Judit Pecháček uvedie filmovú novinku, s Magdou Vášáryovou sa diváci vrátia do minulosti

Organizátori 31. medzinárodného filmového festivalu FEBIOFEST Bratislava predstavili ...

pridal kinema 29.2.2024 o 19:09
Judit Pecháček uvedie filmovú novinku, s Magdou Vášáryovou sa diváci vrátia do minulosti


Organizátori 31. medzinárodného filmového festivalu FEBIOFEST Bratislava predstavili médiám ďalšie zvučné mená. Zatiaľ čo Judit Pecháček osobne uvedie premiéru filmovej novinky Sucho, spolu s Magdou Vášáryovou si diváci budú môcť pripomenúť tvorbu režisérov Františka Vláčila a Stanislava Barabáša. Z Francúzska na festival do Bratislavy priletí režisér populárnych snímok Nedotknuteľní a Výnimoční.

Filmovú rapsódiu Františka Vláčila Marketa Lazarová (1967) a psychologickú drámu Stanislava Barabáša Krotká (1968) zaradili dramaturgovia festivalu do sekcie Zrkadlo minulosti pri príležitosti nedožitých 100 rokov oboch režisérov. Vláčilovo majstrovské dielo patrí v žánri historického filmu k najdôležitejším dielam svetovej kinematografie. Českí filmoví kritici a publicisti zvolili v roku 1998 Marketu Lazarovú za najvýznamnejší titul v storočnej kinematografickej histórii, v iných anketách sa opakovane umiestnil na najvyšších priečkach. „Mala som šestnásť rokov, dlhé blonďavé vlasy, 48 kíl pri mojej výške 168 cm, a veľké oči, keď ma vybrali. A keď som nakrúcanie skončila, prisahala som si, že už nikdy nebudem nakrúcať. Potom ma všetci presviedčali, aby som nakrútila Krotkú,“ zaspomínala si Magda Vášáryová. Adaptácia novely ruského klasika Fiodora Michajloviča Dostojevského Krotká, v ktorej si herečka a diplomatka zahrala po boku Ctibora Filčíka, získala na medzinárodnom filmovom festivale Monte Carlo ocenenie Grand Prix. „Bolo to v roku 1968 a mňa tam už nepustili. Pán Barabáš sa na to rozhodol, že z Československa odíde. A keďže aj scenárista František Pavlíček emigroval, oba filmy šli do trezoru a 20 rokov ich nikto nevidel. Ja som bola vyhodená z univerzity a jediné, kde som mohla pracovať, bolo divadlo,“ opísala úprimne novinárom počas tlačovej konferencie. Tá sa konala v zrekonštruovaných priestoroch Kina Lumière. „Teším sa, že sme vynovené Kino Lumière vo februári znova otvorili, a že sa festival opäť dostáva do priestorov, ktoré si ho zaslúžia. Verím, že divákov zaujme aj programová štruktúra,“ povedal generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu a prezident MFF FEBIOFEST Bratislava Peter Dubecký.

Judit Pecháček uvedie filmovú novinku, s Magdou Vášáryovou sa diváci vrátia do minulosti

Aj tento rok ponúkne MFF FEBIOFEST Bratislava divákom dve súťaže – súťaž krátkych a celovečerných filmov z krajín V4, Rakúska a Ukrajiny. „Veľmi sa tešíme, že v premiére uvedieme slovenský krátky film Oči plné piesku Juraja Janiša. Drsný príbeh o zložitosti dospievania a hľadaní vlastnej identity v prostredí slovenskej periférie,“ priblížil riaditeľ festivalu Ondrej Starinský. „Čo sa týka dlhometrážnych filmov, slovenskú kinematografiu budú reprezentovať hlavne minoritné koprodukcie. Napríklad Vysvetlenie na všetko režiséra Gábora Reiza, ktorý získal v Benátkach hlavnú cenu sekcie Orizzonti. Film sa zamýšľa sa nad toxicitou nacionalizmu, ktorý ovplyvňuje každodenný život a je vysoko aktuálny,“ vysvetlil. Za pozornosť podľa neho stojí aj dokumentárny film Štěpána Pecha Chýbanie o málo známom výtvarníkovi Jánovi Mančuškovi (najlepší debut na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.Hlava), „či Manželia Stodolovci v réžii Petra Hátleho, vychádzajúceho zo skutočného života manželov – sériových vrahov žijúcich v Čechách,“ dodal Ondrej Starinský.

Otváracím filmom tohtoročného MFF Febiofest Bratislava bude česká snímka Prišla v noci. Čierna tragikomédia Tomáša Pavlíčka a Jána Vejnara hľadajúca odpovede na otázky „Majú matky a svokry vždy pravdu? Myslia to s nami dobre? A nie sú niekedy práve preto tými najväčšími monštrami?“ má na svojom konte deväť nominácií na Českého leva. A filmový maratón uzavrie premiéra filmovej novinky režiséra Bohdana Slámu Sucho. V oboch dielach účinkuje niekoľkonásobná držiteľka ocenenia Slnko v sieti Judit Pecháček. „Musím povedať, že som veľký fanúšik Bohdana Slámu a mám rada jeho filmy. Preto ma veľmi potešilo, keď ma oslovili, aby som hrala v Suchu. Do snímky Prišla v noci ma oslovili len týždeň dva predtým. Ale keďže Tomáša Pavlíčka poznám, do spolupráce som z kamarátstva rada šla,“ vysvetlila s úsmevom trojnásobná držiteľka cien Slnko v sieti.

Judit Pecháček uvedie filmovú novinku, s Magdou Vášáryovou sa diváci vrátia do minulosti

Vďaka spolupráci s medzinárodnou vzdelávacou platformou Visegrad Film Forum, MFF FEBIOFEST Bratislava znova ponúkne divákom svetové filmárske mená. Snímka Samota oceňovaného islandského režiséra a scenáristu Rúnara Rúnarssona bude za jeho účasti uvedená v predpremiére a do kín ho následne prinesie Asociácia slovenských filmových klubov. Svoju účasť potvrdili aj strihač Tariq Anwar (Americká krása, Kráľova reč) či kameraman Peter Suschitzky – dlhoročný spolupracovník Davida Cronenberga, ale taktiež kameraman filmov ako Star Wars, Epizóda V: Impérium vracia úder, Mars útočí! či Rocky Horror Picture Show. Horúcou novinkou MFF FEBIOFEST Bratislava je účasť francúzskeho režiséra Érica Toledana, ktorý príde osobne uviesť svoju snímku Ťažký rok.

Tridsiaty prvý medzinárodný filmový festival FEBIOFEST Bratislava sa uskutoční od 13. do 19. marca 2024 v priestoroch bratislavského Kina Lumière. Organizátorom podujatia je Asociácia slovenských filmových klubov – ASFK, hlavným spoluorganizátorom festivalu Slovenský filmový ústav. 

Hlavnými partnermi festivalu sú Audiovizuálny fond, Fond na podporu umenia, SAPA – partner súťaže V strede Európy, Ateliéry Bonton Zlín, JTRE a mesto Bratislava, ktorého primátor Matúš Vallo prevzal nad podujatím záštitu.




1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.