Stroon pri vytváraní hudby pre film Let domov pracoval s dobovými zvukmi

Autorom hudby vo výnimočnom dokumente Let domov je Dalibor Kocián alias Stroon. Oceňovaný multiinštrumentalista ...

pridal kinema 31.10.2022 o 23:16
Stroon pri vytváraní hudby pre film Let domov pracoval s dobovými zvukmi


Autorom hudby vo výnimočnom dokumente LET DOMOV je Dalibor Kocián alias STROON. Oceňovaný multiinštrumentalista a producent, ktorý na slovenskej hudobnej scéne pôsobí viac ako dekádu, prekračuje hudobné žánre rôznymi smermi. Tentokrát spolupracoval s českými filmármi – režisérom Tomášom Bojarom a strihačom Šimonom Špidlom. Ako sám povedal, v rámci audiovízie šlo o ideálnu spoluprácu. Okrem iného pracoval aj s flautami a tubami z prvej scény filmu, ktorou je rozcvičovanie sa vojenskej kapely; všetko ale v „Stroonovskom“ duchu. Silný príbeh československých letcov RAF Františka Fajtla a Filipa Jánského, ktorí sa po obsadení Československa pridali k zahraničnému odboju, prináša od 27. októbra 2022 do slovenských kín spoločnosť Filmtopia.

Práca na hudbe pre film LET DOMOV bol proces, ktorý bol pre mňa neskutočne napĺňajúci a dával mi všetku slobodu, ktorú autor potrebuje. O tom svedčí aj fakt, že množstvo vytvorenej muziky by vystačilo takmer aj na dva filmy. Režisér Tomáš Bojar uviedol už v prvej explikácii k filmu svoju jasnú predstavu o hudbe. Tá by mala pozostávať takmer výlučne zo zvukov nachádzajúcich sa v použitých dobových záberoch,“ povedal Stroon o spolupráci na filme LET DOMOV, ktorý vošiel do českých kín pod názvom GOOD OLD CZECHS.

Režisér Tomáš Bojar a strihač Šimon Špidla vnímali ako zásadné zvuky pre kompozíciu hudby flauty a tuby z prvej scény filmu, ktorou je rozcvičovania sa vojenskej kapely. „Keďže určitým „podpseudonymom“ mojej umeleckej entity je okrem Stroona aj „Plochár“, využil som na prácu s týmito zvukmi práve moju záľubu v ambientných plochách. Aj jednoduchý tón flauty a tuby, obohatený o praskot, šum a zrno z archívnej zvukovej stopy sa dá vnímať ako plocha, ktorá poskytuje priestor vytvárať scénickú hudbu pre film. A práve takéto vnímanie zvuku som pri tvorbe hudby využil,“ priblížil tvorivý proces Stroon.

Okrem spomínaného podkladu použil hudobník aj sample mužských vokálov a sláčikových nástrojov, tentokrát ale ako farby a nie ako sólové nástroje. „K tomu som pridal kick a jemné syntetizátory ako ďalšie vrstvy. V niektorých momentoch sú pôvodné zvuky flauty a tuby len „pitchshifnuté“ (je zmenená ich výška tónu), v iných momentoch vytvárajú akordy a harmónie, alebo sú efektované a je ich ťažšie rozpoznať. Takto som pristupoval aj k ostatným zvukom, ktoré Tomáš so Šimonom navrhovali – sample z orientu, zvuk kaťuše, bubon légií, ale aj idea zaranžovania Ktož jsú boží bojovníci v „Stroonovskom“ duchu,“ doplnil. Spoločnou ideou ostávalo z daných zvukov vytvoriť novú hudbu, sprevádzať diváka dejom filmu a nerušene umocňovať jeho prežívanie.

Stroon je pulzujúcim elementom na slovenskej hudobnej scéne už viac než dekádu. Nie len vďaka vibrafónu, ktorý je jeho hlavným nástrojom, ale tiež vďaka škále projektov a spoluprác, do ktorých vkladá svoj rukopis. Zasnenosť, kontemplácia, snaha o beztiažnosť, konceptualita – také sú idey v jeho hudbe. Modalita, rytmické štruktúry, minimalizmus, skreslenie, synthové plochy a protomelodika – to všetko je zas jeho hudba sama. Jeho hrania naživo, ale i produkcie sú špecificky vytvárané podľa miesta, času, obecenstva i daného projektu, čoho výsledkom je zmes elektro-akustických kompozícií, ktoré majú snahu objavovať nové horizonty a sprostredkovať imerzivný zážitok.

Soundtrack nájdete TU

Unikátny dokumentárny film českého režiséra Tomáša Bojara LET DOMOV tvoria výlučne vzácne dobové zábery a obohacuje ho jedinečné spracovanie, obrazy udalostí, ktoré sa nikdy nemali stať. Skutočný príbeh prežíva publikum cez rozprávanie dvoch vojnových letcov Františka Fajtla a Filipa Jánského (vlastným menom Richard Husmann), ktorí po tom, ako nacisti obsadili Československo, utiekli z okupovanej vlasti, aby mohli za ňu bojovať. Z Nemecka do Poľska, cez Francúzsko, boje o Britániu, do Sovietskeho Zväzu, na Slovensko a späť do oslobodenej Prahy. Odmietli ustupovať zlu a pritom sa modlili, „aby tá hnusná, svinská vojna skončila“.

Fajtl (20. 8. 1912 – 4. 10. 2006) a Jánský (4. 9. 1922 – 29. 7. 1987), každý po svojom, hovoria aj o veľkých drámach na oblohe, aj o tých malých, niekedy zdanlivo banálnych, ale nemenej dôležitých „drámach“ na zemi. To, ako zobrazujú vojnou zasiahnutú Európu, je veľmi autentické, zrozumiteľné a stále aktuálne.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.