Štartuje nový slovenský streamovací portál DAFilms.sk

Začiatkom februára 2020 vstúpila do nášho virtuálneho audiovizuálneho priestoru slovenská verzia streamovacieho ...

pridal kinema 6.2.2020 o 13:23
Štartuje nový slovenský streamovací portál DAFilms.sk


Začiatkom februára 2020 vstúpila do nášho virtuálneho audiovizuálneho priestoru slovenská verzia streamovacieho portálu DAFilms.sk. Divák tu môže legálne vidieť online či stiahnuť si vyše 250 prioritne slovenských a českých filmov a ich počet bude neustále pribúdať. Nájde tu autorské tituly ako Piata loď Ivety Grófovej, Posledný autoportrét Mareka Kuboša či český animovaný film Dcera Darie Kashcheevy, ktorý bude čoskoro bojovať o Oscara. Ide tak o najväčšiu streamovaciu službu s lokálnym obsahom u nás.

Dokumentárny film Patrika Lančariča Válek získal minulý rok nejedno ocenenie a veľkú mediálnu pozornosť, no dnes ho divák nemá šancu legálne vidieť. Do multiplexov sa nedávno dostal v kontexte udalostí po vražde Jána Kuciaka dôležitý film angažovanej režisérky Zuzana Piussi Ukradnutý štát o horúcej kauze „Kočner“, ale pre isté skupiny ľudí, ako napríklad obyvateľov malých obcí, je návšteva multiplexu zriedkavou až sviatočnou záležitosťou. Záujem o domácu kinematografiu rastie. Mnohé filmové tituly sú však po krátkom uvedení v kinodistribúcii či televízii pre diváka nedostupné. Situáciu môže výrazne zmeniť k lepšiemu streamovací portál DAFilms.sk.

Naším cieľom je vytvoriť reprezentatívny katalóg kvalitnej domácej kinematografie online, aby sa žiadnemu podstatnému filmu nestalo, že z neho zostane len popiska v katalógu,“ hovorí projektová manažérka DAFilms.sk Dorota Zacharová.

Odteraz nájdu diváci na adrese DAFilms.sk nielen spomínané tituly, ale aj ďalšie slovenské a české filmy – spomeňme napríklad snímky režisérov „generácie 90“, ktorá sa kvalitou preslávila nielen na domácej, ale aj medzinárodnej scéne - Iné svety Marka Škopa, Ako sa varia dejiny Petra Kerekesa, Cigáni idú do volieb Jara Vojteka, či Slepé lásky Juraja Lehotského. Nezabúda sa ani na mladú generáciu filmárov - Tomáša Krupu s filmom Absolventi či Banícky chlebíček Romana Fábiana. Z českých tvorcov možno spomenúť Roberta Sedláčka, Víta Klusáka či legendárnu Věru Chytilovú.

„Ja osobne používam DAFilms.sk nielen ako databázu výborných filmov na výučbu dokumentárneho filmu na Vysokej škole múzických umení, ale aj pre vlastnú tvorivú inšpiráciu. Vždy ju odporúčam nielen uchádzačom o štúdium dokumentu, ale aj akémukoľvek milovníkovi náročnejších filmových žánrov,“ hovorí Marek Šulík, dokumentarista a pedagóg VŠMU.

Aké filmy DAFilms.sk ponúka

Dramaturgia DAFilms sa prioritne zameriava na autorské dokumentárne filmy, filmy na pomedzí žánrov, experimenty a artové hrané filmy. Divák tu nájde distribučné slovenské a české tituly, ale dostane sa aj k dielam so starším rokom výroby a nechýbajú ani filmy, ktoré sa do bežnej distribúcie nikdy nedostanú, ako napríklad študentské filmy.

Filmový producent Jakub Viktorin, ktorý pre film zo svojho portfólia Ostrým nožom režiséra Teodora Kuhna zvolil práve tento distribučný kanál, dodáva: „Tento portál je v našom regióne dôležitý, pretože ponúka obsahovo kvalitnú alternatívu k veľkým komerčným streamovacím platformám.“

Každý mesiac portál aktualizuje svoj program a divákovi pomôže zorientovať sa v katalógu prostredníctvom programových špeciálov, filmu týždňa, odporúčaných filmov či kolekcií. Dramaturgovia príležitostne vyberajú zaujímavé tituly a autorov aj z medzinárodnej ponuky – za zmienku určite stojí napríklad vizuálny opus Viktora Kossakovského Aquarela.

Ako DAFilms.sk funguje

Väčšina filmov na DAFilms je dostupná vo formáte online streamingu po registrácii a po uhradení mesačného či ročného predplatného prostredníctvom platobnej karty či cez službu PayPal. Filmy si je možné stiahnuť v rôznej kvalite. Stiahnutie sa hradí jednorazovým poplatkom, ktorý môže zaplatiť aj registrovaný užívateľ bez predplatného, ale cena pre predplatiteľov je nižšia. Po registrácii má divák prístup nielen k slovenskej databáze, ale aj k medzinárodnému katalógu DAFilms.com, ktorý momentálne ponúka okolo 2000 filmov.

O platforme Doc Alliance

DAFilms.sk je regionálnou verziou medzinárodného portálu DAFilms.com, ktorý patrí k najstarším streamovacím portálom na svete. Bol založený už v roku 2005, teda v rovnakom čase ako kanál YouTube. Vznikol z iniciatívy Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava, ku ktorému sa čoskoro pridali ďalšie významné európske festivaly a utvorili asociáciu Doc Alliance (dánsky festival CPH:DOX, portugalský Doclisboa, nemecký DOK Leipzig, francúzsky FIDMarseille, český MFDF Ji.hlava, poľský Millenium Docs Against Gravity Film Festival a švajčiarsky Visions du Réel Nyon), ktorá sa podieľa na dramaturgii portálu DAFilms.com. Poslaním tejto platformy je popularizovať medzinárodnú autorskú kinematografiu a vytvoriť tak unikátnu verejne prístupnú videotéku.

Tím, ktorý stojí za DAFilms, svoju víziu neustále rozvíja, a preto s rastúcim počtom slovenských divákov a filmov pripravil osobitú regionálnu slovenskú platformu, ktorá reaguje na špecifické potreby nášho diváka a akcentuje aktuálne domáce témy. „So slovenskými filmami sme začínali budovať portál DAFilms už pred pätnástimi rokmi, keď sme boli priekopníkmi na poli distribúcie filmov na internete. Od tej doby sa slovenskej tvorbe dôsledne venujeme a sme veľmi radi, že teraz môžeme využiť naše skúsenosti a budovať filmový portál priamo pre slovenských divákov,“ hovorí zakladateľka DAFilms Nina Numankadič.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.