Stane sa z nového portálu DAFilms.sk slovenský Netflix?

Do nášho virtuálneho audiovizuálneho priestoru vstupuje slovenská verzia medzinárodného streamovacieho portálu ...

pridal kinema 7.2.2020 o 19:04
Stane sa z nového portálu DAFilms.sk slovenský Netflix?


Do nášho virtuálneho audiovizuálneho priestoru vstupuje slovenská verzia medzinárodného streamovacieho portálu DAFilms.sk. Divák tu môže legálne vidieť online či stiahnuť si vyše 250 prioritne slovenských a českých filmov a ich počet bude neustále pribúdať. Ide tak o najväčšiu streamovaciu službu s lokálnym obsahom u nás. „Naším cieľom je vytvoriť reprezentatívny katalóg kvalitnej domácej kinematografie online, aby sa žiadnemu podstatnému filmu nestalo, že z neho zostane len popiska v katalógu,“ hovorí projektová manažérka DAFilms.sk Dorota Zacharová.

Na Slovensku štartuje nový streamovací portál DAFilms.sk. Môžeme o ňom hovoriť ako o „Netflixe“ slovenských a českých artových filmov?

Netflix a DAFilms.sk majú spoločný distribučný kanál – ponúkajú filmy online formou tzv. „video on demand“. Ale zásadne sa líšia v dramaturgii obsahu a samotnej misii projektu. Netflix je veľká obchodná spoločnosť, ktorá sa zameriava na distribúciu a aj na produkciu vlastných komerčných titulov za účelom čo najväčšieho zisku. Asociáciu Doc Alliance, ktorá stojí za materským portálom DAFilms.com/DAFilms.cz a teraz aj za novým slovenským portálom DAFilms.sk, tvoria filmoví profesionáli zo siedmich významných európskych festivalov. Poslaním DAFilms je zviditeľňovať, propagovať a najmä sprístupňovať filmy so značnou autorskou hodnotou.

Čo teda ponúkne DAFilms.sk divákom?

Na úvod prichádzame s viac ako 250 prioritne slovenskými a českými titulmi, každý mesiac bude toto číslo rásť o aktuálne snímky, ale aj zásadné filmy staršieho roku výroby, ktoré v katalógu dôsledne dopĺňame. Ide dominantne o autorské dokumentárne filmy, vybrané hrané filmy, experimenty, študentskú tvorbu, nezávislý film. Dramaturgovia DAFilms.sk pomôžu divákovi zorientovať sa v programe prostredníctvom programových špeciálov, filmu týždňa, odporúčaných filmov, profilov a kolekcií. Cieľom DAFilms je podporiť kvalitnú domácu kinematografiu a dostať ju čo najpohodlnejšie k divákovi.

Ktoré tituly by ste z aktuálnej ponuky vyzdvihli?

Momentálne môžu diváci v našom katalógu vidieť napríklad vysoko aktuálny film o prípade „Kočner“  Ukradnutý štát Zuzany Piussi, uvádzame tiež vizuálny dokument bez slov 5. október Martina Kollára, ktorý uspel vo výbere známeho festivalu v Rotterdame. Kto nestihol v kine Špinu Terezy Nvotovej, má jedinečnú možnosť, rovnako je v ponuke aj Piata loď Ivety Grófovej či minuloročný titul Ostrým nožom Teodora Khuna. Ponúkame tiež dokumenty, ktoré v poslednej dobe bodovali na domácich festivaloch, ako Válek Patrika Lančariča či prelomový Posledný autoportrét Mareka Kuboša.

Prečo prichádza na trh táto slovenská odnož českej a medzinárodnej verzie portálu? V čom konkrétne bude slovenská verzia DAFilms osobitá?

Tím stojaci za českým alias medzinárodným portálom DAFilms.cz/DAFilms.com sa utvoril okolo Jihlavského medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov, ktorý sa orientuje na stredoeurópsky región. Slovenské filmy sú zastúpené a značne vyhľadávané na každom ročníku festivalu. A tak, keď v roku 2005 vznikol portál DAFilms, slovenské filmy boli od začiatku jeho prirodzenou súčasťou. Prevádzkovateľov DAFilms inšpiroval aj fakt, že v posledných rokoch slovenská produkcia vzrástla na kvantite aj kvalite. Napriek tomu slovenský film na internete legálne takmer nenájdete. Preto sa tím DAFilms rozhodol, že spustí regionálnu verziu portálu, ktorá by sa osobitne profilovala na slovenskú a českú tvorbu.

Pre akých divákov je portál určený? A čím pre nich má či môže byť prínosom?

I keď sa zdá, že portál je určený len pre náročnejšieho filmového fanúšika, snažíme sa, aby si v katalógu DAFilms.sk našiel svoj film každý divák, ktorého zaujme nejaký slovenský či český titul. V prípade našej kinematografie to nie je nič zložité, pretože len málokedy u nás vzniká výhradne komerčne ladená žánrovka, ktorá by bola v rozpore s našou dramaturgiou. Prínosom je, ak divák, ktorý u nás hľadal konkrétny titul, objaví aj tie ostatné. Navyše chceme nielen sprístupniť filmy, ale prostredníctvom filmov aj prispievať k väčšej spoločenskej diskusii. Momentálne napríklad pripravujeme programový špeciál zameraný na aktuálnu tému extrémizmu.

Čo je z vášho pohľadu najväčšou pridanou hodnotou DAFilms.sk?

Mnohé slovenské a české filmy sú po krátkom uvedení v kinodistribúcii, na festivaloch či v televízii viac nedostupné. Často ide o zaujímavé a festivalovo oceňované tituly, ktoré neprávom upadajú do zabudnutia. Zostávajú z nich už len povedomé názvy, ale divák ich nemá šancu vidieť, jednoducho majú smolu. Médiá typu DVD postupne končia a produkcie už pomaly upúšťajú od ich výroby. Prirodzeným pokračovaním života filmu je dnes jeho legálne uvedenie na internete. Pre veľké streamovacie služby sú ale naše filmy len málokedy zaujímavé, a tak má DAFilms.sk veľkú šancu stať sa jedinečnou domácou filmovou databázou.

Čo je vaším cieľom v prvom roku fungovania?

V najbližšom roku nás čaká práca v dvoch smeroch. Predovšetkým chceme byť aktuálni, získavať nové akvizície čo najskôr po ich uvedení v kinách, či televízii, aby sme tak čerpali z ich doznievajúcej mediálnej kampane. Na druhej strane chceme dôsledne doplniť retrospektívy dôležitých slovenských filmárov ako Jaro Vojtek, Peter Kerekes, Marko Škop, Juraj Lehotský a podobne. Radi by sme predstavili ich tvorbu v kontinuite, počnúc ich študentskými filmami až po najnovšie tituly.  Uvažujeme aj o sekcii filmovej klasiky, ktorá je momentálne naplnená najmä českým obsahom, ako napríklad filmami Chytilovej, Jasného či Vachka.

Sú filmári ochotní venovať vám filmy do online priestoru?

Ochota je čoraz väčšia, mnohí producenti a distribútori si uvedomujú, že byť online je dnes už nevyhnutná a prirodzená súčasť života filmu. Problém je ale v načasovaní, mnohí producenti odsúvajú uvedenie online na dobu, keď už mediálny záujem vyhasol, čo je škoda. Príčinou je často čakanie na televízne odvysielanie, ktoré môže byť pokojne aj rok po kinopremiére. Našim českým kolegom sa darí aj v spolupráci s televíziou túto dobu skracovať a pevne veríme, že sa nám to podarí aj na Slovensku.

Kedysi sa hovorilo, že online streamovacie platformy môžu ohroziť klasickú kinodistribúciu alebo zvyk ľudí chodiť do kina. Bude sa nám teda ešte chcieť do kina, ak dostaneme všetky filmy na nahliadnutie online?

Kedysi, pri nástupe televízie, sa tiež hovorilo o smrti kín, ale tie veselo premietajú ďalej. Ľudia chodia do kina, pretože je to iný druh zážitku, vytrhnutie z každodenného sveta. Tma, veľké plátno, podmanivý zvuk, priateľ po vašom boku... Je to spektakulárny útok na naše zmysly a často aj spoločenská udalosť. Domáci monitor kino nikdy nenahradí a ani nemá takú ambíciu. Iba ponúka alternatívu.

Určite narastá konkurencia v streamovacích službách, dnes je už bežnou výbavou predplatné na Netflixe, HBO GO atď. Bude musieť DAFilms.sk súťažiť o diváka?

DAFilms.sk ponúka prioritne lokálny a nekomerčný obsah, ktorý pre tieto veľké platformy nie je atraktívny a nemajú ho v ponuke. Nemožno tu teda hovoriť o konkurencii. Pokiaľ sa náš film predsa len dostane do ponuky veľkej platformy, budeme mu držať palce, pretože za tým vidíme divácku sledovanosť a tiež väčší zisk pre producenta – teda podporu slovenského filmu. DAFilms.sk nemá amb





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.