CINEMA VS. PREMIERE

CINEMA VS. PREMIERE

článok



Neskoršie, ale predsa je tu dvadsiaty-štvrtý článok s názvom Cinema vs. Premiere, kde sa proti sebe stretli sto-päťdesiata Cinema a tridsiata-deviata Premiere. Obom vládne štvrtý film Quentina Tarantina Kill Bill. Jeden z dôvodov, prečo tento článok vychádza neskoršie je aj fakt, že som ho chcel napísať až po tom, ako Kill Billa zhliadnem, aj keď to nie je fér voči časopisom, ktoré majú uzávierku čísla v presne stanovenom termíne. Ale o Billovi neskôr.

PRÍLOHY
Ako som už písal, Cinema vydala už 150. číslo, čo je viac ako úctyhodné. Neviem, či je to mojou zhýčkanosťou, ale tešil som sa s čím nová Cinema vyjde. S akou prílohou k stopäťdesiatemu číslu, aj napriek tomu, že sa darčeky dávajú oslávencovi a nie naopak. Ale bohužiaľ nič. Možno Premiere prišla s darčekom pre Cinemu v podobe DVD - to nejlepší ze Lvího krále. Určite nie všetci čitatelia doma vlastnia prehrávač, ale takéto DVD sa nezahadzuje a každý si ho s radosťou pozrie a zaspomína. Ak si kúpite Premiere v Českej republike, dostanete naviac aj voľný lístok do multiplexu.

Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere

REPORTÁŽE
Reportáže z natáčania filmu už (aspoň v Cineme) patria medzi pravidelné rubriky. Premiere, resp. Lubomír Zrnečko sa pozrel na priebeh natáčania filmu Horem Pádem. Cinema o tomto filme v stručnosti píše v rubriky Foyer. Len pre zaujímavosť si prečítajte prvé vety v týchto článkoch:

Cinema: "Zatímco na Pupendo ještě pořád houfně chodí diváci, režisér Jan Hřebejk (Pelíšky, Musíme si pomáhat) už dávno žije jiným filmem."
Premiere: "Zatímco Pupendo stále ještě plní kina, žije už Jan Hřebejk natáčením nového filmu Horem Pádem."

Reportáže v Cineme majú názov "točí se". A sú tu tri filmy. Exkluzívnu reportáž z natáčania posledného dielu trilógie Petera Jacksona Pán prsteňov: Návrat kráľa si síce každý rád prečítal, ale že by poskytovala nejaké zásadné informácie sa povedať nedá. Ale o tak sledovanom filme ako je Návrat kráľa je celkom obtiažne prísť s niečim novým. Rovnaký článok s rovnakými fotkami vyšiel v nemeckej Cineme. Jan Vojtěchovský a jeho článok o natáčaní filmu Vaterland - Lovecký deník je plný nových informácii a dokonale naladí čitateľov, aby sa na tento film tešili s tým, že pôjde o niečo výnimočné. Tretím filmom je Kill Bill, ale o tom neskôr.

PORTRÉTY
Radšej ako o hercoch čítam portréty režisérov a ľudí za kamerou. Cinema mi ulahodila výborným portrétom Michaela Baya. V porovnaní medzi Cinemáckym portrétom Kate Hudson a Premieráckym portrétom Johna Travoltu vychádza ako víťaz majster comebackov i pádov. 

Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere

ROZHOVORY
Hneď prvý rozhovor, na ktorý v Cineme natrafíte je s Harry Knowlesom, tvorcom legendárnej stránky
www.aintitcool.com a ak kvôli ničomu inému, toto je ten článok, ktorý je doménou októbrovej Cineme. K u nás už odpremiérovanému filmu Bruce všemohúci (v Čechách pod názvom Božský Bruce) vychádza rozhovor v oboch časopisoch. Ale pri trojrozhovore v Premiere vychádza "obyčajný" rozhovor v Cineme, ako slabý protivník. Naproti tomu, rozhovor s Ridley Scottom v Cineme, je dobrý, ale krátky. Ale to možno len kvôli mojej zaťaženosti na režisérov. O rozhovore s Umou Thurman nižšie.

SERIÁLY
V každom čísle Cinemy aj Premiere sa nachádzajú najnovšie informácie o filmovom priemysle a novinky na DVD, videu, či televízii. S pravideľnosťou vychádza spiatočný pohľad na prelomové filmy. V Premiere je to Pan Tau, v Cineme Sladký život. Cinema v rubrike "kult" prináša v podobe dialógu najpamätnejšiu scénu z filmu Kristián, Premiere v rubrike "To by byl film" - The Hůlka (to si musíte prečítať, k tomu sa nedá nič napísať). Úspešným seriálom Cinemy je "režiséři pod vlivem..." a v ňom David Ondříček. Je vôbec prvým režisérom v tejto sérii článkov, ktorý do filmov, ktoré ho zaujali, zaradil aj Pána prsteňov, či Matrix.

RECENZIE
Nebudem zachádzať do úplných podrobností, len poukážem na to, že tentoraz dáva Cinema filmom lepšie hodnotenia ako Premiere a má len tri ikská (X), Premiere sľubuje recenziu nabudúce piatim filmom.

ČLÁNKY
Cinema má 114 strán, Premiere 140, ale Premiere končí teoreticky tiež na stránke 114, pretože potom nasledujú reklamy, program kín a filmový prehlad. Ale aj tak sa do Premiere toho zmestilo akosi viac než do Cinemy. Kult sráčů s hitprádou hnusáren ako článok k filmu Prci, prci, prcičky - Svadba, článok Vem to za mě, kámoši je o tom ako by si s inými prípadmi poradili parťáci z protidrogového oddelenia v Miami, Jeden statočný zase o ťažkom natáčaní historckého eposu Štyri pierka - skúška cti.

Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere Cinema vs. Premiere

KILL BILL
Film mesiaca sa nedal vidieť v predstihu pred oficiálnou premiérou, aj tak (a právom) zaujal na titulnej strane pozíciu neohrozeného blockbusteru. Cinema má výhodu v tom, že vychádza aj v internetovej podobe a recenzia na Kill Bill od Ondřeje Vosmíka bola dostupná krátko po premiére. Ale čo je vytlačené čierne na bielom (v prípade Premiere čierno-červené na žltom), to stojí. Ono, víťaza je možno určiť už od pohľadu. Cinema si odbila Kill Billa v rubrike "točí se" článkom, ktorý síce hovorí o veciach, ktoré čitateľov zaujímajú, ale mal vyjsť tak pred mesiacom a nie ako článok k fotografii na titulnej strane. Oproti článku v Premiere vyzerá "Kung-fu Fiction" ako malý brat "Krvavého románu". Ako Premiere bonus je tu naozaj výborný rozhovor s Umou Thurman. Nehádžem však flintu do žita, lebo možno príde Cinema (alebo aj Premiere) so špeciálnym článkom o všetkých inšpiráciách, skrytých znakoch a vysvetlivkách ku Kill Billovi. Ale asi to nebude skôr ako v marci 2004.

ZMENY
V Cineme dostala väčší priestor rubrika "Hvězdy nižší svítivosti" a v nej Kanadský veľvyslanec humoru Eugene Levy. Aj napriek väčšiemu priestoru je na tom Premiere lepšie, pretože pod názvom "Hvězdy budoucnosti" prináša vždy mladých, talentovaných a začínajúcich hercov. Ďalšou zmenou v Cineme je čas v rubrike televízia, ktorý predtým chýbal. Je u každého filmu, na rozdiel od Premiere, ktorá ho uvádza len u ČT1 a 2. Rubrika "Akce!" zmenila autora na autorku Ilonu Franckovú, ale poznať to nie je. Rubrika je stále rovnako kvalitná. Som zvedavý ako si Premiere poradí s kanálom HBO2. Či bude v budúcich mesiacoch poskytovať aj celý program tejto novej stanice. Ďalšie zmeny len v úvodníku Cinemy načrtla šéfredaktorka. Ostáva už len pár dní počkať.

NABUDÚCE
November sa má niesť v znamení záverečného dielu trilógie Matrix, ale nebude to jediný film, o ktorom sa bude hovoriť. Do kín sa chystá aj bomba od Pixaru - Hľadá sa Nemo, prevedenie komixu Underworld a o rýchle nasadenia sa bude snažiť jednotka S.W.A.T. Ktorý z filmov získa podľa kritikov najlepšie hodnotenia sa dozvieme 29. (Cinema) a 30. (Premiere) októbra 2003. Premiere naviac vydá špeciálnu DVD prílohu s výberom päťdesiatich najlepších filmov na DVD.

VERDIKT
Cinema s Premiere so mnou precestovali pol sveta a vždy mi spríjemnili nudné chvíle. A fanúšikovi filmu nemusím žiadny verdikt vynášať. A tí, ktorým film nič nehovorí a naposledy boli v kine na Jurskom parku, aj tak tento článok nečítajú.

 


autor Matej Oravec 21.10.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.