V kinách je Batman - detektív pre novú generáciu divákov a diváčok

Film Batman prináša na plátna drsný príbeh odhaľovania série zločinov, ktoré hrdinu dostane na hranicu duševných i ...

pridal kinema 3.3.2022 o 23:48
V kinách je Batman - detektív pre novú generáciu divákov a diváčok


Film Batman prináša na plátna drsný príbeh odhaľovania série zločinov, ktoré hrdinu dostane na hranicu duševných i fyzických síl. Pôjde doteraz o najtemnejšie dobrodružstvo, aké sme s Batmanom v hlavnej úlohe na plátne kín videli. Podarí sa gothamskému temnému rytierovi poraziť zlo? Komu môže veriť a pred kým sa treba mať na pozore? Akciou nabitý príbeh zrežíroval Matt Reeves, ktorý sa preslávil filmom Cloverfield: Monštrum o napadnutí New Yorku obrovskou príšerou, a neskôr zaujal aj dvojicou filmov z novej série snímok o planéte opíc (Úsvit planéty opícVojna o planétu opíc). Jeho poňatie komiksovej adaptácie príbehu najznámejšieho hrdinu vydavateľstva DC Comics, ponúkne ponurú, noirovú kriminálnu story, ktorá publikum zatlačí hlboko do sedadiel v kinosálach.

Režisér, scenárista a producent Matt Reeves nakrútil film Batman, ktorý ponúka epické, vysokooktánové akčné dobrodružstvo s úžasnou vizuálnou stránkou, no zároveň odvážny, nervy drásajúci a emotívny ponor do pohnutej mysle hlavného hrdinu. V Reevesovom Gothame, legendárnom meste z batmanovských komiksov, je strach nástrojom, ktorý ak sa správne používa, nie je na zastavenie zločinu potrebné nič iné. V rukách brilantného detektíva, ktorý má chuť na pomstu a nemá prakticky čo stratiť, môže aj čosi také jednoduché ako maska ​​pôsobiť desivo.



Muž, alebo mýtus – volajte ho Batman. V posledných dvoch rokoch sa filmový miliardár Bruce Wayne odovzdal noci a svoj život zasvätil prenasledovaniu zločinu v uliciach rodného mesta. Vyberal si bitky s drobnými zločincami a väčšinou vyhrával – často mu na víťazstvo stačilo už samo signálne svetlo so znakom netopiera, svietiace na nočnej oblohe. Ale v noci, akou je Halloween, sú všetky mátohy pripravené zabíjať a ničiť. A vy nemôžete vedieť, kto sa za akou maskou skrýva a aké esá môže mať v rukáve.

Reeves bol hneď na začiatku svojej cesty k sfilmovaniu batmanovského príbehu nadšený. Legendu, ktorá žije na stránkach komiksov a grafických románov už viac ako osem desaťročí, chcel priviesť späť k pôvodným koreňom. „Batman začínal ako detektív,“ hovorí režisér, „takže nájsť spôsob, ako sa k tomu mohol vrátiť, zbaviť sa fantazijného nazerania na DC-čkárskeho superhrdinu, ale zároveň sa nevzdať vysokých ambícií, mi pripadalo vzrušujúce. Neustále sa uisťujem, že pri práci so žánrovými filmami je pre mňa dôležité si nájsť svoju vlastnú cestu k nim a Batmanove príbehy to umožňujú. Chcel som z neho urobiť niekoho, koho skutočnou superschopnosťou je vydržať čokoľvek, aby urobil to, čo musí.”

Reevesov scenár, ktorý napísal spoločne so scenáristom Peterom Craigom, sa odohráva vo vlastnom svete, ktorý je od zvyšku poprepájaného sveta DC filmov odrezaný. Dej začína, keď už Bruce Wayne istý čas pôsobí ako Batman. „Nechcel som začínať s príbehom o pôvode superhrdinu, ale sledovať mladého Batmana a vidieť ten oblúk, v ktorom sa stáva lepším,“ hovorí Reeves a dodáva: „Takže sme zobrali Batmana a nechali sme ho vyriešiť záhadu takým spôsobom, ktorý síce nerozpráva príbeh o pôvode, ale odkazuje naň a otriasa jeho základmi.“

V kinách je Batman - detektív pre novú generáciu divákov a diváčok


Filmu pridalo na atraktivite aj to, že tvorcovia postavili pred Batmana zaujímavé tajomstvo, ktoré musí odhaliť. „Je to detektív, ktorý pátra po sériovom vrahovi a celé je to veľmi psychologické, no zároveň sa vďaka tomu prepracúvame k emóciám,“ hovorí režisér.

Robert Pattison, predstaviteľ hlavnej úlohy, ocenil dvojakosť svojej úlohy. „Nikdy som nemal záujem pracovať na superhrdinskom filme, vôbec to nebolo v mojom výhľade, ale z nejakého dôvodu mi Batman vždy vystupoval z davu ako veľmi špeciálna, samostatná entita,” spomína obľúbený herec. „Potom, keď som počul, že tento film robí Matt, bol som naozaj nadšený. Keď som sa s ním konečne porozprával, ukázal mi niektoré zo svojich prvých storyboardov a tie udávali tón niečomu radikálne odlišnému, jeho prístup ma nadchol. Aj charakteristika Brucea bola odlišná. Je sám a izolovaný, a predsa čímsi nútený robiť tú vec, ktorú robí. Je v tom dokonca aj akýsi druh beznádejného zúfalstva, čo je interpretácia, ktorá ma zaujala.“

Batmana sprevádza viacero ikonických spolupútnikov. Komorníka Alfreda stvárňuje herec Andy Serkis, poručíka Jamesa Gordona Jeffrey Wright. Na svetlej a temnej strane mestskej politickej scény a stráženia poriadku proti sebe stoja kandidátka na starostku Gothamu Bella Réal stvárnená herečkou Jamye Lawsonovou a prokurátor Gil Colson, ktorého si s chuťou zahral Peter Sarsgaard.

Filmári mali na výber z naozaj rozsiahlej zbierky batmanovských zločincov a pri výbere netrochárili. Pohľadný herec Colin Farrell je len ťažko spoznateľný ako nepríliš pôvabný Oz, z ktorého sa neskôr stane známy Batmanov protivník Penguin (Tučniak). John Turturro stvárňuje jeho šéfa, obávaného bossa podsvetia menom Carmine Falcone. Matt Reeves k nim pridal aj svoju komiksovú obľúbenkyňu Selinu Kyle, známu ako Catwoman, ktorá môže, ale aj nemusí stáť na tej správnej strane, hoci sa často ocitá po Batmanovom boku.

V kinách je Batman - detektív pre novú generáciu divákov a diváčok


Zoë Kravitz hrá v tejto úlohe drsnú a mrštnú femme fatale, ktorá sleduje svoje vlastné zámery a je rovnako záhadná ako odvážna. Herečku do projektu nalákala práve možnosť pracovať s Reevesom. „Matt je úžasný, pretože vie pracovať v tíme a naozaj chce vedieť, čo si jeho herci myslia o svojich postavách a aké pocity k nim prechovávajú,“ hovorí a dodáva: „Všetci darebáci a hrdinovia majú viacero rozmerov. Čo je na tomto svete úžasné, je skúmanie šedej zóny – nie je všetko o čiernej a bielej, o dobre a zle. Veľmi veľa toho leží kdesi uprostred a tie postavy sú také komplikované! Pre mňa je to to, čo film robí naozaj zaujímavým."

Nuž a nakoniec je tu ústredný Batmanov protivník v tomto príbehu – jedna z najväčších a najzvrátenejších myslí Gothamu (a to už je čo povedať!), Riddler (Hádankár). Ale toto nie je ten Riddler, ktorý si oblieka výrazne zelené oblečenie, posiate otáznikmi! Reevesov Riddler, ktorého so znepokojujúcou intenzitou hrá Paul Dano, je mimoriadne naliehavý, má množstvo pálčivých otázok a jeho hádanky nie sú na smiech. Predstaviteľov gothamskej spravodlivosti neváha postaviť pred poriadnu skúšku, ktorá môže stáť množstvo životov.

Film sa nakrúcal najmä vo veľkej Británii – v Londýne, Glasgowe, v Liverpoole a Leavesdene, v ktorom má hollywoodske štúdio Warner Bros. svoje ateliéry. Niektoré exteriérové scény boli nakrúcané aj v americkom Chicagu. Nakrúcanie, podobne ako pri viacerých nových filmoch, bolo viackrát prerušené pandémiou, v jednom prípadne dokonca kvôli ochoreniu hlavného predstaviteľa, Roberta Pattinsona.

V kinách je Batman - detektív pre novú generáciu divákov a diváčok


POSTAVY

Batman (Robert Pattinson) v príbehu pôsobí už dva roky ako stelesnenie pomsty v meste Gotham – činí sa v noci a zasieva strach do sŕdc zločincov. Pod maskou netopierieho muža sa skrýva Bruce Wayne, samotársky potomok najbohatšej rodiny v meste, ktorý je okolnosťami prinútený spochybňovať dedičstvo a dobré meno svojej rodiny. Ako najlepší detektív na svete sa v noci prechádza ulicami a využíva smrteľnú kombináciu umu, fyzickej sily a špičkových technológií, aby sa stal symbolom nádeje, ktorú Gotham tak veľmi potrebuje.

Selina Kyle (Zoë Kravitz) je tajomnou postavou, ktorá potichu preniká do podsvetia Gothamu, aby plnila svoj vlastný plán. Jej neľútostný prístup a obratnosť sú dokonalými nástrojmi na to, aby vynikla ako mačacia zlodejka, no pod množstvom identít a vrstvou motorkárskej kože je ukrytá duša ochrankyne. Aj preto sa cíti doma skôr s ťažko skúšanými pouličnými obyvateľmi, než s tými, ktorí sa na spánok ukladajú vždy doma do rovnakej pohodlnej postele.

Poručík James Gordon (Jeffrey Wright), ktorého volajú aj Jim, je jedným z najlepších pracovníkov polície mesta Gotham. Skúsený a bezúhonný policajt poskytuje policajnému oddeleniu a mestu mimoriadne potrebný morálny kompas. Ako jedna z mála osobností verejného života, ktoré považujú Batmana za spojenca, využíva svoju moc a autoritu ako nástroj zmeny.

Riddler (Paul Dano), ktorého meno označuje hádankára, sa rýchlo stane doteraz najsmrteľnejšou hrozba Gothamu. Tento záhadný maskovaný zabijak pripraví zlovestnú sériu hádaniek a prepracovaných zariadení, aby chytil elitu Gothamu do pasce a verejne odhalil najtemnejšie pravdy, ktoré mesto skrýva.

Penguin (Colin Farrell) alias Oz, je vlastníkom exkluzívneho gothamského podniku, centra nočného života, v ktorom sa schádza aj miestne podsvetie. Aj keď je tento utáraný podvodník, výzorom trochu pripomínajúci tučniaka, známy najmä tým, že prevádzkuje operácie pre najväčšieho mestského gangstra menom Carmine Falcone, rozhodne je stvorený na viac.

Carmine Falcone (John Turturro) je hlavou jednej z najznámejších zločineckých rodín v Gothame. Hoci sa ukrýva vo svojom sídle a málokedy vystrčí päty na verejnosť, podarilo sa mu získať obrovskú moc a vplyv.

Alfred (Andy Serkis) je oporným bodom Brucea Wayna, ktorý zastáva akúsi otcovskú rolu v živote osirelého miliardára, ale aj úlohu jeho najbližšieho spojenca. Ako jediná osoba, ktorá pozná Batmanovu identitu, Alfred pomáha svojmu zverencovi chrániť dedičstvo rodiny, a zároveň mesto, v ktorom žije.

Bella Reál (Jayme Lawson) je najmladšou kandidátkou na starostku Gothamu a pre spravodlivosť v meste môže byť veľkou nádejou. Je pripravená využívať aj iné možnosti ako zavedené pravidlá, aby vyčistila mesto od zločinu a snaží sa o pomyselnú zmenu zdola.

Okresný prokurátor Gil Colson (Peter Sarsgaard) rád odvracia zrak od aktivít najväčších zločineckých bossov Gothamu, a zároveň si užíva výhody práce na pozícii jedného z najvyšších predstaviteľov zákona v meste. Vychutnáva si najmä nočný život... až do poslednej kvapky.

V kinách je Batman - detektív pre novú generáciu divákov a diváčok

POJMY

Batmobil je Batmanovo známe vozidlo. Tento ohromujúci stroj, ktorý kombinuje hrubú silu s vysokou rýchlosťou, poskytuje Batmanovi na ceste všetko, čo potrebuje na to, aby prenasledoval aj tých najzúrivejších nepriateľov.

Batcycle umožňuje Batmanovi najuhladenejší spôsob prepravy a je ideálny na to, aby umožnil hrdinovi pretekať sa po uliciach Gothamu závratnou rýchlosťou, no zároveň sa dostať na miesta, na ktoré by sa s autom nedostal.

Batcave je Batmanovou základňou. Bruce Wayne premenil starú železničnú stanicu Wayne Terminus, situovanú v útrobách mrakodrapu Wayne Tower, na svoje skryté sídlo. Miesto, ku ktorému sa dostanete cez sériu tajných tunelov, poskytuje Batmanovi súkromie, v ktorom môže tajne zdokonaľovať svoje schopnosti a vyvíjať nové technológie na boj proti zločinu.

Batsuit je Batmanovo ochranné brnenie, ktoré si sám vytvoril. Bruce Wayne skombinoval technické látky a nepriestrelné pokovovanie, aby poskytol svojmu alter egu dôkladnú ochranu pred útokmi zločincov. Batsuit mu pomáha tvoriť zastrašujúcu siluetu, vystupujúcu z tieňov Gotham City.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.