Filmový festival inakosti bude venovaný pamiatke Juraja a Matúša

Šestnásty ročník Filmového festivalu inakosti sa v Bratislave začne už o necelé dva týždne. Prehliadka filmov, ktorá sa ...

pridal kinema 17.11.2022 o 23:46
Filmový festival inakosti bude venovaný pamiatke Juraja a Matúša


Šestnásty ročník Filmového festivalu inakosti sa v Bratislave začne už o necelé dva týždne. Prehliadka filmov, ktorá sa sústredí na snímky s LGBTI+ hrdinami a témami, sa bude konať od 23. do 29. novembra.

 „Teroristický útok z Teplárne zasiahol celú LGBTI+ komunitu. Nemienime sa podriaďovať cieľom teroristu a Filmový festival inakosti sa bude konať v plánovanom termíne 23. až 29. novembra 2022. Verejne vyjadrujeme podporu nášmu kolegovi a kamarátovi Romanovi Samotnému a aj pomocou nášho festivalu budeme naďalej udržiavať myšlienku Teplárne. Z týchto dôvodov je tohtoročný ročník FFi venovaný pamiatke Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča,“ uviedli organizátori festivalu v spoločnom vyhlásení. Práve v Teplárni na Zámockej ulici sa budú konať aj niektoré zo sprievodných diskusií, ktoré doplnia atraktívnu zostavu premietaní queer filmov. Okrem toho je 16. ročník FFi súčasťou projektu Slovenská Tepláreň (viac na www.slovenskateplaren.sk), ktorý sa koná v rôznych slovenských mestách na znak podpory LGBTI+ ľuďom.

Na 16. ročníku festivalu uvidia diváci 51 audiovizuálnych diel z 31 krajín sveta, z toho 27 celovečerných a 24 krátkych. Premietať sa bude v dvoch kinosálach. „Festival sa po rokoch vracia na Filmovú a televíznu fakultu VŠMU na Svoradovej ulici a paralelne budeme premietať aj v kine Mladosť na Hviezdoslavovom námestí,“ povedala riaditeľka festivalu Zita Hosszúová. Pôvodne sa festival mal konať už v októbri a tradične ho malo hostiť Kino Lumière. To však kvôli septembrovému požiaru digitalizačného pracoviska Slovenského filmového ústavu, ktoré sídli v rovnakej budove, zatvorili. Organizátori tak museli nájsť náhradné riešenie. Programová ponuka FFi však zmenou neutrpela a diváci v programe nájdu sekcie, na ktoré sú zvyknutí aj z predchádzajúcich ročníkov: Súčasný film, Classics, Teplé Česko-Slovensko a Kraťasy s tromi pásmami krátkych filmov.

Sekcia Súčasný film ponúkne aj niekoľko naozaj čerstvých snímok. Napríklad rakúsky film Eismayer režiséra Davida Wagnera, ktorý vo svojom celovečernom debute vychádza zo skutočných udalostí mal svetovú premiéru v Benátkach iba pred niekoľkými týždňami. Z Lida si odniesol Veľkú cenu Medzinárodného týždňa kritikov. Ide o príbeh vojenského hodnostára, ktorý sa zamiluje do mladého vojaka a musí sa vyrovnať so svojou orientáciou.

V hlavnej súťaži benátskeho festivalu mal premiéru nový film Gianniho Amelia Pán mravcov. Získal niekoľko neštatutárnych cien a vznikol podľa skutočného príbehu talianskeho básnika a dramatika Alda Braibantiho, ktorý musel pre svoj vzťah k 23-ročnému mladíkovi čeliť hnevu jeho rodiny a súdnemu procesu ako vystrihnutému zo stredoveku, hoci sme v Taliansku 60. rokov. Kým Braibantiho čaká proces a väzenie, jeho mladší priateľ, hoci dávno dospelý, je nútený podstupovať liečbu elektrošokmi, aby z neho vyhnali diabla.

O Queer leva sa v Benátkach uchádzala aj novinka oceňovaného francúzskeho dokumentaristu Sébastiena Lifshitza. Jeho Casa Susanna rozpráva o mieste, kde sa v 50. a 60. rokoch minulého storočia tajne stretávali crossdresseri –  muži so záľubou v prezliekaní sa za ženy.

Ďalšia várka noviniek svetového queer filmu má punc účasti na inom prestížnom fóre – festivale v Cannes. FFi uvedie napríklad aktuálneho držiteľa Queer palmy z tohtoročného Cannes, pakistanský celovečerný debut režiséra Saima Sadiqa Joyland, ktorý zároveň získal Cenu poroty sekcie Un certain regard. V jeho centre je rodinný klan a čierna ovca, najmladší syn, ktorý sa zamiluje do transrodovej tanečníčky.

V sekcii Un certain regard, kde získala cenu FIPRESCI, sa v Cannes tento rok premietala aj novinka marockej režisérky Maryam Touzani Modrý kaftan. Je príbehom marockého gay krajčíra, jeho manželky a mladého učňa.

V programe festivalu sú však aj snímky, ktoré uspeli na mnohých ďalších festivaloch. Trofeje z LGBTI+ festivalov v Los Angeles, Bostone, cenu divákov z Toulouse Cinespaña či zvláštne uznanie z D'A Film Festivalu Barcelona má na konte príbeh tranzície a objavovania sa mladej transrodovej ženy vo filme Adriána Silvestreho Prázdnota a ja.

Odvahu 36-ročného protagonistu dokumentu Hovorme o sexe (r. Alex Liu), ktorý sa rozhodne zbaviť hanby, vydá sa za odborníkmi a pýta sa ich otázky zo sexuálnej oblasti, nech by mu pri tom bolo akokoľvek trápne, ocenili zase viacerými cenami publika (o. i. Inside Out Toronto LGBT Film Festival, Asian American International Film Festival).

A nájdu sa aj filmy, ktorým festivalové vavríny chýbajú, zato však majú celkom vysoké užívateľské hodnotenie na filmových portáloch. Medzi také patrí napríklad športovo-romantická dráma z prostredia ženského hokeja Prelomiť ľady rakúskej režisérky Clary Stern.

Permanentky – cinepassy na Filmový festival inakosti sú v predaji na portáli cinepass.sk, základná permanentka na celý festival stojí 14 eur, v ponuke je aj zlacnená permanentka pre držiteľov kariet ISCI, ITIC, EURO>26 v cene 11 €. Základný jednorazový lístok na predstavenia bude v cene 5 €.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.