PROFIL: VINCENT CASSEL

PROFIL: VINCENT CASSEL

článok



Nie je ťažké všimnúť si, ako rád je v pohybe. Zbožňuje dynamický príbeh a tomu odpovedajúce postavy. Jeho rola sa počas filmu možno nezmení, zato aspoň fyzicky je v ustavičnom, miestami až nepokojnom pohybe (Zvrátený).

A to nie len v akčných filmoch, kam to patrí (úvod v telocvični - Purpurové rieky, vybavovanie si účtov s vrahyňou - Tajní agenti), ale i v snímkach, kam to na prvý pohľad nepatrí a teda scéna pôsobí narcisovským dojmom („uvoľňovacia“ pasáž z Ocean´s Twelve). Záľubu v pohybe má v krvi. Je priaznivcom bojových umení. Konkrétne capoeiry, čo je umelecká, filozofická kombinácia tanca, akrobacie, hudby a boja, vyznačujúca sa elegantnými, plynulými pohybmi. Aj keď má prísne pravidlá, jej účelom je udržať agresiu bojovníkov v ich vnútri. Jedná sa skôr o improvizáciu, predstieraný boj. Prvá zmienka sa datuje do roku 1770.

VIZITKA

Civilným menom: Vincent Crochon
Dátum a miesto narodenia: 23. 11. 1966, Paríž (Francúzsko)
Manželka: 1999 – súčasnosť, herečka Monica Bellucciová (hrali spolu v niekoľkých filmoch)
Rodinné pomery: Syn Sabiny Litiqueovej a populárneho parížskeho lámača ženských sŕdc, speváka a herca Jeana-Pierra Cassela. Má o tri roky mladšieho brata Mathiasa.

Akčný Francúz bol nejaký čas členom divadelného spolku Renaud-Barrault. S hraním vo filmoch (ak nepočítame seriál „La Belle Anglaise“) začal koncom osemdesiatich rokov; debutoval Kaminkaovým Les cigognes n´en qu´q leur tête. Ale ani ten, ani nasledujúce projekty (komédia Philippa de Broca - dvorného režiséra jeho otca - Les clés du paradis) široká verejnosť nevidela. Prvý aký-taký úspech sa dostavil v roku 1992 francúzsko-belgickou čokoládovou komédiou o Sladkej láske (hral v nej vedľajšiu roličku). Tento rok je preňho dôležitejší z iného dôvodu: prvý raz sa stretáva so svojim budúcim dvorným režisérom (ale aj hercom, scenáristom, strihačom), rovesníkom Matthieuom Kassovitzom. Ich prvý spoločný projekt, komédia Métisse (v ktorej si Kassovitz aj zahral), nezaznamenala úspech. Ale už ich ďalšia spolupráca (Vincentov Žid Vinzo v Nenávisti) hercovi priniesla nomináciu na Cézara. Bolo čoraz viac zrejmé, že tí dvaja sa dlho hľadali... až sa našli (skutočný úspech mal prísť v roku 2000). Čo ich spája? Okrem pohlavia, veku a nezáujmu správať sa primerane svojmu, predsa len už dospelému veku (zároveň sa ale nejedná o vyložene kontroverzné, bulvárne typy, skôr nepokojných mladých mužov, ktorí ustavične niečo hľadajú), je to akiste aj otcovský fenomén. Otec každého z nich zanechal úspešnú stopu vo francúzskej kinematografii. Synovia, namiesto strachu a obáv, sa v ich stopách vydali rázne, neschovávajúc sa za nich, ale ani sa netvárili, že rodičia neexistujú.

Profil: Vincent Cassel Profil: Vincent Cassel

Bez Kassovitza by sa o rok mladší Vincent presadzoval pomalšie. Postupne sa to zlepšovalo; hrával vedľajšie úlohy v čoraz väčších filmoch známych režisérov (James Ivory ho režíroval s Gwyneth Paltrowovou a Nickom Nolteom v Jeffersonovi v Paríži). Pristali mu kostýmové úlohy v historických veľkofilmoch, kde bol dôraz kladený na silné ženské hlavné predstaviteľky - Kapurova oscarová dráme o Kráľovnej Alžbete (Cate Blanchettová) a Bessonov Posol: Príbeh Johanky z Arcu (Milla Jovovichová). Výrazné party sa hercovi podarilo vysekať aj v príbehoch zo súčasnosti, tvrďáckom európskom akčniaku Jana Kounena Dobermann (v tomto roku - 1997 - nakrútil krátkometrážnu snímku Shabbat Night Fever). Tu síce hral zápornú rolu (šéfa bandy zločincov), ale je otázne, či nebol väčším zloduchom skôr policajt Christini (s ktorého hereckým predstaviteľom, Tchéky Karyom, sa Cassel stretol aj v Johanke). V snímke ste videli aj krásnu Francúzku, bývalú modelku  Monicu Bellucciovú. Nebolelo to však po prvý raz.

K tomu prišlo v roku 1995 v komornej dráme Byt (r. Gilles Mimouni). S milovanou (prevažne pre svoj vzhľad „krv a mlieko“) herečkou sa Vincent oženil v roku 1999. Manželstvo stále trvá (zatiaľ obohatené o jedno dieťa). Spolu to týmto mladým, atraktívnym ľuďom pristane. Dokonca sa neomrzeli ani kvôli častému nakrúcaniu spoločných filmov (kraťas KompromisBratstvo vlkov atď.).

Profil: Vincent Cassel Profil: Vincent Cassel

Ale to už sme v roku 2000, pre toho času 34-ročného Vincenta zlomovom období. Vďaka režírujúcemu kamarátovi Kassovitzovi  vytvára akčný tandem s robustným Jeanom Renom v adaptácii choromyseľného Grangého bestselleru Purpurové rieky. Všetci idú na doraz, sériový vrah sa činí v nechutnostiach, Casselov nerozvážny policajt Max Kerkérian oslňuje charizmou (aj krátkym účesom) a namakanou kondičkou (úvodná bitka, šprint za maskovaným vrahom), na úbohého diváka padá ťažko dýchateľná, mokvajúca atmosféra sadistickej perverzite, Reno s Casselom tvoria dvojku ako sa patrí, to všetko istené alpskou výpravou (ktorá ochladí aj v horúci letný podvečer) a podtrhnuté šokujúcim rozuzlením. Hitom, pre niekoho kult. O slovo (resp. voľné pokračovanie) sa prihlásil Luc Besson. Z dvojky, Anjelov Apokalypsy, Cassel, aj s Kassovitzom, vycúvali (zostal iba Reno). Oficiálna verzia je tá, že sa jednalo o zámer tvorcov –Renov parížsky inšpektor Niémans bude mať v každom dieli plánovanej trilógie iného mladého akčného kolegu. Po fiasku sequelu je otázne, či k zavŕšeniu trilógie vôbec dôjde. Mimochodom, v roličke tajomného doktora Bernarda Chernezéa sa v prvom dieli mihol Vincentov otec Jean-Pierre. V tom istom roku, t.j. dvetisíc, mladý herec prejavuje zmysel pre humor  dabingom Robina Hooda v  animovanej bombe Shrek. Kto by zabudol na nie tak úplne normálneho kapitána lesnej jánošíkovskej družiny, zvedúcej matrixovský súboj s princeznou Fionou (Cameron Diazová)?

Rok 2001 sa niesol v duchu priemernosti. Bratstvo vlkov, návrat ku kostýmovej histórii a sériovým vraždám zároveň, to je hlavne kuriózne predražený žánrový mix (cez horor až po kung-fu s báchorkou z kráľovského dvora). Zavedie nás na juh sychravej auvergnskej vidieckej oblasti v okolí Gévaudan (Francúzsko). Tu dochádza v rokoch 1764 – 1767 k sérii brutálnych vrážd žien a detí (príbeh čerpá zo skutočných historických prameňov). Prím hrali kráľovský lovec Samuel Le Bihan, jeho červený brat Mark Dacascos a  obnažená sexy prostitútka Sylvia excentricky exhibicionistkej Monici Bellucciovej. Ale ani Casselov aristokratický de Morangias s  amputovanou rukou neupadol do tmy. Kým Bratstvo (v réžii Christophe Gansa, budúceho adaptátora PC hry Silent Hill) nenudilo už kvôli bizarnosti, o rutinne spráskanej Neveste cez internet (svojho času mal režírovať Jan Svěrák) sa nedá povedať ani to. Von oknom vyhodili nielen atraktívny nápad „žena cez web“, ale i hercom – okrem Nicole Kidmanovej sa tu Vincent stretol s Kassovitzom.

Návratom na výslnie bol už nasledovný rok. Počas neho nakrútil jedinú snímku, zato kontroverzný šok Zvrátený (r. Gaspar Noé), obnaženú surovosť rozprávanú „mementovsky opačne“. Úchylným potom premáčaný príbeh  o mužovi a jeho kamarátovi Pierreovi (Albert Dupontel), hľadajúcich v nočnom veľkomeste muža, ktorý mu takmer k smrti znásilnil manželku (Bellucciová v neslávne slávnej scéne z podchodu), zostal v pamäti každého.

Profil: Vincent Cassel Profil: Vincent Cassel

V poslednom čase môžeme charizmatického V.C. vídať v menej nápadných filmoch, čo nie je synonymom pre nekvalitu. Ako mladý herec si kráča vlastnou cestou, prijíma úlohy, ktoré ho bavia, nehrá na efekt a povedané nerozvážnou mladíckou hantírkou, má na háku, čo si o ňom kto myslí. On sám sa netrápi budúcnosťou a nerobí závery z toho, čo už prežil. Ešte stále je vo veku, kedy sa síce možno pomaly usadzuje, ale stále je ochotný riskovať, len „aby nebola nuda“. Hrá s Monicou (ako Tajní agenti sa predstavili v rovnomennom „špinavom“ pohľade do špionážnych tajných organizácií a ich jednaním s vlastnými agentmi) aj bez nej (vedľajšia úloha po boku Willema Dafoea a Paula Bettanyho v historickej dráme o Zúčtovaní). Po rokoch opätovne nadväzuje spoluprácu s Kounenom na svojskom westerne Blueberry. Koketuje s Francúzskom aj Amerikou, čoho výsledkom je francúzsky legendárny zlodej François Toulour, súperiaci v americkej Ocean´s Twelve (sequele úspešnej Soderberghovej jednotky) s grupou elegantných zlodejov okolo Georgea Clooneyho. Je zaujímavé, že aj keď hrá gaunera, dokáže do určitej miery  s chlapskosťou prijať porážku. Čo neznamená, že svoju kožu predáva za lacno. Momentálne ho uvidíme v  kinách po boku Jennifer Anistonovej a Clive Owena v trileri Vykoľajení.

Buďme úprimní: Casselovi pristane žiara reflektorov. Zdravo sebaistý, života si užívajúci - a teda sa ho nebojaci - jedinec o výške takmer 190 cm, s jemne pohŕdavým úsmevom, ostro rezanou tvárou a pohľadom, ktorý prerazí kov, žijúci vo vzťahu s herečkou, ktorú všetci chcú. Či už s hustým účesom alebo dohola, s ležérnym strniskom na tvári alebo bez neho, máme tu skvelý príklad hazardéra vo filmoch a tak trochu i v civile (na akčné scény málokedy potrebuje kaskadéra), dravú šelmu, každopádne za žiadnych okolností nie obeť. Tomuto nedbalému švihákovi sa môžete vyhrážať, ale iba raz. Akoby ste mu ani nemohli ublížiť a ak by ste sa pomstili na jeho blízkych, jeho odplata by nepoznala zábrany. Divák má z jeho razantného, sebavedomého vystupovanie pocit, že sa nejedná o namyslenosť, ale o oprávnenú hrdosť na samého seba. Na čom predsa nie je nič zlé.

P.S. - Touto cestou ďakujem Ivane Kopisovej. Zachránila mi kožu v „bojovej“ časti tohto profilu. Nech ju capoeira ochraňuje.


Filmografia Vincenta Cassela:
2005 Vykoľajení (Derailed)
2004 Ocean´s Twelve: Dannyho dvanástka (Ocean's Twelve)
Tajní agenti (Agents secrets)
Blueberry
2003 Les Clefs de bagnole 
The Reckoning
2002 Zvrátený (Irréversible)
La Barbichette
2001 Sur mes lèvres
Birthday Girl 
Shrek ...iba hlas
Bratstvo vlkov – Hon na beštiu (Le Pacte des loups)
2000 Purpurové rieky (Les Rivières pourpres)
1999 Guest House Paradiso 
Posol: Príbeh Johanky z Arcu (The Messenger: The Story of Joan of Arc)
Méditerranées 
1998 Kráľovná Alžbeta (Elizabeth)
Kompromis (Compromis)
Le Plaisir (et ses petits tracas)  
1997 Come mi vuoi
 Dobermann – Vojna gangov (Dobermann )
1996 L´ Appartement 
L´Élève  
1995 Adultère, mode d'emploi
La Haine
Jefferson v Paríži (Jefferson in Paris)
Le Sang du chasseur   (TV)
Ainsi soient-elles
Soif d'en sortir  (TV)
 Valse nocturne 
1994 3000 scénarios contre un virus
Elle voulait faire quelque chose
1993 Dose mortelle  (TV)
Métisse
1992 Hot Chocolate 
1991 Les Clés du paradis
Les Dessous de la passion   (TV)
1989 Les Cigognes n'en font qu'à leur tête  


autor Ivan Kučera 21.2.2006
  • Vykoľajení (24.02.2006 1:33:09)
  • Preview: Vykoľajení (21.02.2006 2:30:54)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Dráma/Triler
    Minutáż˝: 107 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2005
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK: 23.2. 2006
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    11.4 |
    hodnotenie 8/10
    11.4 |
    hodnotenie 5/10
    11.4 |
    hodnotenie 7/10
    11.4 |
    hodnotenie 7/10
    11.4 |
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    25.4 |
    2.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.