Najlepšie slovenské filmy, nominované na Slnko v sieti sú online

V týchto dňoch žije slovenský audiovizuálny priestor očakávaním, spojeným s udeľovaním Národnej filmovej ceny ...

pridal kinema 6.4.2023 o 17:17
Najlepšie slovenské filmy, nominované na Slnko v sieti sú online


V týchto dňoch žije slovenský audiovizuálny priestor očakávaním, spojeným s udeľovaním Národnej filmovej ceny Slnko v sieti. Pri tejto príležitosti prichystala streamovacia spoločnosť DAFilms.sk v spolupráci so Slovenskou filmovou a televíznou akadémiou prehliadku vybraných nominovaných filmov online. Diváci tak môžu to najlepšie z filmovej tvorby roku 2022 vidieť na jednom mieste.

Programový online špeciál s názvom Slnko v sieti prináša 10 nominovaných titulov. Diváci tu nájdu napríklad oceňovaný film Piragy Iva Trajkova, komédiu Čierne na bielom koni Rasťa Boroša, najnovší animovaný film Ivany Laučíkovej Milosť či pôsobivý portrét Dežo Hoffmann - fotograf Beatles Patrika Lančariča. Majú  tak možnosť dobehnúť, čo v kinách nevideli, či pripomenúť si svoje obľúbené tituly. Programový špeciál Slnko v sieti nájdu diváci od 3. apríla do 23. apríla na stránke dafilms.sk, filmy môžu tiež sledovať online na stránke slnkovsieti.sk

„Národná filmová cena Slnko v sieti je dôležitým ohliadnutím sa za uplynulým rokom v slovenskej audiovízii. Tešíme sa, že sa nám podarilo zostaviť zaujímavú kolekciu nominovaných filmov, v ktorej nechýbajú silné tituly a žánrová pestrosť. Náš program tak poskytuje divákom dobrú príležitosť zoznámiť sa s tým najlepším z domácej tvorby, ktorá z roka na rok čoraz viac obstojí aj v konkurencii zahraničnej produkcie“ hovorí kurátorka DAFilms.sk Dorota Zacharová.

Nominované filmy a umelci prešli výberom poroty filmových akademikov, ktorá počas slávnostného ceremoniálu 15. apríla 2023 vyhlási víťazov 18tich kategórií. Diváci majú tiež možnosť hlasovať o divácku cenu na stránke slnkovsieti.sk do polnoci 7. apríla 2023. O divácku cenu súťaží 24 prihlásených titulov.

Najočakávanejšia kategória Slnka v sieti – najlepší hraný film – stavia vedľa seba silné tituly. Online môžu diváci vidieť film Piargy Iva Trajkova a romantickú gangsterku Čierne na bielom koni Rasťa Boroša. Piargy uvedie DAFilms.sk v exkluzívnej online premiére a to od 5. do 17. apríla. Emočne silný čiernobiely film, vystavaný na predlohe Františka Švantnera, sa odohráva na vidieku počas nástupu Slovenského štátu. Rozpletá sa tu temný príbeh lásky, viny a fatálneho trestu. Film Čierne na bielom koni, ktorý bude taktiež uvedený v online premiére len do 17. apríla, je romantickou gangsterskou v ôsmich kapitolách, v ktorej nechýba temperament južného Slovenska.

V kategórii dokumentárny film môžu diváci online vidieť dokumentárny portrét Dežo Hoffmann – fotograf Beatles režiséra Patrika Lančariča. Mimoriadne pôsobivý životný príbeh slovenského fotografa, ktorý vytvoril vizuálny imidž skupiny Beatles, ale aj mnohým ďalším hviezdam svetového šoubiznisu, rozhodne stojí za filmové prerozprávanie. Taktiež portrét, tentokrát generačný, vytvoril dokumentarista Marek Kuboš vo filme +- 90. Ako už názov napovedá, autor sa vracia k svojim generačným filmovým súputníkom, ktorí začínali tvoriť v 90tych rokoch, aby im položil základné otázky smerovania a zmyslu dokumentárneho filmu.

V online premiére čaká na divákov aj animácia Ivany Laučíkovej Milosť. Krátky film o hrubej sile, ktorá napáda nevinných, kladie nástojčivú otázku pasívnym prihliadajúcim.

Nominované tituly sú dostupné na streamovacej službe DAFilms.sk ako súčasť programového špeciálu Slnko v sieti. Časť z nich je dostupná v rámci predplatného, všetky tituly je možné vidieť tiež vo forme jednotlivého plateného streamu. Diváci filmy nájdu aj priamo na stránke slnkovsieti.sk, kde sú dostupné výhradne ako jednotlivo platený stream.

Diskusia online s režisérom Ivom Trajkovom a herečkou Judit Pecháček

Súčasťou online programu, venovanému Slnku v sieti, je aj streamovaná diskusia DAFilms Naživo s režisérom Ivom Trajkovom, nominovaným za najlepšiu réžiu filmu Piargy a herečkou Judit Pecháček, za slobodna Bárdos, nominovanou za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe vo filme Piargy. Diskusiu môžu diváci sledovať a zapojiť sa do nej otázkami online 13. apríla o 20.00 na facebookocej stránke DAFilm SK.

Zoznam filmov online:

±90, r. Marek Kuboš
Arvéd, r. Vojtěch Mašek
Čierne na bielom koni, r. Rasťo Boroš - do 17.4.
Dežo Hoffmann – fotograf Beatles, r. Patrik Lančarič
Kryštof, r. Zdeněk Jiráský
Milosť, r. Ivana Laučíková
Piargy, r. Ivo Trajkov - online od 5.4. do 17.4.
Plastic Symphony, r. Juraj Lehotský
Tieňohra, r. Peter Bebjak
Zakliata jaskyňa, r. Mariana Čengel Solčanská

Programový špeciál Slnko v sieti nájdete TU





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.