Rozhovory o fime Raoul Taburin, ktorý už o pár dní príde do našich kín

Ak sa niekto vyzná v bicykloch, tak je to Raoul Taburin. Opravár a dodávateľ bicyklov z krásneho mestečka ...

pridal kinema 16.6.2020 o 18:52
Rozhovory o fime Raoul Taburin, ktorý už o pár dní príde do našich kín


Ak sa niekto vyzná v bicykloch, tak je to Raoul Taburin. Opravár a dodávateľ bicyklov z krásneho mestečka Saint Céron na juhu Francúzska. Dokonale rozumie dušiam svojich zákazníkov i tým na ich bicykloch. Celý život ho však trápi prekvapujúce tajomstvo, ktoré neprezradil ani svojej milujúcej žene. Nevie jazdiť na bicykli! Snažil sa to naučiť počas celého detstva i dospievania – ale márne. A rovnako neúspešné boli aj jeho pokusy podeliť sa s niekým o toto tajomstvo. Nikto mu neveril. Keď pokojný život v Saint Cérone naruší parížsky fotograf Figougne, začína hroziť, že Raoulovo tajomstvo bude odhalené…Milá komédia podľa rovnomennej knihy geniálneho ilustrátora, humoristu a spoluautora kníh o malom Mikulášovi - Jeana-Jacquesa Sempého - rozpráva príbeh o priateľstve, láske, dôvere i strachu z vlastnej slabosti. Godeauovi sa podarilo do filmu preniesť jemnosť, láskavosť a humor Sempého predlohy.

ROZHOVOR S JEAN-JACQUESOM SEMPÉM

Pamätáte si ešte ako vznikol Raoul Taburin?

Nápad na túto knižku sa ku mne dostal celkom obyčajne. Jedného dňa som premýšľal, o čom by som napísal knihu. Milujem bicykel. Jazdil som na ňom celý život, až kým som nezačal mať zdravotné problémy. Na bicykli som jazdieval v každom počasí. Občas som k niekomu dorazil zmoknutý ako sliepka. Vyzeral som dosť biedne, ale tak to proste bolo. V Paríži som jazdil na bicykli neustále a raz mi napadlo „Čo by som si tu počal bez neho?“ A tak sa zrodil nápad na tento príbeh. Príbeh o mužovi a jeho bicykli.

Myslíte si, že bola kniha Raoul Taburin predurčená k tomu, aby sa podľa nej natočil film?

Nikdy som si nemyslel, že by sa filmový tvorcovia mohli zaujímať o moju prácu. Až keď mi to navrhli, povedal som si: „No, to je skvelý nápad.“ Ale na začiatku tomu nič nenasvedčovalo. Veľmi sa mi páčila myšlienka, že vás bude príbehom sprevádzať rozprávač, pretože to mám rád. Je to niečo, čo vás môže pohladiť, zaujať aj vtiahnuť do deja. Som nadšený, keď počujem: „Bol raz jeden...“ Mám rád príbehy a Raoul Taburin je jedným z nich. Milujem ich rozprávať, ale aj počúvať. Vždy som tomu venoval veľa času.

Čo ste cítili, keď ste po prvýkrát videli film na veľkom plátne?

Bol som pyšný. Veľmi ma bavilo pozorovať, ako moje postavy a kresby ožili vďaka filmovej kamere. Som prekvapený, keď vidím, že niekto venoval mojej práci takú pozornosť. A som dojatý, pretože Raoulov príbeh je tak trochu aj mojim príbehom. Ako dieťa som dlho sníval o bicykli, a teda som na ňom aj celkom dlho nevedel jazdiť. Tiež sa mi veľmi páčila atmosféra filmu a výber jedinečných kostýmov.

Čo hovoríte na herecké obsadenie filmu?

Benoît Poelvoorde je vtipný sám o sebe. Rozprával mi, že jeho prvá snúbenka mu hovorila Raoul Taburin. Je pravda, že sa mu podobá! S Édouardom Baerom sa poznáme už dlho.
Je veľmi zábavný a vtipný, jednoducho ideálny Figougne. Páči sa mi, že „spiklenectvo“ týchto dvoch hercov dostalo na plátne jasné obrysy. Grégory Gadebois s fajkou à la Jacques Tati (fr. režisér, scenárista a herec) zase výborne stvárnil rolu otca. Suzanne Clément je milá, pekná a nenápadná, takže ideálna Madelaine. Áno, to herecké obsadenie ma nadchlo.

 

ROZHOVOR S REŽISÉROM PIERROM GODEAUOM

Čím vás špeciálne zaujal svet Sempého a Raoula Taburina?

Jeho nežnosť, láskavosť a humor sa ma neskutočne dotýkajú. Cítim sa byť znovu ponorený do tohto sveta. Sempé, to je pre mňa niečo ako výťah. Umožní mi dostať sa do miest, kde má všetko svoj význam a zmysel, a kam by som sa bez neho nedostal.

Pomysleli ste si hneď, že by Benoît Poelvoorde mohol hrať Raoula Taburina?

Benoîta som nepoznal, ale prišiel mi pre túto rolu vhodný. Potreboval som nejakého veľmi expresívneho herca pre všetky tie scény, kde sa nerozpráva. Poslal som mu scenár a on mi za tri dni odpovedal. Pochopil som, že to je najväčší milovník Sempého na zemi a že bude dohliadať pri nakrúcaní na to, aby zostal Sempého duch zachovaný. A pokiaľ by sme sa mu vzdialili, povedal by mi to. To ma veľmi upokojilo a dodalo mi to dôveru. Behom naktrúcania sa to potvrdilo. Bol skvelý. Vôbec som ho nemusel viesť, svoju rolu a filmový svet mal v malíčku.

Ako ste vybrali prostredie, v ktorom sa film nakrúcal?

Nebolo to jednoduché, pretože rozpočet bol obmedzený, no estetické ambície boli značné. Najmä keď vezmeme do úvahy Sempého svet, ktorý sme chceli zobraziť. Nakrcúali sme vo Venterol. Je to malá dedinka na juhu Francúzska v časti Drôme. Bolo potrebné odstrániť všetko, čo by jasne pripomínalo budúcnosť. Prerobili sme všetky výklady obchodov aj fasádu kostola. Potom sme si uvedomili dôležitú vec. Sempé totiž hovorí o nás, o ľuďoch okolo neho, trochu podobne ako to robí Depardon (francúzsky fotograf a dokumentarista), ktorého fotky sme si výrazne prezerali. Bolo by teda nesprávne neprizvať na nakrúcanie ľudí z dediny. A tak sme natáčali s miestnymi obyvateľmi, ktorí mali buď malé role alebo robili komparz. Prišlo teda k prepojeniu fikcie s realitou, a to sa premietlo do vizuálnej a estetickej hodnoty filmu. Bolo potrebné len postrážiť rovnováhu, aby bol film v tomto smere triezvy a nepôsobil príliš štylizovane.

Srdečný a plný slnka, taký je Váš obraz od začiatku až do konca filmu…

Farba sama o sebe bola skutočne jednou z tém, nakoľko je jej v knižke málo. Nejakú nájdeme v detailoch, obyčajne tam, kde sa niečo deje. Ako toto preniesť do obrazu? Povedal som si, že kulisy a komparzistov zachytíme v pastelových farbách a viac zvýrazníme kostýmy hlavných predstaviteľov. Vznikne tak niečo pekné a jednotné. Chcel som, aby sme sa cítili dobre a aby to bolo príjemné pozeranie. Bola to naozajstná výzva. Vychádzali sme z prirodzeného prostredia a letnej prírody, ale vďaka tomu, že Claire Mathon bola za kamerou, Yan Arland mal na starosti scénografiu a Nathalie Roscoät kostýmy, myslím, že sa nám to podarilo.

Chceli by ste prostredníctvom tohto filmu niečo sprostredkovať?

Ukázal som film mojim malým bratom, ktorí majú 6 a 10 rokov. Pri odchode z projekcie to takto pekne zhrnuli: „Keď má niekto nejaké tajomstvo, je lepšie ho povedať.“





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.