PROFIL: JEREMY IRONS

PROFIL: JEREMY IRONS

článok



Popredný elegantný herec svetovej kinematografie. Má záľubu v hollywoodskom mainstreame aj koprodukčných televíznych filmoch. Jeho vysoká postava s ľahko zapamätateľnými črtami tváre, je ako stvorená na kostýmové úlohy, prevažne ráznych, spravodlivých a zrelých mužov s vysoko vyvinutým pocitom pre zodpovednosť. Lákajú ho ale i typy, kvôli neschopnosti udržať emócie za bránami svojho srdca, všetko stratiace.

VIZITKA

Celým menom: Jeremy John Irons
Dátum a miesto narodenia: 19. 9. 1948, Cowes, ostrov Wright, Veľká Británia
Manželka: Keďže manželstvo s Juliou Hallamovou bolo anulované, od roku 1978 dodnes zostáva jedinou ženou jeho života Sinead Cusacková. Hrali spolu v niekoľkých filmoch (Zvodná krása), majú dvoch synov.
Zaujímavosti: Ako dieťa túžil stať sa zverolekárom. Láska k zvieratám mu zostala dodnes; napriek svojej výške (cca 190 cm) jazdí na koni.

Narodil sa v mestečku Cowes, na ostrove Wright, blízko Veľkej Británie. Následne sa Ironsovci (otec bol daňovým poradcom) presťahovali na britskú pevninu, do grófstva Hertfordshire. Už ako dospievajúci chalan sa oddal hereckému umeniu. Popri štúdium (na Sherbore School) robil „chlapca pre všetko“ v Marlowe Theatre a herectvu sa priúčal v Old Vic Theatre School. Tunajšou spoluprácou boli spokojné obidve strany a tak nasledujúce roky strávil na cestách s ich pojazdným divadelným spolkom Bristol Old Vic Repertory, hrajúc v dielach Shakespeara. 

Profil: Jeremy Irons Profil: Jeremy Irons

Po presťahovaní do Londýna sa živil manuálnou prácou (napr. sa staral o pouličné kvetiny; láska o botaniku je dodnes jeho koníčkom). V prvej polovici sedemdesiatich rokov toho získal rolu v rockovom muzikáli dua Schwartz & Tebelak „Godspell“. Dobrý dojem z jeho osoby mu v tomto období pomáhajú vylepšovať seriály (Love for Lydia) a TV filmy (The Liberty Tree). Keďže je dnes rešpektovaným hercom, prekvapí, že vo filmoch hrá len od začiatku osemdesiatich rokov a aj to, keďže sa do nakrúcania nevrhá po hlave, nemá na konte zatiaľ ani sedemdesiat snímok. V minulosti sa mu často stávalo, že behom roka hral „iba“ v jednom filme.

Zaujal už  svojimi prvými rolami, tanečníkom (Nižinský) a maliarom (Návrat na Brideshaed). V druhom menovanom stelesnil v réžii Charlesa Sturridgea a Michaela Linsay-Hogga maliara Charlesa Rydeera. Jednalo sa o adaptáciu románu Evelyna Waughna. Adaptácie spisovateľov sa ním stali do budúcnosti často vyhľadávané; Alexander Dumas, John Fowles (vo Francúzovej milenke bol partnerom Meryl Streepovej, s ktorou sa po rokoch stretol v uhrančivom Dome duchov Bille Augusta), Roald Dahl (v Dannym, svetovom šampiónovi, si zahral so synom Samuelom a svokrom Cyrilom Cusackom), Vladimir Nabokov.

Nezanevrel na divadlo ani ako čoraz rešpektovanejší herec milovaný kritikou (aj keď nie typ herca, schopný do kina pritiahnuť po oddychu túžiace publikum). Naopak, dosky znamenajúce svet uprednostnil na tri roky pred svetom strieborného plátna. Počas nich hral s Glenn Closeovou v broadwayskej hre Toma Stopparda „Skutočná vec“ (v réžii Mikea Nicholsa - Absolvent). Za svoj výkon získal ocenenie Tony.

Profil: Jeremy Irons Profil: Jeremy Irons

K filmovaniu sa vrátil až 1986 historickou (1750) amazonskou drámou Misia (r. Roland Joffé) po boku Roberta De Nira. V nej stelesnil misionára, otca Gabriela, potýkajúceho sa nie len s problémami nekresťanských domorodcov, ale aj mocichtivých bielych kresťanov (nominácia na Zlatý glóbus). S kontroverzným kanadským režisérom Cronenbergom spolupracoval zatiaľ dva krát (v Príliš dokonalej podobe stelesnil dvojčatá – gynekológov a v M. Butterfly ako veľvyslanec podľahol čaru tajomnej Číňanke Song Liling). Zlatý glóbus a Oscara získal za film podľa skutočných udalostí, keď sa v Zvrate šťasteny Barbeta Schroedera stal mužom obvineným z dvojnásobného pokusu vraždy. Začiatkom deväťdesiatich rokov zavítal do Čiech, keď prejavil dôveru voči začínajúcemu nezávislákovi (Steven Soderbergh), nakrúcajúceho tu príbeh o známom Čechovi menom Kafka. Že má krajinu rád nepotvrdil iba keď sa do nej vrátil kvôli Dungeons & Dragons, o ktorom ešte bude reč, ale aj tým, že v roku Kafky (t.j. 1991) hral - veď prečo nevyužiť čas trávený v zahraničí, že? - v réžii Jiřího Menzela v Žobráckej opere. Slovensko navštívil v roku 2005 kvôli slávnostnému odovzdávaniu cien TV Markíza TOM...

Pristanú mu úlohy vznešených, inteligentných, ale nenamyslených a pomerne tichých, k  ženám priťahovaných mužov (či už je príbeh zasadený do histórie, alebo sa odohráva v súčasnosti). Často až za hranicu vlastného zničenia. So životným heslom „Mám pochopenie pre ľudskú vášeň“ podľahol na filmovom plátne mnohým dámam:  Patricii Hodgeovej (Zrada) aj Ornelle Mutiovej (Swannova láska). Špičkou ľadovca spomedzi mužov, kvôli žene riskujúcich dlhoročne budované rodinné zázemie, je eroticky výbušná Posadnutosť zosnulého Louisa Mallea. Tu stelesnil politika, prepadajúceho sexuálnemu vzťahu s atraktívnou ženou (Francúzka Juliette Binocheová). Príbeh s temným koncom a otvorenou sexualitou komentovala Ironsova manželka Cusacková s úsmevom na perách: „Viem, že to bolo iba hrané; poznala som to podľa toho, že u nás v posteli tak dlho nevydrží“.

Irons má rád príbehy a tak sa nebojí prepožičať svoju tvár ani tým kontroverznejším. I preto občas podľahne aj dospievajúcemu dievčaťu. Nie vždy priamo sexuálne (v Bertolucciho starecky rozvážnej Zvodnej kráse bol duchovným – a umierajúcim - mentorom uhrančivej Liv Tylerovej  na talianskom vidieku hľadajúcej otca a prvého milenca). Dospievajúcemu telu, nie len mysli, podľahol o dva roky neskôr, 1997, v réžii Adriana Lynea, snažiaceho sa nadviazať na Kubricka. Zamilovanosť osamelého profesora Humberta do Lolity (Dominique Swainová) má ďalekosiahle následky na neskoršie životy ich oboch. „Počul som hlasy detí. Najhoršie nebolo, že nestála po mojom boku, ale že jej hlas medzi nimi chýbal.“

Profil: Jeremy Irons Profil: Jeremy Irons

Jeho rytierske, vznešené meno sa spája, možno častejšie ako je nutné, aj s bombastickým Hollywoodom: podradný Scar, ochotný zasadnúť na trón kráľa zvieracej ríše aj za cenu úkladnej vraždy vlastného brata Mustafu (James Earl Jones) v animovanej disneyovke Leví kráľ; titulný gauner Simon Gruber v McTiernanovej Smrtonosnej pasci 3, komplikujúci z pomsty a túžby po peniazoch život newyorskému policajtovi (Bruce Willis); na náboženstvo sa obrátiaci aristokrat Aramis v Mužovi so železnou masku (kde mal za partnerov Johna Malkovicha a Gérarda Depardieua); vojvodca Tiberias, pravá ruka malomocného kráľa Baldwina IV. (Edward Norton), sprevádzajúci radou odvážneho ale neskúseného mladého kováča (Orlando Bloom) v „kresťanskom epose“ Ridleyho Scotta Kráľovstvo nebeské; zlý čarodejník Profion, usilujúci o pád mladej cisárovnej (Thora Birchová) a o nadvládu nad spoločenstvom drakov v adaptácii stolovej hry Dungeons & Dragons; zamaskovaný Morlok v adaptácii sci-fi klasiky H.G. Wellsa (Vojna svetov, Ostrov Dr. Moreaua) Časostroj  pod režijnou taktovkou spisovateľovho pravnuka Simona.

V roku 1997 režijne debutoval krátkometrážnym TV filmom Mirad. Rok nato dostal cenu Félixa za celoživotné dielo. V posledných rokoch sa orientuje skôr na televíznu obrazovku. Ale stále obklopený ženami a nepeknými koncami. V  hallmarkovskom Poslednom volaní hral krutým životom obdarovaného (alkoholizmus, halucinácie) spisovateľa Fitzgeralda, rozdeleného medzi sekretárkou, pomáhajúcou mu s posledným románom (Neve Campbellová) a chorou manželkou (Sissy Spaceková); s Annette Beningovou sa stretol v Božskej Júlii. Občas spolupracuje aj so silnými, charakterovými mužmi (Al Pacino v shakespearovčine The Merchant of Venice). Momentálne k nám do kín prichádza ako biskup Pucci, komplikujúci život legendárnemu milovníkovi žien Casanovovi (Heath Ledger) v réžii Lasse Hallströma.


Herecká filmografia Jeremyho Ironsa:
2005 Elizabeth I  - TV -
Casanova
Kráľovstvo nebeské (Kingdom of Heaven)
2004 The Merchant of Venice
Božská Júlia (Being Julia)
Mathilde
2003 Dame Edna Live at the Palace   - TV -
2002 Nesmrteľná Callasová (Callas Forever)
Posledné volanie (Last Call)  - TV -
And Now... Ladies and Gentlemen
Časostroj a.k.a. Stroj času (The Time Machine)
2001 Štvrtý anjel (The Fourth Angel)
2000  Dračie diery (Dungeons & Dragons)
Zemepisná diaľka (Longitude)  - TV -
Ohio Impromptu – TV -
1999 Poseidon's Fury: Escape From the Lost City ...iba hlas
Faeries  ...iba hlas
1998 Muž so železnou maskou (The Man in the Iron Mask)
1997 Lolita
Čínska skrinka (Chinese Box)
1997 Mirad  /+ réžia/ – TV -
1996 Zvodná krása (Stealing Beauty a.k.a. lo ballo da sola a.k.a. Beauté volée)
1995 Smrtonosná pasca 3 (Die Hard: With a Vengeance)
1994  Leví kráľ (The Lion King ) ...iba hlas
Spaceship Earth
1993 Dom duchov (The House of the Spirits)
M. Butterfly
1992 Posadnutosť (Damage)
Historky z Hollywoodu (Tales from Hollywood) – TV -
Vodná zem (Waterland)
1991 Kafka
Žobrácka opera (Žebrácka opera)
1990 Zvrat šťasteny (Reversal of Fortune)
1989 Austrália (Australia)
Danny, svetový šampión (Danny the Champion of the World) – TV-
1988   Príliš dokonalá podoba (Dead Ringers)
Nepokojná premiéra (A Chorus of Disapproval)
1986 Misia (The Mission)
1985  Rabbit Ears: The Steadfast Tin Soldier
1984 Swannova láska (Un amour de Swann)
1983 Zrada (Betrayal)
The Captain's Doll – TV -
Divoká kačka (The Wild Duck)
1982  Fuška (Moonlighting)
1981 Francúzova milenka (The French Lieutenant's Woman)
1980 Nižinský  (Nijinsky)
1979 The Voysey Inheritance  - TV -
1978  Langrishe Go Down  - TV -
1975 The Liberty Tree  - TV -


autor Ivan Kučera 15.2.2006
  • Casanova (17.02.2006 0:46:15)
  • Preview: Casanova (07.02.2006 4:14:21)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.