Netflix, HBO Max, Apple TV+ novinky: Thirteen Lives, Maestro, The Big Cigar, The 8 Show ...

Popredný hollywoodsky rutinér Ron Howard vo svojej najlepšej forme. Trinásť životov je ...

pridal Lukáš Šútor 19.5.2024 o 20:54
Netflix, HBO Max, Apple TV+ novinky: Thirteen Lives, Maestro, The Big Cigar, The 8 Show ...


Trinásť životov (Thirteen Lives) – pondelok, 13. máj, HBO Max

Veľká Británia, 2022, Ron Howard

Popredný hollywoodsky rutinér Ron Howard (V srdci mora, Rivali, Čistá duša) vo svojej najlepšej forme. Trinásť životov je nesmierne napínavým a dojemným príbehom, ktorý sa pomerne úspešne vyhýba gýču a klišé (to sa u Howarda nestáva často, tu sa to však deje). Skutočný príbeh (až na niekoľko detailov v podobe národnosti záchranárov) o záchrane detského futbalového tímu, ktorý zostal uväznený v zaplavenej jaskyni Tham Luang. Záchranársky tím si v sympatickom podaní zahrali Viggo Mortensen, Colin Farrell či Joel Edgerton. Sústredené a priamočiare dve a pol hodinové rozprávanie, ktoré vám nenechá vydýchnuť. Recenzia filmu TU

 

Mŕtvi neumierajú (The Dead Don´t Die) – pondelok, 13. máj, HBO Max

USA, Švédsko, 2019, Jim Jarmusch

Mŕtvi neumierajú. Jim Jarmusch (Paterson, Prežijú len milenci, Zlomené kvety) to veľmi dobre vie a preto sa o tom rozhodol natočiť zombie horor. Lepšie povedané - roztomilú zombie hororovú komédiu, až paródiu. Vo svojom typicky apatickom, neuháňajúcom a „lenivom“ štýle sa legendárny indie autor rozhodol vzdať poctu jednému zo svojich filmárskych idolov – Georgovi A. Romerovi. A dopadlo to presne tak, ako to Jarmusch chcel a nijak inak. Berte alebo nechajte byť. Z hereckého pohľadu sa je na koho tešiť: Billy Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Steve Buscemi, Danny Glover, Chloe Sevigny, Iggy Pop...   

   

Nádej a sláva  (Hope and  Glory) – pondelok, 13. máj, HBO Max

Veľká Británia, USA, 1987, John Boorman

Vojna ako tá najvzrušujúcejšia detská hra. John Boorman (Peklo v Pacifiku, Vyslobodenie, Excalibur), kedysi ťažká váha hollywoodskeho áčkového filmu, sa v tomto z veľkej časti autobiografickom diele, vracia do svojich detských rokov v Londýne počas druhej svetovej vojny. Namiesto dospeláckej mizérie vnímame chlapčenskú radosť (hoci miestami i starosť) zo života, ktorú mladému hrdinovi spestrujú vojnové zážitky. Milý a zábavný pohľad na ťažké časy dejín.   

Lásky čas (About Time) – pondelok, 13. máj, HBO Max

Veľká Británia,2013, Richard Curtis

Tim je normálny chlapec, aj keď jeho rodina má svoje momenty. Jedného dňa mu však otec povie prekvapujúcu novinu – všetci muži rodu vedia cestovať v čase. Meniť však môže len svoj život a to, čo prežil. Tento dar využije k tomu, aby si konečne našiel priateľku. Jeho vyvolenou sa stane Mary. Ich vzťah je na prvý pohľad dokonalý, keďže Tim má možnosť vymazať všetko zlé. Pochopí však, že aj zlé ma svoje opodstatnenie, zahrávať sa s minulosťou môže výrazne ovplyvniť budúcnosť.

Strýko Samsik (Samsiki Samchon) – streda, 15. máj, Disney+

Južná Kórea, 2024, Yeon-shick Shin

Ambiciózny politický seriál z kórejských končín. V hlavnej úlohe sa predstaví asi najväčšia kórejská hviezda súčasnosti Kan-ho Song (Parazit, Taxikár, Ľadová archa), ktorý sa prvýkrát objaví v televíznom seriáli. Režisérom i scenáristom všetko šestnástich epizód je Yeon-shick Shin – taktiež seriálový debutant. Príbeh sa odohráva v 60. rokoch v Kórei. Ambiciózneho idealistu Kim Sana doženú okolnosti k tomu, aby navždy zmenil osud svojej krajiny. Víziou hlavného hrdinu je premeniť Kóreu na moderný priemyselný národ podobný Amerike. Kim San sa spojí Pakom Doochillom (strýkom Samsikom). Mocná aliancia dvoch mužov pomáha presadiť ich ciele v labyrinte súdobého archaického politického systému. 

Bridgertonovci (Bridgerton) – štvrtok, 16. máj, Netflix

USA, 2024, Chris Van Dusen

Látka, ktorú snáď netreba príliš predstavovať. Adaptácia populárnej dobovej romantickej knižnej série od Julie Quinn. Tretia séria nenáročnej „kostýmovky“ zasadenej do 17/18. storočia  si príbehovú zápletku prepožičiava z Románu pána Bridgertona. Po tom, čo Colin Bridgerton nechtiac zlomil Penelepino srdce, čoraz viac si začína uvedomovať, ako veľmi mu chýba. Pociťuje v sebe akési prázdno. Dokáže si ústredná dvojica opäť nájsť k sebe cestu? Hlavné postavy stvárňujú Nicola Coughlan a Luke Newton.

Za hranicou (Outer Range)  - štvrtok, 16. máj, Prime Video

USA, 2024, Brian Watkins

Hollywoodska hviezda Josh Brolin (Duna, Avengers, Táto krajina nie je pre starých) kývla na ponuku Amazonu a po dlhých rokoch sa vrátila do televízneho sveta. Seriál debutanta Briana Watkinsa Za hranicou trochu „na divoko“ kombinuje rodinnú drámu, sci-fi, western či mystériu. Brolin stvárňuje patriarchu Royala Abbotta, na ktorého ranči sa objaví prazvláštna čierna prázdnota. Postupom prvej série zisťujeme, že ide o akýsi portál do iných časopriestorov. Druhá séria prinesie ďalšie vzrušujúce zistenia o titulnej „hranici“ a otvorí mnoho ďalších otázok. Mimochodom, Brolin si vyskúšal aj režisérsku pozíciu a to v predposlednej časti sedemdielneho rozprávania.  

Maestro v d moll (Maestro) – štvrtok, 16. máj, Netflix

Grécko, 2024, Christoforos Papakaliatis

Prvý grécky seriál na Netflixe, najdrahší televízny projekt v gréckej histórii, autorské dobrodružstvo 48-ročného showrunnera, režiséra, scenáristu a ústredného herca Christoforosa Papakaliatisa. Príbeh muža, ktorý pricestuje na malý ostrov na hudobný festival. Pandemická situácia však všetko komplikuje a Orestes ostáva na malebnom ostrove dlhšie, ako pôvodne plánoval. Druhá séria prinesie menší počet epizód (6). Zápletku zatiaľ veľmi nepoznáme.    

Moc policie (Power) – piatok, 17. máj, Netflix

USA, 2024, Yance Ford

Povšimnutiahodný dokumentárny film, ktorý skúma vývoj amerických policajných zložiek  od ich počiatkov až po dnešnú podobu. Rozprávanie má štruktúru autorskej eseje, pričom režisér a scenárista Yance Ford je zároveň rozprávačom. Jeho hlas je jemný, jeho texty akademické a obraz je nabitý kontextami, historickými a archívnymi obrazmi. Súčasťou rozprávania sú i hovoriace hlavy – patria odborným študentom z popredných univerzít. Aký by to bol svet, ak by v ňom nikdy nefigurovala polícia? Aká je jej skutočná funkcia v priebehu storočí/dejín? Aj na tieto otázky sa Fordov film snaží nájsť odpovede. Robí to pomerne poctivo.

Veľká cigara (The Big Cigar) – piatok, 17. máj, Apple TV+

USA, 2024, Janine Sherman Barrois

Huey P. Newton. Hlavným hrdinom zhruba šesťhodinového príbehu je líder Strany čiernych panterov (popredná ľavicová černošská strana v USA v 60. a 70. rokoch). Newton utiekol z USA na Kubu, pričom pri úteku využil svoje hollywoodske kontakty (nebolo ich málo). Showrunnerka  Janine Sherman Barrois, ktorá sa ako scenáristka podieľala na tvorbe populárnych televíznych seriálov ako Myšlienky vraha a Pohotovosť. Hlavného hrdinu stvárňuje 44-ročný rodák z Alabamy Andreé Holland (Bones and All, Vdovy, Moonlight). Známymi tvárami sú aj Don Cheadle, Glynn Turman či Marc Menchaca.

Nieobliczalna – piatok, 17. máj, Prime Video

Poľsko, 2024, Piotr Trzakalski

Nielen Netflix a HBO Max, ale ani Prime Video nepodceňuje možnosti poľského televízneho trhu. Snímka  Nieobliczalna (Nepredvídateľné), adaptácia románu Magdi Stachuli, sa prezentuje ako vášnivý a napínavý príbeh s množstvom zvratov a silným erotickým nábojom.  Režiséra Piotra Trzakalskiho možno trochu poznáte – v roku 2002 natočil boľavú a dojemnú drámu o zberačovi kovového šrotu a kníh – Edi sa premietal aj v našich kinách a na poľských filmových cenách získal divácku cenu.  

The 8 Show (Deo Eiteu Syo) – piatok, 17. máj, Netflix

Južná Kórea, 2024, Džae-rim Han

„8 ľudí. 8 levelov. 8 tragikomédií,“ naznačuje trailer osemdielnej série. Money Game. Tak sa volá fiktívna reality show, v ktorej nemajetní súťažiaci bojujú o závratnú finančnú výhru. Suma je lákavá, má to však zásadný háčik. Účastníci musia spolu vydržať 100 dní zavretí v tiesnivých priestoroch televízneho štúdia. 100 dní je príliš dlhá doba na to, aby sa počas nej nediali najbizarnejšie veci – od komických po hororové. Zábava. Nuda. Šialenstvo. Osemdielna séria je autorským projektom Džae-rima Hana, ktorého sprevádza povesť kvalitného architekta napätia.




LEN RIEKA TEČIE
[RECENZIA ]
MAXXXINE
[RECENZIA ]
MOTORKÁRI
[RECENZIA ]
KAVEJ
[RECENZIA ]
TWISTERS
[RECENZIA ]
ZLÝ HEREC
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 62809
02 |
návšt. 19091
03 |
návšt. 15757
04 |
návšt. 3371
05 |
návšt. 2062
06 |
návšt. 1827
07 |
návšt. 1545
08 |
návšt. 1127
09 |
návšt. 1276
10 |
návšt. 996
REBRÍČEK US
01 |
$81,0 mil.
02 |
$24,0 mil.
03 |
$13,0 mil.
04 |
$12,0 mil.
05 |
$6,1 mil.
06 |
$3,3 mil.
07 |
$2,7 mil.
08 |
$1,1 mil.
09 |
$0,819 mil.
10 |
$0,701 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.