Zažite Cannes na vlastné oči s otváracím filmom 74. ročníka

Zažiť Cannes na Slovensku nebolo nikdy jednoduchšie. Diváci po prvýkrát v histórii uvidia v rovnakom čase film, ktorý ...

pridal kinema 23.6.2021 o 16:36
Zažite Cannes na vlastné oči s otváracím filmom 74. ročníka


Zažiť Cannes na Slovensku nebolo nikdy jednoduchšie. Diváci po prvýkrát v histórii uvidia v rovnakom čase film, ktorý otvorí slávnostný ceremoniál prestížneho filmového festivalu na francúzskej Riviére. Na striebornom plátne sa predstaví najnovší film režiséra Leosa Caraxa – Annette. Exkluzívna predpremiéra Annette sa uskutoční v utorok 6. júla o 20.30 hod. vo vybraných kinách.

Pre filmový a divácky svet na Slovensku je súčasné uvedenie diela s Cannes historickou udalosťou. Po tom, ako sa minulý rok zrušil festival v Cannes (prebiehala len jeho online verzia), kládli organizátori na otvárací film ešte väčší dôraz. Annette je filmom, na ktorý diváci po pandémii úpenlivo čakali. Každý film Leosa Caraxa je udalosťou a tento prišiel v pravý čas.  V hlavnej úlohe s fenomenálnym hereckým obsadením (Marion Contillard a Adam Driver)  pozýva divákov do magického sveta dvoch výnimočných ľudí, ktorým sa narodí dcéra s prekvapivým darom. Autormi scenára aj piesní je dvojica bratov Ron a Russell Mael, zakladatelia art-rockovej kapely Sparks (1971).

"Nemohli sme si želať krajšie stretnutie filmu a strieborného plátna," komentuje výber filmu umelecký riaditeľ festivalu v Cannes Thierry Frémaux.

Peter Konečný o filme píše:

Provokujúci film, špecifický druh kontaktného spevu Adama aj Marion. Príjemná špina a uveriteľnosť práce zvukárov. Predstavte si kombináciu La La Landu a Dancer in the Dark.

Zo začiatku ľúbivý scenár bratov muzikantov Rona a Russella Maela sa po 30 minútach zlomí na drámu o MeToo, násilí, zneužívaní moci, postavenia a neschopnosti lásky a citu. Francúzsky režisér Leos Carax (ak ste nevideli Holy Motors alebo Pola X, oplatí sa vidieť ešte pred Annette) premyslel každý záber filmu. Od rozjareného openingu je zrejmé, že vie presne ako a čo chce vo svojej novinke tematizovať.

Nápaditá formálna stránka, rozbitie žánru muzikálu novými smermi, a perfektná muzika americkej kapely Sparks. Annette treba vidieť, v kine na veľkom plátne s dobrým zvukom a tešiť sa z nekonečných nočných diskusii.

Jedinečnú príležitosť, ako sa počas trvania pandémie preniesť v čase a mieste, historicky prvýkrát využije Asociácia slovenských filmových klubov v spolupráci s českým distribútorom Aerofilms. Súbežne s festivalom v Cannes uvedieme exkluzívnu predpremiéru filmu režiséra Leosa Caraxa - Annette. Slovenský divák sa tak stane divákom na francúzskej Riviére! Je to šanca nielen pre filmové kluby a kiná po dlhých dňoch zatvorených kinosál privítať diváka vo veľkom štýle, ale aj pre návštevníkov prevetrať inventár v skrini. Všetci v Asociácii slovenských filmových klubov veríme, že práve Annette je titul, ktorý prinesie kvalitný filmový zážitok a zároveň aj priestor na spoločenské vyžitie,“ uvádza Zuzana Lušpaiová, koordinátorka distribučných stratégií ASFK.

Uvedením na Slovensku sa divák priblíži atmosfére v Cannes. „Kinárov sme inštruovali zorganizovať predpremiéru veľkolepo. Diváci sa môžu tešiť na červené koberce a šampanské. V jednom bratislavskom klubovom kine budú návštevníkov dokonca vítať aj palmy a olivovníky. Takže odporúčame vybrať večerné róby a srdečne pozývame na filmovú udalosť roka,“ uvádza Lucia Mandincová, PR a marketing ASFK.

Silné gestá, krásna hudba a alchýmia filmu

Stand-up komik Henry (Adam Driver) sa zamiluje do Ann (Marion Cotillard), svetoznámej opernej speváčky. Ich život sa obráti naruby, keď sa im narodí tajomné dievčatko Annette s výnimočným darom. Dlho očakávaný muzikál vizionárskeho režiséra Leosa Caraxa s hudbou kapely Sparks, vezme divákov na nevšednú cestu plnú lásky, vášne a slávy.

Caraxa na Slovensku už poznáme

Nezávislý francúzsky režisér Leos Carax sa preslávil v 80. a 90. rokoch ako jeden z predstaviteľov cinéma du look. Už jeho film z mladých čias Zlá krv (1986) potvrdil, že nejde len o zručného filmára, ale o výnimočný zjav na poli kinematografie. Držiteľ ocenení z prestížnych festivalov ako Cannes, Berlinale, Locarno, zavítal na Slovensko počas MFF Febiofest 2018, kde bolo na jeho počesť uvedených päť snímok. V rámci svojej návštevy uviedol na VŠMU aj špeciálny masterclass, prístupný verejnosti.

Exkluzívne predpremiérové premietania  Annette sa uskutočnia v utorok o 20.30. Film prináša divákom Asociácia slovenských filmových klubov. Vstupenky sú v predaji na webstránkach vybraných filmových klubov a kín, ktoré postupne pribúdajú.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.