The Crown prezentuje časti britskej histórie, ako fascinujúca učebnica dejepisu

Úspešný historický seriál Koruna prezentuje časti britskej histórie ako fascinujúca učebnica dejepisu...

pridal Barbora Gvozdjáková 21.11.2020 o 23:58
The Crown prezentuje časti britskej histórie, ako fascinujúca učebnica dejepisu


„Diana časom prestane bojovať a zohne sa.“
„A ak nie?“
„Tak sa zlomí.“

Úspešný historický seriál The CrownKoruna prezentuje časti britskej histórie ako fascinujúca učebnica dejepisu. Seriál spracúva dejiny mimoriadne pútavo a svojho diváka vzdeláva nenásilne. Udalosti do reálnej dejinnej skladačky si tvorcovia vyberajú nanajvýš pozorne. Celému štábu sa počas všetkých štyroch odvysielaných sérií darí držať vysokú filmársku úroveň.

Okrem finančnej a materiálnej nákladnosti je seriál Koruna špecifický aj neobvyklým kastingom. Tvorcovia otvorene priznávajú, že vzhľadom na viacgeneračnú históriu nechcú mladších predstaviteľov rolí postupne umelo „prerábať“ na päťdesiatnikov, alebo opačne. Preto sa rozhodli nechávať jedno herecké obsadenie (kráľovná Alžbeta II., princ Phillip a princezná Margaret) len pre dve série a následne celé obsadenie kompletne vymeniť.

V úlohe Alžbety sme tak postupne mohli vidieť Claire Foy (v prvej a druhej sérii) a Oliviu Colman (v tretej a štvrtej). V úlohe „princeznej ľudí“, ako Dianu ľudia po celom svete volali, najnovšie hviezdi mladá Emma Corrin. Pred každým novým obsadením stojí tak obrovská výzva – stvárniť a pripodobniť postavu čo najautentickejšie, aby sa naplnili očakávania divákov ako aj tvorcov.

Seriál Koruna nie je dokumentom. Množstvo vecí si kreatívny tím pri pátraní po informáciách musel domýšľať, avšak od historických faktov uhýba len zriedka. Odborník na prízvuk a dialekt, ktorý scenáristovi pomáhal s dobovou vierohodnosťou, hovorí, že všetky situácie prezentované v seriáli sa naozaj stali. Aj keď písaniu postáv predchádzal poctivý rešerš, niektoré dialógy sú predsa len vymyslené. Vety, ktoré si členovia kráľovskej rodiny hovoria privátne medzi štyrmi očami, si scenárista Peter Morgan, samozrejme, musel prispôsobiť.

V prvej sérii sa všetko začína svadbou princeznej Alžbety, ktorá ešte netuší, ako to všetko dopadne, akú cestu jej osud „vybral“. Tretia séria, ktorú si mohli diváci pozrieť v novembri minulého roka skončila 25. výročím Alžbetinej korunovácie (február 1977).(1)

V polovici novembra 2020 prichádza na slovenský Netflix séria, ktorá je taktiež historická, avšak pôsobí čerstvo a živo. Do série sa totiž dostávajú pre našu generáciu omnoho známejšie mená, ako napríklad Lady Diana či Margaret Thatcherová. Aktuálnu desiatku epizód zahraničná tlač stihla označiť ako najvydarenejšiu. Úspešnosť série môže vyplývať, zľahka povedané, aj kontroverzných udalostí, ku ktorým sa divák dokáže vztiahnuť.

The Crown prezentuje časti britskej histórie, ako fascinujúca učebnica dejepisu

Nové diely štvrtej série pokrývajú obdobie od roku 1977 do 1990, na začiatku ktorého princ Charles začína chodiť so Sárou Spencerovou, staršou sestrou Diany (budúca Princezná z Walesu). Na Charlesa sa vytvára nátlak, aby sa už konečne oženil a zabezpečil trónu následníka. Má si vybrať dievča, ktoré by si ľud obľúbil ako svoju budúcu kráľovnú.

Mladučká Diana stelesňuje požadované atribúty kráľovského dvora. Ich dvorenie trvá naozaj krátko. Vraj sa stretli len trinásťkrát, kým Charles požiada Dianu o ruku. Diana sa po svadbe cíti ako v rozprávke. Charles však stále miluje inú. Po telefonáte s rodinou Charles postaví vedľa zloženého slúchadla malého vojačika. Dáva prednosť povinnosti pred láskou. Hoci Diana volá o pomoc, nikto jej nepomáha. Pretože najlepšie je nerobiť nič...

Vzorec „správneho životného partnera“ sa v britskej kráľovskej rodine opakuje počas histórie viackrát. Princezná Margaret sa dokonca priamo v jednej epizóde pýta: „Koľkokrát urobí táto rodina rovnakú chybu a bude opätovne znášať jej následky?“ Divák si určite všimne aj niekoľko umne vytvorených metafor či paralel.

The Crown prezentuje časti britskej histórie, ako fascinujúca učebnica dejepisu

Pocity, ktoré zažívala mladá Diana v rodine a paláci zviazaných tradíciami rezonujú s nedávnymi udalosťami okolo vojvodkyne Meghan a jej manžela princa Harryho (druhorodený syn Diany). Ťažké postavenie outsiderky v prepletenej sieti kráľovskej rodiny potvrdzuje aj bývalý komorník princeznej Diany Paul Burrell, ktorý ocenil formu, akou sa tvorcovia Koruny rozhodli stvárniť Dianino manželstvo.

Režisér napríklad necháva Dianu s diskmanom na ušiach korčuľovať sa po celom Buckinghamskom paláci. Vizuálne sa často opakuje záber na špirálové schodisko ako odkaz na jej strádanie i strácanie sa v rodine, do ktorej sa vydala. Všetky bolesti sa postupne prejavia na princezninom zdraví. Diana trpí bulímiou, príbeh rozprávkového manželstva sa končí. Hoci za hlavnú dejovú linku štvrtej série možno považovať rozpad kráľovského páru, pred očami diváka sa vynárajú aj iné neznámejšie osudy a súvislosti.

Jedna z epizód je venovaná mladíkovi, ktorému sa podarilo dostať priamo do kráľovninej bezprostrednej blízkosti a rozprávať sa s ňou. Ďalšia epizóda divákov zoznamuje s dvomi kráľovskými sesternicami, ktoré zavreli do blázinca. V oficiálnych dokumentoch sa však uvádza, že umreli. Kráľovská rodina má vo svojej histórii totiž kapitoly, o ktorých sa radšej nehovorí. Ktovie, ako budú Windsorovci reagovať.

The Crown prezentuje časti britskej histórie, ako fascinujúca učebnica dejepisu

Oproti nečinnému prístupu kráľovskej rodiny v konkrétnych závažných situáciách stojí spôsob vládnutia britskej premiérky Margaret Thatcherovej (historicky prvej ženy na čele parlamentu Spojeného kráľovstva), kontrastne. Konzervatívna politička je len o šesť mesiacov staršia od panovníčky Alžbeta II., avšak možnosti nekonať či nechať škandál vyšumieť, vôbec nepripúšťa. Thatcherová zastáva takmer vždy aktívny postoj k problémom.

Gillian Anderson sa stala už druhou americkou herečkou, ktorá sa prevtelila do britskej premiérky. (Prvou bola Meryl Streep, ktorá si za svoju rolu vo filme Železná lady odniesla v roku 2012 zlatú sošku.) Päťdesiatdvaročná Gillian Anderson je chválená najmä za precíznosť, s akou sa na rolu pripravovala. Výborne vystihla onen zvláštny prízvuk, ktorý pravda vychádza z reality.

Koruna prekvapivo dokazuje, že s ďalšími a ďalšími sériami sa nemusí nastavená latka iba podliezať. Nakrúcanie sa stihlo dokončiť ešte pred nútenou pandemickou prestávkou. Ďalšia piata séria s úplne novým obsadením by mala uzrieť svetlo sveta v roku 2022. Finálne herecké obsadenie bude známe v auguste budúceho roka. Zatiaľ poznáme len zopár mien. Ostávame zvedaví, ako sa scenáristi zhostia moderných zmien (a to nielen v paláci), ktoré (z)menia britskú tradíciu.

Hodnotenie: 9/10

(1) Zhrnutie tretej série nájdete TU





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.