PROFIL: NICOLAS CAGE

PROFIL: NICOLAS CAGE

článok



Nicolas Cage sa narodil 7. januára 1964 v Long Beach, California. Jeho otcom je August Coppola (brat známeho režiséra Francisa Forda Coppolu), profesor literatúry a matkou Joy Vogelsang, choreografka a tanečníčka. Nicolas študoval divadlo na Beverly Hills High, avšak v 17-tich ho vyhodili. Ako jedinú cestu k filmu si vedel predstaviť akurát prácu predavača popcornu v kine, čím sa istý čas živil. Strýko Francis ho využíval ako pomocníka pri nácviku textov svojich hercov, no Nicolas bol taký dobrý, že hneď dostal rolu vo filme "Rumble Fish" v roku 1983. V tom istom roku hral i punk-rockera vo filme "Valley Girl" ("Dievča z údolia"). Aby získal výraz zúrivosti a agresie pre svoju rolu gangstera "Mad Doga" vo filme "The Cotton Club" (1984) neváhal úmyselne nabúrať svojím autom, čo neskôr popísal ako zážitok plný adrenalínu. V tom istom roku preukázal svoje herecké nadanie v príbehu vietnamských veteránov poznačených traumou z prežitého vo filme "Birdy" spolu s Matthewom Modineom. Nicolas tu hrá jeho priateľa Ala, ktorý hoci sám nie je psychicky celkom fit, obetavo svojmu priateľovi pomáha v jeho liečení.

Nasledoval ďalší film strýka Francisa "Peggy Sue Got Married" ("Peggy Sue sa vydala"), kde hral druhú hlavnú postavu po boku Kathleen Turnerovej. Príbeh ženy, ktorá sa vďaka úrazu vracia do svojej minulosti avšak s vedomosťami už prežitého a s úmyslom napraviť chyby, ktoré urobila, bol Nicolasovou veľkou príležitosťou. Svojho Charlieho, rockera túžiaceho presadiť sa, zahral najlepšie ako vedel. Film bol však prijatý rozpačito, sám režisér sa vyjadril, že Nicolas stvárnením svojej postavy celý film pokazil. Ten si z toho však nerobil ťažkú hlavu. Za zmienku v tomto filme stojí prítomnosť vtedy ešte nehviezdneho Jima Carreyho, ktorý sa odvtedy stal Nicolasovým dobrým priateľom. Pre Nicolasa však nakoniec bola táto rola veľkým prínosom, pretože práve tu si ho všimla speváčka Cher, ktorá si ho neskôr vymohla do svojho trháku "Moonstruck" ("Pod vplyvom splnu"), za ktorý ona dostala Oscara a Nicolas pochvaly od kritiky a svoj prelom.

Pred "Moonstruck" Nic účinkoval ešte i milej komédii bratov Coenovcov "Raising Arizona" ("Zmätky v Arizone"). Spolu s Holly Hunterovou tu hrajú manželský pár, ktorý kedže nemôže mať vlastné deti, unesie jedno z pätorčiat miestneho podnikateľa s nábytkom. V tomto filme Nicolas naplno ukázal svoj komediálny talent. Film je nakrútený veľmi svižne a ani chvíľu nenudí. K Nicolasovmu ďalšiemu filmu - "Vampire´s Kiss" ("Bozk upíra") sa viaže známa historka: hoci v scenári bolo napísané, že hlavná postava má zjesť surové vajce, Nicolasovi ako upírovi sa to nepozdávalo, preto pred kamerami zjedol skutočného živého švába. Na dlhú dobu tým získal povesť čudáka, zároveň to však pre neho ( i pre film ) bola dobrá reklama. Hoci si získaval povesť ako charakterový (i keď trochu výstredný) herec, skúsil si i rolu akčného hrdinu. Bohužiaľ film "Fire Birds" ("Ohniví vtáci"), kde hral spolu s Sean Youngovou pilota bojového vrtuľníka nasadeného na boj proti drogovému kartelu, bol až natoľko slabým odvarom superúspešného "Top Gun", že úplne prepadol a nadlho Nicolasovi akčný žáner znechutil.

No potom prišiel ďalší superúspech - pod režijným vedením kultového režiséra Davida Lyncha si zahral postavu Sailora v Lynchovom filme "Wild At Heart" ("Divokosť v srdci"). Oblečený do saka z hadej kože (tiež jeho vlastný nápad) a až komiksovo brutálny, stal sa na chvíľu stelesnením postmoderny. Veľkým šokom pre všetkých bol fakt, že "Wild At Heart" získal na festivale v Cannes najvyššie ocenenie "Zlatú palmu" za najlepší film. Nasledoval film "Zandalee" a v roku 1992 výborný film "Red Rock West". Príbeh nezamestnaného Texasana Michaela, ktorého si šerif mesta Red Rock pomýli s nájomným vrahom svojej ženy, má skvele vybudovanú atmosféru, výborné herecké výkony - okrem Nicolasa aj Lara Flynn Boyleová a Dennis Hopper, a dosť napínavý dej. Nedávno bol k videniu na TV JOJ.

V tomto roku si Nicolas pripísal na svoje konto i ďalší úspech v podobe komédie "Honeymoon in Vegas" ("Medové týždne vo Vegas"), kde stvárnil postavu Jacka Singera, ktorý v kartách prehrá svoju snúbenicu (Sarah Jessica Parkerová) a potom o ňu bojuje s jej výhercom (James Caan). Záverečná scéna, kedy z lietadla vyskočilo množstvo dvojníkov Elvisa, medzi nimi i Jack, nemá chybu. Za tento film si Cage odniesol i cenu za najlepší herecký výkon v muzikáli a komédii. Ďalšia Cageova komédia, "Amos & Andrew", kde hral po boku Samuela L. Jacksona, bohužiaľ zapadla, avšak je dosť dobrá na to, aby ste si dali námahu a vyhľadali ju v ponuke vašej videopožičovne. Nicolas neprestal pracovať a v roku 1994 prišla na plátna kín známa romantická komédia "It Could Happen To You" ("Môže sa to stať i Vám"). Postava dobráckeho a naivného policajta Charlieho Langa, ktorý dá servírke (Bridget Fondová) namiesto sprepitného polovicu výhry z lotérie, čo nakoniec rovní sa 2 milióny dolárov, je taká neuveriteľná, že úplne nepatrí do tohto sveta. Ale presne to bol Cageov úmysel.

Dve ďalšie úsmevné komédie - "Trapped In Paradise" ("Uväznení v raji") a "Guarding Tess" ("Strážiť Tess") nevybočovali z radu filmov, ktoré si pozriete, pobavíte sa a zabudnete na ne. V prvom hrá Cage bankového lupiča, ktorý je nútený kvôli snehovej kalamite zostať i s kumpánmi v meste, ktorého banku práve vylúpili, a v druhom telesného strážcu starnúcej manželky bývalého prezidenta.

Obrat vo výbere žánru je pomaly badať vo filme "Kiss of Death" ("Bozk smrti") z roku 1995. Nicolas tu síce nehrá hlavnú a uz vôbec nie kladnú postavu, ale jeho gangster Little Junior je o to výraznejší. Scéna, kde holými rukami umláti na smrť chlapíka, ktorý zradil, patrí medzi najpôsobivejšie scény filmu. Inak samotný film je celkom dobrým príbehom z podsvetia a vznikol ako jedna z mnohých odoziev na "Pulp Fiction". Stojí za to ho vidieť.

Potom už prišiel úspech, ktorý presadil Nicolasa medzi hereckú elitu. Nezávislý nízkorozpočtový film "Leaving Las Vegas" zaznamenal obrovský úspech u kritiky. Príbeh alkoholika Bena Sandersona, ktorý prišiel do Las Vegas s jedinou túžbou - upiť sa k smrti - no tu sa zoznámi s krásnou prostitútkou Serou (Elisabeth Shue), chytil za srdce rovnako kritikov i divákov. Nicolas si zaslúžene za túto úlohu odniesol Oscara - cenu za najlepší mužský herecký výkon. A Elisbeth zaujala odvážnymi scénami.

O rok neskôr, v 1996-om začala Cageova akčná fáza. Odštartoval ju bravúrne - pod vedením režiséra Michaela Baya si zahral po boku Seana Conneryho vo filme „Skala". Keďže ide o môj najobľúbenejší akčný film ,asi nebudem dosť objektívny, no podľa mňa bol Cage skvelý - vynikajúco skĺbil dve polohy svojej postavy - agenta FBI Goodspeeda - na jednej strane ustrašený vedec a na strane druhej fyzicky angažovaný superhrdina. Navyše si zachoval potrebný nadhľad, takže i hlášky, ktoré mu plynú z úst nepôsobia umelo, ale zapadnú do kontextu filmu (mimochodom, pár dialógov napísal do scenára i Quentin Tarantino). „Skala" je dokonalý príklad, jako má vyzerať akčný film súčasnosti.

Po "Skale" sa pre Nicolasa roztrhlo vrece s ponukami akčných filmov. Má totiž niečo, čo mnohí akční herci nemajú - schopnosť hrať. Keďže finančné ponuky neboli najhoršie, Cage sa rozhodol zahrať si v ďalšom hite z producentskej stajne Jerryho Bruckheimera - "Con Air". A pretože podstatnú časť filmu tu hrá v tielku, podstúpil tvrdý tréning na vypracovanie svalov, za čo bol ocenený ako človek s najlepším telom v showbiznise. „ ConAir" bol asi až príliš priamočiary film, Cage nepotreboval veľa hereckého umenia, aby zaujal a aj tie hlášky sú trochu suchšie.

Ďalším akčným filmom bol hit hongkonského režiséra Johna Woo "Face/Off" ("Tvárou v tvár"). Cage tu stvárnil diabolského teroristu Castora Troya, ktorý na seba zoberie podobu agenta FBI (John Travolta) a mstí sa mu. Znovu - skvelé akčné sekvencie, ale tentoraz i trochu toho hereckého umenia.

Potom Nicolas trochu spomalil a zahral si spolu s Meg Ryanovou v remaku filmu "Nebo nad Berlínom" režiséra Wima Wendersa - ten Cageov sa volá "City Of Angels" ("Mesto anjelov"). Hrá tu anjela Setha, ktorý sa zamiluje do lekárky (Ryanová) a je kvôli láske k nej ochotný vzdať sa svojho anjelského života. Bohužiaľ, film nekončí happyendom a Seth sa opäť stáva anjelom.

Z romantickej roviny sa Cage preniesol do detektívno-akčného thrilleru "Snake Eyes" ("Oči hada") režiséra Briana De Palmu. Bohužiaľ, tento film sa moc nevydaril, pretože De Palma zvolil filmársky prístup dlhých záberov kamery (prvý trvá cez 12 minút!), čo by však až tak nevadilo. Horšie je, že príbeh rozpráva očami viacerých postáv, takže dej sa viackrát opakuje, čím vlastne utrpel príbeh samotný. Nicolas tu stelesňuje policajta v Atlantic City Ricka Santora, ktorý pomáha svojmu priateľovi z detstva (Gary Sinise) vyšetriť vraždu ministra obrany USA a pritom odhalí nebezpečné sprisahanie. Tiež bol nedávno v TV.

Potom Nicolas ešte pritvrdil a zahral si vo filme Joela Schumachera "8MM".Príbeh detektíva Toma Wellesa, ktorého vyšetrovanie vraždy zavedie do prostredia nakrúcania tvrdých pornofilmov je vynikajúcou ukážkou Cageovho herectva a práce režiséra s atmosférou (Schumacherovi vôbec viac „idú" temnejšie filmy než napr. Batmanove príbehy.).

Ďaším Nicovým počinom bol film "Bringing Out the Dead" ("Počítanie mŕtvych"), v ktorom spojil svoje sily s režisérom Martinom Scorsesem. Hrá vodiča sanitky v New Yorku, na ktorého táto práca ťažko dolieha a ubíja ho. Spolu s Nicom si tu zahral i jeho manželka Patricia Arqutteová. Kritici hodnotia Cageov výkon ako najlepší od "Leaving Las Vegas".

Nicolas sa rozhodol striedať vážne úlohy s ľahším žánrom, preto prijal ponuku zahrať si vo filme "Gone In 60 Seconds" ("60 sekúnd") z prostredia zlodejov áut, ktorý vznikol v produkcii Jerryho Bruckheimera. Hoci nepatrí medzi to najlepšie z Cageovho akčného záberu, je to celkom zábava.

Nasledoval mierne komediálny "Family Man" ("Otec rodiny"), kde hrá Jacka Campbella z Wall Streetu, ktorý obetoval všetko svojej kariére, no po zvláštnom zážitku sa vráti v čase späť a má možnosť všetko zmeniť.(a la Peggy Sue ) Spolu s Nicom tu hrá i Téa Leoni, manželka Davida Duchovneho.

Na vážnejšiu nôtu preladil v ľúbostnej dráme "Captain Corelli´s Mandolin" ("Mandolína kapitána Corelliho"), ktorý sa nakrúcal na jednom z gréckych ostrovčekov. Rozpráva o láske talianskeho vojenského kapitána ku gréckej dievčine i k hudbe. Spolu s Nicom tu uvidíme i Penelope Cruzovú či Christiana Balea.

Potom sa Nicolas znovu vrhol do akčného žánru - v opakovanej spolupráci s Johnom Woo - vo filme "Windtalkers" ("Kód Navajo") o navažských Indiánoch, používaných počas 2. svetovej vojny ako "kódovacie zariadenia". Hoci film vznikol na základe skutočnej udalosti, nedosahuje reálnosť napr. „vojaka Ryana" a divák s postavami necíti, skôr ich len pozoruje. Každopádne aj keď v USA bol „Kód Navajo" prepadákom, dá sa vidieť i viackrát.

Spoluprácou s ďalším známym režisérom bol nedávno u nás uvádzaný film „Podvodníci" v réžii Ridleyho Scotta. Ide bohužiaľ o priemernú krimi-komédiu, a hoci herecké obsadenie sľubovalo viac (okrem Cagea tam hrá i Sam Rockwell), nepodarilo sa niektoré scény dotiahnuť (viď recenziu na kineme.sk). Nič to, veď práve do našich kín prišiel Nicolasov film „Adaptácia", kde hrá dvojúlohu, celé to vzniklo podľa scenára Charlieho Kaufmana (ak neviete kto to je skúste si požičať film „V koži Johna Malkovicha") a je to o písaní scenára ku knihe o kvetoch. Rozhodne nečakajte žiadne akčné scény, skôr návrat Nicolasa ku svojmu hereckému umeniu. Po boku mu stojí i Meryl Streepová.

Proste Cage je nezmar. Vo svojom repertoári má množstvo postáv - od vážnych, cez komediálne, akčné až po úplne abstraktné. Teda uspokojí každého diváka, stačí len nabehnúť do najbližšej videopožičovne a vybrať si niektorý z jeho filmov. Navyše sa chystá na ďalšie a ďalšie filmy - spomeniem len akčný „National Treasure" v produkcii Jerryho Bruckheimera, v ktorom bude pátrať po zlatom poklade alebo komiksovú adaptáciu „Ghost Rider" o motorkárovi z pekla.

Jeho osobný život je takisto zaujímavý - bol zasnúbený s Kristen Zangovou, s ktorou má i syna. Potom sa zaľúbil do Patricie Arquetteovej, ktorej dvoril neuveriteľných 7 rokov (s prestávkami). Zaujímavé je, že od nej dostal zoznam s vecami, ktoré jej má na dôkaz lásky zohnať - napr. čiernu ružu (Nic to vyriešil tak, že obyčajnú ružu nastriekal čiernym sprejom) a podpis spisovateľa J.D. Salingera, ktorý odmieta dávať autogramy (i ten sa Nicolasovi podarilo zohnať). Nakoniec sa teda s Patriciou zobrali, ale potom sa rozviedli pre najčastejšiu príčinu rozvodov v Hollywoode - a sice „nezmieriteľné rozpory", Nicolas začal randiť s Lisou Marie Presleyovou, Elvisovou dcérou, zobral si ju, potom sa rozviedli a znovu zobrali (aspoň myslím, lebo už v tých jeho vzťahoch strácam prehľad).


autor Dávid Beňo 12.11.2003
  • Adaptácia (12.11.2003 3:26:40)
  • Preview: Adaptácia (28.10.2003 1:35:57)
  • Sympatizant / The Sympathizer. Seriálová adaptácia držiteľa Pulitzerovej ceny for Fiction za rok 2016 (24.02.2024 22:56:39)
  • Apples Never Fall. Nová seriálová adaptácia od autorky Big Little Lies (24.02.2024 22:56:24)
  • Shōgun už o mesiac na Disney+. Veľkolepá seriálová adaptácia románu Jamesa Clavella (04.02.2024 21:40:18)
  • Nadácia / Foundation. Adaptácia Asimovovej klasiky bude mať novú tretiu sériu (05.12.2023 23:10:36)
  • All the Light We Cannot See / Všetky svetlá, ktoré nevidíme. Ambiciózna adaptácia držiteľa Pulitzerovej ceny (07.10.2023 10:20:28)
  • Letné svetlo a potom príde noc. Adaptácia románu Jóna Kalmana v našich kinách (07.08.2023 23:59:01)
  • Filmová adaptácia bestselleru New York Times, Marcel the Shell With Shoes On - exkluzívne na SkyShowtime (07.08.2023 23:51:52)
  • A Normal Family. Kórejská adaptácia holandského bestselleru Het diner (26.07.2023 23:55:32)
  • Taika Waititi a adaptácia románu o robotickom dievčati - Klara and the Sun (05.05.2023 23:53:50)
  • Adaptácia videohry Gran Turismo vyrozpráva skutočný príbeh pretekára (29.04.2023 10:21:28)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Komédia/Dráma
    Minutáż˝: 114 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2002
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.