Dokument Zuzany Piussi Očista sa po otvorení kín vracia na filmové plátna

Film Zuzany Piussi Očista, ktorý sa na jeseň kvôli pandémii musel presunúť do online priestoru, sa po otvorení ...

pridal kinema 25.1.2022 o 14:17
Dokument Zuzany Piussi Očista sa po otvorení kín vracia na filmové plátna


Film Zuzany Piussi Očista, ktorý sa na jeseň kvôli pandémii musel presunúť do online priestoru, sa po otvorení kín vracia na veľké plátna. Navyše Prešov, Ružomberok a Košice čakajú po projekcii aj živé diskusie so zaujímavými hosťami. Režisérka Zuzana Piussi tvrdí, že téma justície je v spoločnosti veľmi živá, ľudia sú znepokojení, cítia nespravodlivosť, čo sa odráža aj do nedôvery v slovenské súdy. Film do slovenských kín prináša spoločnosť Filmtopia. Očista vstúpi aj do českej distribúcie, pre autorku sú dôležité tiež stretnutia so študentami, budúcimi právnikmi.

„Slovo očista moralizuje a vždy je problém, keď sa viac moralizuje než by sa držalo zákona. Na Slovensku by sme tiež mali menej moralizovať a viac si ctiť zákon. U nás sa však vždy označí dobro a zlo, ale či je niečo zákonné, alebo nezákonné, to ide bokom,“ hovorí režisérka Zuzana Piussi.

Zatiaľ sú na programe štyri živé diskusie v troch mestách s osobnou prítomnosťou režisérky Zuzany Piussi. Debata bude aj v Ružomberku, ktorého sa film dotýka najviac.

 

streda 2. február 2022 o 19.00 hod., kino Pocity na Stromoradí, Prešov

diskutujú tvorcovia filmu, sudcovia a zástupcovia študentov práva alebo politológie

 

štvrtok 3. február 2022, Galéria Ľ. Fullu, Ružomberok

dopoludnia pre školy, diskutujú tvorcovia filmu

o 18.00 hod pre verejnosť, diskutujú tvorcovia a protagonisti filmu

 

piatok 4. február 2022 o 18.30 hod., Kino Úsmev, Košice

diskutujú: tvorcovia filmu so sudcami a zástupcom Právnickej fakulty UPJŠ v Košiciach

 

Novinkou bude, že sa živé diskusie z kín budú streamovať. Hosťami nebudú len sudcovia, advokáti, ale aj filozofi či experti, ktorí dokážu vniesť do debát iné súvislosti. Medzi doterajšími hosťami bol napríklad bývalý český minister zahraničných vecí a vnútra Cyril Svoboda, ktorý je aj spoluautorom českej ústavy; v rámci debaty vyjadril presvedčenie, že je v krátkom čase na rýchlu nápravu náročné prijať systémové opatrenia a zaujímavo sa zamýšľal aj nad možnosťami dlhodobých opatrení. Spomenul napríklad prax v mnohých krajinách, kde sa sudcovia vymenúvajú dvakrát - najprv na dobu určitú a až po niekoľkých rokoch, keď sa sudca osvedčí, je vymenovaný natrvalo. Reč bola aj o úskaliach rozhodovania kolektívneho orgánu, akým je súdna rada - ak sa spolitizuje, zlé rozhodnutia sa môžu skrývať za rozhodnutia kolektívu bez konkrétnej zodpovednosti.

Na ďalšej diskusii sa zúčastnil aj predseda Súdnej rady profesor Mazák, ktorý v dlhej rozprave vysvetlil kompetencie a nástroje Súdnej rady, z ktorých medzi najzaujímavejšie patrila otázka platnosti rozsudkov sudcov, u ktorých sa preukáže korupcia - táto skutočnosť sama o sebe nemá vplyv na platnosť všetkých ich rozsudkov, ale odvolania, ak existujú, tak len v rámci bežných zákonných postupov.

Po tom, čo sa na jeseň zavreli kiná, založil producent filmu novú online platformu www.kino363.sk. Film Očista ponúkali každý večer a až dvakrát do týždňa aj debaty. „Od začiatku decembra, kedy sme hrávali denne, sa na projekcie filmu pripojilo vyše tisíc divákov, usporiadali sme desať diskusií so 14 hosťami. Ľudia sa zapájali de debaty, rozhovory trvali niekedy až do polnoci,“ dodala Zuzana Piussi.

Keďže sa film vracia do kín eventy na on-line Kine 363 budú len raz do týždňa a to vo forme projekcie s diskusiou. Recenziu filmu nájdete TU.

Jedným z oslovených hostí je aj Václav Bělohradský, český filozof a sociológ, ktorý patrí medzi postmoderných mysliteľov; od roku 1970 žil v Taliansku a od roku 1989 pôsobí aj v Česku. V rámci českej distribúcie, ktorú chystáme pod labelom Slepé skvrny spolu s ďalšími spoločenskými filmy, by sme chceli ísť s filmom Očista aj na vysoké školy," hovorí Vít Janeček. "Školy sú dôležité, na právnickej fakulte v Bratislave sme točili aj do tohto filmu. Je v ňom scéna, ako mladí právnici vnímajú justíciu, debata s nimi by mala určite zmysel,“ doplnila Zuzana Piussi.  

Režisérka pripomína, že na Slovensku je najnižšia dôvera v justíciu, v Európskej únii. Počas nakrúcania spoznala veľa ľudí, ktorým nespravodlivé súdne rozhodnutie zničilo život. Majú v sebe zlosť. Žili normálny život, ale po skúsenosti so súdnou mocou sa stotožnili s antisystémom. Film by mohol pomôcť naštartovať debaty o tom, čo je spravodlivé súdne rozhodnutie.

Očista Zuzany Piussi sa bližšie venuje aj dvom šokujúcim prípadom, pri ktorých sa ukazuje, že korupcia v justícii nie je len abstraktný pojem, tretia moc môže spôsobiť aj ničenie ľudských životov, šikanu alebo krytie obrovských majetkových transferov. Jednou z hlavných postáv a iniciátorkou prvého aj druhého dokumentu o súdnictve je sudkyňa Katarína Javorčíková, ktorá odišla ešte pred zverejnením Kočnerovej Threemy z justície. Pred svojím odchodom napísala text „Dôvody prečo nebyť sudcom“, v ktorom opísala stav slovenskej justície, najmä nevymožiteľnosť práva a odoslala ho ako vysvetlenie svojho odchodu Súdnej rade SR a všetkým sudcom. A ako hovorí Zuzana Piussi, to bol dôvod, prečo som sa začala venovať opäť tejto téme.

Filmárka sa problémami bezprávia v právnom štáte zaoberala už v roku 2011 v dokumente Nemoc tretej moci, ale vníma, že ani po uplynutí desiatich rokov nedošlo vo vnútri justície k zásadným zmenám a to sa týka aj vnímania jej dôveryhodnosti a nezávislosti verejnosťou.

Film Očista mal svetovú premiéru na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava 2021, kde zaň získala zvláštne uznanie poroty. Dokument vznikol v koprodukcii s RTVS a s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu (SK) a Státního fondu kinematografie (CZ), film podporil aj Rudolf Lukačka. Do slovenských kín ho prináša  spoločnosť Filmtopia

Zuzana Piussi svojou tvorbou prináša odvážny a originálny pohľad na javy a dianie v spoločnosti; okrem iných sú to filmy: Nemoc tretej moci (2011), Krehká identita (2012) a filmy  z ostatného obdobia: Obliehanie mesta (2019), ktorý na kremnickom prípade tematizuje všeobecné aspekty zápasu komunít s veľkými ťažobnými zámery a Univerzity a sloboda (2019) o patológiách v priestore univerzít v čase masifikácie a komercionalizácie vzdelania (dokument uvádza tohtoročný bratislavský festival Jeden svet), posledné dva vytvorila spolu s Vítom Janečkom. Predvlani odpremiérovala aj film Ukradnutý štát, ktorý sa snaží odkývať mechanizmy, ktoré vytvárajú kauzy a posuny informácií.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.