Stanovisko RTVS k výhražným e-mailom a telefonátu na adresu Marty Jančkárovej

pridal kinema 27.2.2023 o 13:30
Stanovisko RTVS k výhražným e-mailom a telefonátu na adresu Marty Jančkárovej

Po minulotýždňovej relácii Sobotné dialógy, ktorej hostkou bola prezidentka republiky Zuzana Čaputová a po Sobotných dialógoch, do ktorých sa dostavil namiesto pozvaného politika Smeru-SD Mariána Kéryho nepozvaný politik Smeru-SD Ľuboš Blaha, čo RTVS odmietla a uplatnila štandardný postup tzv. prázdneho kresla, dostala moderátorka relácie Marta Jančkárová výhražné e-maily a výhražný telefonát.

V e-mailoch sa Marte Jančkárovej neznáme osoby vyhrážajú mimoriadne vulgárnym a agresívnym slovníkom fyzickou likvidáciou, mučením, hromadným znásilnením, ublížením jej rodinným príslušníkom atď. RTVS podá v tejto súvislosti trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Obsah výhražných e-mailov RTVS nebude pre ich nenávistný a vulgárny charakter publikovať, so súhlasom Marty Jančkárovej ich však poskytne médiám a mediálnym organizáciám, ktoré o to požiadajú. RTVS upozorňuje predstaviteľov politických strán na možnú súvislosť týchto výhražných e-mailov so zvyšujúcou sa agresivitou komunikácie vo verejnom priestore a šírením nenávisti voči novinárom.

Považujeme za neprípustné, aby politické subjekty zneužívali vysielanie RTVS na predvolebné marketingové aktivity. RTVS je verejnoprávna, nezávislá inštitúcia, ktorá pripravuje svoje programy a relácie v duchu zásad editorskej zodpovednosti.

Politické strany nemôžu svojvoľne meniť hostí, ktorých RTVS do relácií pozvala, pretože o zložení hostí rozhodujú v súlade s platnou legislatívou programoví pracovníci RTVS. Ak teda Robert Fico tvrdí, že poslanec Marián Kéry sa do diskusie dostaviť nemohol a museli narýchlo hľadať náhradu, mýli sa. Právo nájsť náhradného diskutéra za hosťa, ktorý do relácie neprišiel, hoci pozvanie prijal a potvrdil, má RTVS, nie politická strana, ktorú reprezentuje.

Miesto v diskusnej relácii nepatrí politickej strane, ale konkrétnemu hosťovi, ktorého redakcia do diskusie pozvala z obsahových dôvodov. A ak sa tento hosť dostaviť do diskusie napokon nemôže, je to opäť redakcia, kto rozhodne o jeho náhradníkovi. Nie je to cenzúra, dramaturgia verejnoprávnej RTVS nie je a nemôže byť rukojemníkom centrály ktorejkoľvek politickej strany.

Meno:
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.