PROFIL SEAN PENN

PROFIL SEAN PENN

článok



Vizitka:
Dátum a miesto narodenia:
17. 8.  1960, Santa Monica, Kalifornia, USA
Manželka: 1985 - 1989, speváčka Madonna, 1996 herečka Robin Wrightová Pennová
Deti:  dcéra Dylan a syn Hopper (obe s Robin Wrightovou Pennovou)
Zaujímavosti: Po premiére filmu U-Turn vyhlásil: "Mojim najväčším výkonom v tomto filme bolo, že som dokázal spolupracovať s takým prasaťom, ako je Oliver Stone."

Sean Penn pochádza z umeleckej rodiny. Matka Eileen Ryanová bola herečka, otec Leo TV režisér a herec, mladší brat Chris herec (Gauneri, Mullholand Falls) a starší brat Michael je hudobník. Sean je herec, režisér, scenárista,  producent (drámu Tá je úžasná! produkoval s Gérardom Depardieuom) a podľa mnohých aj arogantný grobian.

Profil Sean Penn Profil Sean Penn Profil Sean Penn

Po maturite na Santa Monica High School sa dostáva do divadelného súboru Group Repertory Theater, kde sa vypracoval z asistenta režiséra na herca. Odtiaľto odchádza študovať herectvo u Peggy Feuryovej. Podpisuje zmluvy na seriál zo 70. rokov Barnaby Jones a televízny film svojho otca Hellinger´s Law. Po skúsenostiach z Broadwaya si ho všíma lovec talentov a mladý a neznámy  Sean dostáva rolu s mladým a neznámym Tomom Cruiseom v dráme Harolda Beckera z prostredia vojenskej školy Večierka.

V 80. rokoch patril medzi tzv. "svorku pubertiakov". Jej členmi boli začínajúci rovesníci Matt Dillon, Rob Lowe alebo Cruise. Stal sa špecialistom na úlohy mladíkov so vzpurnou, niekedy až agresívnou, nezvládateľnou povahou. Hneď  v začiatku kariéry hral v dodnes nostalgikmi milovanej bláznivej komédii Amy Heckerlingovej Zlaté časy na Ridgemonte. Zaujal ako šialený vietnamský seržant Meserve v Obetiach vojny (réžia Brian DePalma) či "horkokrvný" mladý parťák rozvážneho policajta Roberta Duvalla vo Farbách. V tomto desaťročí spolupracoval s takými režisérmi, ako sú  John Schlesinger, Neil Jordan, James Foley alebo Phil Joanou.

Napriek tomu, že nepriťahuje masy, kritika jeho presvedčivé výkony začína milovať.  Je horlivým zástancom Stanislavského metódy;  tetuje sa, priberá 20 kíl, prijíma rolu jazzmana bez toho, aby dovtedy niekedy hral na gitare, zmena účesu či farby vlasov  pre úlohu je tým najmenším. Paradoxne samotné herectvo nikdy nemal veľmi  rád. Ak mu aj predsa len zriedka prišiel na chuť, nakoniec to dopadlo tak, že "filmy, na ktorých mi záleželo, aj tak nikto nevidel". 

Profil Sean Penn Profil Sean Penn Profil Sean Penn

I tak si ale dokázal udržať vysoké renomé a v novom desaťročí stvoril niekoľko silných postáv:  Zlatým glóbusom ocenený mafiánsky  právnik v Carlitovej ceste znova v DePalmovej réžii; na Zlatý glóbus nominovaný vrah Matthew Poncelet, čakajúci na trest smrti, ktorý sa mu snaží zmierniť  oscarová  Susan Sarandonová vo filme Tima Robbinsa Mŕtvy muž prichádza; osemprstý  hazardný  hráč Bobby Cooper v 20-miliónovom kúsku Olivera Stonea U-Turn; seržant Welsh vo vojnovej dráme Terenca Malicka Tenká červená línia; majiteľ obchodíku, ktorému zavraždia dospievajúcu dcéru v Eastwoodovej Tajomnej  rieke;  muž, ktorý pomáha vdove Naomi Wattsovej spáchať  pomstu na Beniciovi Del Torovi v teórii Alejandra Gonzálesa Iñarritua o váhe ľudskej duši (21 gramov). Rád prijíma  aj malé roličky (Až sa zotmie, V koži Johna Malkovicha), alebo úlohy "pod svoju úroveň", diplomaticky menujme len nevydareného brata Michaela Douglasa v paranoickom thrilleri Davida Finchera Hra. V dnešných dňoch Sean prichádza do našich kín  hitchcockovským thrillerom Sydneyho Pollacka Tlmočníčka po boku Nicole Kidmanovej.

Nikdy nemal rád novinárov, ale keď z neho v  rokoch 1985 - 1989 urobili  "toho manžela Madonny", zanevrel na nich ešte viac. Mimochodom, hral s ňou  v prepadáku Jima Goddarta Šanghajské prekvapenie. Vyvrcholilo to  v roku 1987, keď  fyzicky napadol paparazziho a odsedel si za to šesťdesiat dní vo väzení. Kvôli tomuto incidentu musel režírujúci herec Dennis Hopper stopnúť nakrúcanie ich spoločných Farieb

Zatiaľ natočil tri celovečerné filmy. Podobne ako Penna-herca, aj Penna-režiséra nevyhľadávajú masy popkornového obecenstva, ale diváci, ktorí "...neodchádzajú  z mojich filmov  hlúpejší".  Debutoval Indiánskym poslom (The Indian Runner), kde hral začínajúci Viggo Mortensen nebezpečného vietnamského veterána a David Morse jeho šerifského brata. Film vznikol na motívy pesničky Brucea Springsteena a hral tu aj Dennis Hopper. Morse hral aj v Pennovom druhom filme, tento krát šoféra, ktorý v opilosti zavinil za volantom tragédiu a po prepustení z väzenia sa mu chce pomstiť Jack Nicholson (Križovatka smrti). Nicholsona si po vzájomnom porozumení si nechal aj do tretieho filmu Prísaha, natočeného  na motívy románu Friedricha Dürrenmatta "Sľub" a švajčiarskeho filmu "Stalo sa za bieleho dňa" z roku 1958. Dráma o policajtovi-dôchodcovi, vyšetrujúceho vraždu dievčatka, bola pomerne nadšene prijatá v Cannes, v kinách však nebola komerčne veľmi úspešná. Prvý krát nerežíroval podľa svojho scenára a počas natáčania prestal fajčiť. V roku 2000 režíroval divadelnú hru "The Late Henry Moss" a o dva roky neskôr  epizódu "USA" z  poviedkového  11´09"01, kde sa významní svetoví filmári  vyjadrovali k Septembru 2001. 

Profil Sean Penn Profil Sean Penn Profil Sean Penn

Nemá rád vysokorozpočtové akčné filmy. Dodnes mu producenti tvrdohlavo posielajú takéto scenáre, hoci vedia, ako to skončí. Prichádza o 20 miliónové honoráre, ale pokoj duše mu prinavráti už letmé prečítanie prvých pár stránok, ktoré ho donutila pomyslieť si: "Kriste, to je ale blbosť!"  Povestné sú jeho nekompromisné názory "Rakovinu na Michaela Baya" alebo "Nicolas Cage ničí svoj talent v akčných filmoch". Pre posledne menovaný názor sa dovtedajší dobrí kamaráti rozkmotrili a Cage povedal, že v tejto branži je veľa svinstva a on nepotrebuje, aby naňho kydal hnoj už aj kamarát. Aby mal Penn pokoj a v slabej chvíľke sa nezapredal mainstreamu, presťahoval sa z rušného Los Angeles do pokojnejšieho San Francisca. "Keď producenti vedia, že sa s  vami nemôžu stretnúť ešte toho dňa, radšej zavolajú niekomu inému."

Na Oscara bol nominovaný zatiaľ tri krát: za film Mŕtvy muž prichádza, fiktívny životopis jazzmana Emmeta Raya v réžii Woodyho Allena Sladký darebák a snímku Volám sa Sam, v ktorej zvádza spolu s právničkou (Michelle Pfeifferová) boj o dcérku (Dakota Fanningová), ako mentálne retardovaný hrdina. Oscara v kategórii "najlepší mužský herecký výkon v titulnej úlohe" nakoniec získal za Tajomnú rieku (2003).

Od roku 1996 je ženatý s herečkou Robin Wrightovou, s ktorou sa spoznal počas natáčania Stavu milosti s Edom Harrisom a Garym Oldmanom. Neskôr spolu hrali v dráme Tá je úžasná! a následne ju režíroval v Križovatke smrti a Prísahe. Má s ňou zatiaľ dve deti: dcéru Dylan a syna Hoppera.


Filmografia:

2005  Tlmočníčka (The Interpreter)
2004  Zavraždenie Richarda Nixona (The Assassination of Richard Nixon)
2003  Tajomná rieka (Mystic River)
         Pauly Shore is Dead
         This So-Called Disaster
         You´ll Never Suez in this Tlen Agaian
         21 gramov (21 Grams)
         Všetko o láske (It´s All About Love)
2002  11´09"01 (segment "USA") …iba réžia
2001  Volám sa Sam (I Am Sam)
2000  Než sa zotmie (Before Night Falls)
         Bobria trilógia (The Bauer Trilogy)
         Váha vody (The Weight of Water)
         Prísaha (The Pledge) …iba réžia +  produkcia
         Dogtown and Z-Boys …iba hlas
1999   Vila na kopci  (Up at the Villa)
         V koži Johna Malkovicha (Being John Malkovich)
         Sladký darebák (Sweet and Lowdown)
1998  Zmätok nad zmätok (Hurlyburly)
         Tenká červená línia (The Thin Red Line)
1997  Hra (The Game)
         U-Turn (U Turn)
         Hugo Pool
         Tá je úžasná! (She´s So Lovely) …herec + producent
         Loved …herec, producent
1995   Križovatka smrti (Crossing Gard) …iba réžia, scenár + produkcia
         Robbie Robertson: Going Home
         Mŕtvy muž prichádza (Dead Man Walking)
1993  Posledný večierok (The Last Party)
        Carlitova cesta (Carlito´s Way)
1991  Indiánsky posol (The Indian Runner) … iba réžia + scenár
        SchneeweissRosenrot
1990  Stav milosti (State of Grace)
1989  Obete vojny (Casualties of War)
        Nie sme žiadni anjeli (We´re  No Angels)
1988  Farby (Colors)
        Berlínsky proces (Judgment in Berlin)
        Cool Blue
1987  Dear America: Letters Home from Vietnam …iba hlas
1986  Šangajské prekvapenie (Shanghai Suprise)
1985  Dravec a feťák (The Falcon and the Snowman)
         At Close Range
1984  Preteky s Mesiacom  (Racing with the Moon)
1983  Zlí chlapci (Bad Boys)
         Crackers
1982  Zlaté časy na Ridgemonte (Fast Times at Ridgemont High)
1981  Hellinger´s Law
         The Killing of Randy Webster
         Večierka (Taps)
1979  The Concrete Cowboys

 


autor Ivan Kučera 24.5.2005
  • Tlmočníčka (26.05.2005 21:17:11)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Dráma/Triler
    Minutáż˝: 123 min
    Krajina: UK
    Rok výroby: 2005
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.