2. MINORITY FILM FESTIVAL

2. MINORITY FILM FESTIVAL

článok



Režisér Juraj Herz uvedie slávnostné predstavenie filmu Obchod na korze, ktorý otvorí druhý ročník prehliadky filmov o menšinách 2. MINORITY FILM FESTIVAL. Festival potrvá štyri dni - od 16. do 19. septembra. Filmové projekcie a diskusie s tvorcami sa budú konať v bratislavskom kine Mladosť, koncerty budú na Hviezdoslavovom námestí pred kinom Mladosť a sprievodné podujatia v neďalekom Českom centre.

Festival si kladie za úlohu predstaviť širokým diváckym vrstvám rôznorodosť pohľadov na problematiku minorít doma i v zahraničí s cieľom iniciovať diskusiu o menšinách, tolerancii a medziľudských vzťahoch vôbec.

Vstup na všetky festivalové podujatia je voľný, zdarma, obmedzený len kapacitami sál.


FILMY

Na 15 predstaveniach v kine Mladosť festival uvedie 35 krátkych, strednometrážnych aj dlhých filmov, hraných, dokumentárnych i publicistických, dovedna z 11 krajín celého sveta. Krátke a strednometrážne snímky sú na programe každý deň v dvoch predstaveniach od 11.00 h a 14.00 h. Priblížia prierez tvorbou televízneho štúdia STV v Košiciach (kde nebudú chýbať ani práce režiséra J. Jakubiska), Českej televízie, režisérky A. Majstorovičovej, ale vďaka televízii HBO vo filme Pripojení k životu i problematiku zdravotne postihnutých.

Každý večer sa publiku predstavia dva dlhé hrané filmy, vždy jeden slovenský a jeden zahraničný. Z domácej tvorby to budú diela Obchod na korze, Námestie svätej Alžbety, Za Slovákmi od New Yorku po Mississippi  a Ružové sny. Cyklus Menšiny vo svetovom hranom filme ponúkne snímky Božský zásah, Kukuška, Swing a Čierna mačka, biely kocúr.


KONCERTY

Pre všetkých Bratislavčanov i návštevníkov hlavného mesta sú na Hviezdoslavovom námestí pred festivalovým kinom Mladosť pripravené tri koncerty. V piatok  zahrá chorvátska citarová skupina Črip, sobota bude venovaná keltskej hudbe v podaní kapely Keltieg a v nedeľu si úspešné vystúpenie z lanského 1. Minority Film Festivalu zopakuje Pressburger Klezmer Band. Začiatok koncertov je každý deň o 16.00 h.


BESEDY A DISKUSIE

Jedným z prvých podujatí tohtoročného Minority Film festivalu, určeným pre každého, bude diskusia na tému MENŠINY V NÁS. Uskutoční sa 16. septembra o 16.00 h v Českom centre. Diskutovať budú český publicista a politológ Jiří Pehe, publicista Eugen Gindl a sociológ Martin Bútora. Diskusiu uvedie filmový režisér Peter Hledík.


HOSTIA

2. Minority Film Festival privíta slovenského režiséra Juraja Herza, pôsobiaceho v Nemecku a v Čechách. Čerstvý sedemdesiatnik Juraj Herz (nar. 4.9.1934 v Kežmarku) v piatok uvedie predstavenie filmu Obchod na korze, pri nakrúcaní ktorého v roku 1964 pôsobil ako pomocný režisér.

Hosťom diskusie na tému MENŠINY V NÁS bude JUDr. Jiří Pehe, riaditeľ New York University v Prahe, člen správnej rady Knihovny Václava Havla a niekdajší poradca prezidenta ČR.

Česká dokumentaristka Andrea Majstorovič sa publiku predstaví nielen prostredníctvom svojej tvorby, prevažne na tému homosexuality a transsexuality. Ako hosť festivalu sama svoje snímky uvedie a v prípade záujmu publika po predstavení v sobotu o 11.00 h bude odpovedať na otázky.


PROGRAM

ŠTVRTOK 16.9.

14.00 Pásmo krátkych filmov
        Mezi hvězdou a půlměsícem 2 - Procesy
r. M. Šmok, P. Bok, ČR 2003, 55 min.
Československá republika po 2. svetovej vojne pomáhala vytvárať nestabilitu na Blízkom východe. Keď v marci 1949 v izraelských voľbách komunistická strana načisto prepadla, Sovietsky zväz sa rozhodol nakloniť si rodiace sa arabské režimy. Novým "nepriateľom ľudovodemokratického tábora" sa stali sionisti. Vrcholným výkonom sovietskych poradcov sa stala konštrukcia sionistického sprisahania v samotných špičkách československého komunizmu.
        Mezi hvězdou a půlměsícem 3 - Otec uprchlíků
r. M. Šmok, P. Bok, ČR 2003, 55 min.
V lete roku 1967 z Vltavy v Prahe vylovili telo Charlesa Jordana, aktivistu, ktorý chcel a možno aj vedel zmeniť samu podstatu konfliktu na Blízkom východe. Jeho smrť dodnes nikto neobjasnil, rovnako ako sa dodnes nikto nepokúsil vyriešiť blízkovýchodný problém s takou razanciou ako Jordan. O ňom je záverečná časť trilógie s názvom Otec uprchlíků.

17.00 Menšiny vo svetovom hranom filme
         BOŽÍ ZÁSAH
Elia Suleiman, Francúzsko, Nemecko, Maroko 2002, 94 min.
Palestínsky režisér Elia Suleiman zachytáva realitu palestínsko-izraelského nažívania v nevšednej, grotesknej podobe. V ťaživých teplotách blízkovýchodných páľav sa odohrávajú žabomyšie susedské spory okolo odpadkov, či nadmerného hluku, ulicou sa mihne nahlúpla turistka. So zákazmi a príkazmi kontrolovaných území bojuje činenia milenecká dvojica. Záver ústi do akčnej scény parodujúcej módu ázijských bojových filmov.

20.00 Menšiny v slovenskom hranom filme
         OBCHOD NA KORZE
Ján Kadár, Elmar Klos, ČSR 1965, 128 min.
Tragikomické podobenstvo o nemožnosti kompromisu so zlom, o slabosti, strachu, nevedomosti a hlúposti ako živnej pôde pre hlásateľov násilia. Komorný subtílny príbeh arizátora, ktorému jeho švagor, miestny veliteľ HG, prihrá skrachovanú židovskú galantériu, aby mu nenarúšal kádrový profil. Jednoduchý stolár Tóno Brtko sa ocitá medzi dvoma svetmi - čistým, nedotknuteľným svetom starej nahluchlej Židovky a svetom reality, symbolizovanej nezmyselnou drevenou Babylonskou vežou na námestí, oslavujúcou vládnuci režim. Film, ocenený roku  1966 Oscarom, varuje pred provinčným siláctvom a velikášstvom, pred zastieraním malosti a podriadenosti.
 uvádza Juraj Herz, ktorý pri nakrúcaní pôsobil ako pomocný režisér


PIATOK 17.9.

11.00 Pásmo krátkych filmov
         PRIPOJENÍ K ŽIVOTU
Carol Moore-Ede, CBC Kanada 2002, 56 min.
Dokumentárny film o tom, ako moderné technológie umožňujú prekonávať zdravotné postihnutia
 
14.00 Pásmo krátkych filmov ČT
         Mohli jsme žít spolu, r. B. Rychlík, ČR 2002, 18 min.
O živote čečenských chlapcov z utečeneckých rodín
         Emílie z rodu Holomků, J. Hovorka, ČR 2003, 28 min.
Rómska speváčka E. Machálková spomína na 2. svetovú vojnu, transporty i nútené sterilizácie
         Palaestra, r. M. Čihák, ČR 2002, 17 min.
Môže sa rómsky boxer starať o deti z ulice?
         Začít spolu, r. K. Vlachová, ČR 2002, 52 min.
Dokument o súdnych sporoch Rómov s väčšinovým obyvateľstvom v Rokycanoch

16.00 KONCERT
         Črip - chorvátska citarová hudba

17.00 Menšiny v slovenskom hranom filme
         NÁMESTIE SV. ALŽBETY
Vladimír Bahna, ČSR 1965, 85 min.
Tragický príbeh lásky dvoch mladých ľudí, ktorý sa odohráva v časoch židovského pogromu v malom slovenskom meste. Na osudoch Evy a Igora, židovských povozníkov Samka a Maxiho a karieristu Flórika vzniká obraz doby poznačenej expanziou fašizmu V hlavných úlohách účinkujú Emília Vášáryová, Bronislav Križan, Ctibor Filčík, Martin Gregor a Viera Strnisková.

20.00 Menšiny vo svetovom hranom filme
         KUKUŠKA
Alexander Rogožkin, 2002, Rusko 2002, 100 min.
Príbeh sa odohráva na konci II. svetovej vojny kdesi uprostred tundry. Fínsky snajper Wille a kapitán červenej armády Ivan sa stretávajú v domčeku Laponky Anni. Ivan nevie po fínsky, Wille po rusky, ani jeden z nich nevie po laponsky. Anni nevie ani po rusky ani po fínsky. Komunikačné problémy, ale nielen ony, vytvárajú celý rad humorných situácií s krásnymi pointami. Rogožnikovi sa podarilo vďaka dobrému scenáru a skvelým hereckým výkonom nakrútiť vynikajúcu vojnovú tragikomédiu, odhaľujúcu absurdnosť vojny.
Film roku 2002 ocenili na moskovskom festivale a získal aj štyri ruské národné ceny Nika.


SOBOTA 18.9.

11.00 Andrea Majstorovič - profil
         Právo na lásku, ČR 1994, 19 min.
Dokument o postavení homosexuálov v českej spoločnosti roku 1994
         S Robertem v posteli, ČR 1999, 23 min.
Pohľad na netoleranciu prostredníctvom portrétu fotografa Roberta Vana, ktorý sa po 23 rokoch vrátil z USA do Čiech
         Zpověď básnika, který nosí jméno milovaného muže, ČR 2000,
Jiří Kuběna, fascinovaný krásou chlapčenského sveta, bol príliš nonkonformným básnikom aj pre socialistickú kultúru
         Zpověď muže, který žil 37 let s jiným mužem, ČR 2000, 13 min.
Syn talianskeho diplomata a českej krajčírky Oto Tasinato vyrastal v maminom módnom salóne. Až pri tajnej návšteve lekára sa dozvedel pravdu o svojej sexuálnej orientácii a strastiach, ktoré ho v živote čakajú
         Zpověď matky, která byla otcem, ČR 2000, 13 min.
Redaktorka Mladého svéta Tereza Spencerová bola ešte pred zopár rokmi mužom, manželom, otcom...
         Změna pohlaví z muže na ženu, ČR 2003, 18 min.
Urologická klinika v pražskej Motolskej nemocnici je jediným pracoviskom na chirurgickú liečbu transsexuality. Operáciu podstúpia každý týždeň dvaja-traja pacienti.

14.00 Pásmo krátkych filmov ČT
         Tuláci, šamani a dobodruzi, r. M. Pátek, ČR 2000, 85 min.
Spoločné túžby českej menšiny a pôvodného obyvateľstva v Austrálii
         Nezdařená asimilace Čerwuiše, r. M.Pátek, ČR 2002, 18 min.
Spomienka na českého cestovateľa Friča a Indiána z kmeňa Čamakoko
         Ming, Maggie, Wang, r. M. Řezníček, ČR 2002, 18 min.
Ako žije v Česku čínska menšina?

16.00 KONCERT
           Keltieg

17.00 Menšiny v slovenskom hranom filme
         ZA SLOVÁKMI OD NEW YORKU PO MISSISSIPPI
Karel Plicka, ČSR 1937, 79 min.
Reportáž z pobytu matičnej delegácie (J.Cíger-Hronský, J.Cincík, K.Čulen, K.Plicka) v USA je vzácnym svedectvom o slovenskej menšine, žijúcej v Spojených štátoch Amerických a o jej kultúrnych kontaktoch so starou vlasťou. Predstavuje aj jeden z prvých slovenských dokumentárnych filmov.

20.00 Menšiny vo svetovom hranom filme
         SWING
Tony Gatlif, Francúzsko 2002, 90 min.
Francúzsky filmár rómskeho pôvodu T. Gatlif sa venuje popisu charakteristických vlastností a zvykov rómskeho etnika a navyše aj vzájomnému prelínaniu a obohacovaniu rozličných kultúr. Prostredníctvom desaťročného "bieleho" chlapca Maxa približuje komunitu francúzskych Rómov - Manušov. Max sa na prázdninách u babičky zamiluje do cigánskej hudby a začne sa učiť hrať na gitare u svojrázneho gitaristu Miralda. Príbeh je zámienkou na nahliadnutie do rómskej komunity a na odhalenie niektorých etnických zvláštností. Dominuje hudba rómskych jazzových gitaristov T. Schmitta a M. Reinhardta.


NEDEĽA 19.9.

11.00 Z tvorby STV Košice
 
14.00 Pásmo krátkych filmov ČT
         Ozvěny ženské duše, r. V. Merta, ČR 1998, 58 min.
Hudobná esej českého pesničkára o hľadaní spoločných koreňov rôznych kultúr
         Za minulost ti nikdo nic nedá, r. J. Hovorka, ČR 2003, 28 min.
J. P. Fuchs sa po novembri 1989 rozhodol dať do poriadku zanedbaný židovský cintorín v obci Střítež
         Řekni své jméno, r. M. Šandová, ČR 1995, 29 min.
Príbeh nepočujúcej dievčiny, ktorá hrá hlavnú rolu v predstavení so zdravými hercami

16.00 KONCERT
         Pressburger Klezmer Band

17.00 Menšiny vo svetovom hranom filme
         ČIERNA MAČKA, BIELY KOCÚR
Emir Kusturica, Nemecko, Juhoslávia 1998, 129 min.
Rómsky podvodníček Matko musí oženiť syna Zareho so sestrou mafiána Dadana, ktorú nikto nechce. Dadan tajne okradol Matka o peniaze, ktoré mu predtým sám požičal a Zare miluje iné dievča. Začína sa rad bizarných situácií, ktorých riešenie je v rukách starcov Grgu a Zarijeho. Kusturica nakrútil neviazanú komédiu, založenú na nedorozumeniach, postavenú na svojráznych charakteroch a na ich impulzívnych reakciách. Predstavenie je jedným z posledných premietaní na Slovensku, pretože filmu sa práve 19. 9. 2004 končí monopol.

20.00 Menšiny v slovenskom hranom filme
           RUŽOVÉ SNY
Dušan Hanák, ČSSR 1976, 80 min.
Príbeh mladého dedinského poštára Jakuba sa odvíja v tragikomickej polohe, so zvýraznením lyrického momentu v konfrontácii sna a túžob s teatrálnosťou každodennosti. Jakub rozváža na bicykli spolu s poštou aj kus nálady, morálnej čistoty a otvorenej rojčivosti. Jakub si vie milo a vrúcne vymýšľať, vie hltať nože, robiť stojky na riadidlách bicykla a z prázdneho vrecka vyčarovať kura. Rád takto teší najmä svoju lásku Jolanku, žijúcu v cigánskej osade na okraji dediny. Jakub a Jolana sú však rozdelení aj predsudkami rozdielneho prostredia voči blízkemu vzťahu ľudí rôznych komunít. V sedemdesiatych rokoch medzinárodne najúspešnejší slovenský film, s poetikou typickou pre scenáristu D. Dušeka, má pôsobivú výtvarnú stránku. Pútavo je zachytená realita cigánskej osady s využitím autentického rómskeho hudobného folklóru.


autor Miloš Ščepka 17.9.2004
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.