Kto je ďalší? štartuje v rekordnom počte kín, proti Tarantinovej trvalke to má ťažké

Tento týždeň štartuje v kinách nový slovenský film Kto je ďalší? Úprimne, bez jeho videnia sa ťažko odhadujú jeho ...

pridal Michal Korec 22.8.2019 o 23:16
Kto je ďalší? štartuje v rekordnom počte kín, proti Tarantinovej trvalke to má ťažké


Tento týždeň štartuje v kinách nový slovenský film Kto je ďalší? Úprimne, bez jeho videnia sa ťažko odhadujú jeho šance na výšku návštevnosti, ale po stredajšej premiére je zrejmé, aký je to vlastne film a o čo mu ide. Táto 90-minútová snímka je zložená z troch aktov, resp. poviedok, pričom každý rieši inú tému, má odlišných hercov a dokonca je aj v inom jazyku. Prvá je o klasickej šikane v slovenčine, na ktorú sa pozerá dievčina na pódiu pred očami svojich spolužiakov. Druhá je o riskujúcich Rusoch a fenoméne rooftopingu, kde sa čosi dramatické odohrá pri elektrárni v Jaslovských Bohuniciach. A tá tretia je v angličtine a rieši tému kyberšikany.

Z celého filmu mám však pocit, že je to skôr festivalová ako komerčná záležitosť. Pätnásť nálepiek z iných festivalov je pekná chvála, ale bežná distribúcia je iná realita. Tu film narazí totiž na bežného diváka a bude mať čo robiť, najmä v prvej tretine sa u mladej cieľovky môže stretnúť dokonca aj s miernymi posmeškami, aké sám zobrazuje v kinosále. Nie každý divák chce byť poučovaný, radšej by sa bavil, takže najlepšie reakcie si odnesie zrejme druhá tretina. A finále má síce citlivé momenty, ale aj veľa pátosu a vyšumí trošku do prázdna.

86 kín a 4-dňová výzva

Kto je ďalší vstupuje vehementne do 86 kín. V porovnaní s januárovou Trhlinou (76) je to o desať viac a oproti Ostrým nožom o 11. I hity z roka 2017 (evitovka, Únos, Čiara) kolísali medzi 71 a 75. V tom smere je to silná odpoveď na to, koľko kín sa dá reálne podchytiť na prvý víkend. Leto má navyše výhodu, že hrajú amfiteátre, takže číslo sa dá vyšvihnúť. Zaujímavosťou je, že Kto je ďalší budú hrať multiplexy, jednosálovky a už počas otváracieho víkendu aj filmové kluby.

Ale 86 je rekordné číslo, na ktoré skutočne nemajú ani top hollywoodske blockbustre. Jurský svet 2: zánik ríše štartoval vlani v 82 kinách a Valerián v roku 2017 mal celých 80. Prirodzene sa natíska aj otázka, že kde je strop? Dá sa dostať na 90 kín? A padne raz bájna stovka? Možno, ale to by sa museli postaviť ďalšie kiná, no za posledné roky ich veľa nevzniklo, skôr niektoré ukončili činnosť (viď. svár v Bánovciach nad Bebravou, ktorý skončil patovou situáciou a zavretím kina k 30.6.2019).

Koľko divákov príde?

Nasadenie filmu je teda vysoké a teraz prichádza iná esenciálna otázka: koľko príde do kín divákov? Štvrtkové premietania prinášajú rozmanité výsledky – niektoré poobedné časy prilákali 10 divákov, večerné aj 40. Jedna vec je absolútne istá – nebude to ďalší megahit formátu Trhlina alebo Čiara. Na to filmu chýba ešte väčšia reklamná kampaň, známa predloha, ešte známejší režisér (jeden Rytmus mu v talóne nemusí stačiť) a zvučnejší herci. Buďme realisti – kaliber Tomáša Maštalíra láka do kín iné davy...

Na základe prvého dňa premietania a pohľade na jednotlivé kiná sa ešte ťažko odhadujú víkendové čísla, ale do ťažkých desaťtisícov sa zrejme nepohnú. Realistické očakávania sú okolo 15 tisíc divákov a k nim sa dá pár tisíc prirátať i ubrať. Štart na tejto úrovni by pripomínal vlaňajší triler Dôverný nepriateľ.

Kto je ďalší má veľkú výhodu dobrého termínu, tento týždeň štartovala okrem slovenského filmu iba Nevesta na zabitie, ktorá nebude veľkou prekážkou v návštevnosti. Ale na druhej strane sú tu ostatné trvalky, ktoré berú tie najväčšie sály či pozornosť divákov. A jeden z nich má DiCapria i Pitta!

Boj o víkendový titul

Kto je ďalší nemá vôbec istotu víkendovej jednotky, lebo medzi dvomi premiérami síce vyčnieva, ale proti filmu Mira Drobného stojí druhý víkend triumvirátu Quentin-Leo-Brad. Takmer 41 tisíc divákov za debutový víkend, to je parádny štart. O koľko percent Tarantino padne? Django išiel dole iba o 41% a Osem hrozných o hrozných 66%. Osobne si však myslím, že Tarantino nepadne ani o 50%, reálne sa bude hrať podobne ako Django a ak klesne o 46-47%, stále môže dosiahnuť 20-22 tisíc divákov, čo by znamenalo prekonanie novinky Kto je ďalší.

Smelému tipu, že Tarantino bude stále no.1 a Kto je ďalší sa asi bude musieť uspokojiť za štyri dni skôr s druhým miestom napovedajú niektoré multiplexy a štvrtkové čísla, kde sa Vtedy v Hollywoode vs. Kto je ďalší navštevuje aj 3-násobne lepšie...





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.