Tina je dokument hodný veľkosti svojej protagonistky

Dokumentárne snímky o známych osobnostiach zo sveta umenia takmer istotne vzbudia záujem širokej verejnosti...

pridal Tatiana Rusnáková 26.3.2021 o 22:03
Tina je dokument hodný veľkosti svojej protagonistky


Dokumentárne snímky o známych osobnostiach zo sveta umenia takmer istotne vzbudia záujem širokej verejnosti. Najmä, ak je titul venovaný legendám, pôsobiacim na scéne už nejakú tú dekádu. To je aj prípad speváčky Tiny Turner, jej portrét v týchto dňoch štartuje na stanici HBO. Premiéru mal len nedávno na Berlinale, navyše sa hlavná protagonistka len nedávno vyjadrila, že Tina je akýmsi dodatkom k jej nedávno vydanej biografii. Už teraz sú dostupné na portáli Metacritic prvé recenzie, ktoré Tine vyniesli 83 percent.

 

Variety (90 %)

Pred pozretím Tiny sme si mysleli, že príbeh poznáme úplne celý, film nám ale neustále otváral oči – prináša nové skutočnosti, nové záchvevy empatie, novú úctu k veľkosti umelkyne akou Tina Turner je. Jednou z vecí, ktoré pomáhajú takýmto životopisom je plynutie času, a ak ste niekedy videli koncert Turnerovej, alebo jej klipy zo 70., 80. či 90. rokov, možno ste si aj pomysleli, že je super (bolo by divné, keby ste si to nemysleli), ale určite ste si neuvedomili koľké cesty vydláždila. Potrebovali sme titul ako Tina, aby nám ukázali, aký v skutočnosti gigantický vplyv mala.

The Hollywood Reporter (90 %)

Režiséri Dan Lindsey a T.J. Martin (v roku 2011 získali dokumentárneho Oscara za príbeh ťažko vydretého víťazstva stredoškolského futbalového mužstva v snímke Undefeated) pracujú z dvoch zdrojov. Jedným je exkluzívne interview s Turnerovou,  odohrávajúce sa v prítomnosti, na jej švajčiarskom zámku. Druhým je jej profil vytvorený magazínom People a jeho vtedajším šéfredaktorom Carlom Arringtonom v roku 1981, kde speváčka prvýkrát verejne deklarovala traumu z manželstva s násilne manipulatívnym hudobníkom Ikeom Turnerom. K profilu sa vraciame cez originálne audio záznamy, ale aj komentárom samotného Arringtona či komentármi slávnych priateľov, rodiny a spolupracovníkov.

IndieWire (83 %)

Príbeh je vyrozprávaný v piatich kapitolách, kde je každá očíslovaná a s titulkom. Tina  sa nespolieha na plynulú chronológiu, namiesto toho rámcuje film okolo svojej traumatickej minulosti a pokúša sa získať späť moc nad svojou minulosťou. Je to oveľa presvedčivejšia štruktúra než jednoduchý historický naratív, aj keď by bolo fajn sa viac sústrediť na hudbu. Zábery z raných vystúpení z obdobia spolupráce Ikea a Tiny ponúkajú zaujímavé okno do minulosti, najmä v porovnaní s tým, čo robili ostatné černošské skupiny tej doby.

Screen Daily (80 %)

Tina je prestížnou produkciou, kombinujúcou nosné hovoriace hlavy s extenzívnym archívnym materiálom a prístupom k samotnej Turnerovej (tá má dnes po 80tke, no je stále rovnaká diva akou bola vždy). Je to príbeh triumfu, aký majú diváci radi.

Cinevue (80 %)

Irónia Tiny spočíva v tom, že Lindsay a Martin ukazujú staré zábery, na ktorých je Turnerová už unavená z neustáleho zodpovedania otázok na tému Ikea, ich manželstva či rozvodu, napriek tomu práve to tvorí veľkú porciu filmu. Teraz sa len zdá, že tieto otázky zodpovedá umelkyňa s menším odporom. Ako osoba je Turner konečne spokojná, žije v pokoji so svojou minulosťou. Dokument Tina je hodný takejto hviezdy, neskrotnej, s ničím iným neporovnateľnej živelnej sily.

The Playlist (75 %)

Diskutujúci si všímajú iróniu Tiny, ktorá chce vyrozprávať svoj príbeh, aby ho už konečne mohla nechať za sebou. Ten sa ale opätovne stáva hlavným bodom diskusie rozprávania o jej sláve a je znepokojujúce sledovať, akí krutí a apatickí niektorí redaktori sú pri svojej morbídnej posadnutosti Turnerovej manželstvom. Snímka sa venuje tomu, ako ju Ike Turner využíval a od prvého momentu zarábal na jej talente. Našťastie sa dokument vyhýba aspoň senzacionalistickým tendenciám pri analýze jej manželstva, začiatkov jej hudobnej kariéry a predátorskej povahe hudobného priemyslu voči mladým umelkyniam, najmä černošským ženám.

The Wrap (62 %)

Koniec sa zdá byť zvláštne skrátený, najmä ak berieme v úvahu to, koľko času film strávil pri násilí, ktoré Turnerová zažila. „Mala som násilný život,“ povie ku koncu filmu. „To je pravda. Nie je žiadny iný spôsob, ako tento príbeh rozprávať.“ A napriek tomu, zábery, napríklad z koncertného vystúpenia, kde spieva pomalú verziu piesne Help naznačujú, že možno je iný spôsob, ako rozprávať veci obsiahnuté v dokumente.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.