Reservation Dogs je nenápadným, no dôležitým seriálom

Sterlin Harjo a Taika Waititi stoja za seriálom Reservation Dogs, príjemnej komediálnej sérii o štvorici mladých ...

pridal Tatiana Rusnáková 29.8.2021 o 22:33
Reservation Dogs je nenápadným, no dôležitým seriálom


Sterlin Harjo a Taika Waititi stoja za seriálom Reservation Dogs, príjemnej komediálnej sérii o štvorici mladých tínedžerov patriacich medzi Pôvodných obyvateľov v štáte Oklahoma. Tvorcovia sledujú ich dospievanie aj dilemu, či z komunity odísť do veľkého mesta, alebo v nej ostať a nepretrhnúť tak blízke vzťahy s najbližšími. Program je vnímaná veľmi pozitívne, jednou z predností je reprezentácia inak odstrkovanej časti obyvateľstva ale aj realistické zobrazenie s jemnými komediálnymi prvkami. Na portáli Metacritic má Reservation Dogs skvelé hodnotenie 82 %.

Paste Magazine (92 %)

Po toľkých, na tínedžerov smerujúcich seriáloch, ktoré eskalujú v ohromné množstvo násilia, sexu a drog je Reservation Dogs príjemnou úľavou. Jemne surreálna komediálna séria je tichým pozorovateľom komunity pôvodných obyvateľov v Oklahome. Jej hlavní hrdinovia stretávajú rôznych vyvrheľov, riešia drobnosti, ale zažívajú aj dobrodružstvá v širokom rozsahu – od ukradnutého minivanu až po problémy so zastaraným zdravotníckym systémom.

Consequence (91 %)

Na prvý pohľad je v DNA Reservation Dogs kúsok z Trailer Park Boys (2001), najmä jeho z blízka sledovaný, komediálny pohľad na uzavretú komunitu s vlastnými pravidlami a súborom tradícií. Prvotným zámerom Reservation Dogs však nie je humor, nesie v sebe veľa z melancholickej nečinnosti seriálu Lodge 49 (2018): charaktery oboch programov snívajú o niečom lepšom za hranicami vlastného prostredia, taktiež ale vnímajú vplyv svojich rodín, okolia a aj svojich predkov.

Variety (90 %)

Reservation Dogs je príjemným, nesmierne sledovateľným triumfom. Už dávno mal vzniknúť príbeh o tejto komunite, bez jej zbytočnej mytologizácie. Šou namiesto toho zobrazuje rezerváciu a jej rezidentov podľa ich vlastných podmienok, hodných skúmania len na základe toho, čím vo svojej podstate sú.

IndieWire (83 %)

Seriál je zvláštny, vtipný, v podstate všetko, čo ste mohli od dvojice tvorcov Harjo a Waititi čakať. Zaujme aj skvelé obsadenie, neopozeraní hlavní hrdinovia. Reservation Dogs sú prekvapením, ale zároveň aj dôkazom, že každý má v sebe príbeh, o ktorý je možné sa podeliť.

The Atlantic (80 %)

Niektoré z najlepších vtipov série nepramenia v situáciách, v ktorých sa postavy ocitajú, ale v tom, ako môžu byť zvonku vnímané. Reservation Dogs si je plne vedomý pozície, akú v americkej kultúre komunita Pôvodných obyvateľov má – sú vnímaní ako tragické postavy alebo relikty histórie – scenáristi tieto koncepty napádajú. Jedným z príkladov je aj mestský šerif, ktorý má skôr ako chytanie zločincov v záujme sledovanie videí o atentáte na Kennedyho. Navyše ho stvárňuje Zahn McClarnon, známy ako predstaviteľ tajomných Indiánov v prestížnych sériách ako Westworld alebo Fargo.

Rogerebert.com (80 %)

Reservation Dogs je vytvorený tvorcom z komunity Pôvodných obyvateľov a tým je aj primárne určená. Jej skúsenosť je špecifická a perfektne zachytená, rovnako však séria pripomína aj to, že aj oni sú len ľudia s podobným prežívaním istých udalostí, napríklad dospievania – deti si do izieb lepia plagáty Tarantinových filmov, nosia ošúchané tričká, jedia príliš veľa čipsov a snažia sa prísť na to, o čom život je. História reprezentácie tejto časti amerického obyvateľstva je príliš smutná, spomeňme napríklad ich úmyselné ignorovanie alebo mazanie ich príbehov. Táto šou históriu nenapraví, divákovi však pripomenie, že ešte nevyhynuli a rozhodne nepatria do histórie. Nie sú len monolitickými stereotypmi z westernov zasadených v minulosti.

The Hollywood Reporter (80 %)

Žiadna z pozitívnych stránok seriálu by nefungovala bez hereckého obsadenia, pochádzajúceho z Kanady aj USA. Dokazuje, že čo sa týka hercov patriacich ku komunite Pôvodných obyvateľov, je z čoho vyberať. D'Pharaoh Woon-A-Tai, roztomilo naivný a Devery Jacobs, drsný, no srdečný vyzerajú ako hviezdy – bez takéhoto seriálu by sa ale hviezdami nemali možnosť stať. Paulina Alexis má jedinečný komický prednes, strhne na seba pozornosť v každej scéne v ktorej účinkuje.

Slant Magazine (75 %)

Čo mohlo sprvoti pôsobiť ako príliš jednoduchá premisa je povýšené úžasným zmyslom pre autenticitu, keďže Reservation Dogs sa nakrúcal priamo v Okmulgee, Oklahome, rovnako ho nakrúcal štáb zložený z členov komunity Pôvodných obyvateľov. Počas svojho trvania využíva séria upadajúce budovy a schátrané ulice, aby skúmala geografiu života svojich hrdinov a všetky jej reálie, ktoré len ukazujú, prečo chcú mladí z mesta odísť. Chcú tak ale urobiť za vlastných podmienok – keď sa objavia rivali, váhajú, keďže nechcú mať pocit, že z miesta utekajú.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.