Eggersov desivo násilný a nihilistický Severan rozdelil kritikov na dva tábory

Jeden z najvýraznejších tvorcov súčasnosti, režisér Robert Eggers prichádza na scénu so svojou dlho očakávanou novinkou ...

pridal Tatiana Rusnáková 14.4.2022 o 15:16
Eggersov desivo násilný a nihilistický Severan rozdelil kritikov na dva tábory


Jeden z najvýraznejších tvorcov súčasnosti, režisér Robert Eggers prichádza na scénu so svojou dlho očakávanou novinkou The Northman/Severan. V hlavnej úlohe s Alexandrom Skarsgårdom rozpráva príbeh Princa Amletha na ceste za pomstou otcovej vraždy. Jednoduchý príbeh s koreňmi v severskej mytológii obohacuje Eggers precíznou pozornosťou na historicky presné detaily. V snímke sa objaví aj Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke a Björk. Snímka príde do našich kín už vo štvrtok, 14. feburára. Zatiaľ si môžete prečítať výber z kritík na portáli Metacritic, kde si drží hodnotenie 83 %.

Time Out (100 %)

Ste znudení z na vlas rovnakých blockbusterov nekonečných sérii, ktoré sa vždy končia bombastickou CGI bitkou? Chvála Odinovi (hlavný boh v severskej mytológii a vládca Asgardu) za Eggersa a za jeho šialený, brilantný, násilný, hypnotický vikingský opus. Mrazivý revenge thriller je jednou nohou v detailnom portréte Škandinávie v 9. storočí a druhou v surreálnej sfére zombie vikingov a magických mečov. Je to akoby Barbara Conana natočil Klimov s Tarkovským. Je plný umeleckých a strašidelných vizuálov.

Little White Lies (100 %)

Zručnosť Eggersovej réžie a kreatívneho tímu je priamo úmerná skvelým výkonom hercov. Skarsgård je výnimočný herec, ktorého nanešťastie poznáme najmä ako násilníckeho manžela Nicole Kidman z HBO seriálu Big Little Lies/Veľké malé klamstvá. Herec snímku vyvíjal spoločne s Eggersom, pre túto rolu sa akoby narodil.

The Guardian (100 %)

The Northman/Severan je desivo násilný, nihilistický a chaotický príbeh o nekonečnom cykle násilia a iba zdanlivej možnosti výberu medzi láskou k priateľom a nenávisťou k nepriateľom – v skutočnosti v takýchto prípadoch nemáte na výber. Film je úžasný, zúrivý s epickými víziami horiaceho sveta. Nemohol som odtrhnúť oči.

IndieWire (91 %)

V prostredí tak zneutralizovaným prázdnymi výjavmi, že kritici skáču do neba pre všetko len ľahko nadpriemerné, je dôležité podotknúť, že The Northman/Severan nie je uspokojivý iba preto, že je skvelé vidieť Eggersove odtlačky prstov v každom zábere filmu takýchto rozmerov. Je zážitkom, lebo práve režisérov rukopis umožňuje Severanovi rozpliesť svoj moderný kontext a prerozprávať vikingskú legendu s tak surovou aktuálnosťou, že jeho fjordy plné krvy pôsobia, akoby sa vyliali prvýkrát za posledných 1000 rokov.

The Playlist (91 %)

Eggersov preferovaný kameraman Jarin Blaschke nasvecuje Severana naturálne, len pomocou ohňov v temnotách, akoby boli jeho zábery štylizované do podoby jaskynných malieb. Za prázdnotou širokouhlých záberov badať grandióznosť terénu, ktorý príbeh pretína – od vnútrozemia Škandinávie až po Island. Blaschkeho kamera je pozoruhodná, svoje obrazy obaľuje v mesačnom svite alebo vo fantastickej palete polárnej žiary. 

Slash Film (85 %)

Nazývať The Northman/Severana zvláštnou epickou akciou je príliš slabý aj príliš silný pojem. Je to dosiaľ Eggersov divácky najprístupnejší film, využíva rodinnú verziu revenge príbehu, prináša tak surreálne kozmické mozaiky ako krátke ťahy štetcom čoby krátke prestávky od hamletovskej tragédie, ktorú všetci poznáme a milujeme. Severan je ako Gladiátor zmiešaný s The Green Knight/Zeleným rytierom. Napriek všetkým skvelým vizuálom však nespôsobí rovnaký divácky vzruch ako predchádzajúce Eggersove snímky. Akoby The Green Knight/Zelený rytier prešiel "chlapáckym" filtrom a všetky náznaky surreálna boli zreálnené brutálnou mužskou fantáziou.

The Hollywood Reporter (80 %)

Nedbalo gýčový dialóg, ktorý Eggers napísal spoločne s islandským spisovateľom a básnikom Sjónom často podnieti k úškrnu a škandinávske prízvuky v ústach hercov ako Kidman, Taylor-Joy či Hawke riskujú navodenie traumy z House of Gucci/Klan Gucci. Je to odvážne šialený film, lavírujúci na hranici medzi Game of Thrones/Hrou o tróny a Monty Python and the Holy Grail. A to ešte predtým, než sa na obrazovke vôbec objaví Björk. Ale Severanova plieniaca energia vás drží v zajatí, Princ Amleth je mašina na zabíjanie, akú bol Skarsgård zrodený hrať.

Rogerebert.com (75 %)

Tento krvavý vikingský príbeh funguje, ak ho rozdelíme na časti, ale nikdy nie ako celok. Tie časti sú ale tak vzrušujúce, tak jedinečne vykalibrované do horúčkovitých záverov, že pozdvihujú film ako celok. Existencia The Northman/Severana vás poteší, aj keď s ním nebudete úplne spokojný.

ScreenDaily (70 %)

The Northman/Severan je nasnímaný tak, ako by sa pri príbehu o šialenstve patrilo. Eggers a Sjón prísne dodržali historické reálie a vinú ich cez celých 138 minút. Ani nadprirodzené kormidlo v podobe Björk však nedokáže uchrániť pred umŕtvujúcimi efektami tak extrémneho násilia. Príbeh sa bahní, priam prekypuje krvou. Titul najviac poteší tých, ktorí sa sťažujú že seriál Vikingovia nie je dostatočne násilnícky, Eggersových fanúšikov ale aj zvedavých cinefilov.

Variety (60 %)

Eggersove filmy zvyknú hrať na inom, mierne seba-reflexívnejšom leveli, kde potešenie publika pramení z atmosféry a zvláštnosti rovnako ako z pomätených naratívov. Keď už nič iné, faktor zvláštnosti by tu mal byť viac posilou ako inokedy predtým, ak vezmeme do úvahy Eggersovu fetišistickú vernosť elementom nordickej mytológie. Vízie revúcich Valkýr a vyziabnutého bosoráka sú ale efektné ako rany do tváre.

Screen Rant (60 %)

Kým The Northman/Severan má toho veľa čo ponúknuť a vo svojom prevedení je krásny a majstrovský, niečo mu chýba. Problémy začínajú v strede a chýbajúca hĺbka charakterov zabraňuje tomu, aby snímka dosiahla svoj plný potenciál. Kým príde koniec, divák môže mať pocit, že nedostal to, čo od príbehu čakal.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.