QUENTIN TARANTINO: VOLUME 2

QUENTIN TARANTINO: VOLUME 2

článok



Pulp Fiction" a potom (1994-2000)

Všetci sa pripravovali na premiéru „Pulp Fiction". Prvé ohlasy kritikov, ktorí sa zúčastnili predpremiérových projekcií, boli nadšené. Film mal oficiálnu premiéru na festivale v Cannes v roku 1994. Mnohí z hercov - Jackson, Travolta či Willis ho videli vtedy po prvýkrát. Reakcie publika sa dali rozdeliť na dve polovice. Jedna bola nadšená a druhá znechutená (to sú tí zástanci umeleckých filmov, ha). Nič to nezmenilo na skutočnosti, že „Pulp Fiction" vyhral na festivale Zlatú palmu - najvyššie ocenenie. Bol to pre všetkých, Quentina nevynímajúc, šok.

Quentin Tarantino: Volume 2

PULP FICTION - historky z podsvetia (Pulp Fiction)

Úvodná scéna nás zavedie do kaviarne, kde Pumkin (Tim Roth) a Honeybunny (Amanda Plummer), párik lupičov, preberajú svoju budúcnosť. Pumkin chce prestať s prepadávaním obchodov s alkoholom, pretože je to nebezpečné. Ako kompenzáciu navrhuje prepad kaviarne, kde práve sedia. Zamilovaný bozk - a ide sa na to.

Pumpkin:"Nikdo ani hnout, jste přepadeni!"
Honeybunny:"Jestli se nějaký zkurvený čurák jenom pohne, tak vás tu všechny oddělám do posledního kreténa!!!"

Po úvodných titulkoch sa prenesieme do auta, kde Vincent (John Travolta) a Jules (Samuel L. Jackson) diskutujú o Amsterdame, a všeobecne rozdieloch medzi Európou a Amerikou. Od hašišových barov a práv holandskej polície sa dostanú až k pivu, hamburgerom a hranolkom s majonézou. Vincent a Jules sú zabijaci, pracujúci pre šéfa Marcellusa (Ving Rhames) a práve idú pre ukradnutý kufrík k mladým „obchodným partnerom". Tí dnes nemajú šťastie a po krátkej slovnej predohre skončia mŕtvi.

Jules:"Nazdar, mládeži. Zdá se, že vás rušíme při snídani. Co máte?"
Brett:"Hamburgry"
Jules:"Hamburgr - to je základ každý vydatný snídaně. Jaký to jsou?"
Brett:"Chee-cheesburgry."
Jules:"Ne, ne, ne, odkud jsou? McDonald´s, Wendy´s, Jack-in-the-Box...?"
Brett:"Big Kahuna Burger"
Jules:"Big Kahuna Burger - to je ta nová havajská firma! Slyšel jsem, že tam maj moc dobrý burgry. Mohu ochutnat?"

Vincent Vega a žena Marcellusa Wallacea:Na ďalší večer má Vincent dohodnutú schôdku s Miou (Uma Thurmanová), manželkou svojho šéfa Marcellusa. Ten ho poprosil, aby sa o ňu postaral v dobe jeho neprítomnosti. Na večeri ho Mia úplne opantá, a Vincent má len veľké problémy nepodľahnúť jej zvodom. Situácia sa trochu morbídne vyrieši sama, pretože Mia sa predávkuje Vincentovým heroínom, ktorý považovala za kokaín. Zúfalý Vincent ju odvezie k svojmu dodávateľovi Lanceovi (Eric Stolz). Spoločne sa ju snažia oživiť, no zaberie až adrenalínová injekcia do srdca.

Lance:"Píchni jí to!"
Vincent:"Ne, já jsem to v životi nedělal. Ty jí to píchni"
Lance:"Taky jsem to v životi nedělal a začínat nebudu. Hele, až já k tebe přitáhnu sfetovanou děvku, píchnu jí to já!"
Vincent:"Dej to sem!"

Zlaté hodinky: Malý Butch sleduje televízor, keď dostane návštevu. Spolubojovník jeho padlého otca z Vietnamu plukovník Koonz (Christopher Walken) mu prinesie darček od otca - zlaté hodinky, ktoré sprevádzajú Butchovu rodinu už od prvej svetovej vojny. Zároveň mu vysvetlí, čo to znamená byť zaviazaný niekomu druhému.

Butch (Bruce Willis) si na to spomenie vo sne pred boxerským zápasom, na ktorý práve nastupuje. Je to najdôležitejší zápas jeho kariéry. Dohodol sa totiž s Marcellusom, že úmyselne prehrá. Po zápase Butch utečie v taxíku so zvedavou taxikárkou Esmeraldou, fascinovanou smrťou jeho súpera. Butch mieri za svojou láskou (Maria de Medeiros), s ktorou prežije noc plnú sexu. Ráno sa už-už teší na odchod, keď zistí, že pri balení zabudla na zlaté hodinky. Butch sa rozhodne vrátiť po ne. Tuší, že Marcellusovi ľudia naňho čakajú, preto je opatrný. Vo svojom byte nájde Vincenta a zabije ho. Na úteku späť však skríži cestu Marcellusovi, ktorý sa pokojne vracia z raňajok. Strhne sa naháňačka, ktorá skončí v obchode sadistického Maynarda. Ten sa spolu so svojim priateľom Zedom (Peter Greene) chystajú na oboch previesť análny styk. Marcellus je na rade prvý...

Zed: "Eniky-beniky-kliky-hec-chytni negra za palec. A když pouští, nech to bejt, černá barva nejde zmejt. Posledný jde z kola ven, a bude to... ten. Jseš to ty, velkej kluku!"

Butchovi sa podarí oslobodiť sa, ale spomenie si na plukovníka Koonza a vráti sa Marcellusovi na pomoc. Spoločnými silami zlikvidujú oboch zvrhlíkov. Na oplátku je Butchovi odpustené.

Butch:"Co dál?"
Marcellus:"Co dál? Já ti řeknu co dál! Zavolám pár sfetovanejch negrů s kleštěma a letlampou pro pana domácího, aby si tady hoši zablbli. Slyšíš mě, ty vidláku?  Ještě sem s tebou, hochu, neskončil. Tvá prdel pozná středověk!"
Butch:"Já myslel co dál mezi tebou a mnou."
Marcellus:"Jo todle co dál!"

Situácia s Bonnie: A sme naspäť v byte mladých Marcellusových „obchodných partnerov". Scéna pokračuje po smrti všetkých mladíkov, kedy do izby vtrhne štvrtý (Alexis Arquette) a vystrieľa celý zásobník na Vincenta s Julesom.  Bohužiaľ netrafí. O sekundu nato je mŕtvy. Vincent si oddýchne, avšak Jules to považuje za zásah Boží.

Jules:"To, co jsme tady zažili byl zázrak, a já chci, abys to, kurva, uznal!"
Vincent:"Chceš tu teologickou rozpravu dokončit v autě nebo s poldama v díře?"

V aute cestou k Marcellusovi nešťastnou náhodou zastrelia svojho pomocníka Marvina. Vzniká problém, celé auto je od krvi. Pomôže kamarát Jimmy (Quentin Tarantino), schovajú sa v jeho garáži.
Jules:"Mmm, Jimmy, tohle je káva opravdovejch znalců. Nám s Vincentem by stačilo normální, granulovný kafe, a on na nás vytáhne tuhletu gurmánskou specialitu. Co je to za příchuť?"
Jimmy:"Nech toho, Julie."
Jules:"Čeho?"
Jimmy:"Nepotřebuji, aby si mi říkal jak dobrý mám kafe, já ho totiž kupuju, vím jak je dobrý. Když jde Bonnie nakupovat, koupí svinstvo. Já kupuju drahý kvalitní kafe, protože si chci pochutnat. Ale to není to, co mi vrtá hlavou.  Není to kafe v mojí kuchyni, je to mrtvej negr v mý garáži. Chci se tě na něco zeptat. Když si ke mně vjížděl, všiml sis cedule s nápisem „Sklad mrtvejch negrů"?"
Jules:"My ho nechcem skladovat..."
Jimmy:"Všiml sis cedule s nápisem „Sklad mrtvejch negrů"?"
Jules:"Nevšiml."
Jimmy:"A víš proč sis nevšiml?"
Jules:"Proč?"
Jimmy:"Protože tam žádná taková cedule není, protože se neživím skladováním mrtvejch negrů, tak proto!"

Keďže Jimmyho žena Bonnie sa má o chvíľu vrátiť, musia povolať čističa Wolfa (Harvey Keitel), aby im pomohol. Celý problém vyriešia a idú sa naraňajkovať.  Náhodou do tej istej reštaurácie, kde práve Pumpkin a Honeybunny plánujú prepad...

Pulp Fiction" je zvláštny film. Diváci, ktorí ho videli, sa delia na dve skupiny. Na tých,čo ho nenávidia alebo nechápu, a na tých, ktorí ho milujú.  Prehadzovanie časových postupností, dlhé (a brilantné) dialógy a VÝBORNÉ obsadenie v tomto filme určili nový štýl - tzv. tarantinovský štýl. Objavilo sa už množstvo napododenín, niektoré lepšie, iné horšie. (z tých lepších napr.  „Drsný a drsnejší" ei „GO"). Originál je však len jeden. Ďalším výborným ťahom bol skvelý soundtrack, do ktorého boli zaradené časti dialógov z filmu, ale obsahuje i skvelú muziku, čo sa stalo tiež pravidlom pri ďalších Quentinových filmoch.

Diváci s napätím očakávali ďalší Quentinov počin. Ten prijal rolu v slabom filme „Destiny Turns On the Radio" („Johnny ladí rádio") po boku Jima Belushiho, čo mnohých sklamalo. Potom si zahral malú roličku vo filme svojho priateľa Roberta Rodrigueza „Desperado", kde po skvele podanom vtipe čoskoro umiera. Spolu s Rodriguezom a dvoma ďalšími režisérmi natočil jeden príbeh z poviedkového filmu „Štyri izby" („Four Rooms"). Ten jeho sa volá „Muž z Hollywoodu". Sám si v ňom zahral spolu s Timom Rothom a Brucom Willisom postavu režiséra Chestera. Príbeh je remakeom Hitchcockovho „Muža z Ria" a pojednáva o čudnej stávke - keď sa zapaľovač Zippo zapáli 10-krát po sebe, jeho majiteľ získa Chesterovho Mustanga (mimochodom toho, ktorý používal Vincent v „Pulp Fiction"). Ak nie, príde o malíček. Ako to skončí? Treba si pozrieť.

Quentin si zahral sám seba v úvode filmu „Girl 6" („Sex po telefóne"), ale to už sa pripravovala adaptácia jeho ďalšieho scenáru - „Od súmraku do úsvitu" („From Dusk Til Dawn"). Režírovať sa podujal Robert Rodriguez a okrem Quentina obsadil (vtedy) televíznu hviezdu Georgea Clooneyho.

Quentin Tarantino: Volume 2 Quentin Tarantino: Volume 2

OD SÚMRAKU DO ÚSVITU (From Dusk Til Dawn)

Bratia Richard (Quentin) a Seth Geckovci (Clooney) sú na úteku pred spravodlivosťou. Obaja sú krutí bankoví lupiči. Richard práve oslobodil Setha priamo zo súdnej siene a teraz smerujú do Mexika. V kufri majú rukojenmíčku, pracovníčku banky, ktorú práve vylúpili. Zastavia sa v moteli. Seth odíde dohodnúť ochranu v mexickom meste El Rey, Richard ju stráži. No Richard je psychopat a brutálne ju zavraždí. Seth nemá veľkú radosť. Našťastie im náhoda prihrá do cesty bývalého kňaza Jacoba Fullera (Harvey Keitel) s jeho deťmi Kate (Juliette Lewis) a Scottom (Ernest Liu) a najmä, veľkým obytným karavanom. Cesta cez hranice je razom jednoduchšia. V mexickej púšti sa má Seth so svojimi ochrancami stretnúť v podniku „Ceckaté tornádo". Zábava je tu už v plnom prúde.  Nahé striptérky, kopa chlastu - typický tirácky podnik. Len personál je nejaký divný. Pri vystúpení magickej Santanico Pandemonium (Salma Hayek) zabudnú na všetky pochybnosti. No zrazu sa začnú diať divné veci. Striptérky i kompletný personál sa zmenia na krvilačných upírov. Prvá obeť je Richard, no o chvíľu sú mŕtvi takmer všetci. Seth, Jacob, Kate a Scott utečú do skladu a chystajú sa na posledný útok.

Tento film nie je považovaný za nejaký skvost Quentinovej tvorby. Scenár k nemu napísal už dávno na objednávku Richarda Kurzmana - majiteľa štúdia na špeciálne efekty. No i tu sa vyskytnú perly v dialógoch, ktoré stoja za to. Samozrejme, film nie je zlý, len ho treba brať s nadsádzkou a všímať si i drobné nuansy - napr. bomby zo svätenej vody naplnenej do prezervatívov (to ma zaujalo najviac:). Osobitnou kapitolou je vystúpenie Salmy Hayek, ktorá je NEUVERITEĽNE sexy. Ak ste teda fanúšikom Tarantinovej tvorby, pozrite si aj tento film. Inak, vďaka nemu sa George Clooney vymanil z televíznej tvorby a presadil sa i na filmovom plátne.

Quentin Tarantino: Volume 2 Quentin Tarantino: Volume 2

JACKIE BROWNOVÁ (Jackie Brown)

Starnúca letuška Jackie (Pam Grierová) nemá ľahký život. Potom, ako jej objavili pred niekoľkými rokmi v batožine drogy, nemôže lietať s veľkými spoločnosťami a tak lieta iba na zle platených linkách. Privyrába si však bokom prácou pre Ordella Robbieho (Samuel L. Jackson), čierneho obchodníka so zbraňami. Pomáha mu pašovať peniaze zo zahraničia. Pri jednom z letov ju prichytí polícia a agent DEA Ray Nicolet (Michael Keaton). Samozrejme, že Jackie je pre nich malá ryba, chcú Ordella. Jackie posadia do väzenia, no Ordell jej zaplatí kauciu cez Maxa Cherryho (Robert Foster). Kedže si myslí, že Jackie spolupracuje s policajtami, snaží sa ju zabiť. No ona mu navrhne obchod - nechá ju nažive a za to mu prenesie cez hranice všetky peniaze - pol milióna dolárov. Ordell súhlasí a do plánu zaangažuje i svojho priateľa Louisa Garu (Robert De Niro) a Melanie (Bridget Fondová). No Jackie vie, že je to jej posledná šanca dostať sa k veľkým peniazom a tak pripraví spolu s Maxom geniálny plán, ako ich ukradnúť.  „Jackie Brownová" vyvolala protichodné reakcie kritikov a publika. Niektorí považujú film za ďalší dôkaz tarantinovej geniality, druhí ho zatracujú ako veľké sklamanie. Osobne sa prikláňam na stranu fanúšikov tohto filmu. Dôležité je, aby divák nečakal ďalší „Pulp Fiction", pretože „Jackie..." je všetko, len toto nie. Zatiaľ čo v „Pulp..." sa rýchlo strieda jeden dejový zvrat za druhým, v tomto filme sa veľa scén opakuje, vždy z pohľadu inej osoby. Takisto je „Jackie Brownová" oveľa komornejší príbeh. Rozvíja sa tu zvláštny citový vzťah medzi Jackie a Maxom a je mu prisúdený dosť veľký priestor. Samotný film má približne 3 hodiny a tempo sa zrýchľuje i spomaľuje podľa potreby príbehu.  Samozrejme, že i tu nájdeme znaky Tarantinovho štýlu - brutálne vraždy (hoci je ich pomenej), ale najmä brilantné dialógy. Úplne najlepšou je stvárnenie Ordella v podaní Sama Jacksona, znovu dokazuje, že je Pán Herec a zaslúžil by si Oscara.

Potom sa Quentin konečne pustil do nakrúcania svojho vysneného projektu „Kill Bill" s Umou Thurmanovou v hlavnej úlohe, ktorým vzdáva poctu ázijskej kinematografii.. Vo filme samotnom ide o pomstu - pomstu bývalej nájomnej zabijačky (Uma) za smrť svojho nenarodeného dieťaťa. Najprv musí pozabíjať všekých členov zabijáckeho komanda, aby sa nakoniec dostala k šéfovi - Billovi (David Carradine), ktorý celú akciu nariadil. Film je rozdelený do dvoch častí (Volume 1 a 2), z ktorých prvá má premiéru práve v týchto dňoch. Uvidíme, či sa Quentinovi podarí nadviazať na bývalé úspechy.

Každopádne, v zálohe má i pripravený scenár k filmu „Inglorious Bastards" z obdobia 2.svetovej vojny.





autor Dávid Beňo 15.10.2003
  • Kill Bill: Vol.1 na DVD (12.05.2004 20:59:13)
  • Kill Tarantino! (14.10.2003 2:37:24)
  • Quentin Tarantino: Volume 1 (14.10.2003 1:49:19)
  • Kill Bill: Volume 1 (10.10.2003 0:56:35)
  • Preview: Kill Bill (08.10.2003 5:44:01)
  • Tarantino neplánuje nakrútiť novú časť Kill Billa. Pripravuje úplne iný film (08.07.2023 14:44:59)
  • Dočkáme sa Kill Bill Vol.3? (26.07.2019 13:58:42)
  • Kill Bill 3 alebo western? (18.02.2010 9:24:54)
  • Kill Bill 3 po 10 rokoch (06.10.2009 15:40:40)
  • Kill Bill v mimoriadnej premiére (27.09.2003 5:01:26)
  • Kill Bill rozdelený! (21.07.2003 14:13:09)
  • Tarantinov Kill Bill nebude rozdelený (28.05.2003 11:57:46)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Akcia/Komédia
    Minutáż˝: 100 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2003
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.