PROFIL: TOBEY MAGUIRE

PROFIL: TOBEY MAGUIRE

článok



Nevyštudoval žiadnu prestížnu hereckú akadémiu, ba nemá ukončené ani stredoškolské vzdelanie. Stelesňuje však americký sen o sláve a bohatstve. V začiatkoch možno ani on sám nesníval o takmer trinásťmiliónových honorároch. Muž s chlapčenským pohľadom si splnil svoj sen a stal sa akčnou hviezdou.

Vlastným menom Tobias Vincent Maguire sa narodil pred dvadsiatimi deviatimi rokmi (27. júna 1975) v  Santa Monice, Kalifornia. Rodičia, sekretárka Wendy a kuchár Vincent boli viac deťmi, než dospelými, keď očakávali prírastok. Tobey úplnú rodinu vlastne nepoznal. Jeho rodičia sa rozviedli dva roky po svadbe a Tobey ostal žiť s matkou. Tobey, ovplyvnený profesiou svojho otca sa túžil stať kuchárom. Matka ho však nahovorila, aby nepremárnil svoj život a skúsil to s herectvom. V šestnástich nadobro opustil školské lavice a začal sa živiť reklamou a účinkovaním v epizódnych rolách televíznych seriáloch. Hosťoval v známych seriáloch Roseanne, Blossom, Indiana či Walker, Texas Ranger. Hlavnú úlohu mu zverili v sitcome Great Scott! (1992). Bohužiaľ, po niekoľkých odvysielaných častiach neúspešný sitcom stiahli z obrazovky. 

Profil: Tobey Maguire Profil: Tobey Maguire

Ako osemnásťročný získal prvú výraznú filmovú úlohu vo filme Dospievanie po americky (This Boy's Life, 1993), v ktorej si zahral po boku známeho Roberta DeNira. V autobiografickej dráme podľa Tobiasa Wolffa sa zoznámil so začínajúcou hviezdou Leonardom DiCapriom, s ktorým ho viaže od tých čias priateľstvo. Po uvedení filmu si Tobeyho začali vo filmárskych kruhoch viac všímať. V priebehu nasledujúcich dvoch rokov si zahral vedľajšie úlohy v niekoľkých menej významných filmoch. Sklamanie prišlo s hudobným filmom Na plné pecky (Empire Records, 1995), z ktorého bol vo finálnej podobe vystrihnutý. O rok neskôr si to vynahradil vo svojej prvej hlavnej úlohe v lacnej dráme Jazda načierno (Joyride, 1996), kde si zahral s Beniciom Del Torom.

Prelomové obdobie nenechalo na seba dlho čakať. Režisér tchajwanského pôvodu Ang Lee sa rozhodol natočiť rodinnú drámu Ľadová búrka (The Ice Storm, 1997) pričom vychádzal z knižnej predlohy Ricka Moodyho. Ústredné postavy zveril ostrieľaným profesionálom Kevin Kline, Joan Allen a Sigourney Weaver, ktorá za svoj výkon získala cenu BAFTA a nomináciu na Zlatý glóbus. Mladé charaktery stvárnila talentovaná štvorka Elijah Wood, Christina Ricci, Adam Hann-Byrd a Tobey Maguire. V postave Paula Hooda zobrazil komiksového fanúšika, ktorý prežíva citové vzplanutie k spolužiačke (Katie Holmes), no jeho snaha o zblíženie vyjde naprázdno. Dráma rodiny Hoodových, odohrávajúca sa v čase sexuálnej revolúcie, keď do ich života vstúpi ľadová búrka, aby navždy zmenila ich životy zaujala kritiku a viac osvietila aj meno Tobey Maguira.

Ďalším režisérom, ktorý si všimol rozvíjajúce sa herectvo mladého Tobeyho bol samotný Woody Allen, ktorý mu zveril jednu z mnohých vedľajších úloh v snímke Pozor na Harryho! (Deconstructing Harry, 1997). Za brilantný film plný postavičiek si Woody vyslúžil v roku 1998 nomináciu na Oscara za scenár. Do tretice Tobeyho obsadil do svojej komédie Strach a hnus v Las Vegas (Fear and Loathing in Las Vegas, 1998) režisér Terry Gillian.

V roku 1998 natočil režisér Gary Ross zaujímavú fantasy komédiu Pleasantville (Pleasantville, 1998). Tobey ako David Wagner hrá milovníka čiernobieleho seriálu z päťdesiatych liet, v ktorom sa istou zhodou okolností ocitne spolu so sestrou Jennifer (Reese Witherspoon). Film si vyslúžil množstvo nominácii a zaslúženú pozornosť vzbudzovali aj mladé herecké tváre, pre ktorých film znamenal štart ich kariér.

Profil: Tobey Maguire Profil: Tobey Maguire

Tobey si dokáže vybrať úlohy v naozaj kvalitných snímkach. Ďalšou takou bola aj poetická dráma švédskeho režiséra Lasse Hallströma Pravidla muštárne (The Cider House Rules, 1999). Tobey ako chlapec z detského domova, amatérsky lekár, ktorého zaúča Michael Cain sa vyberie do sveta, v ktorom spozná krásnu Charlize Theron. Dojemný príbeh si vyslúžil sedem nominácii, z toho v dvoch prípadoch uspel. Za svoj herecký výkon vo vedľajšej úlohe si odniesol Oscara Michael Cain a druhý pripadol scenáru.

A režisérom Ang Leem, s ktorým už mal tú česť, započal spoluprácu vo westerne Jazda s diablom (Ride with the Devil, 1999). V skvelej komédii Skvelí chlapi (Wonder Boys, 2000) sa stretol s hercom Michaelom Douglasom. Tobey si zahral študenta Jamesa Leera, pernamentného klamára, ktorý klame vo všetkom a vždy keď to ide. Talentovaný mladík sa zblíži so svojim profesorom v podaní Douglasa. Michael Douglas si za svoj skvelý výkon odniesol niekoľko nominácii, medzi iným aj na Zlatý glóbus či cenu BAFTA. Film zožal pozitívne kritiky predovšetkým vďaka kvalitným hereckým výkonom a prepracovanému scenáru.

Rok pred uvedením úspešného Spidermana sa do kín dostal kontroverzný snímok Don's Plum bar (Don's Plum, 2001). Film natočil pred niekoľkými rokmi začínajúci režisér R.D. Robb, ktorému vypomohli kamaráti Leonardo DiCaprio a Tobey Maguire. Za službu sa im poďakoval tým, že po tom, čo sa obaja páni stali známymi a slávnymi, vytiahol film na svetlo sveta a keďže ho neviazali žiadne zmluvy a obmedzenia, uviedol ho do kín. Leonardovi a Tobeymu, ktorí v tom čase pestovali imidž sladkých a dobrých hollywoodskych chlapcov, to nebolo príliš po chuti. Obe hviezdy sa postarali, aby sa zmieňovaný snímok nepremietal na americkom kontinente. Snímok zobrazuje partiu mladých ľudí, ktorí otvorene rozprávajú o živote a rozhodne si nedávajú servítku pred ústa. Film plný vulgárností nie je ničím zaujímavý a jediným ťahákom sú práve Tobey a Leonardo.

Charaktery postáv stvárňované týmto mladým nadaným umelcom mali od Ľadovej búrky istú podobnosť. Tobey citlivo zosobňuje mladých mužov, častokrát na prahu dospelosti. Jeho postavy sú zakaždým prepracované do poslednej bodky a nechýba im patričná hĺbka. Imidž mladého jemného chlapca nemožno pestovať donekonečna a tak bolo len otázkou času, kedy Tobey zmení tvár. Šanca prišla s projektom Sama Raimiho, ktorý plánoval oživiť komiksovú postavu Spidermana. Do titulnej úlohy akčného snímku Spiderman (Spider-Man, 2002)  obsadil práve Tobeyho, z ktorého sa tak stala akčná hviezda.

Profil: Tobey Maguire Profil: Tobey Maguire

Prvotné obavy z toho, či je muž s výzorom chlapca to pravé pre akčného hrdinu sa rozplynuli po uvedení snímku do kín. Spiderman sa stal hitom a Tobeyho ako Petra Parkera alias Spidermana si už takmer nikto nevedel predstaviť v inom podaní. Jeho výzor obyčajného chlapca od vedľa mu nakoniec pomohol získať dôveru diváka. Film za tri dni zarobil vyše 100 mil. dolárov. A keďže úspech sa v tejto brandži meria (aj) peniazmi, nebolo pochýb, že Tobey nebude chýbať pri natáčaní druhého dielu Spidermana. Plán sa stal realitou a v týchto letných horúčavách prichádza do kín druhé pokračovanie pavúčieho muža Spiderman 2(Spider-Man 2, 2004). Réžie sa aj tentokrát ujal Sam Raimi. Pokračovanie by malo priniesť viac akcie a lepšie vizuálne efekty. Na zlej strane sa objaví nový protivník Doc Ock so smrteľnými chápadlami, v podaní Alfreda Molinu, a nechýba ani Petrova/Spidermanova veľká láska Mary Jane v podaní Kirsten Dunst.

S väčšou slávou prichádzajú aj väčšie honoráre. Zatiaľ čo pri jednotke Tobey zinkasoval za postavu "iba" štyri milióny dolárov (ktoré okamžite investoval do nehnuteľnosti v Hollywoode), za druhé pokračovanie dostal cca sedemnásť miliónov dolárov! Spolu s plánovanou treťou časťou Spiderman 3 (Spider-Man 3, 2007), ktorá je predbežne ohlásená na rok 2007, by mal zinkasovať 26 miliónov dolárov.

V ošiali spidermánie stihol Tobey natočiť ešte drámu z prostredia dostihov Seabiscuit - Dupot koní (Seabiscuit, 2003). Nádherná dráma natočená podľa skutočnej udalosti o koni menom Seabiscuit a mužovi menom Red Pollard v podaní Tobey Maguira, ktorých zvedie život dokopy a dokážu spolu pár veľkých vecí. Gáža za tento film len pre Tobeyho činila 12,5 mil. dolárov. Film získal množstvo nominácii, medzi iným aj na Oscara či Zlatý glóbus, no ostalo len pri nominovaní.    

Tobeyho hviezda teda stúpa (a s ňou aj cena). Ostáva pritom stále tým chlapcom od vedľa, ktorý cvičí jogu, posilňuje a na zviditeľnenie nepotrebuje škandalózne večierky ani drogové party.

 


autor Ľudmila Ontkaninová 21.7.2004
  • Spider-Man 2 na DVD (05.01.2005 1:51:29)
  • Spider-Man 2 (22.07.2004 0:25:10)
  • Preview: Spider-Man 2 (20.07.2004 10:21:04)
  • Prvá fotka: Jamie Foxx v Amazing Spider-Man 2 (26.04.2013 15:47:10)
  • Poznáme príbeh Amazing Spider-Man 2 (08.02.2013 17:26:25)
  • The Amazing Spider-Man 2 potvrdený (08.08.2011 21:44:34)
  • Spider-Man 2 aj v IMAXe! (21.07.2004 14:37:11)
  • Spider-Man 2 v IMAXe (09.07.2004 2:43:57)
  • Spider-Man 2 úspešný (02.07.2004 19:34:17)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Akcia/Fantasy
    Minutáż˝: 120 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2004
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.