Poznáte ten pocit, keď medzi vami a filmom vznikne láska? Prichádza Drive My Car

Do slovenských kín vstúpi takto o týždeň – vo štvrtok 24. marca 2022 – svetová filmová udalosť, adaptácia poviedky ...

pridal kinema 17.3.2022 o 14:18
Poznáte ten pocit, keď medzi vami a filmom vznikne láska? Prichádza Drive My Car


Do slovenských kín vstúpi takto o týždeň – vo štvrtok 24. marca 2022 – svetová filmová udalosť, adaptácia poviedky Harukiho Murakamiho Drive My Car, ktorá sa stala celosvetovou senzáciou. Atmosférická snímka je plná tajomstiev a hľadania ľudského porozumenia. Prestížne médiá film označujú za čierneho koňa oscarovej noci, snímka má na zlatú sošku štyri nominácie, získala cenu v Cannes i Zlatý glóbus. Dominuje jej japonská precíznosť tak v hereckých výkonoch ako aj dokonalom videní kamery, vizuálnej stránke a tiež typické plynutie času. Film na Slovensku distribuuje spoločnosť Filmtopia.  

Kinema.sk o filme píše:

Automobil naplňuje podobnú funkciu, ako je tomu v tvorbe iránskeho tvorcu Abbása Kiarostamího. Hamaguči – podobne, ako Kiarostamí vo svojich vrcholných snímkach – používa interiér vozu ako izolované prostredie. V dlhých rozhovoroch sa postupne rodí dôverné prepojenie ústredných postáv. Kamera často sleduje automobil z nadhľadov, čím napomáha k celistvej komunikácii s mestom a krajinou. Saab 900 staromódnym dizajnom a červenou farbou vyčnieva z okolia; jeho spôsob prezentácie však skôr spočíva v nezaujatom pozorovaní než vo fetišizme.

Výber Čechovovej hry nie je náhodný. Ruský dramatik zobrazoval život komplexne, s jeho tragickými aj komickými stránkami. Hamaguči okrajovo odkazoval k Čehovovi už vo svojom staršom filme Asako I & II (2018), v ktorom kládol otázky o tom, ako inscenovať Tri sestry. V Drive My Car čechovovské charaktery odrážajú osudy filmových postav. Nesú si bremená každodenného života, ktoré musia trpko znášať, aj keď im na to nestačia sily. Vo filme nechýba ani tragikomická replika Váňu o tom, „ako z neho mohol byť Schopenhauer alebo Dostojevskij.“ Celý text TU

Šéfredkator Kinema.sk:

"Už minulý rok na festivale v Karlových Varoch som vedel, že sledujem film roka 2021 a to sa nezmenilo dodnes." Peter Konečný

Filmová adaptácia poviedky Harukiho Murakamiho sa stala celosvetovou senzáciou. Získala celý rad ocenení, vrátane Ceny za najlepší scenár v Cannes a tiež Zlatého glóbusu. Film má na svojom konte štyri nominácie na Oscara, v kategóriách: najlepší film, réžia, adaptovaný scenár a najlepší cudzojazyčný film.  94. ročník odovzdávania najprestížnejších filmových ocenení sa bude konať 27. marca 2022 v hollywoodskom Dolby Theatre.     

 „Jedným z dôvodov, prečo som sa rozhodol sfilmovať poviedku Drive my car, je ukázať interakcie medzi postavami Kafukua a Misaki, ktoré sa odohrávajú vo vnútri auta. To vo mne vyvolalo spomienky na intímne rozhovory, ktoré sa rodia len v tomto uzavretom, pohyblivom priestore,“ odpovedal režisér a autor scenára Rjúsuke Hamaguči na otázku, prečo sa rozhodol adaptovať Murakamiho poviedku. Ďalším dôvodom bola téma herectva, ktorú Hamaguči považuje za všeobecne prijímanú formu šialenstva a ktorá ho fascinuje. Scény z naštudovania divadelnej inscenácie Čechovovho Uja Váňu patria medzi kľúčové a vytvárajú paralely medzi osudmi skutočných a dramatických  postáv. Murakamiho diela je obecne veľmi náročné adaptovať, jeho príbehy často balansujú medzi reálnymi situáciami a tými, ktoré sú mimo bežného chápania reality a sústreďuje sa na vnútorné prežívanie postáv. 

„Som veľmi rada, že Filmtopia môže priniesť slovenským divákom takýto filmový skvost, právom sa hovorí o jednom z najlepších filmov roka. Na svoje si prídu nie len milovníci kvalitných filmov, ale aj tí čitatelia, ktorí nedajú na Murakamiho knihy dopustiť; myslím, že nás je takých dosť. Film sa bude hrať takmer vo všetkých kinách na Slovensku od alternatívnych klubových priestorov a kín až po všetky multikiná,povedala riaditeľka filmovej distribučnej spoločnosti Filmtopia Silvia Učňová Kapustová.

ABCnews označuje snímku ako fascinujúcu od prvého do posledného záberu a predpokladá, že by Drive my car mohol nasledovať kórejského Parazita, podľa denníka Daily Telegraph Hamaguči nakrútil hlboko krásny film o tom, ako sa zmieriť so svojou rolou a hrať ju zo všetkých síl. Britský denník The Times vo svojej recenzii uviedol, že v ostatnej dobe je len málo filmov, ktoré tak veľmi treba vidieť ako tento.

Júsuke Kafuku je slávny divadelný herec a režisér, ktorý sa vyžíva v riadení svojho červeného Saabu 900. Počas angažmán na festivale v Hirošime musí túto radosť nedobrovoľne prenechať mladej málovravnej vodičke Misaki. Obaja na spoločných jazdách nečakane zistia, že ich spája nie len záľuba v riadení. Spolu nájdu spôsob, ako sa vyrovnať so svojimi traumami a pocitmi viny, a ísť ďalej. Drive my car režiséra Rjúsukeho Hamagučiho je atmosférická snímka plná tajomstiev, hľadania ľudského porozumenia a zmierenia.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.