PROFIL: RENÉE ZELLWEGER

PROFIL: RENÉE ZELLWEGER

článok



Američanka s menom, ktoré je pre väčšinu jej rodákov hotovým jazykolamom. Možno by sme ju dnes poznali pod úplne iným menom, keby ju od zmeny mena neodhovoril jej priateľ Matthew McConaughey: "Okrem tvojej mamy si jediná Zellwegerová v Amerike! Čo by za to dali všetky tie Streepové, Lopezové a Hudsonové!"

Vizitka:
Skutočné meno: Renée Kathleen Zellweger
Dátum a miesto narodenia: 25. apríla 1969, Katy, Texas, USA
Stav: slobodná
Zvláštnosti: Je milovníčka zvierat, so svojím psíkom Dylanom prežila 13 rokov. Keď vyhrala Zlatý glóbus za Sestričku Betty, bola práve na toalete.

Renée Zellweger patrí medzi Američanky prvej generácie. Jej rodičia, otec švajčiarsky inžinier a matka Laponka zo severu Nórska,  sa v 60. rokoch presídlili do texaského Katy, amerického mestečka neďaleko Houstonu v Texase. Zelly, ako ju nežne prezývajú priatelia, vyrastala so starším bratom. Ako malá sestra chcela vždy robiť to čo on. Keď sa prihlásil do divadelného krúžku, začala ho navštevovať aj Renée. Tak sa zrodila jej láska k herectvu. Vždy tvrdila, že raz z nej bude herečka, ale tomu verila snáď len jej matka. Renée bola vzornou žiačkou, stala sa aj členkou družstva roztleskávačiek a účinkovala v miestnom divadelnom spolku.  Na Univerzity of Texas v Austine si vybrala prednášky z dejín drámy. Získala bakalársky titul z angličtiny a univerzitu absolvovala s červeným diplomom. Po štúdiách istý čas pracovala ako barmanka v striptízovom bare. 

Profil: Renée Zellweger  Profil: Renée Zellweger

Renée pochopila, že zapracovať na kariére herečky bude drina. Preto sa nevydala priamo do Hollywoodu, ako to robí množstvo iných ľudí túžiacich po kariére superhviezdy. Naďalej hrala v divadle, absolvovala rôzne kurzy a účinkovala v reklamách. Prvé maličké úlohy získala v televíznych filmoch. Keď jej Ben Stiller ponúkol malú úlohu v pripravovanej dráme Bolestná realita (Reality Bites, 1994) využila šancu. Zahrala si síce po boku Winony Ryder a Ethana Hawke, ale v kariérnom postupe je to veľmi nepomohlo.

Renée zabodovala predovšetkým v nezávislej produkcii. Významná prvá hlavná úloha prišla s thrillerom Láska a štyridsaťpäťka (Love and a 45, 1994). Za svoj výkon bola nominovaná na Independent Spirit Award, ako najlepšia debutujúca herečka nezávislej scény. Toto ocenenie ju vyprovokovalo k sťahovaniu do Los Angeles, kde sa jej kariéra mala čoskoro naplno rozbehnúť.

Renée nezačínala kariéru ako teenagerska hviezda, tak ako je to dnes bežné. V roku 1994 si ako dvadsaťpäťročná vyskúšala aj tento žáner v horore Masaker v Texase (The Return of the Texas Chainsaw Massacre, 1994). Klasická vyvražďovačka, v ktorej sa partii deciek pokazí auto uprostred tmavého lesa, nebola ničím novým, objavným a ani veľmi vydareným. Renée si zahrala so svojim kamarátom Matthewem McCounaugheym. S ďalšími mladými hercami, napr. Liv Tyler, Tobey Maguire sa stretla v hudobne ladenom snímku Empire Records (1995). Za nezávislý snímok Celý šíri svet (The Whole Wide World, 1996) znova získava ocenenie Independent Spirit Award. Životopisný film o spisovateľovi Robertovi E. Howardovi ju viac dostal do povedomia divákov aj producentov a pomohol jej k ďalšej veľkej úlohe v snímku, ktorý znamenal obrat v jej živote.

Keď režisér Cameron Crowe uvažoval koho obsadiť po boku Toma Cruisa vo filme Jerry Maguire (Jerry Maguire, 1996), váhal medzi Bridget Fond, Cameron Diaz a Winone Ryder. Práve po zhliadnutí drámy Celý šíri svet, sa rozhodol pre Renée. Keď jej oznámil, že si ju vybral, vyhlásila: "A prečo si myslíte, že o tú úlohu tak veľmi stojím?" V tej chvíli si Crowe uvedomil, že si vybral dobre. Renée sa chová ako profesionálna herečka, ale maskuje to bezstarostnosťou. No jej sebavedomie nebolo neotrasiteľné. Po rokoch dodáva, že ju neustále trápila neistota, že ju vyhodia. Dôvodom bola aj spolupráca so superhviezdou Tomom Cruisom. Jej prvá myšlienka vraj bola: "Dúfam, že sa nepozvraciam od vzrušenia, keď ho prvýkrát uvidím naživo." Našťastie sa tak nestalo. Tom Cruise si spoluprácu s Renée pochvaľoval, a to je už čo povedať. O Tomovi je známe, že vyžaduje stopercentné nasadenie, je mimoriadne náročný a niektoré zábery sa natáčali aj dvadsaťpäťkrát. Renée vo filme stvárnila Dorothy, filmovú priateľku Toma Cruisa. Za svoj výkon získala cenu Národnej filmovej rady ako najlepšia začínajúca herečka roka.

Profil: Renée Zellweger  Profil: Renée Zellweger

Po úspechu Jerry Maguire Renée znova využila šance v nezávislej tvorbe. Účinkovaním v kriminálnej dráme Klamár (Deceiver, 1997) potvrdila svoje kvality a film získal ocenenie na filmovom festival v Cognacu zvláštnu cenu poroty. Ďalšou nezávislou snímkou bola dráma Drahší než rubíny ( Price Above Rubies, 1998), príbeh dievčaťa, ktoré sa vydá do ortodoxnej židovskej rodiny. Vo filme Rodinná záležitosť  (One True Thing, 1998) stvárnila Ellen, filmovú dcéru Williama Hurta a Meryl Streep. O rok neskôr nasledovala romantická komédia Ženích na úteku (The Bachelor, 1999), v ktorej si zahrala s Chrisom O'Donnellom, ktorý sa má oženiť do tridsiatky, inak príde o veľké dedičstvo.

Úloha naivnej obdivovateľky televíznych seriálov Sestrička Betty (Nurse Betty, 2000) jej priniesla Zlatý glóbus. V komédii, v ktorej stvárnila titulnú úlohu Betty, ktorá je svedkom vraždy manžela a v amnézii si predstavuje, že hrdina seriálu z lekárskeho prostredia, dr. David Ravell, bol jej snúbencom sa vydáva za ním do Los Angeles, si zahrala po boku Morgana Freemana a Chrisa Rocka. V komédii Ja, moje druhé ja a Irena (Me, Myself & Irene, 2000) sa stretla s komikom Jimom Carreym. Vzťah, ktorý sa vytvoril medzi hercami na plátne, sa po skončení natáčania preniesol aj do života. Renée sa totiž striktne drží zásady, žiadne flirty v práci. "Podľa mňa nemá cenu zamilovať sa pri natáčaní, kde sa musíte hlavne sústrediť na prácu. Preto tam medzi mnou a Jimom k ničomu nedošlo, len sme sa spriatelili a užili si kopec srandy. Jim vždy urobil niečo navyše, čo v scenári nebolo, vďaka čomu sú všetky scény ešte viac vtipnejšie, než sa pôvodne plánovalo." Pár sa dokonca zasnúbil, no po dvoch rokoch sa bez vysvetlenia rozišli.

Nasledovala ponuka na zaručený hit Denník Bridget Jones (Bridget Jones's Diary, 2001), film natočený podľa predlohy Helen Fieldingovej. Za úlohu Bridget Jones jej ponúkli 4 milióny dolárov. Renée sa musela zdokonaliť v angličtine s britským prízvukom a pribrať na váhe. V rámci prípravy praxovala v jednom londýnskom nakladateľstve. Bola sklamaná z toho, že ju nikto nespoznal. Medzi Angličanmi sa Renée necítila najlepšie. "Stále som si pripadala hlučná a mala som dojem, že tým som ostatným poriadne liezla na nervy. Hlavne asi Hughovi Grantovi, ktorý je taký rezervovaný a šarmantný." Bridget si vo filme zahrala s Hughom Grantom a Colinom Fithom. Za tuto úlohu bola nominovaná na Oscara, cenu BATFA a Zlatý glóbus. Úspech filmu zaručil nielen výborný herecký výkon Renée, ale aj dobre spracovaná predloha. Humorne ladený príbeh bez ufňukanosti, avšak plný sarkazmu opisuje trampoty obyčajnej ženy. Každá dnešná žena skrýva v sebe takú Bridget Jones a tak sa niet čomu čudovať, že prvá časť si vyžiadala pokračovanie. Renée už znova zhadzuje kilá, ktoré musela nabrať pre druhé pokračovanie komédie Bridget Jones - S rozumom v koncoch (Bridget Jones: The Edge of Reason, 2004). Film práve prichádza do našich kín a tak môžeme sledovať ďalší osud hlavnej hrdinky.

Profil: Renée Zellweger  Profil: Renée Zellweger

Vďaka hviezdnemu postaveniu si mohla filmy vyberať. V dráme Biely oleander (White Oleander, 2002) v hlavnej úlohe s Michelle Pfeiffer a Alison Lohman si zahrala malú vedľajšiu úlohu starnúcej herečky Claire. Postava Roxie v Oscarmi ovenčenom muzikáli Chicago (2002)  jej vyniesla Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara. Renée ostala touto ponukou prekvapená i potešená. Jej kariéra viedla úplne iným smerom. Nikdy predtým nespievala a netancovala, no na konečnom výsledku to poznať nebolo. Jej výkon ocenili na 10 miliónov dolárov. O rok neskôr držala Renée vytúženú sošku Oscara v ruke za vedľajšiu postavu Ruby vo filme Návrat do Cold Mountain (Cold Mountain, 2003), v ktorom si zahrala spolu s Nicole Kidman a Jude Lawom. 

Po uvedení Bridget Jones - S rozumom v koncoch sa Renée vrhla do práce na ďalších dvoch projektoch. V pripravovanej životopisnej dráme o živote Janis Joplin Piece of My Heart (2005) by sa mala v hlavnej úlohe ukázať práve Renée. V  akčnom filme The Cinderella Man (2005) by sa mala stretnúť s Rusellom Croweom.

Pre Renée je v živote veľmi dôležité dosiahnuť úspech a slávu. Všetko má však svoje východy aj nevýhody. Jednou z nich je osamelosť a láska, ktorá Renée chýba. Jej vzťahy vždy stroskotali, a nie raz sa sťažovala, ba si aj poplakala, že sa cíti sama a nemilovaná. So svojou filmovou hrdinkou Bridget Jones má toho spoločné viac, než si sama dokáže priznať.

Filmografia:
Piece of My Heart (2005)
The Cinderella Man (2005)
Bridget Jones - S rozumom v koncoch (Bridget Jones: The Edge of Reason, 2004)  
Návrat do Cold Mountain (Cold Mountain, 2003)
Kašlem na lásku (Down with Love, 2003)
Chicago (2002)
Biely oleander (White Oleander, 2002)
Denník Bridget Jones (Bridget Jones's Diary, 2001)
Ja, moje druhé ja a Irena (Me, Myself & Irene, 2000)
Sestrička Betty (Nurse Betty, 2000)
Ženích na úteku (The Bachelor, 1999)
Rodinná záležitosť (One True Thing, 1998)
Drahší než rubíny (A Price Above Rubies, 1998)
Klamár (Deceiver, 1997)
Jerry Maguire (1996)
Celý šíri svet (The Whole Wide World, 1996)
The Low Life (1996)
Empire Records (1995)
V zajatí rocku (Shake, Rattle and Rock!, 1994)  - TV
Masaker v Texase (The Return of the Texas Chainsaw Massacre, 1994)
Láska a štyridsaťpäťka (Love and a .45, 1994)
8 sekúnd (8 Seconds, 1994)
Bolestná realita (Reality Bites, 1994)
My Boyfriend's Back (1993)
Vrah z Heartlandu (Murder in the Heartland, 1993) - TV
Chuť zabíjať (A Taste for Killing, 1992) - TV

 


autor Ľudmila Ontkaninová 18.11.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Dráma/Komédia
Minutáż˝: 120 min
Krajina: UK
Rok výroby: 2004
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.