Netflix, HBO Max, Apple TV+ novinky: Spaceman, The Regime, Rojst, Blood & Water, Napoleon ...

Zrejme najočakávanejší stream týždňa. Adam Sandler stvárňuje pre neho v netradične tlmenej a melancholickej ...

pridal Lukáš Šútor 3.3.2024 o 21:39
Netflix, HBO Max, Apple TV+ novinky: Spaceman, The Regime, Rojst, Blood & Water, Napoleon ...


Bažina III (Rojst) – streda, 28. február, Netflix

Poľsko, 2023, Jan Holoubek

Vynikajúci, top európsku kvalitu dosahujúci poľský krimi - triler seriál Bažina (Netflix) vstupuje do tretej série. Už-už sa zdalo, že tretia séria je v nedohľadne, ale po takmer troch rokoch sme tu a blížime sa do grand finále. Prvá séria sa odohrávala v roku 1984, druhá v roku 1997. Tretia séria nás prenesie do druhého tisícročia a vytvára elegantný most medzi všetkými prípadmi, ktorými sa seriál doposiaľ zaoberal. Pri vyšetrovaní nového prípadu dostávajú prípady z 80. a 90. rokov nový kontext, nový význam, nové miesto v pamäti vyšetrovateľov.  Temnota sa hromadí v lese Gronty, ktorý, zdá sa, stelesňuje nenávisť ukrytú hlboko v poľskej duši.

Kód 8: Část 2 (Code 8: Part II) – streda, 28. február, Netflix

USA, 2024, Jeff Chan

Vitajte v budúcnosti! Vyzerá inak, ako by ste, možno, predpokladali. Malé percento populácie, zhruba štyri percentá, sa rodí s nadprirodzenými schopnosťami. Nevieme prečo, ale je to tak. Connor Reed žil viac-menej pokojným, normálnym životom. Nakopili sa však na neho dlhy kvôli chorej mamine. Akoby nemal na výber, potreboval prachy, vylúpil banku. Policajti preto nenašli pochopenie a teraz ich má v pätách. To bol popis pôvodného sci-fi filmu, ktorý taktiež režíroval Jeff Chan. Teraz prichádza pokračovanie. Hlavnou hrdinkou je dospievajúce dievča, ktoré sa pokúša kvôli mŕtvemu bratovi dosiahnuť spravodlivosť v meste, ktoré okupujú skorumpovaní policajti. Nachádzame sa pritom v rovnakom fikčnom svete, aký vytvoril Chan a jeho filmárska parta v prvom filme.

 

Americká konspirace: Vražedná chobotnice (American Conspiracy: The Octopus Murders) – streda, 28. február, Netflix

USA, 2024, Zachary Treitz

Sheraton, Západná Virginia, rok 1991. Danny Cassalaro, spisovateľ na voľnej nohe, bol nájdený mŕtvy vo vani izby hotelu Sheraton. 10-12 rán do zápästia. Samovražda. Príčiny siahajú do 80. rokov. Inslaw, Inc, informačná spoločnosť sídliaca vo Washingtone, vtedy vyvinula softwér s názvom Promis. Údajne „jednoduchý“ sofvér. Americká vláda ho však využívala na špehovanie a monitorovanie vlád po celom svete. Cassalvaro vedel o tomto systéme pomerne dosť, nebezpečne dosť. A to ho mohlo stáť život. Režisér Zachary Treitz nám povie viac.  Štvordielny dokument skúma prácu zosnulého novinára, ktorý vedel viac, než by bolo, povedzme, zdravé.

Průvody (Pareedo / The Parades) – štvrtok, 29. február, Netflix

Japonsko, 2024, Michihito Fujii

Minako sa jedného dňa prebudí na pláži. Zdá sa, že sa stalo niečo strašné, ale zmätená mladá žena nerozumie, o čo ide. Skúma situáciu, hľadá svojho zmiznutého syna. Postupne prichádza na to, že sa zasekla v medzisfére medzi svetom živých a mŕtvych. A nie je tam sama, takých, ako je ona, je tam dosť a spoločne sa snažia prísť svojej situácii na kĺb. Autorom viac ako dvojhodinovej duchárskej drámy je Michihito Fujii, 37-ročný Japonec, ktorý sa rád pohráva s tajuplnými látkami a pre Netflix natočil už niekoľko filmov.    

Krev a voda IV (Blood & Water) – piatok, 1. marec, Netflix

Juhoafrická republika, 2024, Nosipho Dumisa, Daryne Joshua, Travis Taute

V niečom kultový teenegerský seriál Krev a voda z Južnej Afriky pokračuje štvrtou sériou. Miestami evokuje Eufóriu, ale nie je až taký dobrý, to určite nie. Puleng Khamalo je černošské dievča, ktoré sa prediera rôznymi vzťahovými či sociálnymi skúsenosťami v rámci stredného školstva v Kapskom meste. V priebehu epizód Puleng pátra po svojej sestre, ktorú  krátko po narodení ktosi uniesol z nemocnice. Hlavná hrdinka postupne zisťuje, že hľadanou sestrou by mohla byť Fikile. A zdá sa, že to tak je, s dôkazom o tom, že to tak je, pomáha Puleng kamarát Wade. U nás tento seriál nie je zrovna známy, ale v Juhoafrickej republike si ho veľmi cenia – na tamojších filmových a televíznych cenách získava pravidelne kvalitné nominácia a ceny v kategóriách týkajúcich sa televíznej drámy.    

Napoleon – piatok, 1. marec, Apple TV+

USA, Veľká Británia, 2023, Ridley Scott

Je to tu! Veľké historické dielo Ridleyho Scotta s Joaquinom Phoenixom v hlavnej úlohe sa presúva z veľkého plátna na televízne obrazovky. Hollywoodsky gigant Scott sa pokúsil podať nekonvenčný pohľad na život hlavnej postavy, sústreďuje sa najmä na vyobrazenie Napoleonovej bezškrupulóznej cesty za vytúženým cisárskom titulom. Po jeho boku pritom stojí manželka a životná láska, Joséphine de Beauharnais (Vanessa Kirby). Čakajme krásne a masové bojové scény (bodaj by nie), ale historici a ani filmoví kritici nie sú zo Scottovho prístupu dvakrát nadšení. Presvedčte sa sami. Toto však ešte nie je sľúbená 240 minútová verzia.   

Kosmonaut z Čech (Spaceman) – piatok, 1. marec, Netflix

USA, 2024, Johan Renck

Zrejme vod film týždňa. Adam Sandler stvárňuje pre neho v netradične tlmenej a melancholickej hereckej úlohe českého astronauta Jakuba Procházku, ktorý trčí v nekonečnom kozme, zatiaľ čo jeho manželstvo sa mení v trosky. Skúsený švédsky televízny režisér Johan Renck (Černobyľ, Vikingovia, Perníkový tatko) sa pustil do ambicióznej adaptácie fenomenálneho knižného debutu  americko-českého spisovateľa Jaroslava Kalfařa. Kalfkař nemal ani len 30 rokov, keď vydal v roku 2017 Kosmonauta z Čech a projekt sa pomerne rýchlo zaradil medzi najlepšie sci-fi romány posledných rokov.

Celkom vymyslené dobrodružstva Dicka Turpina (The Completely Made-Up Adventures of Dick Turpin) – piatok, 1. marec, Apple TV+

Veľká Británia, 2024, Claire Downes, Ian Jarvis, Stuart Lane

Poznáte britskú komediálnu show Mighty Boosh? Doma v Británii ide o kultovú záležitosť, ale expandovala aj do sveta, v našich končinách ju vysielala ČT. Brutálne výstredná záležitosť, v ktorej si komici Julian Barratt a Noel Fielding robia srandu z komerčných spotrebných seriálov. Nevyberane, nekompromisne, ale s množstvom chytrých popkultúrnych referencií.  A Noel Fielding je späť. Tentoraz si robí srandu z histórie, historických faktov a historických televíznych seriálov. Hlavným hrdinom šestdielnej minisérie je lupič a šéf lupičskej partie, ktorý sa ochotne púšťať sa do najrôznejších eskapád, aby preľstil svojho soka – skorumpovaného policajta.

Aníkúlápó: Přízrak se probouzí (Aníkúlápó: Rise of the Spectre) – piatok, 1. marec, Netflix

Nigéria, 2024, Kunle Afolayan

Pomerne bizarne pôsobiaca štvordielna miniséria z Nigérie. Málokedy sa také niečo vidí. Aspoň podľa traileru. Hlavným hrdinom je muž, ktorý cestuje domov, pretože musí splniť určitý rozkaz. Priebeh cesty sa však skomplikuje. Režisér Kunle Afoyalan už natočil pre Netflix niekoľko filmov, ich kvalita však nevyzerá dvakrát ideálne. Ale tie vizuálne efekty sú naozaj zaujímavé. 

Fúrie Paříže (Furies) – piatok, 1. marec, Netflix

Francúzsko, 2024, Jean-Yves Arnaud, Yoann Legave

Super. Neonoirovo, krvavo, akčne a nesmierne dynamicky pôsobiaca seriálová záležitosť z francúzskej produkcie, hoci sa v nej pravdepodobne nehovorí po francúzsky. Hlavným motívom deja by mala byť pomsta a fakt, že pomsta vie byť krutá a chutí sladko.  Paríž, mesto organizovaného zločinu (aspoň podľa námetu), jedná mladá žena a jedna fúria. Pomsta za otcovu smrť. Osem epizód sľubuje inšpiratívny audovizuálny zážitok, aký nezažijete pri bežných produkciách. Uvidíme viaceré perspektívne (aj známe) tváre: Lina El Arabi, Marina Foïs, Mathieu Kassovitz...

Režim (The Regime) – nedeľa, 3. marec, HBO Max

USA, 2024, Will Tracy

Kate Winslett má so sériami z dielne HBO úspešné skúsenosti (Mildred Pierceová, Mare z Easttownu) a úspech sa očakáva aj do tretice. Režim by mal byť jeden z tvorivých seriálových vrcholov tohto roka značky HBO Max/Max. Bodaj by nie. Tvorcom a scenáristom projektu je Will Tracy, scenárista čiernej komédie MenuBoju o moc, jedného z najlepších seriálov na svete.  Winslett stvárňuje líderku autoritárskemu režimu, ktorý sa rúca a pre hlavnú hrdinku príbehu to nie je sranda. Malo by ísť o tvrdú osobnú drámu, avšak so značnými prvkami komédie a satiri, ktoré reflektujú súčasné politické pomery a kontexty vo svete. Okrem Winslett uvidíme aj Matthiasa Schoenaertsa alebo Hugha Granta.

   





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$57,0 mil.
02 |
$14,0 mil.
03 |
$4,7 mil.
04 |
$3,5 mil.
05 |
$2,5 mil.
06 |
$2,3 mil.
07 |
$2,0 mil.
08 |
$1,8 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.