PREVIEW: VOJNA SVETOV

PREVIEW: VOJNA SVETOV

článok



Svet pôjde "do vojny" dňa 29. júna 2005. Zo štúdií Paramount Pictures a DreamWorks Pictures prichádza do kín film "Vojna svetov", režírovaný držiteľom Oscara® Stevenom Spielbergom s Tomom Cruiseom v hlavnej úlohe. Súčasný prepis klasického sci-fi thrilleru H. G. Wellsa  predvádza dramatický boj pozemšťanov za budúcnosť ľudstva tak, ako ju vidia členovia jednej rodiny.

Tom Cruise hrá Raya Ferriera, rozvedeného pracovníka v dokoch, ktorý je súčasne nie práve úspešným otcom. Hneď po tom, ako jeho bývalá manželka (Miranda Ottová) mu privezie syna Robina (Justin CHatwin a mladšiu dcéru Rachel (Dakota Fanningová) na jednu zo zriedkavých návštev, strhne sa mohutná búrka sprevádzaná bleskami.

O chvíľu neskôr je Ray, neďaleko svojho domu svedkom zvláštnej udalosti, ktorá navždy zmení ich životy. Akýsi ohromný bojový stroj na troch nohách sa vynorí z hlbín zeme a skôr, než ktokoľvek stačí zareagovať začne spaľovať všetko vo svojom dosahu. Normálny deň, sa náhle zmení v najhorší zážitok ich života. Ide o prvý úder katastrofického útoku mimozemšťanov na našu planétu. Nech sa snažíte utiecť kdekoľvek, nie je miesto, kde by bolo možné nájsť bezpečný úkryt, kam by sa bolo možné uchýliť. Existuje len Rayove nezvratné rozhodnutie, za každú cenu ochrániť svoje deti pred skazou.


O FILME

Vojna svetov bola prvý krát publikovaná v roku 1898 ako významný príbeh o mimozemskej civilizácii a stala sa klasickým literárnym dielom. Desivá vízia toho, ako je naša Zem obsadená bytosťami z inej planéty, nestratila svoju pôsobivosť ani po sto rokoch. "Myslím si, že nastal práve ten správny čas, aby sme túto tému nechali mohutne zaznieť," hovorí režisér, známy filmom E. T., ktorý sa na mimozemšťanov pozerá oveľa priateľskejšie, v skutočnosti však túžil pozrieť sa na tento problém z opačnej stránky. "Toto nie je nič sladké, žiadna pekná historka o mimozemšťanoch," hovorí.

"Títo E. T. sú zlí," dodáva Tom Cruise. "Nie je dobré, pokúšať sa s nimi diskutovať." Tom Cruise hrá Raya Ferriera, ktorý v tomto príbehu podstupuje test, či v priebehu vpádu mimozemšťanov dokáže byť dobrým otcom. "Otázka znie: Zvládne to? Do akej miery je schopný ochrániť svoje deti?" hovorí Cruise.

Vojna svetov je druhou spoluprácou režiséra Stevena Spielberga s Tomom Cruiseom po filme "Minority Report". "Poznáme sa už dlho, ale tento film prináša nové vzťahy do nášho priateľstva," hovorí Spielberg. "Tom je inteligentný a kreatívny partner a prichádza s vynikajúcimi nápadmi, ktoré nás inšpirujú. Rád s ním spolupracujem."

Preview: Vojna svetov Preview: Vojna svetov Preview: Vojna svetov

Producentka a dlhoročná Spielbergova spolupracovníčka Kathleen Kennedyová hovorí, že "Vojna svetov" znamená pre Spielberga ideálnu príležitosť, zaoberať sa odvrátenou stránkou možnosti existencie mimozemšťanov. "Keď začal pracovať na E. T. bol to oveľa temnejší a dramatickejší príbeh, ktorý sa len postupne menil a vyvinul do mierumilovnej roviny. A myslím, že tú temnú myšlienku v sebe Spielberg stále nosil a teraz má možnosť ju rozprávať."

"Je to obrátený príbeh, než ten, na ktorom sme pracovali pred 20 rokmi," dodáva výtvarník Rick Carter. "Boli sme konfrontovaní s podobou mimozemšťanov, ktorí boli dobrí a naše obavy sa ukázali ako neodôvodnené. Dieťa v nás sa s tým uspokojilo. Ale pre dospelého muža, ktorým je Spielberg teraz - a tiež vplyvom doby, v ktorej žijeme - sa predstava o mimozemšťanoch podstatne zmenila."

"Predpokladal som, že by to mohlo byť zábavné natočiť naozaj desivý príbeh so skutočne hrozivými bytosťami mimozemšťanov, aký som ešte nikdy nenatočil," hovorí Spielberg. "Je to jednoduchá historka, v ktorej ide o prežitie. Je to o otcovi, ktorý sa snaží, dostať svoje deti do bezpečia. Ide o celkom základné pocity človeka, ktorý sa celkom nečakane ocitol v nebezpečnej situácii," vysvetľuje Spielberg.

Cruise poznamenáva, že Spielberg mu od začiatku hovoril tému filmu z veľmi subjektívneho hľadiska. "Celý svet je ohrozený útokom mimozemskej civilizácie, ale my všetko pozorujeme len očami Raya Ferriera," hovorí Cruise. "Úžasne citlivo vníma ľudské chovanie. Uvedomuje si jednotlivé okamihy a detaily, Steven to zachytáva vo filme a tým vám sprostredkuje intímny pohľad na hrdinov a udalosti, ktoré prežívajú. Prežívate ich potom s nimi a desíte sa z toho, čo ich stretlo. Máte pocit, že ste rovnako postihnutí." "Chcel som, aby Ray bol ako väčšina ľudí," hovorí Spielberg. "Je naším zástupcom, má rovnaký strach a rovnaké možnosti a prostriedky prežiť, aké by sme v takej situácii mali my všetci."

Scenáristi David Koepp spolu s Joshom Friedmanom mali za úlohu prerozprávať tému Wellsovho románu vo veľmi osobnej polohe. "V tomto ohľade je scenár napísaný veľmi dobre," hovorí Kennedyová. "Pridržiava sa toho, čo Wells prezentuje - osobného hľadiska Raya, čo jeho a deti postihlo, čo sa stalo." Koepp, ktorý už so Spielbergom spolupracoval na "Jurskom parku" a na pokračovaní "Jurský park: Stratený svet", hovorí, že držať sa tejto osobnej línie bolo v prípade "Vojny svetov" nutné. "Zobraziť nejako globálne situáciu, v ktorej mimozemšťania napadnú našu planétu, vlastne ani nie je možné. Preto sme sa museli vydať inou cestou. A čím hlbšie sa zaoberáme tým, aký vplyv majú tieto udalosti, tým hroznejší a osobnejší sa tento príbeh stáva." Cruise: "Tento film vlastne ukazuje, ako ďaleko sú rodičia vo svojej láske k deťom ochotní ísť, aby ich zachránili."

Wellsov príbeh má trvalý vplyv na našu kultúru a je ťažké si predstaviť, že v dobe, kedy bol publikovaný, bola myšlienka na nejaký útok z vesmíru celkom radikálna a neobvyklá. "Vojna svetov" položila základ celému žánru sci-fi v literatúre, vo filme, v televízii a inšpirovala minimálne jeden muzikál, ktorý sa zaoberal atakom mimozemšťanov. "Zdá sa, že román sa stáva aktuálny vždy, keď v spoločnosti nastane obava a strach pred niečím neznámym," poznamenáva vnuk H. G. Wellsa, Dr. Martin Wells, o diele svojho dedka, keď s rodinou navštívil natáčanie.

Cruise: "Keď som čítal Wellsov román, nedokázal som pochopiť, ako sa dá autorova farebná predstava previesť do scenára, ktorý by diváka vtiahol do deja." Režisér Spielberg chcel zachovať pôsobivosť Wellsovho diela, ale súčasne sa vyhnúť obvyklým klišé, ktoré sa ponúkali. "So Stevenom sme si urobili zoznam motívov, ktorým by sme sa vo filme chceli vyhnúť," hovorí Koepp. "Žiadne ničenie známych dominánt, kostolov, známych budov a iné, žiadne priame zábery na Manhattan, alebo generalitu nad mapou, žiadne televízne štáby zachytávajúce deštrukciu." "A žiadni Marťania!" dodáva Spielberg. "Už sme sa presvedčili, že na Marse žiadne živé bytosti nežijú..." "A to bola samá podstata príbehu. Vyrozprávanie ataku mimozemšťanov očami hlavnej postavy." Dodáva Koepp.

Superhviezda Tom Cruise - trikrát nominovaný na Oscara®, vnáša do úlohy Raya Ferriera úžasnú energiu. "Akoby všetko rozžiaril," hovorí Spielberg. "Má výnimočnú schopnosť upútavať pozornosť. Svojej postave naozaj dokáže dodať jas a charizmu." "Cruisove zaujatie a nadšenie je nákazlivé," dodáva Tim Robbins. "Nie je v tom žiadna faloš alebo predstieranie. Naviac je veľký profesionál. Akonáhle stojí pred kamerou, je svojou postavou úplne zaujatý a výborne ju dokáže stvárniť."

"Ray Ferrier je svojim charakterom veľmi vzdialený od démonických postáv, aké Cruise obvykle stvárňoval. Keď sme túto prácu začínali, povedal som mu: tvoj charakter nieje žiadny hrdina. Jeho jediným cieľom je zachrániť svoju rodinu, dostať deti do bezpečia. Toma to nadchlo. Pochopil, že pre neho existuje len jedna vojna - bojovať o život svojich detí," hovorí Spielberg. Osobný príbeh v centre tejto epickej oddysey sa sústreďuje okolo tohto nehrdinského hrdinu. "Na začiatku filmu je Ray ako otec skutočne neschopný," vysvetľuje Koepp. "Taktiež ho otcovstvo nijako zvlášť nezaujíma, možno preto, že sa na to necíti. Proste v tomto ohľade zlyhal. Deti ho nemajú radi a nie sú nijak šťastné, keď ho musia navštíviť."

"Som veľmi odlišný typ postavy Raya," hovorí Cruise. "On vlastne deťom vôbec nerozumie, má záujem len sám o seba. A keď ho prekvapí zlá situácia, je viac dieťaťom, než oni." "Odmieta totiž vziať na seba zodpovednosť ako dospelý," dodáva Kennedyová. "A teraz musí podstúpiť túto premenu, pochopil, že nesie zodpovednosť za životy svojich detí a že ich osud je najdôležitejšia vec, akú mu život vložil do rúk." Preto je tiež osud Raya a jeho detí, ktorí sú obkľúčení smrťou a skazou ťažiskom celého príbehu.

"Tento žáner už bol spracovaný v mnohých filmoch, ale práve v tomto osobnom pohľade sa od nich "Vojna svetov" podstatne líši. Je založená na kresbe charakterov, na špecifickej dynamike jednej rodiny a jej prežitia," hovorí Kennedyová. Na začiatku príbehu existuje veľká priepasť medzi otcom a deťmi. Rachel (Dakota Fanningová) a Robbie (Justin Chatwin) prichádzajú na víkendovú návštevu do otcovho domu veľmi neochotne. Avšak problémy, ktoré má Ray so svojím nevrlým synom a tichou dcérou rýchlo blednú v konfrontácii s tým, čo sa deje okolo nich. Nie dlho po tom, čo Rayova bývalá manželka odišla so svojim partnerom je Ray podrobený najťažšej "otcovskej" skúške, ktorá podľa slov Stevena Spielberga je "ochrániť svojich najbližších a ak to bude nutné utiecť s nimi a zachrániť im život."

Preview: Vojna svetov Preview: Vojna svetov Preview: Vojna svetov

Keď Trojnožka zaútočí, nie je čas na nič iné, len na záchranu holého života. "Samozrejme budeme premýšľať, ako zastaviť nepriateľa," hovorí starší supervizor vizuálnych efektov Dennis Muren. "Môžeme sa snažiť všetkými silami a so všetkým zbrojným vybavením s ním bojovať, ale nedokážeme ho poraziť. To je najhoršia nočná mora, proti ktorej sme naraz postavení tvárou v tvár. Najhoršia situácia, ktorá by ale mohla stretnúť každého Američana. A ako sa doslova rúca svet, rodinné vzťahy medzi Rayom a deťmi sa upevňujú. Svet sa v priebehu jednej minúty zmenil a Ray sa musí vžiť do úlohy, ktorej sa až doposiaľ vyhýbal. Inak jeho deti zomrú."

Rayovu jedenásťročnú dcérku Rachel hrá Dakota Fanningová, ktorá je nadanou herečkou. Objavila sa už v televíznej mini sérii "Steven Spielberg´s Taken" a vo filmoch "The Cat in the Hat", "Muž v ohni" a "Hra na schovávačku". "Od začiatku, kedy som sa rozhodol natočiť "Vojnu svetov", som myslel na Dakotu. Nikto v jej veku nie je tak dobrý, ako ona. Niekedy mám pocit, akoby mala skúsenosti z niekoľkých životov, ktoré už prežila. Jej neodmysliteľná múdrosť je veľmi užitočná za situácie, kedy je v niektorých prípadoch múdrejšia, ako jej otec a to robí celú situáciu ešte zvláštnejšou," vysvetľuje režisér. Fanningová, ktorej partnermi boli napr. Denzel Washington a Robert DeNiro má výnimočný talent. "Keď som ju prvý krát videl pri natáčaní, pomyslel som si: bože to dievčatko musí mať asi 35 rokov. Je tak sústredená, pohotová a citovo zainteresovaná. Je neuveriteľne vyspelá na svoj vek," spomína Tim Robbins.

A Dakota Fanningová hovorí: "Bol to pre mňa sen, spolupracovať so Stevenom Spielbergom a Tomom Cruiseom. Toľko ma toho naučili! A pri tom sme si naozaj užívali." Pre úlohu Robbieho bol vybratý naozaj debutant Justin Chatwin. Tvorcovia filmu ho videli vo filme "Chumscrubber" a ako hovorí Kathy Kennedyová, "bol veľmi presvedčivý". Robbie je v obtiažnom pubertálnom veku, kedy dieťa túži byťnezávislé a rešpektované. A to je v tomto prípade ešte zložitejšie vzhľadom k priepasti, ktorá existuje medzi deťmi a otcom. "Justin ako predstaviteľ svojej generácie svojmu typu zodpovedal aj nezodpovedal," hovorí Spielberg. "Ako všetky deti v jeho veku, je proti všetkému, čo rodičia robia alebo hovoria. Robbie dokonca vyjadruje svoj odpor proti otcovi aj farbou svojho oblečenia. Oproti otcovej yankeejskej modrej je v ostrom kontraste jeho čiapka Red Socks." Aj keď vo filme je ich vzťah plný rozporov, v skutočnosti bol Cruise pre mladého herca veľkou oporou. Sám Chatwin prehlásil, že je úžasné spolupracovať s tak významným hercom, ktorý mu bol vždy nápomocný.

Zväzok brata a sestry je vo filme o to pevnejší, o čo je problematickejší vzťah s otcom, rozpad rodiny a nový zväzok matky. "Je to aj príbeh o súčasnej kríze rodiny," vysvetľuje Chatwin. "Pretože ani jedno dieťa nemá silný vzťah k otcovi, sú súrodenci o to viac odkázaní jeden na druhého." Tento fakt zrejme ovplyvnil aj priateľstvo, ktoré v priebehu natáčania vzniklo medzi Dakotou a Justinom. "Justin je pre mňa naozaj ako brat. Boli sme spolu tak dlho! V New Yorku, vo Virginii aj Kalifornii. A užili sme si veľa srandy." Hovorí Dakota. "Pre Chatwina bola Dakota veľmi inšpiratívna. Je to krásne dieťa. Je úžasná. Neviem, kde získala také herecké skúsenosti, ale učím sa od nej každý deň," hovorí o Dakote Chatwin. Austrálčanku Mirandu Ottovú zastihol odkaz zo Spielbergovej produkcie v priebehu jej krátkej návštevy v Los Angeles. "Asi to nie je tá správna chvíľa," odpovedala, "pretože som tehotná." Spielberg ale práve v jej tehotenstve videl komplexnosť tejto postavy vo vzťahu bývalých manželov.

Kennedyová vysvetľuje: "Nejde tu o to, že by sa nemali radi, stále majú záujem jeden o druhého a o svoje deti, ale ich vzťah proste nefungoval. A práve tehotenstvo, ktoré film zdôrazňuje, pomáha k pochopeniu vstupu Mary Ann do nového života." "Tu je tá priepasť medzi Rayom a Mary Ann," hovorí Spielberg, ktorý mal o tomto páre svoju predstavu, že sú to ľudia, ktorí sa brali príliš mladí a neboli schopní prekročiť svoj sociálny pôvod. "On je robotník, ktorý vykladá kontajnery v dokoch a v srdci zostal veľkým dieťaťom. Vzal si dievča z aristokratickej rodiny v Connecticute. Vyrastala v absolútnom dostatku všetkého. Zamilovali sa do seba a mali dve deti. On bol príťažlivý muž - konečne je to Tom Cruise - tak jej nevadilo, že vyrástol v iných sociálnych podmienkach. Medzi ich výchovou však existovala veľká priepasť a preto sa nedokázali dívať na problémy rovnakými očami. Rozdiel medzi nimi bol príliš veľký, než by manželstvo mohlo vydržať."

Úloha Mary Ann vo filme nie je nijako rozsiahla, ale táto postava je určujúcim činiteľom pre istú časť príbehu. David Koepp vysvetľuje: "Rayova prvá myšlienka je, dopraviť deti späť ku matke, pretože na rozdiel od neho, ona si bude vedieť dať rady." Režisér, ktorý veľmi obdivuje klasickú filmovú verziu "Vojny svetov" z roku 1953 režisérov Georga Pala a Byrona Haskina, pozval vtedajších hlavných predstaviteľov filmu Gene Barryho a Ann robinsonovú, aby si zahrali v tejto verzii epizódne úlohy. Spielberg kedysi na začiatku svojej kariéry, režíroval Gene Barryho v sci-fi epizóde televízneho seriálu "The Name of the Game". A Barry bol šťastný, že sa môže po 53 rokoch opäť podieľať na natáčaní novej verzie tohto diela. "Je to pre mňa veľký okamih. Akoby sa môj život opakoval." A Ann Robinsonová dodáva: "Je to úžasné byť opäť pritom a to s najslávnejším svetovým režisérom a najpopulárnejším hercom Tomom Cruiseom."

Spielberga tiež tešilo, že k spolupráci získal obidvoch hercov z pôvodnej verzie "Vojny svetov". "Bol som veľkým obdivovateľom Barryho, keď som s ním vtedy pred rokmi spolupracoval. Bola to moja druhá alebo tretia profesionálna réžia. A keď som teraz zavolal Barrymu a spýtal sa: "Mohli by ste si spolu s Ann zahrať epizódu v mojom filme, cítil som, ako je príjemne prekvapený. V tomto filme často vzdávam hold pôvodnej verzii podľa Wellsovho románu a tak sme ja aj oni boli šťastní, že máme príležitosť opäť spolupracovať."

V príbehu je jedna postava, ktorá nepatrí do Rayovej rodiny. V skutočnosti je nositeľkou odlišnej hrôzy. V najdramatickejšej chvíli totiž Ray s dcérkou hľadá azyl na osamelom statku. Zatiaľ, čo bitka ľudí s mimozemštanmi vrcholí, otec s dcérou sa skrývajú v pivnici starého domu. Príbeh sa naraz ocitá v inej dramatickej rovine a napätie sa stupňuje, keď sa ukáže, že mimozemšťania nie sú jediná rasa, ktorej sa treba obávať. Cudzinec, ktorý vyviedol otca s dcérou z bojového poľa je narušený muž menom Ogilvy a hrá ho Oscarový® herec Tim Robbins. "Ogivly, ako mnoho ďalších stratil celú svoju rodinu. Ukryl sa v tejto pivnici a sledoval určitý plán, lenže ten stroskotal. Odpustíte mu jeho vyšinutosť, vzhľadom k tomu, akú veľkú stratu utrpel a jeho myseľ je tým narušená,  ale pre Raya a Rachel sa stane väčším nebezpečenstvom ako mimozemšťania."

"Uprostred dobrodružného akčného príbehu prejdeme prudkým zvratom do intenzívnej psychologickej drámy, do nebezpečnej situácie vyvolanej týmto mužom a jeho psychózou," hovorí Robbins. "Nie je to len určitý druh vyšinutosti, ale nebezpečná psychóza, ktorú možno pochopiť len v súvislosti a v svetle všetkých udalostí." "Myslím, že to bol od Stevena veľmi odvážny krok, ísť do tej pivnice a dostať sa do konfliktu s Ogivlym," hovorí Kennedyová. "Je to riskantný kúsok v kontexte celého filmu, ale je to práve to, čo tento film povyšuje nad všetky ostatné, ktoré sa zaoberali podobnými témami. Ide o to, že tu je všetok dej naozaj nesený hlavnými charaktermi, jednou rodinou, ktorá bojuje o prežitie. Tim Robbins ako predstaviteľ Ogivlyho bol od začiatku jasnou voľbou. S hĺbkou a šírkou svojich hereckých schopností bol zárukou, že aj na takom malom priestore vytvorí postavu s rozhodujúcim vplyvom na dej filmu a nebude zatienený ostatnými udalosťami." Ogivly je jednou z postáv Wellsovho románu, ktorá by asi čitateľovi knihy vo filme veľmi chýbala. "Je to veľmi nepríjemný motív v celej knihe a chcel som, aby rovnako pôsobil aj vo filme," hovorí Spielberg.

Preview: Vojna svetov Preview: Vojna svetov Preview: Vojna svetov

Dej postupuje z mestských križovatiek, po dialniciach a riekach s narastajúcim množstvom utečencov, ktorí sa rozptyľujú po krajine, až sa zastaví v malej, temnej pivnici. "Cesta vedie prázdnou krajinou, kde je celý život zredukovaný len na základné prvky: sledovať cestu alebo rieku, čo sú najjednoduchšie ukazovatele, ako sa niekam dostať," hovorí výtvarník Rick Carter." A potom konečne dôjdeme niekam, kde si pripadáme ako na začiatku, pretože tu nič nie je nič iné, než dom na vysokom kopci. A za tým kopcom zúri vojna. "S mimozemšťanmi bojuje to najlepšie čo máme, celá armáda. A my sa ocitáme v tomto malom klaustrofóbnom priestore. Na miesto toho, aby sme sa cítili ako v útočisku, je všetko ešte oveľa horšie. Je to odyssea," hovorí Spielberg. "Putovanie na základe dobrého inštinktu. Začína v New Jersey a končí v Bostone. Nie je to vlastne veľké rozpätie, ak to porovnáme so vzdialenosťou, akú museli prejsť mimozemšťania v priebehu cesty na našu planétu. Ale súčasne je to cesta navždy, bez návratu."

Produkčný štáb tohto filmu vznikol závratne rýchlo, akonáhle sa Spielberg dohodol s Cruiseom a realizácii tohto filmu. na jeseň 2004 prebehli na obidvoch pobrežiach USA rýchle prípravy a hľadanie lokalít na natáčanie. Producentka Kathy Kennedyová si spomína na rozhovor so Spielbergom: "Steven mi povedal: Okay, budeme natáčať tento film a potrebujeme čo najrýchlejšie previesť prípravy, pretože chceme začať s natáčaním za tri mesiace. Ale nijako sa nedeste. Keď si prečítate scenár, uvedomíte si, že v celom príbehu sú v centre tri postavy a potom je tam tisíc ľudí, ktorí sa pohybujú v pozadí."

Prípravné práce síce trvali polovičnú dobu, než je pri takomto projekte obvyklé, ale Spielberg odporoval: "To bola moja najdlhšia príprava na film, akú som zažil. Trvala celých 12 rokov!" "Spielberg však s množstvom členov tvorivého štábu spolupracuje už 15 - 20 rokov," - hovorí Kennedyová. Spielbergova unikátna schopnosť, obsiahnuť ako oblasť vizuálnych efektov, tak réžiu postáv pred kamerou aj pri samotnom natáčaní, bola zrejmá už v období príprav. "Vedeli sme, že budeme potrebovať množstvo efektov a že v priebehu dokončovacích prác na všetko budeme mať obmedzený čas. Preto sme museli začínať dlhými sekvenciami, vyžadujúcimi zvláštne efekty, aby ich pracovníci z oddelenia ILM mohli včas pripraviť. Spielberg spolupracoval ešte v časoch príprav filmu na procese zvanom previzualizácia, v priebehu nej, sú tradičné storyboardy animované v 3D sekvenciách. Nie je v nich zobrazené len to, ako bude vyzerať scéna, vrátane zvláštnych efektov, ale sú tu všetky aspekty, týkajúce sa hercov, pohybu kamery a štábu." "Je to prvý film, kedy som si naozaj dal prácu s použitím počítača k previzualizácii storyboardov," hovorí Spielberg. Navštívil priateľa Lucasa, ktorý mu ukázal, ako tento spôsob práce funguje. Prevzal od neho odborníkov, ktorí s ním spolupracovali na "Star Wars I., II. a III.

Previzualizácia potom pri vlastnom natáčaní pomohla v orientácii aj hercom. Na obrazovke totiž mohli vidieť, ako bude všetko vyzerať v konečnej verzii, vrátane toho, čo bude pomocou vizuálnych efektov neskôr dokončené, napr. interakcia s mimozemšťanmi, ich vojnové stroje a iné. Ďalej bolo nutné vizuálne prepojiť lokality, natočené na východnom pobreží spolu s scénami natočenými v ateliéroch a niekedy išlo dokonca o prepojenie východného, západného pobrežia a ateliéru. Ako príklad môže poslúžiť popis nasledujúcej scény. Začala vo Virginii, kde hrdinovia kráčali po ceste k pohoriu a prichádza sem vojsko. Je vidieť tisíce komparzistov, ktorí miera rovnakým smerom - k pohoriu. Kameraman Janusz Kaminski: "Vo Virginii sme večer začali s natáčaním, v tejto scéne sme potom pokračovali v ateliéroch. Potom sme odišli do lokality v južnej Kalifornii, kde scéna pokračovala. V tomto prípade sme museli prekonať len tri rôzne formy počasia, prostredia a svetelné podmienky."

 


autor press kit 14.6.2005
  • Vojna svetov (30.06.2005 2:41:30)
  • Profil: Steven Spielberg (30.06.2005 0:06:59)
  • Vojna svetov v rôznych pohľadoch (29.06.2005 18:10:06)
  • V ankete vyhrala Vojna svetov (11.07.2005 1:08:09)
  • Vojna svetov má slabý štart (04.07.2005 13:22:43)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Sci-fi/Dráma
    Minutáż˝: 116 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2005
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.