SVET ZVANÝ FANFICTION

SVET ZVANÝ FANFICTION

článok



Svet je taký zaujímavý zrejme aj preto, že na ňom existuje množstvo samostatných svetov. O niektorých z nich človek vôbec nemá potuchy, potom do nich skočí rovnými nohami a zistí, že si už dávno fungujú po svojom a majú vlastné podivuhodné pravidlá. Napríklad svet zvaný Fanfiction.

Chceli ste niekedy porozprávať dieťaťu o tom, ako Červená čiapočka zožrala vlka? Niektorí rodičia pokušeniu neodolajú a rozprávku naruby naozaj vyrozprávajú. A iní, väčší recesisti, ju aj zapíšu a svoje dielko zverejnia kdesi v zákutiach internetu. Ale potom sa to už nevolá rozprávka naruby. Je to žáner, ktorému sa dnes odborne hovorí fanfiction. Príbehov typu fanfiction existuje veľa a väčšina nespomína Červenú čiapočku, ale skôr Spidermana, postavy zo Star Treku, Aktov X, Pána prsteňov, celebrity zo šoubiznisu, prípadne z politiky. Fanfiction totiž hovorí o tom, čo by fanúšikovia dopriali prežívať svojim obľúbencom, keby mali nad ich životmi moc.

Svet zvaný Fanfiction

Star Trek či evanjeliá?

Korene dnešného rozmachu fanfiction sú údajne pevne prepletené práve so Star Trekom. Tento kultový seriál totiž priviedol na televízne obrazovky postavy, ktoré fanúšikovia zatúžili ovládať. Objavili sa príhody vesmírnych cestovateľov, aké by sa scenáristom ani neprisnili.

K fanfiction však niektorí kritici – áno, tento zvláštny žáner má svojich kritikov – zaraďujú i staršie príbehy. Napríklad príhody Sherlocka Holmesa, ktoré vznikli po smrti Arthura Conana Doyla. Niektorí za fanfiction pokladajú dokonca aj nekánonické evanjeliá o detstve Ježiša Krista. Iní argumentujú, že fenomén fanfiction v pravom slova zmysle sa zrodil až vtedy, keď vznikli autorské práva. Za fanfiction vraj možno označiť až texty, ktoré tieto práva aspoň teoreticky porušujú, lebo používajú postavy, ktoré vymyslel a vlastní niekto iný.

Príkladov takéhoto fanfiction je veľa. Stačí si do hociktorého hľadača hodiť anglický názov seriálu Stratení, teda Lost, a k nemu priradiť slovo fanfic. Pár klikov vás dostane do raja výmyslov, kde sa plnia želania neuspokojených divákov: niekto chce vidieť krásnu Kate s hrdinským Jackom, iný s drsným Sawyerom, ale nájdu sa aj takí, ktorí by Kate eliminovali a dali voľný priebeh horúcim citom Jacka voči Sawyerovi. Netrápia sa tým, že scenáristi sú iného názoru. Grafoman si napíše aj sto alternatívnych epizód.

Fanfiction sú teda príbehy, v ktorých vystupujú postavy z literatúry, z filmov, divadelných hier, mýtov, legiend a podobne, ale aj skutoční ľudia. A môže sa v nich odohrať takmer čokoľvek. Fanfiction sa dá nájsť na internete, ale občas vychádza aj knižne. Tá internetová je prevažne záležitosťou anonymných autorov, ktorí vystupujú pod prezývkami či kváziumeleckými pseudonymami. Ale niekedy do podobných vôd zabrúsia aj renomovaní autori – priaznivci fantasy vedia, že najlepšie „conanovky“ pochádzajú síce z pera pôvodného autora Roberta Ervina Howarda, ale po ňom ich (aj na základe fragmentov z Howardovej pozostalosti) písali mnohí iní: napríklad Lyon Sprague de Camp či Poul Anderson. Jednu, mimoriadne priateľskú k Howardovmu supermachovi s mečom, napísala aj známa česká feministka a scifistka Carola Biedermannová. Títo autori by sa zrejme zaradeniu k fanfiction bránili. A pravdu by mali v tom, že neporušili autorské práva. S fanfiction však majú spoločný prvok fanúšikovstva a lásku k literárnym hrdinom, ktorá ide až za hrob pôvodného autora.

Svet zvaný Fanfiction

Kto to všetko píše

Logicky sa teda vynára otázka, kto tú masu internetových príbehov o postavách, ktoré už dávno vymyslel niekto iný, píše. Sú to „tínedžerky s nemožným mejkapom“, ako sa domnieva jeden internetový diskutér? To ťažko určiť, keď pod textom vidíme len prezývku.

Kde-tu sa však nejaký autor fanfiction aj prizná, najčastejšie na svojej osobnej webstránke. A vtedy naozaj vychádza najavo, že je to často autorka, dosť mladá (tak do tridsiatky), len mejkap máva, aspoň na vystavenej fotografii, normálny. A vraj ženy nie sú tvorivé a hravé...

Takéto autorky často píšu napríklad o hudobných idoloch – momentálne je v kurze napríklad kapela Good Charlotte, ale stálicou na poli fanfiction sú aj Bon Jovi. Na istých stránkach sa dá dokonca dozvedieť, čo spolu vo fantázii autorov fanfiction stvárajú Jon a Richie, keď sa manželky nedívajú. V tejto súvislosti môže zaznieť otázka, či je fanfiction porno.

Nie, len istá časť z neho. Minimálne rovnakú časť tvoria príbehy o nehynúcom chlapskom priateľstve, o spriaznených ženských srdciach, o romantickej láske, úzkosti z rodinných vzťahov, žensko-mužské dišputy – ale aj akčné príbehy, prípadne psychologizujúce rozpracovania pôvodných dejov. Napríklad niektorých fanúšikov prsteňovej trilógie očividne zaujíma, čo presne sa odohrávalo v Aragornovej mysli, keď sa rozhodoval medzi Arwen a Eowyn. A človek si vďačne vzdychne: ešteže boli scenáristi filmov o prsteňoch umiernenejší...

Svet zvaný Fanfiction

Napokon je tu ešte Mary Sue. Milovaná i nenávidená Mary Sue. Týmto menom sa označuje postava, do ktorej sa prevteľuje autorka fanfiction. Mary Sue sa, samozrejme, nevolá Mary Sue. Občas nesie skutočné meno autorky, občas jej autorka vymyslí atraktívnejší pseudonym. Mary Sue je vôbec atraktívnejšia, lepšia, akčnejšia, silnejšia než autorka v realite. Mary Sue je taký superman na ženský spôsob. Ale je to inak dosť vysmievané stvorenie – ako alter ego autorky býva najslabšou postavou a často sa jej prispôsobuje celý príbeh, až je z neho úplný nezmysel.

Ak by sme však mali byť objektívni, Mary Sue nie je vždy kritizovaná právom. Dokonca má miesto aj inde ako vo fanfiction. Viacerí spisovatelia sa pokúšali vstúpiť do svojich príbehov práve prostredníctvom sebe na mieru šitých postáv – najmä v textoch, ktoré sa nemuseli viazať pravidlami takzvanej vysokej literatúry. Veď aj barbar Conan bol vlastne „Mary Sue“ – hypercitlivý Robert Ervin Howard (ktorý v tridsiatke po smrti matky spáchal samovraždu) si ho vytvoril ako hrdinské alter ego.

Pred príbehmi fanfiction nájdeme najrôznejšie ospravedlnenia a varovania: od údajov, pre aký vek čitateľov sú vhodné, až po vyhlásenie, že postavy v príbehu sú len vypožičané, buď od pôvodných autorov, alebo z reality. Chýba už len varovanie, že fanfiction nie je literatúra. Na druhej strane, niektoré zápletky bežne vysielaných seriálov či filmov ju absurditou pokojne prevýšia. Ktovie, do ktorých zákutí internetu si chodia ich autori po inšpiráciu...

Text bol publikovaný v týždenníku .týždeň

 


autor Marína Gálisová 22.5.2006
  • X-Men 3: Posledný vzdor (25.05.2006 1:50:10)
  • Fenomén X-Men (24.05.2006 14:38:03)
  • Strach a hnus z X-Men 3 (23.05.2006 17:27:08)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.