Televízny výber - Diego Maradona, Godfather, Przypadek, Dersu Uzala ...

Paolo Sorrentino nie je jediným filmárom, ktorý je veľkým fanúšikom legendárneho futbalistu Diega Maradonu...

pridal Lukáš Šútor 23.11.2022 o 21:53
Televízny výber - Diego Maradona, Godfather, Przypadek, Dersu Uzala ...


Streda, 23. November

Kráska v nesnázích (Česko, 2006, Aňa Geislerová, Jiří Hřebejk), CS Film, 12:00
Jan Hřebejk v Krásce v nesnázích viac vsadil na psychológiu postáv a vývin deja, než na hlášky s potenciálom skultovnieť. Hlavnou hrdinkou je stále mladá žena v podaní Ani Geislerovej, ktorá sa nevie rozhodnúť medzi vzťahom založeným na vášni a vzťahom založenom na vedomí zabezpečení vlastnej budúcnosti. V prvom prípade ide o živočíšneho milenca, v tom druhom o staršieho šarmantného pána. Scenár Petra Jarchovského ženu zbytočne nesúdi, divák si musí urobiť závery sám.

Neuveriteľný Hulk (The Incredible Hulk, USA, Louis Leterrier), Nova Cinema, 12:10
Pomerne nenápadná marvelovka s Edom Nortonom v hlavnej úlohe, ktorá nepriamo nadväzuje na Hulka (2003) od režiséra Anga Leeho. Geniálny vedec Bruce Banner sa na začiatku príbehu schováva v Brazílii, maká vo fabrike a vo všeobecnosti sa snaží kultivovať svoj hnev. Ak Bannerov tep prekročí hranicu 200 úderov za minútu, o slovo sa hlási Hulk. Samozrejme; schovávať sa nedá večne, hlavne ak po vás pátra americká armáda...

Vratné lahve (Česko, 2007, Jan Svěrák), Nova Cinema, 14:10
Český oscarový režisér Jan Svěrák si v roku 2001 trochu vylámal zuby na veľkolepom medzinárodnom projekte Tmavomodrý svět. Vratné lahve z roku 2007 sú naopak kontrastne skromnou, komornou a čisto českou komédiou o čerstvom dôchodcovi a bývalému učiteľovi Josefovi Tkalounovi (Zdeněk Svěrák). Tkaloun sa na dôchodcu necíti a neustále srší strelenými nápadmi. Jedným z nich je brigáda vo výkupe fľašiek. Scenárista Svěrák rozvíja z tejto situácie množstvo vtipných situácií a skúma najrozličnejšie postavy.

Televízny výber - Diego Maradona, Godfather, Przypadek, Dersu Uzala ...


Štvrtok, 24. november

Diego Maradona (Veľká Británia, 2019, Asif Kapadia), Dvojka, 20.00
Paolo Sorrentino nie je jediným filmárom, ktorý je veľkým fanúšikom legendárneho futbalistu Diega Maradonu. Skvelý dokumentárny portrét mu nakrútil aj AsifKapadia, úspešný portrétista známy najmä vďaka svojim titulom Senna o tragicky zosnulom pretekárovi Ayrtonovi Sennovi či Amy, Oscarom ocenený titul o predčasne zosnulej speváčke Amy Winehouse. Diego Maradona je príbehom mladého talentovaného chlapca, futbalovej hviezdy ale aj osobnosti, ktorú trápia problémy na mnohých frontoch.

Judy (Veľká Británia, 2019, Rupert Goold), JOJ Cinema, 20.15
Biografie legendárnej Judy Garlandovej. Slávna bola už ako dieťa, hrala v čoraz úspešnejších filmoch, bola miláčikom Ameriky a jeden čas bola snáď aj najslávnejšou ženou sveta. V jej súkromí však nebolo vždy všetko také ružové – daňou za úspech bola čoraz citeľnejšia samota, ktorú liečila alkoholom a prehlbovala závislosťou na liekoch. Postavu Judy si zahrala Reneé Zellweger, ktorá bola za túto rolu ocenená ako najlepšia herečka na zatiaľ posledných Oscaroch.

Odplata (Payback, USA, 1998, Brian Helgeland, John Myhre), Dajto, 23:10
Druhá adaptácia románu Donalda Westlakea dopadla snáď ešte lepšie, ak v prvom prípade. Film Point Blank Johna Boormana sa stala klasikou, ale dnes už môžeme povedať, že je ňou aj Odplata Briana Helgelanda. Mel Gibson v hlavnej úlohe charizmatického zlodeja Portera stojí po zrade proti bývalým vlastným parťákom, skorumpovaným policajtom a háveďou z ulice. Navyše sa bude mstiť aj za smrť bývalej priateľky. Krásne femme fatalle, ale aj obete si zahrali Maria Bello, Kara Deborah Unger a Lucy Liu.

Televízny výber - Diego Maradona, Godfather, Przypadek, Dersu Uzala ...

Piatok, 25. November

Ďáblova past (1961, Československo, František Vláčil), CS Film, 16:00
Ďáblova past patrí vo filmografii Františka Vláčila k tým kratším a divácky vďačnejším dielam. Čo však neznamená, že by tým utrpela kvalita diela. Režisér nás prenáša do 18. storočia do oblasti Moravského krasu a prináša príbeh mlynárskej rodiny Spálených, ktorí sa dostávajú do konfrontácie s miestnym regentom a biskupom. Ďáblova past pôsobí dojmom, akoby bola nakrúcaná v dobe, kedy sa oohráva a vyznieva nesmierne autenticky.

Krstný otec (Godfather, 1972, USA, Francis Ford Coppola), ČT 2, 20:00
„Krstný otec“ všetkých gangsterských filmov a jeden z najlepších filmov všetkých čias, nielen vo svojom žánri. Sága rodiny Corleoneovcov od A po Z, až po tretiu časť. Režisér Francis Ford Coppola skombinoval klasické hollywoodske prvky s prvkami európskej moderny, geniálne naštartoval opätovne kariéru Marlona Branda a urobil superzhiezdy z Roberta De Nira či Ala Pacina. Okrem nich excelujú v trilógii aj Robert Duvall, James Caan, John Cazale alebo Diane Keaton.

Náhoda (Przypadek, Poľsko, 1981, Krzysztof Kieślowski), ČT art, 22:55
V tomto filme využíva legendárny poľský režisér Krzysztof Kieślowski náhodu ako hnací motor príbehu. Ten ide troma smermi, v závislosti od toho, či stihne vlak, ktorým plánuje odísť na otcov pohreb. Buď sa stane straníkom a angažovaným komunistom, alebo, naopak vstúpi do disentu a stane sa aktívnym bojovníkom za demokraciu. Stredná cesta lekára neponúka žiadne individuálne uspokojenie.

Televízny výber - Diego Maradona, Godfather, Przypadek, Dersu Uzala ...


Sobota, 26. november

Valkýra (Valkyra, USA, Nemecko, 2008, Bryan Singer), Prima Cool, 14:50
Nie všetci Nemci v uniformách kopali počas druhej svetovej vojny za svojho paranoidného vodcu, ktorý ako vieme z Pádu tretej ríše, si myslel, že má okolo seba iba zradcov. No a Valkýra nám ukazuje, že niečo na tom bolo. Skupina vojakov pod vedením plukovníka Clausa von Stauffenberga sa rozhodla spáchať na Hitlera atentát. Výrobu filmu Bryana Singera s Tomom Cruiseom, Kennethom Branaghom a ďalšími hviezdami sprevádzali ťažké produkčné problémy, výsledok však nemohol dopadnúť lepšie.

Dersu Uzala (Japonsko, ZSSR, 1975, Akira Kurosawa), Dvojka, 20:00
Japonský režisér Akira Kurosawa sa nevenoval iba japonskej histórii a povojnovej prítomnosti, na sklonku kariéry nakrútil aj vynikajúcu koprodukciu so ZSSR Dersu Uzala. Ide o meno sibírskeho lovca a príbeh sa odohráva v dvadsiatych rokoch minulého storočia. Film ponúka nádherné zábery drsnej a rozľahlej sibírskej krajiny a snaží sa zobraziť kontrast medzi životom v prírode a modernou civilizáciou. Dersu Uzala vznikol na motívy románu spisovateľa Vladimira Arseneva.

Svetová vojna Z (World War Z, USA, Malta, 2013, Marc Forster), Nova, 22:50
Zombie apokalypsa je ústrednou témou bestselleru Maxa Brooksa. V roku 2013 vytvoril Marc Forster jeho filmové spracovanie, v hlavnej úlohe s Bradom Pittom. Ten hrá krízového experta OSN. V posledných týždňoch má ale práce viac než dosť, keďže ľudstvo globálne gniavi akýsi nový druh pandémie – tá mení nakazených na krvilačných živých mŕtvych. Gerry musí nájsť pôvod nákazy, spolu s ním totiž nájde aj protilátku, ktorá vírus dokáže poraziť.

Televízny výber - Diego Maradona, Godfather, Przypadek, Dersu Uzala ...


Nedeľa, 27. september

Perličky na dně (Československo, 1965, Jiří Menzel, Jan Němec, Evald Schorm, Věra Chytilová, Jaromil Jireš), CSFilm, 16:00
Dnes legendárny kolektív vtedy začínajúcich autorov sa v polovici 60. tych rokov podujal na plátno adaptovať rôzne poviedky významného českého prozaika Bohumila Hrabala. Varí najobľúbenejší český spisovateľ preniesol na filmárov Českej novej vlny, medzi ktorú všetci zúčastnení režiséri patria, každodennú všednosť, ale aj poéziu a krásu jednoduchosti. Film tvorí päť poviedok, každá z nich je dielom iného režiséra a adaptáciou inej Hrabalovej predlohy.

Silverado (USA, 1985, Lawrence Kasdan), Jednotka, 20:00
Kvalitné westerny vznikali v Hollywoode aj v osemdesiatych rokoch, dávno po zlatom období žánru. Jedným z najlepších je Silverado scenáristu viacerých epizód Star Wars, režiséra Lawrencea Kasdana. Hlavnou postavou je kovboj Emeth, ktorého sa niekto pokúsi zavraždiť a muž sa bude snažiť zistiť dôvod. K hlavnej zápletke sú pridané viaceré podzápletky. Hviezdne obsadený film nám predstavil Kevina Klinea, Kevina Costnera, Scotta Glenna, Dannyho Glovera, Johna Cleesea alebo Jeffa Goldbluma v kovbojských handrách. Śerifom mohol byť samozrejme jedine Brian Dennehy.

Tiché miesto (A Quiet Place, USA, 2018, John Krasinski), Prima Cool, 23:05
Jeden z najvýraznejších hororových amerických hitov posledných rokov režiséra a herca Johna Krasinski. Ten so svojou skutočnou manželkou Emily Blunt hrajú manželský pár aj vo filme. Vo vymyslenej realite však obývajú priestor, v ktorom je ticho jedinou možnosťou ako prežiť. Pri hoci i najmenšom ruchu totiž hrozí smrteľné nebezpečenstvo. Časom sa v nepriaznivej situácii naučia žiť aj vďaka nepočujúcej dcére, do rodiny má však čoskoro pribudnúť nové dieťa a niektoré veci sa v tichosti jednoducho udržať nedajú.

Televízny výber - Diego Maradona, Godfather, Przypadek, Dersu Uzala ...





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.