37. NEPROFESIONÁLNY FILM V LIPTOVE

37. NEPROFESIONÁLNY FILM V LIPTOVE

článok



25. 4. 2004 sa v Dome kultúry v Liptovskom Mikuláši konala súťaž amatérskych filmov. V príjemnej atmosfére sa stretli liptovskí filmári spolu s fanúšikmi filmu. Súťažilo sa v týchto kategóriách: A - Amatéri (hraný film, dokument, reportáž, videoklip, experiment, animovaný film) a B - Deti a mládež do 18 rokov (bez rozlíšenia). Okrem nich boli zastúpené aj ostatné kategórie (Videoklip, Animovaný Film a Experiment). Spolu bolo prihlásených 38 filmov od 30tich autorov.

Porota, ktorú poctili aj Vladimír Balco (BA) a Jaroslav Vojtek (BA) mala čo robiť, aby spomedzi toľkých snímok vybrala to najlepšie... Priblížim vám teda najzaujímavejšie filmy z jednotlivých kategórií:

V kategórii amatérov bol najlepšie zastúpený dokumentárny film. Jednoznačným víťazom sa stal dokument Prievozník na Váhu od Miroslava Števčeka z Lipt. Hrádku. Tento po technickej stránke vynikajúco spracovaný dokument nám ukázal príbeh pustovníka a zároveň prievozníka cez najdlhšiu slovenskú rieku. Autor nám dovolil nahliadnuť do jeho vnútra a nezabudol na základné pravidlá dokumentu, ktoré robili vážne problémy viacerým tvorcom. 

37. neprofesionálny film v Liptove  37. neprofesionálny film v Liptove

Druhé miesto získal ten istý autor s dokumentárnou sondou 13 rokov po... . V nej zarezal do živého tým, že sa zameral na život ružomberských bezdomovcov. Táto snímka bola veľmi dobre spracovaná, ale z časti si nedokázala udržať žánrovú rovnorodosť. To však nebolo na škodu, pretože zbytočne nezavádzala diváka a umožnila mu nahliadnuť do problémov troch bezdomovcov, ktorí už niekoľko rokov bývajú v rúrach, oproti železničnej stanici.

Posledné ocenenie v tejto kategórii si odniesol dokument mikulášskeho rodáka Rasťa Hatiara Grossglockner - Ľadové kráľovstvo. Tento dokument nás zaviedol do rakúskych álp, kde bola kamera spoločníkom partii skialpinistov. A presne kamera bolo to, čo nás na tomto diele zaujalo. Bola čistá, pôsobila nerušivo a panoramaticky zaberala vrcholky ľadovcov. Občas skĺzla a nekompromisne nám ukázala ťažké šplhanie skupinky a ich pocity. Keby sa bol autor viac zameral na ne, zaiste by si bol domov odniesol prvú cenu...

Musím spomenúť aj Ľubora  Patscha z Lipt. Hrádku, ktorý svojimi dvoma dokumentmi nasadil vysokú laťku hlavne v práci s historickými prameňmi a nebyť niekoľkých drobných nedostatkov, bol by iste zamiešal poradie víťazov.

Prvé miesto za reportáž poputovalo do združenia Amafilm Nicolaus (Lipt. Mikuláš) pre autora Richarda Choma za snímku Výlet. Zvyšné dva patrili Peterovi Kovácsovi  z Bešeňovej za reportáže Práca majstra podkováča a Ťažné kone prežijú. Pre všetky tri snímky bolo charakteristické vynikajúce spracovanie a dodržanie všetkých prvkov, ktoré sa od reportáže vyžadujú.

37. neprofesionálny film v Liptove  37. neprofesionálny film v Liptove

V najdôležitejšej a divácky najviac atraktívnej sekcii súťaže bol jednoznačný víťaz. Stala sa ním posledná premietaná snímka Nič nekrváca večne od ružomberskej skupiny Metafora Films, ktorá má na čele s režisérom Matejom Hradským, za sebou už úspešné ťaženie po viacerých filmových akciách. Táto snímka si okrem vynikajúcej odozvy divákov, odniesla aj Mimoriadnu cenu poroty. Príbeh troch študentov hľadajúcich bájny poklad je podaný vo forme nemej grotesky, s množstvom odkazov a skvelých nápadov. K tomu vynikajúco "pasuje" aj originálna hudba a starý čierno-biely obraz. Jasné je, že tento celovečerný 82 minútový film, nie je prvým a posledným tromfom autorov...

Druhé miesto patrí Miroslavovi Benianovi z Lokce, ktorý všetkých prekvapil pohľadom na detský alkoholizmus v snímke Dvere do pokoja. Posledné ocenenie v tejto súťažnej sekcii si odniesla filmárska skupina Amafilm Nicolaus a režisér Peter Strcula za film Normálny cvok. Ten vynikal svojim technickým spracovaním a novým pohľadom na drogovú tematiku. Podľa môjho názoru v niektorých momentoch prekonal aj film Metafory a ak bude vývoj v Lipt. Mikuláši pokračovať zaradeným tempom, tak sa máme na čo tešiť.

V kategórii B (deti a mládež do 18 rokov) jednoznačne zabodovalo CVČ Lienka z Lipt. Hrádku, ktoré vychováva budúcich filmárov a jeho veľkou devízou je detský pohľad na svet okolo nás. Jednoznačne sa ním môžu popýšiť všetky tri ocenené snímky. Prvé miesto získali Paula Ďurinová, Zuzana Vuová a Ján Gajdoš za film Ruka. Druhá cena patrí Martinovi Pastorekovi za sondu do rodiny s prváčikom - Náš prvák Filip. A posledné ocenenie si odnáša Ivan Srba za snímku Www.makarska.hr.

Na záver mi už len ostáva skonštatovať, že sa akcia vydarila. Veľký prínos mal aj odborný rozbor poroty, ktorá ostala s autormi až do noci. Treba ale poďakovať aj zanieteným mikulášskym filmárom, hlavne Michalovi Vrbňákovi, ktorí celú akciu zorganizovali. Dúfajme, že sa jej kvalita bude neustále zvyšovať a že pritiahne aj nových potenciálnych filmárov...

         
ĎALŠIE FILMY POSTUPUJÚCE NA CELOSLOVENSKÚ PREHL. CINEAMA 2004:

QMEN - Ján Brezina (Liptovský Mikuláš), kategória A - videoklip
Na salaši - Richard Chomo, Amafilm Nicolaus (L. Mikuláš), kategória D
Vstávaj! - Božena Kunová, CVČ Lienka (L. Hrádok), kategória B
Ten môj odkvitnutý svet - Ľubor Patsch, Artstudio (L. Hrádok), kategória A - dokument
Vták III. - Ján Kuska, Amafilm Nicolaus (L. Mikuláš), kategória A - hraný
Kapitalizmus náš každodenný - Ľubor Patsch, Artstudio (L. Hrádok), kategória A - hraný


autor Branislav Lengyel 30.4.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.