PROFIL: ANGELINA JOLIE

PROFIL: ANGELINA JOLIE

článok



Tvrdí o sebe, že by dokázala aj zabiť. Má nezvyklú záľubu v zbieraní nožov a jej príliš vrúcny vzťah k bratovi pobúril verejnosť. Extravagantná a svojská Angelina Jolie.

Celým menom Angelina Jolie Voight sa narodila 4. júna 1975 v mekke filmu Los Angeles. Už podľa mena je zjavné, že jej otcom nemôže byť nikto iný, než slávny oscarový herec Jon Voight (Polnočný kovboj, Vyslobodenie). Matkou je modelka Marchelina Bertrand. Rodičia sa rozviedli keď bola ešte bábätko. Spolu so starším bratom Jamesom Havenom ich vychovávala matka. Otec ich opustil a Angelina to dlhú dobu pociťovala ako zradu. Angelinine korene vraj siahajú až na Slovensko. Jej dedko, otec Johna Voighta, prišiel do Ameriky zo Slovenska a stal sa profesionálnym hráčom golfu. Ako malá túžila byť Angelina riaditeľka pohrebného ústavu. Uchvátili ju prípravy slávnostných programov a ceremónii. V jedenástich sa rozhodla pre herectvo a začala navštevovať Divadelný inštitút Lee Strasberga v New Yorku. Okrem toho študovala aj na New York University. Na divadelných doskách debutovala už v roku 1986. Zahrala si aj v niekoľkých študentských filmoch pod dohľadom brata.

V štrnástich sa zamilovala do staršieho pankáča Tima Brighta, s ktorým prežívala prvú lásku. Žili spolu v matkinom dome. Vzťah trval dva roky. Za ten čas si zafarbila vlasy načierno. Vtedy sa zrodila aj jej láska k nožom. Rada sa s nimi hrávala a sama si vyryla akési znaky do pokožky. Raz to prehnala a prerezala si krčnú tepnu. Musela okamžite do nemocnice. "V tej dobe som nebola schopná prejaviť akýkoľvek cit a ktovieprečo som si myslela, že takto by som sa cítila zasa ako človek. Bolo to vlastne volanie o pomoc." Táto šialená záľuba v nožoch jej ostala dodnes. "Keď mi je nanič, vždy si pripomeniem, že mám ešte po ruke svoju zbierku nožov." Po búrlivom punkrockovom opojení sa Angelina osamostatnila. Odsťahovala sa od matky a začala sa živiť ako modelka. Objavila sa v niekoľkých videoklipoch, napr. Meat Loaf, Lenny Kravitz či The Lemonheads.
 
Pred kamerou prvýkrát stála už ako sedemročná, spolu so svojim otcom Jonom si zahrala vo filme Lookin' to Get Out (1982). Detská hviezda sa z nej však nestala a tak si na svoj ďalší film musela počkať celých desať rokov. Ani bezvýznamná úloha v sci-fi Cyborg II: Sklenený tieň  (Cyborg 2: Glass Shadow, 1993) ju nevyniesla na výslnie a tak si musel počkať na ďalšiu šancu. Tá prišla s filmom Nebezpečná sieť (Hackers, 1995). V príbehu o nebezpečnom víruse stvárnila Kate Libby alias "Acid Burn", hackerku, ktorej sa jej do života zapletie hacker "Zero Cool". Toho si zahral Jonny Lee Miller (preslávil ho film Trainspotting). Ich vzťah na plátne sa preniesol aj do reálneho života. V roku 1996 sa vzali. Svadobnými šatami jej boli čierne kožené nohavice a biele tričko, na ktoré vlastnou krvou napísala meno svojho nastávajúceho manžela. 

Profil: Angelina Jolie Profil: Angelina Jolie Profil: Angelina Jolie

Po Nebezpečnej sieti nasledovalo obdobie stagnácie. Angelina síce hrala v niekoľkých filmoch, no ich kvalita kolíše. Ide o snímky Bez dôkazov (Without Evidence, 1995), Love Is All There Is (1996),  Mojave Moon (1996) a Pravé ženy (True Women, 1997). Najvýraznejší z nich je asi Foxfire (1996), kde provokovala ako pubertálna Margret 'Legs', ktorá sa odlišuje od svojich vrstovníc svojim rebelantským správaním. Dievča, ktoré nepočúva nikoho a nikdy dokázalo v jednej portlandskej škole urobiť spolu so svojimi spolužiačkami vzburu proti nenávidenému učiteľovi. Problém nastáva, keď sa im ich správanie vymkne spod kontroly. Rola tak typická pre Angelinu, ktorá sa ani v reálnom živote nespráva podľa zaužívaných pravidiel.

Angelina, sklamaná z druhotriednych úloh, už pomýšľala, že zavesí remeslo na klinec, keď prišiel zlom. Biografická televízna dráma George Wallace (1997) jej vyniesla Zlatý glóbus za najlepší ženský herecký výkon a nomináciu na cenu Emmy. Režisér John Frankenheimer jej zveril úlohu manželky alabamského guvernéra Georgea Wallaceho, ktorý v 60. rokoch neúspešne bojoval o kreslo prezidenta USA. O rok na to sa úspech opakoval. Za postavu modelky sedemdesiatych liet Gii Carangi v televíznom filme Gia (Gia, 1998) znova získala Zlatý glóbus a bola opäť nominovaná na cenu Emmy. Ide o príbeh slávnej americkej modelky Gii, ktorá bola závislá na heroíne a zomrela na AIDS v dvadsiatich šiestich rokoch. Angelina sa tejto úlohy spočiatku bála. Príliš jej to pripomínalo jej búrlivé dospievanie, ktoré bolo plné rôznych sexuálnych a drogových excesov, a to pre ňu znamenalo psychickú záťaž. "Bolo mi mizerne. Hrala som ženu, ktorej sa zdalo, že jej životu chýba akýkoľvek zmysel. A ja som začala mať podobný pocit. Pripadala som si bezcenná." V tej dobe sa Angeline rúcal súkromný život. Vzťah s Jonnym Lee Millerom bol v troskách. Možno aj toto nepriaznivé obdobie pomohlo Angeline k mimoriadnemu výkonu, ktorý vo filme Gia predviedla. Všetkým ukázala, že vie hrať a že nepotrebuje meno slávneho otca, aby sa presadila. Priezviska Voight sa zbavila, pretože sa chcela presadiť sama. Úspech sa dostavil, smola v súkromnom živote ju neopúšťala. Rozvod s Millerom riešila ešte väčším zahryznutím sa do práce. Dokončila thriller z lekárske prostredia Ruky od krvi (Playing God, 1997), v ktorom si zahrala spolu s Davidom Duchovnym a Timothy Huttonom. Napriek pätnásťročnému vekovému rozdielu sa s Timothym dala na rok dokopy. Ďalším projektom bola dráma Zločin a trest v New York City (Hell's Kitchen, 1998)

Nasledovala romantická komédia Podoby lásky (Playing by Heart, 1998), kde hrala po boku Seana Conneryho, Maleine Stowe, Gillian Anderson a Dennisa Quaida. V komédii Bláznivá Runway (Pushing Tin, 1999) stvárnila sexy manželku letiskového dispečera v podaní Billyho Boba Thorntona. Film skončil a oni dvaja si manželské chomúty navliekli aj v reálnom živote. Angelina sa stala Billovou piatou manželkou, zatiaľ čo on bol iba jej druhý manžel.

Na prvý pohľad sa zdalo, že ju hviezdy prijali medzi seba, ale opak bol pravdou. Producenti thrilleru Zberateľ kostí (The Bone Collector, 1999) museli dlho presadzovať, aby ju obsadili do roly policajtky Amelie Donaghy, ktorá pomáha pri pátraní po masovom vrahovi, imobilnému policajtovi v podaní oveľa slávnejšieho Denzela Washingtona. Pre Angelinu to bol paradox. V čase punkovej rebélie bojovala proti všetkým a každému a najviac nenávidela policajtov. Pri príprave na úlohu v Zberateľovi kostí musela istý čas stráviť s policajtkami. Odvtedy si začala ich prácu viac vážiť.

Profil: Angelina Jolie Profil: Angelina Jolie Profil: Angelina Jolie

Po Zberateľovi kostí prišiel do kín film Narušení (Girl, Interrupted, 1999). Nie príliš povzbudivý film natočil podľa autobiografickej knihy Susann Kaysen režisér James Mangold. Film rozprával príbeh sedemnásťročnej Susanny (Winona Ryder), ktorá sa  po pokuse o samovraždu dostane do psychiatrickej liečebne. Angelina vo vedľajšej úlohe vytvorila jednu z najpôsobivejších postáv, agresívnu Lisu s narušeným vzťahom k spoločnosti. "Postave Lisy, ktorá ničí sama seba som dokonale rozumela. Vzala ma záverečná scéna, kde sa píše, že existujú gombíky, ktoré stačí otočiť a potom už nič necítite. Presne to som v tej chvíli potrebovala počuť. Keď sme tu scénu točili, musela som kričať." Za Lisu si Angelina odniesla tretí Zlatý glóbus a ocenenie najvyššie - Oscara za ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Počas ceremónie sa jej Winona spýtala, či vie ako skončila skutočná Susann Kaysen. Angelina nepotrebovala nič vysvetľovať: "Určite zomrela naštvaná na celý svet. Taká predsa bola celý život."

Po natočení predchádzajúcich dvoch filmoch sa Angelina cítila veľmi unavená. "Ženských blázincov som si užila už dosť. Mala som všetkého plné zuby a potrebovala som urobiť niečo bez zbytočných citov. Chcela som sa pobaviť a dostať medzi chlapov."  A tak natočila akčný film  60 sekúnd (Gone in Sixty Seconds, 2000), kde hrala s Nicolasom Cagem. Zahrala si nenáročnú postavu Sáry a svoje havranie vlasy vymenila za blond dredy. "Sára mala rada naháňačky v aute a bola sexy. Taká žena nového tisícročia, ktorá sa učí byť trochu viac otvorená a zraniteľná", povedala Angelina na adresu svojej postavy.

Ďalšie herecké počiny začali byť čoraz viac komerčné. Angelinu oslovil režisér Simon West a ponúkol jej postavu Lary Croft v akčnom filme Lara Croft: Tomb Raider (Lara Croft: Tomb Raider, 2001). Film vychádza z počítačovej hry, ktorá sa stala hitom po celom svete.  

O túto rolu sa bilo mnoho herečiek, ale režisér chcel len Angelinu. Keby to nevzala, nebol by film. Angeline sa zároveň splnil malý sen. Zahrala si spolu s otcom Jonom Voightom. Vo filme stvárnil postavu Larinho mŕtveho otca, lorda Crofta. Angelina sa do Lary Croft dokonale prevtelila. Prešla náročným tréningom, priučila sa bojovým umeniam, musela sa naučiť narábať so zbraňami, jazdiť na koni, motocykle i na kanoe, potápať a vycibriť si britský prízvuk a vyberané správanie. Film pri rozpočte 80 mil. USD zarobil len v amerických kinách vyše 130 mil. dolárov a tak nečudo, že nasledovalo druhé pokračovanie Lara Croft - Tomb Raider: Kolíska života (Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life, 2003). Réžie sa ujal Jan De Bont, režisér úspešného akčného filmu Nebezpečná rýchlosť. Tentoraz sa dobrodružstvo týka Pandorinej skrinky. Kto ju otvorí získa obrovskú moc nad všetkým živým. To sa celkom pozdáva istému čínskemu gangstrovi,  ktorý si na ňu robí zálusk. Dvojka priniesla o niečo viac akcie, ale v konečnom výsledku sa od jednotky príliš nelíšila. No aj tak sa našlo dosť divákov predovšetkým mužského pohlavia, ktorých Angelinine vnady pritiahli do kina. Jej fanúšikovia budú asi sklamaní, pretože v treťom dobrodružstve si Angelina určite nezahrá. Úspech z jednotky a dvojky jej stačí a aj napriek nepriaznivým kritikám je spokojná s výsledkom oboch snímok. To znamená, že v ďalšom pokračovaní ju už neuvidíme. "Necítim potrebu nakrútiť ďalšie pokračovanie Lary Croft. Som naozaj spokojná s tým, ako dopadla dvojka. Bola presne podľa našich očakávaní." Šepká sa, že novou Larou Croft by mohla byť speváčka Christina Aguilera, ktorá však nemá žiadne herecké skúsenosti, preto je pre producentov prijateľnejšia Kate Beckinsale.

Kým si Angelina obliekla po druhýkrát overal Lary Croft, odskočila si zahrať vášnivú ženu v erotickom thrilleri Siedmy hriech (Original Sin, 2001). Príbeh nakrútený podľa románu Coronella Woolricha "Waltz Into Darknes" (Valčík v tme) sa odohráva v 19. storočí na Kube. Bohatý obchodník v podaní Antonia Bandersa, si upevňuje postavenie manželstvom (ide skôr o obchod) z rozumu so záhadnou Američankou Juliou. Muž, ktorý nikdy nepocítil cit lásky  podľahne zvodom krásnej Julii. Vášeň sa však čoskoro zmení v nenávisť a túžbu po pomste. Obdivovatelia Angeliny si zasa prišli na svoje a môžu sledovať okamihy plné vášne a erotiky. To je asi tak všetko, čo tento film divákovi ponúka. Inak vyznieva ako priehľadná soap opera. Fanúšikovia Angeliny (i Banderasa) to však radi prehliadli, pretože v takýchto úlohách ju milujú.

V novom filme Zlodej životov (Taking Lives, 2004), ktorý prichádza v týchto dňoch do kín sa predstaví ako špičková agentka FBI Illeana Scott, ktorá využíva pri objasňovaní prípadov netradičné postupy, predovšetkým vlastnú intuíciu. V Montreale práve vyčíňa vrah, ktorý svoje obete zabije a privlastní si ich totožnosť. Je to "zlodej životov". Angelin má neľahkú úlohu vypátrať vraha, v čom jej má pomôcť náhodný svedok vraždy v podaní Ethana Hawka.

Profil: Angelina Jolie Profil: Angelina Jolie Profil: Angelina Jolie

Ani tento rok Angelina nezaháľa. V lete nás čaká sci-fi dobrodružstvo Sky Captain and the World of Tomorrow (2004). Film je s rozpočtom vyše 70 mil. dolárov najdrahší v histórii nezávislého filmu. Angelina s čiernou pásku cez oko stvárňuje drsnú pilotku Francescu Cook, ktorá spolu s Jude Lawom, Gwyneth Paltrow, Casey Affleckom a Giovannim Ribisim zachraňuje svet pred lietajúcimi robotmi a doktorom Totenkopfom, ktorý plánuje zničiť svet. Budúci rok sa v kinách objaví historický dobrodružný film Alexander Veľký (Alexander, 2004). V réžii uznávaného režiséra Olivera Stona vznikol príbeh o najväčšom macedónskom dobyvateľovi Alexanderovi, ktorého stvárňuje Colin Farrell. Jeho matku si nezahrá nikto iný ako mladá Angelina. Pôvodne si Angelina myslela, že bude hrať zrelú tridsiatničku, pretože sa domnievala, že Alexander zomrel ako 19-ročný. Veľmi sa čudovala, keď ju upravili na 50 rokov. Macedónsky kráľ zomrel, keď mal 33 rokov. Okrem Angeliny a Colina si vo filme zahrá aj Anthony Hopkins, Val Kilmer či Jared Leto. Ďalšou historickou drámou bude Love and Honor (2004). Angelina by mala stvárniť ruskú cárovnu Katarínu Veľkú. Príbeh je zameraný na emisára, ktorého vyslal Benjamin Franklin. Má Katarínu presvedčiť, aby sa nepridala na stranu Británie počas vojny o americkú nezávislosť. Vyslanec získa na ruskom cárskom dvore vplyv, keď pomôže potlačiť vzburu kozákov a stane sa cárovniným milencom.

Angelina momentálne pracuje na akčnom filme Mr. and Mrs. Smith (2004). Spolu s Bradom Pittom predstavujú unudený manželský pár, ktorý zistí, že obaja sú profesionálnymi zabijakmi a najali ich, aby zabili jeden druhého. Aby svoje úlohy zahrali presvedčivo, absolvovali obaja výcvik v streľbe. Okrem akčných scén je vo filme aj riadna porcia erotiky. Obdivovateľky Brada Pitta ho budú môcť obdivovať v adamovom rúchu, rovnako nebudú ukrátení ani fanúšikovia Angeliny. K videniu budú jej ňadrá v celej svojej kráse a množstvo ďalších posteľových scén. Tie vraj pokračovali aj po režisérovom "stop". S Bradom Pittom sa prechádzala ruka v ruke a neostalo vraj len pri tom.

Muži, muži a zasa len muži sú alfou a omegou tejto peknej herečky. Pred rokom sa Angelina rozviedla so svojim, zatiaľ posledným, manželom Billy Bobom Thorntonom. Dôvodom krachu ich manželstva bol vraj adoptívny syn, kambodžský chlapček Maddox, pre ktorého herečka zanedbávala manžela. Momentálne žije sama a netúži po pevnom zväzku. "Nepotrebujem nového partnera, iba nového milenca," nechala sa počuť. Usadiť sa plánuje až vtedy, keď nájde dokonalého muža a dokonalého otca pre svojho syna. Zatiaľ sa naplno venuje kariére a zarába peniaze. Priznáva, že zarobí viac než potrebuje (v priemere 16 mil. dolárov za film), preto vyvíja množstvo charitatívnych aktivít. Pravidelne prispieva na charitu chorým deťom. "Ak si niekto myslí, že pre mňa je dôležitý len môj výzor, tak to nie je pravda", zdôrazňuje.

Z bezvýznamnej dcéry slávneho otca sa Angelina Jolie vypracovala na jednu z najvýraznejších nádeji Hollywoodu. Herectvo je pre ňu vášňou. "Hranie sa mi nikdy nemôže zunovať, znamená pre mňa všetko. Mala by som si však prísnejšie vyberať úlohy. Nechcem stále hrať tie isté typy."

Angelina Jolie behom jedenásťročnej hereckej kariéry stačila natočiť 27 filmov. Nemala ani dvadsať päť, keď získala Oscara. Jej otcovi Jonovi Voightovi to trvalo podstatne dlhšie.

 


autor Ľudmila Ontkaninová 2.6.2004
  • Zlodej životov (03.06.2004 3:25:34)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.