BLOKBASTER, PREMIERE, CINEMA

BLOKBASTER, PREMIERE, CINEMA

článok



Matt Damon, Tom Cruise a Angelina Jolie. Hviezdy mesiaca október. Každý z nich prichádza s filmom, ktorý vo filmografii niečo znamená. A ak ešte nevlastníte všetky filmové časopisy, tak by ste si ich čo najrýchlejšie mali zadovážiť.

Skutočne sú októbrové filmové mesačníky vyrovnané. A pritom, tak ako ich titulné strany, úplne iné. Blokbaster s Tomom Cruiseom ako chladnokrvným zabijakom z filmu Collateral, sa tentoraz vyhol DVD prílohám, teda okrem predplatiteľov, ktorí už doma zvierajú Kill Billa. Až na deviatich stranách sú novinky a zaujímavosti z celého filmového sveta. O portrét muža z obálky sa postaral šéfredaktor Martin Pomothy a musím priznať, že článok je na vysokej úrovni. Peter Siska zmapoval život Kate Winslet. Vrátil sa Brunov kútik, ale tento raz nehovorí nič nového. Jedným hltom sa číta článok Quentin Tarantino s Fuckometrom ako bonbónikom na sladučkej torte.

Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema

Seriálovitú pravidelnosť dostáva stránka My redaktori. Nie som si istý, či chcem vedieť o redaktoroch toľko informácii, ale je na mne, či si túto stránku prečítam, alebo preskočím. Pre mňa je však lepšie, keď sa riadim len menom, ku ktorému si nepredstavím tvár a ide mi o jeho názor na film a nepotrebujem vedieť, či dotyčný má priateľku, psa a ako často užíva alkoholické nápoje. Omnoho väčšiu silu má pre mňa občasná skupinová fotografia. Ale mám možnosť výberu, môžem túto stránku preskočiť. Novinkou je stránka Česko-Slovenskej filmovej databáze a s ňou možnosť ako sa s názorom na film dostať až do Blokbasteru.

Bruce Willis vo svojej najnovšej komédii nedokazuje, že je najcool herec všetkých čias, a ani funny rozhovor, alebo skôr chat zase až taký funny nie je. A šesť rovnakých fotiek herca na štyroch stranách sa mi zdá trochu nevkusné. Tajní agenti a spol. v skratke mapuje agentov. Článok by som nenazval skratkovitým, keby nevyšiel článok v Cineme - Ve znamení pláště a dýky. Blokbaster nezabudol na Markízu anjelov Michele Mercier ani na Slovenský film a tentoraz priniesol až 12 filmových kariet.

Celkovo je v toho v Blokbasteri požehnane. Kvalita článkov a recenzii sa zlepšuje. Len bohužiaľ grafika je stále o krok pozadu a niektoré fotografie by si zaslúžili lepšie rozlíšenie (str. 62). Viac hravosti by zniesli mená hviezd mesiaca a menej miesta by mohol zaberať popisok pod článkom. Menej je niekedy viac. Ale nič je stále len nič.

Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema

Cinema stavila na Matta Damona a Top Secret  tajných agentov v článku Ve znamení pláště a dýky. Filmom číslo dva je Collateral, ku ktorému je pripojený portrét Michaela Manna a prehľad hercov, ktorí sa premenili na "zlobivých hošíkov". K českému filmu Duše jako kaviár sú dva rozhovory. S Tatianou Vilhelmovou a Janom Budařom. Rozhovor režiséra Pedra Almodóvara s Pedrom Almodóvarom nielen o filme Špatná výchova je výborným nápadom v nudnej šedi ostatných rozhovorov, z ktorých sa ešte ako-tak vymyká rozhovor mesiaca s Guillermo del Torom.

K určite zaujímavému filmu Kim Ki-duka Jar, leto, jeseň, zima... a jar napísal recenziu aj portrét režiséra Kamil Fila. O legendu Françoisa Truffauta sa postarala Alena Prokopová. Výborná a neobyčajná je recenzia Františka Fuky na Osadu. Aj keď sa mala objaviť už v minulom čísle, o to, že ju písal práve Fuka je lepšie, že vyšla až teraz. A vôbec najlepším, čo sa dá v októbrovej Cineme nájsť je portrét Adiena Broodyho.

Pozornosť medzi DVD nosičmi na seba strháva kolekcia Alfreda Hitchcocka a trilógia Hviezdnych vojen vo všetkých časopisoch. 

Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema

Už by bolo na čase, aby sa lístok zdarma, ktorý ponúka veľká Premiere, dostal aj na Slovenský trh a dal sa využiť aj v jednom z multikín, ale bohužiaľ, zatiaľ sa nič takého nedeje, takže len veľmi málo ľudí má dôvod kúpiť si veľkú Premiere. Veď prečo utrácať 119 korún, keď to isté dostanem v menšom za 39 Sk? Na túto otázku som dokázal nájsť len jednu jednoslovnú odpoveď. Archivácia.

V novinkách Premiere nahliada na Rodriguezov čiernobiely sen Sin City, 3D dokument Jamesa Camerona, ale aj na český film Blízko nebe. Dokonalú predstavu o natáčaní filmu Collateral spraví článok "Taxi, prosím" a rozhovor s Tomom Cruiseom. Podobne je to s filmom Príbeh žraloka a  Svet zajtrajška. Doslova presahujúce informácie o každom z týchto filmov.

Portrétov osobností je každý mesiac viac ako dosť, ale za ten naj považujem Matta Damona z pera Barbory Šťastnej. Postava z titulnej strany sa príjemne rozrozprávala v rozhovore, pri ktorom asistoval čierny leopard. Digitálne kúzla sa detailne pozerajú na teraz už súčasť každého filmu. Úsmev na perách a veľké očakávania vzbudzuje článok o nakrúcaní Olivera Twista, a Star Wars v rubrika Retro je pohladením duše.

Tak ako som už napísal, októbrové filmové mesačníky sú až nesmierne vyrovnané. Ku globálnemu pohľadu na svet filmu by nemal v zbierke chýbať ani jeden. Či máte iný názor?

 


autor Matej Oravec 20.10.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.