PROFIL: DREW BARRYMORE

PROFIL: DREW BARRYMORE

článok



Jej osud bol viacmenej predurčený. Je dcérou herca Johna Drew Barrymore Jr. a Ildiko Jaid, no už jej prarodičia boli "komediantmi". Herectvo má jednoducho v krvi.

Narodila sa 22. februára 1975 v Culver City v štáte California. Pred kamerou sa prvýkrát objavila ako deväťmesačná v reklame na psie žrádlo. Prvý herecký part získala už ako trojročná v televíznom filme Suddenly Love (1979). Ako päťročná sa mohla pochváliť, že účinkovala vo filme nominovanom na Oscara, aj keď išlo len  o nomináciu za najlepšiu hudbu a zvuk, v sci-fi horore Kena Russella Mutácia - Zmena stavu (Altered States, 1980).

Bolo len otázkou času, kedy si režisér Steven Spielberg spomenie na svoje malé blonďavé krstniatko a obsadí ho do svojho filmu. Vybral si ju do pripravovanej rodinnej sci-fi drámy E.T. Mimozemšťan (E.T. the Extra Terrestrial, 1982), kde stvárnila malú Gertie. Sedemročná rozkošná Drew si zahrala sestru Eliota, chlapca do života ktorého vtrhne priateľský mimozemšťan. E.T. ako ho deti nazvú sa nedopatrením ocitne na našej planéte a túži sa dostať domov. Jeho hláška "home" a vztýčený dlhý kostnatý prst, ktorým dokázal napríklad aj liečiť už dnes patrí medzi kultovú klasiku. Vtedy tridsaťpäťročný Steven Spielberg si splnil svoj sen z detstva o stretnutí s mierumilovným mimozemšťanom. Film sa stal kasovým trhákom a odniesol si z deviatich nominácii štyroch Oscarov - "technických" za najlepší zvuk, zvukové a zvláštne efekty a jeden pre Johna Williamsa za najlepšiu hudbu.

Profil: Drew Barrymore Profil: Drew Barrymore

Sláva však zastihla Drew nepripravenú. Uvedením filmu do kín sa detstvo pre Drew skončilo. Príliš skoro sa ocitla sa v žiari reflektorov, na ktoré nebola zvyknutá. Ako mnoho iných detských hviezd, ani ona nezvládla nápor slávy a už ako deväťročná navštevovala pochybné party, kde o alkohol a drogy nebola núdza. "V dvanástich som brala kokaín. Po pokuse o samovraždu som skončila na odvykacej klinike. Prešla som peklom" , priznáva herečka. Nechýba jej ani záznam u polície. Nasledovalo liečenie na súkromnej klinike. Skúsenosti z tohto neslávneho obdobia zaznamenala vo svojej autobiografii Little Girl Lost.

Drew sa podarilo získať povesť problémového a neovládateľného dieťaťa, čo malo nepriaznivý vplyv na jej ďalšiu kariéru. Dostávala nevýznamné úlohy, napr. v Irreconcilable Differences (1984). V tom istom roku stvárnila úlohu podpaľačky v horore na motívy Stephena Kinga Podpaľačka (Firestarter, 1984). Za túto úlohu získala nomináciu na cenu Americkej akadémie science fiction, fantasy a hororu ako nová herecká nádej. Podarilo sa jej zaradiť medzi dvanásť najsľubnejších hereckých talentov.

Postupom času sa Drew podarilo zbaviť nálepky problémovej. Nasledujúce roky strávila účinkovaním v desiatke celovečerných či televíznych filmov. Z nich najvýraznejšie sa prejavila v dráme A. J. Pakulu Uvidíme sa ráno (See You in the Morning, 1989), v thrilleri Far from Home (1990),  Jedovatý brečtan (Poison Ivy, 1992) a Milenci so zbraňou (Guncrazy, 1992). V televíznej dráme natočenej podľa skutočnej udalosti Príbeh Amy Fisherovej (The Amy Fisher Story, 1993) získala titulnú rolu. Dej filmu sa sústreďuje na šestnásťročné dievča z Long Islandu, ktoré postrelí ženu svojho ženatého milenca. Drew vykreslila Amy až s mrazivou dôveryhodnosťou.

V roku 1994 stvárnila pištoľníčku Lilly v dobrodružnom westerne Pištoľníčky (Bad Girls, 1994). Zahrala si jednu zo štvorice odvážnych pištoľníčiek, ktoré sa vydávajú na cestu za lepším životom. Spolu s ňou sa vo filme objavili Andie McDowell, Madeleine Stowe a Mary Stuart Masterson. Vo filme s príznačným názvom Dámská jazda (Boys on the Side, 1995) si zahrala tehotnú Holly, ktorá so svojimi dvoma priateľkami, lesbičkou v podaní Whoopi Goldberg a kamarátkou nakazenou HIV (Mary-Loise Parker) uteká pred vlastnou minulosťou. Drew získala aj malú rolu Sugar vo filmovom prepise komiksu o Batmanovi Batman navždy (Batman Forever, 1995). Pod taktoukou režiséra Joela Schumachera si zahrala s Val Kilmerom, Jim Carreyom, Tommy Lee Jonesom, Chrisom O'Donnellom a Nicole Kidman. V roku 1996 bol film nominovaný na Oscara za najlepšiu kameru, zvuk a zvukové efekty.

Profil: Drew Barrymore Profil: Drew Barrymore

Drew sa rozhodla vyskúšať aj muzikál a prijala ponuku Woodyho Allena v muzikáli Všetci hovoria: Milujem ťa (Everyone Says I Love You, 1996). Neobvyklý muzikál s typickým allenovským náhľadom, v ktorom sa vyskytuje vysoké percento hviezd. Okrem Drew je k videniu Edward Norton, Julia Roberts, Alan Alda, Goldie Hawn, Natalie Portman, Tim Roth atď.

V roku 1996 nakrútila aj svoj zatiaľ posledný horor Vreskot (Scream, 1996). Z hororov a thrillerov, v ktorých Drew začínala presedlala na úlohy, ktoré jej viac prospeli a v ktorých sa cíti ako ryba vo vode. Komédie, hlavne romantického charakteru, jej kariére dali nový smer.. Drew ukázala, že dokáže podať dobrý výkon aj ako komediálna herečka. V Piesni pre nevestu (The Wedding Singer, 1998) stvárnila servírku Juliu, ktorá ma tesne pred svadbou. Stretáva Robbieho (Adam Sandler), ktorý je na tom podobne. Priateľka mu utečie spred oltára a postupne si aj Julia uvedomuje, že jej vyvolený nebude ten pravý.. Film sa stal v USA hitom a Drew miláčikom publika. V romantickej dráme Večný príbeh (Ever After, 1998), akejsi novodobej verzii populárnej rozprávky o Popoluške, si zahrala hlavnú úlohu. A do tretice sa predstavila v romantickej komédii Nepobozkaná (Never Been Kissed, 1999), na ktorej spolupracovala aj ako hlavná producentka. Ako mladá novinárka Josie Geller sa musí kvôli článku vrátiť na strednú školu a vydávať sa za študentku. Vo filme si zahrala spolu s Leelee Sobieski a Davidom Arquettom. Za úlohu Josie získala nomináciu na MTV Movie Awards.

V akčnej komédii spracovanej podľa známeho seriálu zo 70. rokov Charlieho anjeli (Charlie's Angels, 2000) sa predstavila nielen ako anjel Dylan, ale tiež ako producentka. Spolu s priateľkou Cameron Diaz a Lucy Liu stvárnili sexi anjelov, ktoré s ľahkosťou a prehľadom zvládnu aj toho najtvrdšieho zločinca. Navonok priateľky, v skutočnosti rivalky, ktoré sa vraj hádali o každý jeden záber, na ktorom bola jedna snímaná dlhšie než druhá.

O tri roky neskôr si úspech prvej časti vyžiadal zákonité pokračovanie. Charlieho anjeli: Na plný plyn (Charlie's Angels: Full Throttle, 2003) prišli do kín s hviezdnym obsadením. Okrem známej trojice sa vo filme objavila v podaní padlého anjela Demi Moore, ďalej John Cleese, Matt LeBlanc i speváčka Pink. Tentoraz je v popredí viac anjel Dylan alias Drew, okolo ktorej sa točí viacmenej celý dej. Pri nakrúcaní Drew utrpela popáleninu zadku a narazila si kostrč. "Myslela som si, že som nepremožiteľná a odmietla som si obliecť vypchávky, tak vo mne vrel adrenalín. Bola to cenná a bolestná lekcia." Pri natáčaní druhého dielu predstaviteľky anjelov vzácne držali spolu. Svoju nevôľu dávali najavo v súvislosti s Demi Moore, ktorú trojica nemohla ani vystáť. Prekážali im výhody, ktoré si Demi nárokovala napr. luxusnú šatňu, vlastného kaderníka a kozmetičku. Údajne najväčšmi žiarlila práve Drew, ktorá sa aj na tomto projekte podieľala producentsky a uvažuje o nakrútení trojky. 

Profil: Drew Barrymore Profil: Drew Barrymore

Medzitým spolupracovala na komédii Freddyho úlet (Freddy Got Fingered, 2001) kde si zahrala spolu so svojim druhým manželom Tomom Greenom. Išlo o skutočný úlet. Opakom bola citlivá dráma zo 60. rokov Chlapci môjho života (Riding in Cars with Boys, 2001). Drew si zahrala Beverly, talentovanú študentku, ktorá v pätnástich otehotnie. O rok neskôr dostala úlohu v režijnom debute Georga Cloonyho Milujte svojho zabijaka (Confessions of a Dangerous Mind, 2002). Čierna "autobiografická" komédia o živote muža menom Chuck Barris, ktorý žil dvojitý život. Cez deň televízny scenárista a producent sa v noci menil na nájomného vraha CIA. V titulnej úlohe sa predstavil Sam Rockwell, jeho priateľku Penny si zahrala Drew Barrymore.  

Slovenský divák sa v najbližšej dobe môže tešiť na Drew hneď dvakrát. V čiernej komédii Dannyho DeVita Tú starú treba zabiť! (Duplex, 2003) predstavujú Drew a jej filmový partner Ben Stiller dvojicu, ktorá si nájde byt snov v tichej časti New Yorku. Má to však jeden háčik. Byt je vlastne dvojbyt a jeho časť okupuje stará pani Connellyová. Napriek ubezpečeniam, že stará pani čochvíľa odíde na zaslúžený spánok sa nepotvrdia, práve naopak starenka prekypuje zdravím a tyranizuje mladú dvojicu. Tí sa rozhodnú starenku odstrániť.. Tou druhou nádielkou je romantická komédia 50x a stále prvý raz (50 First Dates, 2004) kde sa opäť stretla s Adamom Sandlerom. Drew stvárňuje Lucy, ženu ktorá po autonehode stratila krátkodobú pamäť. Táto situácia komplikuje plány mladého veterinára, ktorý sa do peknej Lucy zamiluje..

Dvadsaťdeväťročná ambiciózna herečka má už aj svoju hviezdu na chodníku slávy v Los Angeles, rovnako ako jej otec, starý otec, strýko a teta. V súčasnosti sa hviezda zdá byť vyrovnanejšia a šťastnejšia. Po druhom rozvode s moderátorskou hviezdou MTV Tomom Greenom (ich manželstvo trvalo dva roky) žije s bubeníkom skupiny The Strokes Fabriziom Morettim. Svoj dvojročný vzťah plánujú spečatiť. Sama Drew priznáva, že sa cíti lepšie ako kedykoľvek predtým: "Teraz zažívam najlepšie časy v mojom živote. Predtým som bola posadnutá tým, aby som všetko urobila perfektne. Ale na rolu matky sa ešte necítim dostatočne zrelá", dodáva herečka.

 


autor Ľudmila Ontkaninová 4.8.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Komédia
Minutáż˝: 97 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2003
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.