkovo neuveriteľne pôsobiace postavy, ktoré považujete za produkt scenáristickej fantázie a dramatizácie, no napokon nechcete veriť, keď sa dozviete, že majú viac či menej reálny základ. Inšpirovaní zoznamom britského magazínu Total Film vám prinášame desiatku postáv, o ktorých by ste určite nepovedali, že mali reálne žijúce predlohy. 

10 postáv, ktorým neuveríte, že sú skutočné 10 postáv, ktorým neuveríte, že sú skutočné

Charles Foster Kane (Občan Kane, 1941)

Postava: Novinový magnát, ctižiadostivý politik, ale aj stále malý chlapec chradnúci za svojim „Rosebud“ (v preklade „pupeňom ruže“).

Inšpirácia: Kontroverzný vydavateľ a novinový magnát William Randolph Hearst, ktorý vybudoval najväčší novinový reťazec v USA. Postava Kanovej druhej manželky Susan Alexander bola zasa založená na Hearstovej milenke – herečke Marion Davies. Mimochodom, jedna z verzií hovorí, že slávna a tajuplná replika „Rosebud“ bola Hearstovou prezývkou pre Daviesovej intímnu maličkosť. Welles a spoluscenárista Herman Mankiewicz sa inšpirovali aj inými majetnými mužmi, napr. Haroldom McCormickom, Samuelom Insullom či Howardom Hughesom. 


Harry Powell (Lovcova noc, 1955)

Postava: Morálne prehnitý „kazateľ“ v hrôzostrašnom stvárnení Roberta Mitchuma. Powell má na článkoch prstov vytetované slová: „Láska“ na pravej a „Nenávisť“ na ľavej ruke. Jedna z najlepšie zahraných záporných postáv vôbec.

Inšpirácia: Sériový vrah Harry Powers, ktorý zvádzal a vraždil vdovy (a niekedy aj ich deti) s vidinou peňažného lupu. Úradoval v USA v 30tych rokoch minulého storočia.

10 postáv, ktorým neuveríte, že sú skutočné 10 postáv, ktorým neuveríte, že sú skutočné


Norman Bates (Psycho, 1960)

Postava: Majiteľ motela, ktorý by neublížil ani muche. Žiaľ, taktiež rozdvojená osobnosť s vražednými sklonmi, ktorá sa prezlieka do šiat svojej mŕtvej matky. A vraždí svojich hostí v sprche.

Inšpirácia: Viacnásobný vrah Ed Gein, ktorý zavraždil viacero mladých žien a exhumoval ich telá, aby vytvoril kostým z ľudskej kože pripomínajúci jeho mŕtvu matku. Gein bol inšpiráciou aj pre ďalšie neprehliadnuteľné filmové postavy: Leatherfacea v Texaskom masakri motorovou pílou či Buffalo Billa v Mlčaní jahniat.


Rocky Balboa (Rocky, 1976)

Postava: Sylvester Stallone vo svojej životnej úlohe „talianskeho žrebca“ vyzýva šampióna v ťažkej váhe Apolla Creeda.

Inšpirácia: Stallone napísal scenár po tom, čo videl zápas medzi beznádejným pästiarom Chuckom Wepnerom a fenomenálnym Muhammadom Alim. Na prekvapenie mnohých, Wepner dotiahol zápas až do posledného 15. kola. Kým však Wepner dostal KO, Rocky to ustál a prehral až na body.

10 postáv, ktorým neuveríte, že sú skutočné 10 postáv, ktorým neuveríte, že sú skutočné


Travis Bickle (Taxikár, 1976)

Postava: Robert De Niro jazdí ako taxikár nočným Manhattanom, sníva ako raz očistí tamojšie ulice od všetkej tej špiny a plánuje vraždu senátorského kandidáta

Inšpirácia: Scenárista Paul Schrader sa údajne inšpiroval prípadom Arthura Bremera, ktorý v roku 1972 postrelil prezidentského kandidáta Georgea Wallacea. Zaujímavosťou je, že Bremer nikdy nešoféroval taxík. A je iróniou, že príbeh Travisa Bicklea neskôr inšpiroval skutočného (neúspešného) atentátnika Johna Hinckleyho Jr. (streľba na prezidenta Ronalda Reagana v roku 1981).


Indiana Jones (1981, 1984, 1989, 2008)

Postava: Cez akademický rok profesorom, počas prázdnin archeológom a dobrodruhom. Poznámka: Neznáša hadov.

Inšpirácia: Hiram Bingham III., univerzitný profesor a dobrodruh, ktorý v roku 1911 znovuobjavil Machu Piccu. Binghamova kniha Lost City Of The Incas viedla k filmu Secret Of The Incas (1954) v hl. úlohe s Charltonom Hestonom . A práve ten je jeden z kľúčových inšpiračných zdrojov Spielbergovho Indyho. 

10 postáv, ktorým neuveríte, že sú skutočné 10 postáv, ktorým neuveríte, že sú skutočné


Raymond Babbitt (Rain Man, 1988)

Postava: Autista v oscarovom podaní Dustina Hoffmana.

Inšpirácia: Kim Peek. Mentálne zaostalý a génius zároveň. Mal takú fantastickú pamäť, že si dokázal zapamätať obsah viac než 12 000 kníh! Scenárista Barry Morrow sa s ním stretol v roku 1980 a inšpiroval ho k vzniku Rain Mana. A Hoffman sa s Peekom počas príprav na túto neľahkú úlohu taktiež osobne stretol. Peek zomrel v decembri 2009 vo veku 58 rokov na infarkt.


Jeff Lebowski (Big Lebowski, 1998)

Postava: Lajdák, povaľač a milovník bowlingu. To je kultová postava bratov Coenovcov v nezabudnuteľnom podaní Jeffa Bridgesa.

Inšpirácia: Politický aktivista a neskôr aj filmový producent Jeff Dowd. S Coenovcami sa prvý raz stretol pri propagácii ich debutu – Blood Simple (1984). Scenáristická a režisérska dvojka sa však pri postave Lebowského inšpirovala okrem Dowda aj inou reálne žijúcou osobou: ich priateľom Petrom Exlineom. PS: Dowd nikdy nemal ten pomočený koberec.




Viktor Navorski (Terminal, 2004)

Postava: Tom Hanks stvárňuje príslušníka fiktívneho štátu Krakozhia, ktorý uviazol na letisku JFK po tom, čo jeho rodná krajina upadla do občianskej vojny.

Inšpirácia: Veľmi podobná situácia sa stala iránskemu politickému utečencovi Mehranovi Karimi Nasserimu, ktorý stratil svoje doklady v tranzitnom priestore na parížskom letisku Charlesa De Gaullea. Tu žil od roku 1988 až do roku 2006. O svojom takmer 18-ročnom pobyte na letiskovom termináli napísal Nasseri autobiografickú knihu s názvom The Terminal Man. Kým Nasseri utekal pred politickým režimom, hrdina Spielbergovho filmu chcel len získať autogram od istého jazzového muzikanta.


Frank Costello (Na druhej strane, 2006)

Postava: Jack Nicholson hrá šéfa bostonského organizovaného zločinu. Za svoj výkon si vyslúžil nomináciu na Zlatý Glóbus.

Inšpirácia: Whitey Bulger bol dlhé roky ikonickým bossom bostonského podsvetia (a ako sa neskôr ukázalo aj informátorom FBI). Costello je vo filme zastrelený, avšak Bulger bol počas nakrúcania tejto modernej gangsterky na úteku. Dnes už je ale všetko inak: začiatkom leta 2011 bol zadržaný a v súčasnosti si odpykáva trest za mrežami.


autor Michal Šmajda 22.10.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.