TV SERIÁLY: ALIAS

TV SERIÁLY: ALIAS

článok



Rok 2001 priniesol niekoľko nepríjemných prekvapení pre americkú televíznu stanicu ABC. Jej hit posledných dvoch rokov Who Wants to be a Millionaire, kvízová šou ktorú vysielala aj Markíza pod názvom Milionár, vďaka preexponovanosti veľmi rýchlo klesol v hodnoteniach sledovanosti. Štyri dni do týždňa počas dvoch rokov prinášal Milionár ABC jeden z najvyšších ratingov a spôsobil, že stanica upustila od produkcie skriptových seriálov. Absencia vhodného nástupcu pre dôležitý vysielací čas v nedeľu o deviatej bola vyplnená špionážnym seriálom Alias, ktorý debutoval 30. septembra 2001 a napriek triezvej sledovanosti si dokázal získať verných fanúšikov a štatút kultovosti.

TV seriály: Alias

A

Alias – seriál úspešného producenta/režiséra/scenáristu J. J. Abramsa, ktorý v minulosti vytvoril seriál Felicity a neskôr Nezvestní či film Mission: Impossible 3 – sleduje osudy Sydney Bristow (Jennifer Garner), spočiatku nedobrovoľnej agentky CIA, ktorá sa vďaka rodinnému „predurčeniu“ stala stredobodom boja rôznych tajných organizácií a pravekých predpovedí.

Sydney, nič netušiaca losangelská študentka, je naverbovaná organizáciou SD-6, ktorá tvrdí, že je časťou CIA. Vďaka svojmu nadaniu sa Sydney stane rýchlo úspešnou agentkou, až kým sa cez odlúčeného otca (Victor Garber) nedozvie, že SD-6 je v skutočnosti teroristická organizácia, ktorá len využíva patriotizmus nič netušiacich zamestnancov a profituje z predaja zbraní a informácií. Sydney sa s touto informáciou obráti na skutočnú CIA, kde spozná Michaela Vaughna (Michael Vartan) a Erica Weissa (Greg Grunberg) a stane sa dvojitou agentkou – cez deň pracuje pre SD-6, ale v noci informuje CIA a sabotuje svoje misie.

Ak by príbeh o dvojitých a trojitých agentoch, zradách a podvodoch nebol dosť napínavý, primiešal J. J. Abrams do svojho seriálového mixu aj trochu sci-fi a fantasy v podobe Mila Rambaldiho – Leonardovi Da Vincimu podobného renesančného vynálezcu, ktorý vo svojich rôznych predpovediach a veštbách skryl odkazy k nájdeniu jeho svet ničiacich výmyslov. To, že šéf SD-6 Arvin Sloan (Ron Rifkin) patrí k Rambaldiho obdivovateľom a fakt, že Sydney je v jednej z týchto veštieb spomínaná, jej neuľahčujú život – rovnako ako absencia jej matky a podozrenia ohľadom vernosti a lojality jej otca – ale robia zo seriálu nanajvýš napínavú a zaujímavú hodinu pri televízii.

L

Lákadlom seriálu Alias, ktorého tretí rok je práve vysielaný na Markíze, sú viaceré témy, ktoré sa počas jeho (už ukončeného) päťročného trvania dopĺňajú a prelínajú. Asi najhlavnejšou a všadeprítomnou témou sú veštby a osudové predurčenie. Nielen Milo Rambaldi a jeho vynálezy, ale hlavne minulosť Sydney a jej rodiny hrajú veľkú úlohu v sezónnych, ba až celo-seriálových, príbehoch: identita jej matky, otcova výchova a jej spomienky na detstvo spojené so Sloanom, ...

Ale podľa výrokov J. J. Abramsa je Alias rodinná dráma zasadená do sveta špionáže čo robí z rodiny a rodinných vzťahov jednu z najsilnejších tém seriálu. Kým sa prvá sezóna týkala hlavne vzťahu Sydney a jej otca, druhá sa venovala identite jej matky ako agentky KGB a jej zmiznutiu. Tretia sezóna tematizovala rodinu z pohľadu manželstva (Vaughnove zasnúbenie a jeho nový život bez Sydney) a štvrtá a piata sezóna ďalej obmieňajú túto tému cez Sloanovu rodinu a tehotenstvo Jennifer Garner. Ďalšími dôležitými témami sú ešte dôvera a zrada, alebo existencia privátnych tajných organizácií, odlišujúc Alias od žánrových kolegov.

TV seriály: Alias

I

Inovatívnosť úvodných titulkov resp. ich načasovanie sú veľmi netradičné pre americký seriál. Titulky sú vysielané až na konci prvého aktu každej časti, teda až po 12 až 15-tich minútach deja. Vypísanie názvu seriálu postupne a rytmicky počas zobrazovania mien hercov a negatívne invertovanie každého písmena sa stalo vizitkou Aliasu, rovnako ako „prelet“ posledným písmenom.

Alias sa častokrát odohráva v rôznych častiach sveta, či už v Európe, Ázii ale aj v Afrike a na veľmi odľahlých končinách zemegule. Napriek tomu bola iba jediná časť nakrútená mimo oblasti Los Angeles. Ešte častejšie ako zmeny lokácií sa však menia prevleky Sydney. V každej časti alternuje Sydney nielen svoje oblečenie ale aj výzor pre potreby príbehu a tieto farebné a prehnané kostými sa stali veľmi obľúbené v neposlednom rade preto, lebo ukazujú veľa z vyšportovaného tela Jennifer Garner.

Ďalšou zaujímavosťou sú Abramsove odkazy pre pozorných fanúšikov na svoje zvyšné diela. Kto dáva pozor môže v skoro každej časti objaviť časté referencie nielen na číslo 47, ale aj „všetko vidiace oko“ a pod. Tretia sezóna Alias navyše ponúka viaceré referencie na Nezvestných, ktorí práve v ten rok mali premiéru – ako príklad môže slúžiť hudba Drive Shaftu na party u Sydney, alebo časť seriálu zobrazená v televízii v pozadí rozhovoru, atď.

TV seriály: Alias

A

Aj napriek tomu, že Alias zachránil ABC po páde Miliónára, nebola táto šou nikdy ozajstným Titanom sledovanosti. Kým prvú a druhú sezónu sledovalo týždenne 9 až 10 miliónov divákov, tretí rok priniesol pokles o 2 milióny divákov. Štvrtú sezónu ABC rozumne posunulo na stredu do vysielacieho času po jej novom hite Nezvestní, čo seriálu prinieslo najvyššiu sledovanosť v histórii s 10,3 miliónmi divákov. S takou sledovanosťou za chrbtom si ABC dovolilo Alias presunúť do „smrtonosného“ času tejto stanice – štvrtok večer o ôsmej. V tomto časovom úseku už ABC pochovala viaceré populárne seriály ako Sledge Hammer!, Mission Impossible či Monk a ani snaha o získanie divákov vďaka neprerušenému vysielaniu piateho roku od januára do mája neprinieslo úspechy oproti superhitu American Idol na FOX.

Seriál klesol vo svojom piatom roku ešte hlbšie na 6 miliónov divákov a spolu s pracovnou vyťaženosťou J. J. Abramsa (ktorý vtedy nakrúcal Mission: Impossible 3), tehotenstvom Jennifer Garner a jej finančnými nárokmi, ako aj náročnou produkciou, spečatili osud tohto seriálu. A tak si finále Alias pozrela ani nie polovica divákov, ktorá si ešte pred piatimi rokmi zapla televízne prijímače na jeho premiéru.

S

Sumou piatich rokov vysielania je značne nevyrovnaný seriál, ktorý po fantastických dvoch rokoch stratil „šťavu“ nielen sledovanosťou, ale hlavne scenáristicky. Podľa ohlasov z USA bola posledná sezóna, podobne ako finále, veľmi neuspokojivá a po poslednej klapke nebolo počuť v uliciach nárek fanúšikov. Aj tak dúfam, že Markíza odvysiela aj zvyšné časti seriálu – lebo aj keď nedosahujú kvalít prvých dielov, Alias ostáva jednou z lepšie strávených hodín pred obrazovkou.

 


autor Marek Vojtko 14.11.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.