V kinách je oddnes slovenský dokumentárny film o slobode - The Sailor

Do slovenských kín aj na netradičné premietacie miesta dnes vstupuje debutový dokumentárny film The Sailor od slovenskej ...

pridal kinema 1.7.2021 o 12:24
V kinách je oddnes slovenský dokumentárny film o slobode - The Sailor


Do slovenských kín aj na netradičné premietacie miesta dnes vstupuje debutový dokumentárny film The Sailor od slovenskej režisérky Lucie Kašovej. Vo filme svoj život celý prežitý na oceáne z prostredia karibského ostrova Carriacou reflektuje starý námorník Paul Johnson. Dokumentárne uvažovanie o hraniciach slobody a sebeckosti vzniklo pod hurikánovou hrozbou a na plátna slovenských kín prináša univerzálnu tému spracovanú invenčne a nakrútenú ďaleko od slovenských reálií. Film z produkcie spoločnosti Toxpro, ktorý sa pre svoju netypickú lokáciu výborné hodí na letné projekcie prináša slovenským divákom a diváčkam distribučná spoločnosť Film Expanded.

V slávnostnej premiére bude film uvedený open air na mestskej pláži Tyršák tematicky pri Dunaji a za účasti delegácie tvorcov. Podujatie je otvorené pre širokú verejnosť.

 

Aká je cena slobody? Námorník Paul Johnson sa celý svoj život plavil na oceáne. Žil nespútane, opíjal sa, miloval a nikdy sa neusadil na pevnine. Teraz má osemdesiat a on ani jeho ľoď nie sú schopní vyplávať. Kým každý deň vypije liter vodky, uvažuje o živote a smrti. Zdá sa, že cieľom jeho cesty je samota. The Sailor je film o vzťahu medzi slobodou a sebeckosťou. Režisérka Lucia Kašová v ňom hľadá odpoveď na univerzálnu otázku: Majú splnené sny na svojom konci vždy tak trpkú príchúť?

„Som námorníčka. Celý svoj život som chcela stráviť na mori. Stretla som ľudí, ktorí s morom komunikujú a žijú. Nazývajú sa ,morskí cigáni'. Na ich plavidlách nie sú vlajky ich rodných krajín, pretože ich národnosťou, náboženstvom i domovom je more. Ich spoločným znakom je pokora. Plavia sa už desiatky rokov a keď prehovoria, v ich hlase počuť rytmus vĺn. Keď som v minulosti začala študovať filmovú školu, bolo to kvôli tomuto filmu. Mala som potrebu rozpovedať príbeh o morských cigánoch, spoločnosti postavenej na iných princípoch bytia, než má tá naša," priblížila osobnú fascináciu témami svojho filmu režisérka Lucia Kašová, ktorá patrí k talentovanej nastupujúcej generácii mladých slovenských dokumentaristiek.

„Námorník ako symbol slobodnej cesty, more ako esencia toho, čo tvorí a napĺňa náš život, loď ako obraz duše na šírom mori možností a motor, ktorý je tým, čo nás poháňa vpred. A čo je ten cieľ, kam nás poháňa? Paula Earlinga Johnsona som stretla vo dverách malého supermarketu v Harvey Vale Bay na ostrove Carriacou. Pozreli sme sa jeden na druhého a hneď sme vedeli, že sme z rovnakého cesta," doplnila Kašová, ktorá vstúpila do spoločenského povedomia ako autorka filmu o bývalom premiérovi Robertovi Ficovi v rámci televízneho cyklu Expremiéri a je tiež režisérkou medzinárodne úspešného krátkometrážneho filmu Orchester z krajiny ticha.

Výsledok stojí za to

Nakrúcanie filmu mimo slovenské reálie vôbec nebolo jednoduché. Vyžadovalo precíznu prípravu aj pevné nervy. „Veľkou výzvou pre nás bola samotná produkcia filmu v atraktívnom Karibiku. Stráviť takmer dva mesiace nakrúcaním filmu v tak odlišnom prostredí, než je to naše, bola výnimočná skúsenosť. Pred nakrúcaním sme však museli vyriešiť množstvo produkčnych a logistických problémov. Film sa nakrúcal na malom ostrove Carriacou, ktorý je bez zdroja pitnej vody. Aby sme sa len dostali na samotný ostrov, štáb a technika museli najprv preletieť sedemtisíc kilometrov a následne sa tri dni plaviť naprieč Karibským morom," spomína na nakrúcanie v Karibiku producent filmu The Sailor Nazarij Kľujev zo spoločnosti Toxpro, ktorý je známy aj ako producent a jeden z režisérov minuloročného filmu Rytmus: Tempos o známom spevákovi Rytmusovi.

„Treba dodať, že celé nakrúcanie sa konalo počas hurikánovej sezóny, keďže hurikány zohrávajú vo filme dôležitú úlohu. Realizácia filmu sa nám nakoniec vydarila a som veľmi rád, že sa nám okrem filmu podarilo vytvoriť aj online sériu making of videí. Pre nás tvorcov, ale aj pre divákov tak existuje spomienka, ktorá mapuje ako náš film vznikal," dodal Kľujev. 

Aká bude ďalšia plavba filmu?

The Sailor, ktorý v slovenskej festivalovej premiére na košickom Art Film Fest-e minulú sobotu vypredal celú sálu najväčšieho košického Kina Úsmev aktuálne mieri do kín v Bratislave i regiónoch. Okrem klasickej distribúcie ho čakajú uvedenia v amfiteátroch ako aj premietania s diskusiami. Úplne výnimočným bude slávnostné uvedenie filmu na bratislavskej mestskej pláži Tyršák pri Dunaji, kde sa film tematicky výborné hodí. A nebude chýbať široká delegácia tvorcov.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.