PROFIL: JULIA ROBERTS

PROFIL: JULIA ROBERTS

článok



Natočila množstvo filmov a takmer každý druhý jej nejako zasiahol do života. Filmografia hereckej hviezdy menom Julia Roberts je úzko spätá s jej milostným životom.

Vizitka:
Skutočné meno:
Julia Fiona Roberts
Dátum a miesto narodenia: 28. októbra 1967, Smyrna, Georgia, USA
Stav: jedenkrát rozvedená, vydatá za kameramana Dannyho Modera
Deti: dvojičky Phenneaus Walter a Hazel Patricia, narodené v začiatkom roka 2005
Zvláštnosti: Jej poznávacím znamením sú veľké ústa. Takmer do každého hereckého partnera sa zamilovala.

Julia Fiona Roberts sa narodila do rodiny kočovných divadelníkov. Matka Betty Lou bola herečkou a otec Walter si na živobytie zarábal ako spisovateľ a herec. Julia, ktorú v rodine nežne prezývali Hoolie, je najmladšia, má staršieho brata Erica a sestru Lisu. Život v rodine Robertsových nebol práve najharmonickejší. Problémom boli otcove alkoholické stavy a záchvaty hnevu. K tomu sa pridružil problematický vzťah otca k Ericovi, ktorý bol plný ponižovania a týrania. Po rokoch sa ukázalo, že Eric trpel "štokholmským syndrómom", keď týrané dieťa pociťuje k rodičovi obrovskú lásku napriek tomu, že sa mu ubližuje. Matka sa snažila udržať veci v tajnosti. Keď mala Julia päť rokov, kríza rodičov vyústila do rozvodu. Vzápätí na to sa matka druhýkrát vydala a Juliu vychovával nevlastný otec. O výchove v pravom slova zmysle však nemohlo byť ani reči, pretože nový otec Michael Motes rodinu doslova terorizoval. O tejto etape života sa Julia nikdy nezmieňuje a keď, tak len sucho poznamená, že po rozvode rodičov sa presťahovali do Smyrny.

Profil: Julia Roberts Profil: Julia Roberts Profil: Julia Roberts

Julia snívala o tom, že jedného dňa sa z nej stane veterinárka. Keďže súrodenci Robertsovi nikdy nemali k herectvu ďaleko, v jednom okamihu zmenila svoje rozhodnutie. Najprv sa na hereckú dráhu vydal Eric. Keď Julia prvýkrát navštívila štúdio, rozhodla sa, že sa z nej bude druhá Grace Kelly alebo Audrey Hepburn. Avšak k výzoru popredných hereckých legiend mala Julia riadne ďaleko. Nosila silné dioptrie a strojček na zuby. Z toho dôvodu ju aj prezývali zubatá Hoolie. Julia však nebola z tých, ktoré by sa tak ľahko vzdali. Pevne si išla za svojim cieľom a ako prvé sa prihlásila do školského divadelného krúžku. A tam všetci zistili, že vo svetle reflektorov sa mení na celkom inú osobnosť.

Jej vzorom bol v tom čase brat Eric, s ktorým mala výborné vzťahy. Často ho navštevovala v New Yorku, kde sa napokon na istý čas udomácnila. Živila sa príležitostnými prácami, napríklad ako predavačka obuvi, zmrzliny a neskôr aj ako modelka. Prvú úlohu získala Julia v eroticky ladenom filme Firehouse (1987), kde sa objavila iba na niekoľko sekúnd a vlastne nič nepovedala. Prvá skutočná šanca prišla s filmom Satisfakcia (Satisfaction, 1988), kde si Julia zahrala basgitaristku Daryl, spolu s Liamom Neesonom. Aby Julia mohla dostať túto rolu, musela si najať agentku. Tou sa stala Elaine Goldsmith, ktorej je verná až dodnes. Po ukončení prác na filme sa dala dvadsaťročná Julia do kopy s o šestnásť rokov starším Liamom, s ktorým žila istý čas v spoločnej domácnosti.

V tom istom roku si zahrala ešte romantickej komédii Mystic Pizza (1988), kde získala vedľajšiu úlohu čašníčky Daisy. Malú rolu získala aj vo filme Červená ako krv (Blood Red, 1989), kde si zahrala so svojím bratom Ericom. Rola Shelby, ženy chorej na rakovinu, v jej prvom vysokorozpočtovom filme Oceľové magnólie (Steel Magnolias, 1989) jej okrem uznania vyniesla nomináciu na Oscara ako herečka vo vedľajšej úlohe, ale získala len  ocenenie Zlatý glóbus. Julia si prvýkrát zahrala s takými hviezdami ako Sally Field, Shirley MacLaine či Daryl Hannah. Paradoxne krátko pred započatím prác na tomto filme Julia sama na sebe okúsila hrozbu vážnej choroby. Dostala vírusovú meningitídu a upadla do kómy. V tom čase jej bol najviac nápomocný práve Liam Neeson, ktorého neskôr vymenila za Dylana McDermotta, do ktorého sa zaľúbila počas nakrúcania filmu. Jej brat Eric sa jej čoraz viac vzďaľoval kvôli svojim problémom s alkoholom a drogami.

Pre tých, ktorí prezývali Juliu Zubatá Hoolie muselo byť riadnym prekvapením uvedenie romantickej komédie Pretty Woman (1990), v ktorom si Julia zahrala hlavnú úlohu, prostitútku Vivian, do ktorej sa zamiluje bohatý biznisman v podaní Richarda Gerea. Novodobá popoluškovská rozprávka slávila celosvetový úspech a Julia získala znova za svoju rolu nomináciu na Zlatý glóbus aj Oscara, no musela sa uspokojiť so Zlatým glóbusom. Juliu poznal celý svet, nemohla sa pohnúť bez toho, aby ju neobkolesil dav ľudí. A nikto jej už nepovedal inak ako "pretty woman".

Ani v tomto prípade Julia neovládla svoje city a do svojho hereckého partnera Richarda Gerea sa zamilovala, no cit ostal neopätovaný. Intenzívnejší románik, ktorý sa skončil takmer svadbou prežila pri natáčaní thrilleru Joela Schumachera Hráči so smrťou (Flatliners) s hercom Kieferom Sutherlandom. Julia stvárnila študentku medicíny Rachel, ktorá sa spolu so svojimi kolegami z univerzity v obsadení Kiefer Sutherland, William Baldwin, Kevin Bacon a Oliver Platt zahrávala so smrťou.

Profil: Julia Roberts Profil: Julia Roberts Profil: Julia Roberts

V čase keď do kín prišli jej ďalšie filmy, thriller Noci s nepriateľom (Sleeping with the Enemy, 1991) a dráma Zomrieť mladý (Dying Young, 1991), už naplno žila s Kieferom v ich novom prepychovom dome. Ich vzťah bol škandalózny, poznačený rozpadom Kieferovho manželstva. Pár ohlásil zásnuby a čoskoro stanovili dátum svadby. Túto príležitosť sa snažila využiť filmová spoločnosť pri príležitosti uvedenia drámy Zomrieť mladý. V melancholickej dráme si Julia zahrala ošetrovateľku, ktorá sa zamiluje do svojho smrteľne chorého pacienta v podaní Campbella Scotta. Tentoraz však láska ostala len na plátne. Julia mala iné starosti. Jej vzťah s Kieferom sa začal rúcať po tom, čo jej bol neverný so striptérkou. Tá navyše prezradila intímnosti o ich vzťahu a Julia sa pod náporom udalostí psychicky zrútila rovno pri natáčaní dobrodružného filmu Hook (1991), a museli ju previezť do nemocnice. Objavili sa dohady o jej údajnej závislosti na drogách, ale Julia ich odmietala. Práce na svadbe pokračovali, no nakoniec sa nekonala. Tri dni pred svadbou utiekla Julia s Jasonom Patrikom do Írska.

Kvôli vzťahu s Jasonom prestala Julia nakrúcať. Na dva roky dala zbohom kamere a snažila sa žiť život obyčajnej ženy. Lenže Julia nepatrila k obyčajným ženám a tak jej boli stále v pätách dotieraví paparazziovia. Bulvárne plátky boli plné fotografií, na ktorých vynáša smeti a chodí v potrhaných texaskách. Na toto obdobie Julia spomína: "Zažívala som absolútny nedostatok súkromia.. Myslím, že bol čas, aby som na chvíľu zmizla." Na prípravách filmu Zamilovaný Shakespear sa Julia zoznámila so sympatickým Danielom Day-Lewisom. Natáčanie začalo bez nich, no vzťah pokračoval ďalej až do času, kým jej Daniel nenaznačil, že "nejde o nič vážne". Julia v tom čase vážne uvažovala o manželstve a hľadala toho pravého.

Po dvojročnej prestávke sa vrhla opäť do práce a na filmové plátna sa vrátila v thrilleri Prípad Pelikán (The Pelican Brief, 1993). Julia stvárnila študentku Derby Shaw, ktorá svojou teóriu zabŕdne do osieho hniezda. Ocitá sa v ohrození života. Na pomoc jej prichádza novinár v podaní Denzela Washingtona. Predlohou filmu bola kniha z pera majstra napínavých románov Johna Grishama. Povrávalo sa, že túto rolu napísal autor priamo na telo Julie. Počas natáčania filmu sa z Julie stala vydatá žena. Jeden deň to bola Julia Roberts a na druhý deň sa vrátila ako Mrs. Lovett. Nikto nechápal, prečo si vybrala práve country speváka Lyle Lovetta. Julia milovala jeho hudbu a tak, keď sa raz Lyle dozvedel, že patrí k jeho fanklubu, ozval sa jej. Slovo dalo slovo a tak vznikol pár, ktorý nikto nenazval inak ako kráska a zviera. Ich manželstvo bolo predom odsúdené na zánik. Pracovná vyťaženosť im nedovolila tráviť spolu čas. V roku 1995 sa skončilo rozvodom po tom, čo sa Lyle nechal hlúpo nachytať v moteli so začínajúcou country speváčkou.

Julia neprestávala natáčať filmy jeden za druhým. S Nickom Noltem si zahrala v komédii Milujem problémy (I Love Trouble, 1994) reportérku Sabrinu Peterson. Julia Nicka neznášala a vôbec sa tým netajila. Ich nevraživosť sa zjavne preniesla aj na plátno, čo vycítila kritika i diváci, u ktorých film prepadol. Po rozvode s Lylem sa Julia rozhodla pre účinkovanie v trochu odlišných drámach, než sme u nej boli zvyknutí. Prijala úlohu vo filme režiséra Neila Jordana Michael Collins (1996), kde sa opäť stretla so svojou bývalou láskou Liamom Neesonom. Druhým experimentom bol thriller Stephena Frearsa Mary Reilly (1996), kde hrala titulnú úlohu, slúžku u bohatého pána menom Jekyll (John Malkovich). Oba filmy boli síce zaujímavé, ale divácky nedocenené. Vážne postavy neboli tým, čo diváci od Julie očakávali. Chceli vidieť jej veľký úsmev a koniec a lá Pretty Woman. Čoraz častejšie sa diskutovalo na tému pokračovania tohto úspešného filmu.

Jej comeback prišiel. Komédia Svadba môjho najlepšieho priateľa (My Best Friend's Wedding, 1997) slávila veľký úspech. Vo filme si zahrala aj Cameron Diaz, Rupert Everett a Dermot Mulroney. Za úlohu Julianne, priateľky, ktorá trošku neskoro zistí, že muža, ktorý sa práve chystá oženiť s inou, miluje, bola nominovaná na Zlatý glóbus. Druhým úspešným filmom bola romantická dráma Notting Hill (1999), kde si zahrala hviezdu Annu Scott, ktorá sa zamiluje do obyčajného kníhkupca Hugha Granta. A ani tentoraz sa jej nevyhla nominácia na Zlatý glóbus (spolu s Hughom Grantom). Po ôsmich rokoch od uvedenia úspešného filmu Pretty Woman sa tvorciovia snažili získať oboch hlavných predstaviteľov pred kameru. Nakoniec sa im to podarilo vo filme Garryho Marshala Nevesta na úteku (Runaway Bride, 1999). Julia pristúpila na scenár, ktorý nápadne pripomínaj jej vlastnú životnú skúsenosť - útek spred oltára

Profil: Julia Roberts Profil: Julia Roberts Profil: Julia Roberts

Za tie roky možno nevyzrela Julia na poli lásky, ale jej sebaistota v práci vzrástla. Stala sa z nej silná a úspešná herečka, ktorá nemá problém formulovať svoje myšlienky. V roku 2000 je režisér Steven Soderbergh zveril titulnú úlohu drámy natočenej podľa skutočnej udalosti Erin Brockovich (2000). Príbeh servírky, rozvedenej matke troch detí, ktorá odhalí nekalú činnosť veľkej korporácie, proti ktorej sa postaví - a súd vyhrá, Juliu zaujal. Kvôli postave neváhala vymeniť šatník za minisukne, ihličky a hlboké výstrihy, ba i nechať si vyplniť dekolt. Julia bola vo vrcholnej forme, čo spečatil režisér slovami: "Je na svojom umeleckom vrchole.. Vidím ju ako pohárik s perlivými bublinkami.. Je jednou z mála herečiek, ktoré môžete porovnávať s Audrey Hepburn.." Juliin životný sen, stať sa tak dobrou herečkou ako bola Audrey Hepburn, sa vyplnil. Film získal päť nominácii na Oscara. Julia brala cenu za cenou, získala cenu BATFA, Zlatý glóbus a nakoniec aj vytúženého Oscara za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe. Tá oscarová noc patrila iba jej.

O svoj úspech sa Julia nedelila sama. Už tri roky mala vzťah s hercom Benjaminom Brattom a celý svet čakal, kedy sa tí dvaja vezmú. No Julia ani tentoraz nepoprela svoju povesť. Pri natáčaní filmu Mexičan (The Mexican), kde si zahrala spolu s Bradom Pittom sa zahľadela do ženatého kameramana Dana Modera. Okrem neho sa špekulovalo o pletkách s playboyom George Clooneym, s ktorým spolupracovala na filme Danyho jedenástka (Ocean's Eleven, 2001). To už Bratt nevydržal ukončil ich vzťah. Julia sa po uistení Danyho Modera vrhla do vzťahu so ženatým mužom, čím vyvolala škandál. Ešte väčší škandál vznikol, keď si slobodu svojho vyvoleného "kúpila" - vyplatila jeho manželke 400 tis. dolárov za to, že nebude robiť prieťahy pri ich rozvode. V roku 2002 sa vzali.

Režisér Steven Soderberg natočil film remake rovnomerného snímku z roku 1960 Danyho jedenástka. Okrem Julie sa vo filme objaví hneď niekoľko hereckých hviezd: George Cloony, Brad Pitt, Matt Damon, Andy Garcia či Casey Affleck. Partia špecialistov sa rozhodne vykradnúť tri kasína za jednu noc. Úspech filmu si vyžiadal druhé pokračovanie Dannyho dvanástka (Ocean's Twelve, 2004) s takmer identickým obsadením a porovnateľným úspechom. S George Cloonym sa Julia stretla ešte pri jeho režijnom debute Milujte svojho zabijaka (Confessions of a Dangerous Mind, 2002), kde stvárnila vedľajšiu úlohu.

Koncom roka 2004 Julia predčasne porodila dvojičky, chlapčeka Phenneaus Waltera a dievčatko Hazel Patriciu. Jej svet sa momentálne točí okolo materských radostí a tak tento rok do kín prišla len dráma Na dotyk (Closer, 2004), nakrútená podľa hry Patricka Marbera o vzťahoch a citoch v dnešnom svete. Vzťahy štyroch hlavných hrdinov, Natalie Portman, Clive Owen, Jude Law a Julie Roberts sa vzájomne prepletajú.

V pracovnom diári má zatiaľ len spoluprácu na filme Charlotte's Web (2006), v ktorom prepožičia svoj hlas. O jej ďalších pracovných vyhliadkach sa zatiaľ len šušká.

Filmografia:
2004 Dannyho dvanástka (Ocean's Twelve)
2004 Na dotyk (Closer)
2003 Úsmev Mony Lisy (Mona Lisa Smile)
2002 Milujte svojho zabijaka (Confessions of a Dangerous Mind)
2002 Hollywood, Hollywood (Full Frontal)
2002 Grand Champion
2001 Dannyho jedenástka (Ocean's Eleven)
2001 Zlatíčka pre každého (America's Sweethearts)
2001 Mexičan (The Mexican)
2000 Erin Brockovich
1999.Nevesta na úteku (Runaway Bride)
1999 Notting Hill
1998 Druhá alebo prvá (Stepmom)
1997 Spiknutie (Conspiracy Theory)
1997 Svadba môjho najlepšieho priateľa (My Best Friend's Wedding)
1996 Všetci hovoria: milujem ťa (Everyone Says I Love You)
1996 Michael Collins
1996 Mary Reilly
1995 Sila lásky (Something to Talk About)
1994 Pret-a-Porter
1994 Milujem problémy (I Love Trouble)
1993 Prípad Pelikán (The Pelican Brief)
1991 Hook
1991 Zomrieť mladý (Dying Young)
1991 Noci s nepriateľom (Sleeping with the Enemy)
1990 Hráči so smrťou (Flatliners)
1990 Pretty Woman
1989 Oceľové magnólie (Steel Magnolias)
1989 Červená ako krv (Blood Red)
1988 Mystic Pizza
1988 Baja Oklahoma - TV
1988 Satisfakcia (Satisfaction)
1987 Firehouse

 


autor Ľudmila Ontkaninová 9.3.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Dráma/Romantický
Minutáż˝: 104 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2004
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.