Be2Can 5 otvorí držiteľ Zlatej palmy

Začiatok jesennej kino sezóny bude patriť filmom, o ktorých sa hovorí. V kinách po celom Slovensku sa uskutoční už piaty ročník prehliadky festivalového filmu z Berlína, Benátok a Cannes, ktorý

pridal PR 9.9.2018 o 21:46

Be2Can 5 otvorí držiteľ Zlatej palmy


Víťazná snímka Cannes 2018 Zlodeji a nový film László Nemesa Súmrak v programe 5. ročníka prehliadky festivalového filmu Be2Can 26. 9. – 2. 10. 2018.

Začiatok jesennej kino sezóny bude patriť filmom, o ktorých sa hovorí. V kinách po celom Slovensku sa uskutoční už piaty ročník prehliadky festivalového filmu z Berlína, Benátok a Cannes, ktorý premiérovo uvedie súťažné a ocenené tituly z troch najvplyvnejších filmových festivalov. Be2Can 5 otvorí držiteľ Zlatej palmy- citlivá a vrstevnatá dráma Zlodeji o bezpodmienečnej láske a dôstojnosti chudobných od japonského majstra rodinných drobnokresieb Hirokazu Koreedu. V programe prehliadky sa taktiež objaví  na MFF  v Benátkach práve premiérovaný film Súmrak maďarského režiséra László Nemesa,  držiteľa Oscara za snímku Saulov syn. Prehliadka sa bude konať od 26. septembra do 2. októbra v Bratislave a v ďalších 23 mestách na Slovensku.

„Be2Can vám pomôže zorientovať sa. Na svete je viac ako 3500 filmových festivalov, len v Európe sa ročne nakrúca viac ako 1700 filmov. Be2Can v premiére predstaví 12 špičkových filmov z Berlína, Benátok a Cannes. Pokiaľ ich zvládnu diváci vidieť všetky, budú mať za sebou úvod do súčasnej festivalovej kinematografie. Be2Can je skrátka efektívnym filmovým vyhľadávačom, najrýchlejšou cestou k filmom, o ktorých sa hovorí. Zároveň pomáha hodnotiť miestne festivaly, ale i súčasnú slovenskú a českú kinematografiu. Festival si taktiež kladie otázku : Prečo nebol slovenský a český film takmer 50 rokov v hlavnej súťaži v Cannes?,“ hovorí riaditeľ festivalu Be2Can Ivan Hronec.

 Z canneskej súťaže sa predstaví spomínaná jemná japonská filmová freska Zlodeji o päťčlennej chudobnej rodine, ktorá sa živí drobnými krádežami. Obdivuhodná súdržnosť im dovolí, aby si do

svojho minibytu vo veľkosti 25 metrov štvorcových adoptovali dievča. Koreeda vo svojom filme odhaľuje súčasné Japonsko ako krajinu tradičných silných rodinných väzieb, ale aj hlbokých sociálnych priepastí. Na halucinogénny výlet s Andrew Garfieldom sa diváci vydajú v zvodnom, hypnotickom až lynchovskom thrilleri Záhada Silver Lake talentovaného amerického režiséra Davida Roberta Mitchella. Ozdobou festivalu bude magická neo-noir snímka Posledné večery na Zemi čínskeho filmára Gana Biho, ktorá vyvrcholí takmer hodinovým záberom v 3D.

Z nemeckého Berlinale sa predstaví film Tvár poľskej režisérky Małgorzaty Szumowskej, ktorý je nekompromisnou i mimoriadne vtipnou štúdiou krízy identity i bájkou o vnútornej sile a kráse, ktorá prepája realizmus, fantazijné prvky a čierny humor. Chýbať nebude ani prvý hraný film o teroristickom útoku, ktorý otriasol Európou, dráma Utøya, 22. júla nórskeho režiséra Erika Poppeho. Francúzsky režisér Cédric Kahn nakrútil pokornú drámu Modlitba o hľadaní Boha i seba samého v prostredí komunity drogovo závislých. Predstaviteľ hlavnej úlohy Anthony Bajon si právom odniesol z Berlína Cenu za herecký výkon. V programe sa objaví taktiež nevšedná a citlivá psychologická dráma 3 dni v Quiberone režisérky Emily Alef, ktorá sleduje tri dni v živote hereckej hviezdy Romy Schneider. Nemecký režisér Christian Petzold vo svojej novinke Tranzit skúma fantómy európskej migrácie a identity. Jeho nezvyčajne poňatý film s mnohými melodramatickými i politickými motívmi zasadzuje príbeh z obdobia nemeckej okupácie Francúzska do súčasných reálií. Šesticu filmov z Berlinale uzatvára minimalistická love story Láska medzi regálmi z prostredia veľkoskladu, ktorá svojou zmesou subtílnej drámy a komédie pripomína film Toni Erdmann – a nielen preto, že v ňom žiari skvelá Sandra Hüller.

Pred pár dňami mal v Benátkach svetovú premiéru film Súmrak maďarského režiséra Lázsló Nemesa, ktorého režijný debut Saulov syn získal Veľkú cenu poroty v Cannes i Oscara za najlepší cudzojazyčný film. Nemesova novinka sa odohráva v jeho rodnej Budapešti na začiatku 20. storočia. Dráma sleduje dvadsaťročnú Irisz Leiter, ktorá prichádza do maďarského hlavného mesta po tom, čo strávila dospievanie v sirotinci, a je náhle konfrontovaná s vlastnou minulosťou a temným tajomstvom obostierajúcim jej rodinu.

Tohtoročná prehliadka má 3 sekcie – Premiéry (12 filmov), Súčasný nemecký film (8 filmov a Best of Be2Can (4 filmy). Zapojilo sa do nej celkovo 29 kín a 6 alternatívnych priestorov v 24 mestách.

Novinkou v Bratislave je, že projekcie budú prebiehať aj v nových priestoroch – v Novej Cvernovke, v Berlinke SNG a v rámci Projektu Bergman 100 sa jedna projekcia bude konať aj v Divadle Aréna.

Program kín bude zverejnený na www.be2can.eu.

 Be2Can využíva princíp multiplatformovej distribúcie prostredníctvom kina, VOD a TV. Jej cieľom je dostať k divákom filmy, ktoré ponúkajú nahliadnutie do aktuálneho festivalového diania na všetkých distribučných úrovniach. „Programovať filmový festival zároveň v kine, na SVOD a TV vo Film Europe Channel a Festival Channel, je zrejme svetovým unikátom. Ide o moderný a demokratický spôsob, ako komunikovať s potenciálnymi divákmi a nestrácať pritom tradičné cinefilské publikum,“ dodáva k forme distribúcie Be2Can Ivan Hronec.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.