PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Tri novinky sa pred premiérou tretej epizódy Hviezdnych vojen umiestnili na prvých troch miestach. Prvé dve sú komédie a tretia je z pera Luca Bessona.

TOP 13. 5. - 15. 5. 2005
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Monster-in-Law New Line 1. týždeň 23,1 mil 23,1 mil
2. Kicking and Screaming Universal 1. týždeň 20,1 mil 20,1 mil
3. Unleashed Focus 1. týždeň 10,9 mil 10,9 mil
4. Kingdom of Heaven Fox 2. týždeň 9,6 mil 35,0 mil
5. Crash Lions Gate 2. týždeň 7,0 mil 19,6 mil
6. House of Wax Warner Bros. 2. týždeň 6,5 mil 21,9 mil
7. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy Buena Vista 3. týždeň 5,0 mil 43,5 mil
8. The Interpreter Universal 4. týždeň 4,5 mil 61,6 mil
9. xXx: State of the Union Sony 3. týždeň 2,1 mil 24,3 mil
10. Mindhunters Dimension 1. týždeň 1,9 mil 1,9 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

MONSTER-IN-LAW (Diabolská svokra)
Po rokoch márneho hľadania toho pravého Charlotte "Charlie" Cantilini konečne nájde muža svojich snov. Popritom však zistí, že jeho matka je svokrou z nočných môr. Nedávno prepustená reportérka Viola Fields sa obáva, že okrem svojej kariéry stratí i svojho jediného syna. A tak sa rozhodne jeho snúbenicu odstrašiť tým, že sa stane tou najhoršou svokrou na svete. Charlie sa naopak nedá zastrašiť, prijíma hodenú rukavicu a pustí sa zo všetkých síl do boja.

Takmer po pätnásťročnej prestávke sa na plátne znovu objavuje Jane Fonda. Vybrala si komédiu podobnú komédii Jeho foter to je loter, akurát z inej strany, ktorú režíroval Robert Luketic, režisér Pravej blondínky. Jane Fonda (Stanley & Iris) si zahrala šialenú matku Jennifer Lopez (Smiem prosiť?, Gigli), ktorá jej prišla predstaviť svojho nastávajúceho v podaní Michaela Vartana (Nepobozkaná, One Hour Photo). Slováci sa na tejto komédia budú môcť smiať od 4. 8. 2005.

Predtým než vo fatálnom súboji stanú medzi seba Obi-Wan Kenobi a Anakin Skywalker stoja proti sebe Jane Fonda a Jennifer Lopez. 43 miliónová Diabolská svokra zarobila počas otváracieho víkendu v 3424 kinách - 23,1 milióna dolárov. Pre Jane Fondovú je to najúspešnejší titul jej kariéry a tak isto aj pre Jennifer Lopez, ktorej film Smiem prosiť? zarobil počas prvých troch dní 11,7 miliónov dolárov. To sú momentálne dva úspešné filmy po veľkom prepadáku s názvom Gigli.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 17%, imdb.com - 5,2/10, Roger Ebert - 1/4, yahoo.com - B-, boxofficemojo.com - C

Trailer
Oficiálna stránka
O filme klasika, dej, herci, štáb, produkčné poznámky. Potom trailer, fotky, Download... Ale ešte je tu čosi viac. Príručka Monster-N-Law Survival Guide, vtipné príhody z rodinného prostredia, poradca v rodinných vzťahoch a možnosť súťažiť. No kto by sa nepridal?

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

KICKING AND SCREAMING
Phil Weston celý život bojuje proti svojmu súťaživému otcovi Buckovi. Keď sa Phil rozhodne trénovať tím svojho 10 ročného syna, ide proti Buckovi, ktorý z neho chcel mať prominentného hráča futbalu.

Hlavnými hviezdami komédie zaoberajúcej sa rodičovským vzťahom  a futbalom sú Will Ferrell (Zoolander, Elf) a Robert Duvall (John Q, Krajina strelcov). Na režisérsku stoličku zasadol Jesse Dylan (Prci, prci, prcičky 3 - Svadba) a pod scenárom sú podpísaní Leo Benvenuti a Steve Rudnick (Santa Clause, Space Jam).

Will Farrell skóroval na solídnom druhom mieste s futbalovou komédiou Kicking and Screaming. Zárobok 20,2 miliónov je veľmi slušný z 3455 kín. 60% odchádzajúcich zo 45 miliónového filmu boli rodičia z deťmi do 12 rokov. 16 percent boli nad 25 rokov bez dieťaťa. Prvé tri dôvody prečo vidieť tento film zdôvodňovali návštevníci takto: Humor, futbal a Farrell.

Všetko nasvedčuje tomu, že Kicking and Screaming bude najziskovejším futbalovým filmom. Zatiaľ si prvenstvo drží skvelá komédia Blafuj ako Backham, ktorej sa podarilo zarobiť 32,5 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 43%, imdb.com - 5,8/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - C+, boxofficemojo.com - C

Trailer
Oficiálna stránka
Lopta trafí Willa Ferrela do hlavy (smiech). Informácie a tri hry naviac.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

UNLEASHED
Danny je človek, ktorý celý život žil bez akéhokoľvek ľudského učenia, s myslením dieťaťa, čo vie len jedno: bojovať. Je držaný ako pes svojim šéfom a majiteľom Bartom, ktorý Dannyho vychoval ako smrtiacu mašinu, ktorá musí bojovať v ilegálnych kluboch v štýle gladiátorských zápasov. Práve v týchto kluboch zarába Bartovi peniaze. Po automobilovej nehode ostáva Bart ležať v kóme a Danny stretáva takmer slepého ladič klavírov, ktorý mu hudbou pomôže naučiť sa byť ľudskou bytosťou.

Scenár a produkcia Luc Besson, réžia Louis Leterrier (Kuriér) a akčná dráma stavajúca na majstrovi bojových umení Jet Li. Spolu s Jetom si vo filme zahrali Morgan Freeman, ktorý stvárňuje slepého ladiča a Bob Hoskins ako nemilosrdný majiteľ zabíjajúceho stroja. Všetko to dopĺňa hudba z dielne skupiny Massive Attack. Už len dúfať, aby sa premiéra presunula z 24. 11. 2005 na skorší termín.

Americko-Francúzska bojová dráma sa hrala v 1957 kinách, kde zarobila 10,9 miliónov, čo je lepšie ako predchádzajúca spolupráca Bessona s Louis Leterrierom v prípade filmu Kuriér, ale zase menej ako Bessonova spolupráca s Jet Lim pri filme Kiss of the Dragon.
 
Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 63%, imdb.com - 7,3/10, Roger Ebert - 3/4 yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B

Trailer
Oficiálna stránka USA
Oficiálna stránka FR
Rozdiel medzi stránkami je ten, že jedna je v Anglicom a druhá vo Francúzskom jazyku : ). Anglická dáva na výber: Dobro/zlo. Nech sa rozhodnete akokoľvek, výsledok je rovnaký a stránka ponúka množstvo informácii a hlavne Special Features, kde si môžete aj zabojovať. Tá Francúzska má hlavne možnosť vypočuť si soundtrack k filmu.


KINGDOM OF HEAVEN (Kráľovstvo nebeské)
Osud navštívi Baliana v osobe rytiera Godfreya z Ibelinu, križiaka, ktorý sa nedávno vrátil z bojov na východe domov do Francúzska. Predstaví sa ako Balianov otec, ukáže mu pravý zmysel rytierstva a vezme ho na cestu naprieč kontinentmi do bájneho Svätého mesta. V Jeruzaleme, v tej chvíli - medzi druhou a treťou križiackou výpravou - existuje krehký mier, vďaka úsiliu osvieteného kresťanského kráľa, Baldwina IV. Ale Baldwinove dni sú spočítané a tlak fanatizmu, chamtivosti a žiarlivosti medzi križiakmi ohrozuje prímerie.Mierovú víziu kráľa Baldwina - "Kráľovstvo nebeské" - zdieľa niekoľko rytierov, vrátane Godfreya z Ibelinu, ktorý prisahá, že ju podporí životom a cťou. Keď Godfrey odovzdá meč synovi, odovzdá tiež posvätnú prísahu: chrániť bezmocných, ochraňovať mier a smerovať k náboženskej a kultúrnej harmónii, tak aby kráľovstvo nebeské mohlo rozkvitať. Balian uchopí meč a vstúpi do histórie.

Muž stojaci za Gladiátorom, Ridley Scott, sa znovu pustil do výpravného historického veľkofilmu podľa scenára Williama Monahana, budúceho scenáristu pripravovaného Jurského parku IV. Scottovi sa podarilo do projektu prilákať zvučné mená na čele s Orlandom Bloomom, Liamom Neesonom, Davidom Thewlisom, Evou Green a Edwardom Nortonom v maske. Všetci sa za hudby Harry Gregsona-Williamsa vpisujú do dejín.

Minulý týždeň kraľoval prvému miestu s veľmi slabým zárobkom 19,6 miliónov. V druhom víkende padlo o 51% na 9,6 miliónov. O viac ako Trója minulý rok (49%) a omnoho viac ako mal Gladiator (29%). 130 miliónové epické dielo má momentálne na konte 35,1 miliónov, čo je žalostne málo za 10 dní. Zdá sa, že Kráľovstvo nebeské skončí s katastrofickým zárobkom 50-55 miliónov dolárov.
 
Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 39%, imdb.com - 6,9/10, Roger Ebert - 3,5/4 yahoo.com - B, boxofficemojo.com - B

Recenzia na Kineme
Trailer
Oficiálna stránka
Stránka pompézna a veľkolepá ako samotný film. Je tu všetko. Hlavne dávam do pozornosti časť Inside the Kingdom a podsekciu Storyboard to Movie.


CRASH
Manželský pár, majiteľ obchodu, dvaja policajní detektívi, ktorí sú zároveň milencami, Aficko-Americký televízny režisér a jeho žena, Mexický zámočník, dvaja zlodeji áut, jeden policajt - zelenáč a kórejský pár v strednom veku... Všetci títo žijú v Los Angeles. A v priebehu 36 hodín sa ich životy pretnú...

Producentom, scenáristom a režisérom filmu je Paul Haggis, muž stojaci za Oscarovým scenárom k Eastwoodovmu Million Dollar Baby. Do svojho prvého veľkofilmového projektu obsadil známe aj neznáme tváre. Sandru Bullock, Dona Chaedlea, Matta Dilliona Williama Fichtnera, Brendana Frasera, Ludacrisa, Thandie Newton, Ryana Philippea a iných, ktorých dokonale zladil, aby spolu vytvorili nezabudnuteľné dielo spolu s hudbou Marka Ishama. Podľa všetkého by to mohlo byť niečo medzi Magnóliou a 21 gramov. Škoda, že Slovenská premiéra ešte nie je stanovená.

Film spoločnosti Lions Gate pozbieral veľmi priaznivé kritiky a počas prvého víkendu premietania zarobil 9,1 milióna dolárov. V druhom víkende klesol len o 22 percent. Za desať dní sa táto dráma priblížila k zárobku 20 miliónov dolárov. Počas pobytu v prvej desiatke by mohla zarobiť až 45 miliónov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 76%, imdb.com - 8,5/10, Roger Ebert - 4/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B+

Trailer
Oficiálna stránka
Stránka dáva od prvej chvíle najavo, že nepôjde len o obyčajný film. Film info ponúka všetky potrebné informácie, ale ďaleko zaujímavejšie je Experience the film, kde priraďujete tri slová k jednotlivým ukážkam z filmu.

Posledná z minulotýždňových premiér Mindhunters s Valom Kilmerom v réžii Rennyho Harlina sa začala natáčať začiatkom roka 2002 a pôvodne mala mať premiéru v apríli 2003. Potom to chvíľu vyzeralo tak, že pôjde rovno na video, ale nakoniec spoločnosť Dimension predsa rozhodla o nasadení filmu do kín. A dopadlo to tak ako to zvyčajne s takýmito filmami dopadáva. Mindhunters zarobil v 1040 kinách 1,9 milióna dolárov.

Prvých dvanásť filmov zarobilo dohromady 94,4 miliónov dolárov, čo je o 9 percent menej ako minulý rok.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
14 - 16 máj 2004 Troy 46,9 mil
16 - 18 máj 2003 The Matrix Reloaded 91,8 mil
17 - 19 máj 2002 Star Wars: Episode II 80,0 mil

Čo by sme mohli chcieť viac. Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith štartuje v rovnaký deň u nás ako v Amerike. Prvý výsledky hovoria, že sa jednodňový zárobok vyšplhal až na 50 miliónov dolárov! Takže 40,4 miliónový Spider-Man 2, čí 44,8 Shrek 2 sú už minulosťou... Dva rekordy prekonané hneď v prvý deň premietania.
 


autor Matej Oravec 20.5.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.