PROFIL: KATE BECKINSALE

PROFIL: KATE BECKINSALE

článok



Keď sa povie Kate Beckinsale, každému sa vybaví tá krásna sestrička z megafilmu Pearl Harbor. Z hviezdičky sa stala hviezda, ktorá zažiarila na striebornom plátne a rozhodne nemieni zhasnúť.

Kate Beckinsale Loe sa narodila 26. júla 1973 v Londýne. Pochádza z hereckej rodiny. Jej otcom bol známy britský komik Richard Beckinsale, ktorý zomrel na infarkt ako 32-ročný, keď mala Kate iba šesť rokov. Matka, bývala televízna herečka Judy Loe sa neskôr opäť vydala. Smútok za otcom, s ktorého smrťou sa Kate nevedela vyrovnať a neskôr nový matkin priateľ boli spúšťačom Katinej anorexie, ktorou trpela v detstve. Kate o svojej chorobe len veľmi nerada hovorí: "Nechcem sa o tom rozširovať. Prečo by som mala byť známa tým, že som trpela anorexiou?"

Kate nepatrí k rozmaznaným jedináčikom. Vyrastala v kruhu štyroch bratov. Má však aj nevlastnú sestru, herečku Samanthu Beckinsale. Už v ranom detstve Kate prejavovala umelecké sklony. Písala poviedky a básničky, zaujímala sa o literatúru. Ako študentka dvakrát získala cenu W. H. Smithe v súťaži mladých spisovateľov. No podľa vzoru svojich rodičov, sa túžila stať herečkou. 

Profil: Kate Beckinsale Profil: Kate Beckinsale Profil: Kate Beckinsale

Debutovala v roku 1991 televíznym filmom Sama proti vetru (One Against the Wind, 1991) z obdobia II. svetovej vojny, ktorý sa nakrúcal v Luxembursku. V jeseni toho istého roku sa rozhodla pre štúdium francúzskej a ruskej literatúre na prestížnej Oxfordskej univerzite. Po dvoch rokoch štúdia dostala obrovskú šancu od Kennetha Branagha v jeho variácii Sheakespearovej komédie Veľa kriku pre nič (Much Ado About Nothing, 1993). Film sa mohol popýšiť hlavne hviezdnym obsadením. Hviezdy zvučných mien Emma Thompson, Keanu Reeves, Denzel Washington či Michael Keaton určite nie je nutné predstavovať. Počas štúdia natočila ešte ďalšie dva filmy. Cez veľkonočné prázdniny si odskočila zahrať Ethel v stredovekej dráme Prince of Jutland (1994). V lete toho istého roku získala hlavnú úlohu v mysterióznom filme Odhalenie (Uncovered, 1994). Po tomto projekte sa Kate po troch rokoch štúdia rozhodla dať zbohom škole a naplno sa venovať len herectvu. Ako sama tvrdí, nikdy to neoľutovala.

Kým prišla jej veľká filmová úloha, Kate poctivo zbierala herecké skúsenosti. Zaujala v thrilleri Prenasledovaný (Haunted, 1995) po boku Aidana Quinna a Sira Johna Gielgudoma. Výborný výkon podala aj v televíznom spracovaní románu Jane Austenovej Emma (1996), v ktorom stvárnila titulnú úlohu Emmy Woodhouse. Jej talent neostal nepovšimnutý a tak jej v roku 1998 udelili Cenu londýnskych filmových kritikov za stvárnenie sebeckej Charlotty v hudobnom filme Posledné dni disca (The Last Days of Disco, 1998). Ako romantická hrdinka sa predstavila vo filme Fixlovanie (Shooting Fish, 1997), za ktorý získala ocenenie ako najlepšia herečka na medzinárodnom festivale v španielskom Sitgese. Nasledoval vynikajúci film Takmer bez šance (Brokedown Palace, 1999) o dvoch mladých dievčatách, ktoré sa vlastnou hlúposťou a naivnosťou zapletú do obchodu s drogami. Na ich smolu sa to stane v Thajsku, v krajine známej vysokými trestami za pašovanie drog. Vo filme s prekvapivým koncom si spolu s Kate zahrala Claire Danes.
 
Tá najkrajšia úloha však prišla v roku 1999. Kate sa stala matkou dcérky Lily. Jej otcom je Michael Sheen, s ktorým sa spoznala na jednom castingu. Kate mala k nemu od začiatku veľký rešpekt, pretože išlo o veľmi populárneho a talentovaného herca. Nakoniec to bola láska na prvý pohľad. Spoločných chvíľ si však veľa neužili. Počas siedmych rokov vzťahu, si kvôli práci nenašli čas ani na spoločnú dovolenku. Ktovie, možno aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa napokon rozišli.

Profil: Kate Beckinsale Profil: Kate Beckinsale Profil: Kate Beckinsale

Kate si svoju dcérku berie na každé natáčanie. Nechýbala ani pri natáčaní kasového trháku Pearl Harbor (Pearl Harbor, 2001). Vojnová dráma zachytávajúca útok Japoncov na námornú základňu Pearl Harbor, počas ktorej sa odohráva milostný príbeh, odštartovala Katinu hollywoodsku kariéru. Kate stvárnila zdravotnú sestru Evelyn, do ktorej sa zamilujú hneď dvaja muži - Rafe v podaní Bena Afflecka a Danny alias Josh Harnett. Úlohu dostala potom, čo ju odmietla Oscarmi ovenčená Gwyneth Paltrow.  "Ponuka zahrať si vo filme Pearl Harbor ma zastihla v New Yorku. Scenár ma ihneď zaujal, bol jednoducho fantastický. Aj tak som však hodnú chvíľu nemohla uveriť, že do jednej z hlavných postáv vybrali práve mňa. Bola som tým dosť šokovaná." Spočiatku nikto neveril, že by mohol mať film úspech, práve kvôli neznámej Kate. Úspech snímku však nestál len na samotnej Kate. Film získal síce Oscara za zvukové efekty, ale zároveň si vyslúžil aj nelichotivé prívlastky ako "Three hours of dreck" (Tri hodiny bordelu). Kate a Ben Affleck (alebo Josh Harnett, keďže išlo o milostný trojuholník) sa dočkali nominácie na najhorší filmový pár roku.

Po úspechu tohto veľkofilmu sa Kate stala slávnou herečkou. To so sebou prinieslo aj nepríjemnosti v podobe dotieravých fanúšikov. "Niekoľkokrát ma napadli v metre, ďalší ,fanúšik' sa predo mnou objavil nahý, keď som sedela pred reštauráciou." Nevyhla sa ani bulváru, ktorý ju spájal s každým mužom, s ktorým strávila čo len chvíľku osamote. Jej milencom mal byť filmový partner Ben Affleck. Sama herečka to označila za bludy. Celý čas bola verná svojmu partnerovi, ktorý ju aj tak mal pri natáčaní milostných scén - pod dozorom.

Aby bola bližšie k Hollywoodu, využila Kate príležitosť a presťahovala sa do Los Angeles. Kúpila dom pre seba a svojich najbližších vo Venice Beach a čakala na filmovú ponuku. Tá prišla v podobe romantickej komédie Láske na stope (Serendipity, 2001). Zahrala si Saru Thomas, ktorá zažije neopakovateľné vzplanutie k náhodnému mladíkovi (John Cusack) na nákupoch v New Yorku. Ešte v ten večer sa ich cesty rozídu, no v oboch to zanechá hlboký citový zážitok. Po desiatich rokoch stoja obaja pred dôležitým rozhodnutím. Rozhodnú sa vypátrať toho druhého napriek tomu, že nepoznajú ani svoje mená. Ani druhá filmová ponuka na seba nenechala dlho čakať. V roku 2002 si zahrala po boku Christiana Baleho postavu Alex v dráme Laurel Canyon (2002). 

Profil: Kate Beckinsale Profil: Kate Beckinsale Profil: Kate Beckinsale

Väčšina Katinych filmových úloh bola spätá s romantikou a láskou. Skôr, než by ju zaškatuľkovali ako sladkú bábiku, zmenila žáner. Prijala úlohu v akčnom horore Underworld (2003). Kate si zahrala upírku Selenu, ktorá pochádza z mocného aristokratického rodu a zamiluje sa do Michaela, "obyčajného" vlkolaka. Ich vzťah je dopredu predurčený na zánik. Snímka, koncipovaná ako ľúbostný príbeh Rómea a Júlie odohrávajúci sa medzi znepriatelenými vlkolakmi a upírmi, je režijným debutom mladého režiséra Lena Wisemana. Pri natáčaní preletela medzi Kate a režisérom iskra natoľko, že sa Kate rozhodla od základov zmeniť svoj život. Doterajšieho partnera pustila k vode a zasnúbila sa s Wisemanom. V dohľadnej dobe ich čaká svadba.

Kate čaká vstup do manželstva a nás v kinách jej nové projekty. O slovo sa hlási ďalší projekt s upírskou tématikou Van Helsing (2004). Brata legendárneho bijca upírov z románu Brama Stokera - Abrahama Van Helsinga - si zahral Hugh Jackman. Osamelý bojovník Gabriel Van Helsing stojí proti najväčším netvorom temnôt. Nie je v tom však úplne sám, v jeho boji mu výdatne pomáha Anna Valerious, v podaní Kate Beckinsale. Tento rok nás s ňou čaká, ešte jeden projekt. Vo filme legendárneho režiséra Martina Scorseseho si zahrá po boku Leonarda DiCapria herečku Avu Gardner. Film o živote Howarda Hughsa, leteckého priekopníka a ropného magnáta, zachytáva jeho najplodnejšie obdobie, keď natáčal filmy a mal nespočetné milostné aféry so slávnymi ženami. Vo filme sa objaví množstvo známych tvári, okrem spomínaných napr. Cate Blanchett, speváčka skupiny No Doubt - Gwen Stefani, Ian Holm, Willem Dafoe, Alan Alda, Alec Baldwin, Jude Law a ďalší..

Na rok 2005 je naplánovaná premiéra druhého pokračovania komerčného hororu Underworld 2 (2005), kde si Kate znova zahrá sexi upírku Selene v koženom overale. Vďaka tejto úlohe sa dostala medzi favoritky na cenu The Golden Schmous - cena za najlepšie prsia a zadok. V Británii ju dokonca vyhlásili za najkrajšiu ženu. Samotná Kate sa necíti byť krásnou. Už ako dieťa si pripadala škaredá a neistota ohľadne vlastného výzoru jej ostala doteraz. Pri pohľade na jej fotografie si asi  nejedna žena povzdychne: škoda, že nie som taká škaredá ako ty, Kate.

 


autor Ľudmila Ontkaninová 5.5.2004
  • Van Helsing na 2DVD (26.01.2005 5:22:04)
  • Van Helsing (06.05.2004 18:46:45)
  • V znamení splnu (04.05.2004 3:15:05)
  • Preview: Van Helsing (04.05.2004 2:58:00)
  • Hugh Jackman (01.05.2003 23:03:59)
  • Nový Van Helsing – menej fantasy? (07.07.2012 11:43:33)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.