Filmové svedomie Ameriky, Oliver Stone, sa vracia...

Nechal mexické kartely či iné látky na pokoji a má pre nás ďalšiu znepokojivú správu o stave U, S a A. Zameral sa na problém osobnosti

pridal Michal Korec 13.11.2016 o 15:34

Filmové svedomie Ameriky, Oliver Stone, sa vracia...


Filmové svedomie Ameriky, Oliver Stone, sa vracia k poriadnym pálčivým témam. Nechal mexické kartely či iné látky na pokoji a má pre nás ďalšiu znepokojivú správu o stave U, S a A. Zameral sa na problém osobnosti, ktorá pracovala takmer dekádu pre vládu, no potom sa rozhodla vzpriečiť a ukázať všetkým pravdu o fungovaní NSA i sledovaní ľudí. Nielen v Amerike, ale po celom svete. Edward Snowden je programátorsky génius a  chlap, v ktorom sa čosi pohlo a rozhodol sa o tom vyrozprávať.

Oliver Stone zobral jeho rozhodnutie a látku podáva dvojakým smerom. Sústredí sa aj na poctivú žurnalistiku, ktorá priviedla vôbec priznanie Snowdena na svetlo sveta a do médií, zatiaľ čo rešpektuje súkromie svojho hrdinu a v dobrých flashbackoch nám ho ukazuje v rokoch 2004 až 2013. Obe línie majú silné herecké obsadenie, ale vyznievajú dosť odlišne. Spolu dokážu fungovať, prelínanie nie je na škodu a nebudete mať problémy v orientácii (i časových nápisov nájdete dosť), no keďže sa odlišne popasovali so svojou úlohou, rozdiely vyjdú na povrch.

Ak sa budete sústrediť na spoločné menovatele, zopár ich nájdete. Žáner politický cybertriler bude na mieste – či sedíme v Hong Kongu alebo inej časti sveta, občas zadržiavame dych, aby sme sledovali čo Snowden urobí alebo čo sa s ním stane. V tom smere Stone nešetrí divákov a nechá ich v napätí aj dlhé minúty, scény mu fungujú a dokonca nutné zízanie do obrazoviek počítača nepôsobí amatérsky, čo je plus. Tým sa dostaneme k cyber-rovine, ktorú nepochopia všetci (termínov sa používa dosť), ale názornú predstavu dostanú na rozličných príkladoch či odhaleniach. A politická línia je úplne zrejmá – keď vláda chce niečo kontrolovať a jeden človek je proti, nemusí si ani Stone príliš veľa vymýšľať, stačí interpretovať vydané správy či reportáže správnym smerom.

KINEMAVIDEO3901.

Väčšina divákov bude radšej hltať tú spomienkovú časť, kedy sa túlame so Snowdenom po viacerých krajinách a zisťujeme, ako postupne zistil, čo pre vládu robí a aký to malo dosah na jeho svedomie i neskoršie konanie. Stone pekne skladá scény vojenského tréningu, prijímacích pohovorov, prvé skúšky a nasadenia v teréne. Strieda miesta, osoby a neustále vkladá ďalšie výborne obsadené postavy. Je neuveriteľné sledovať, akú poctivú robotu odviedol casting – tu je Timothy Olyphant, tam Nicolas Cage, Rhys Ifans zrazu nie je vtipný, ale vážny chlapík v CIA tréningu. Gradácia zaberá – Snowden na každej misii čosi zistí a my si skladáme mozaiku jeho finálneho rozhodnutia. Čo také teda zistí, aby sa rozhodol seknúť? Alebo odniekiaľ odísť a zase sa vrátiť? A môže človek opustiť CIA?

Nečakaným elementom (ale podľa obsadenia sme to mohli vytušiť) je integrácia love story, resp. línia Snowdena s priateľkou Lindsay. Vďaka výbornému výberu Shailene Woodley ju môžete hltať naplno: je to milá osôbka na prvé rande i poriadne hádky. Zabudnite na jej Divergencie, toto sú roly, čo jej idú najlepšie ako kedysi v parádnej dráme Deti moje. Nechajte ju kričať, hádať sa, gúľať očami a nechať ju ovplyvňovať život chlapíka... A potom pochopíte prelínanie romantických a pracovných scén. Ba čo viac, majú aj dosah na niektoré rozhodnutia. Iste, Snowdena vidíme v jeho tretej dekáde života a baba k nim patrí, ale koľkí ste si už chceli tipnúť, že to bol tip nerda, ktorý nemal šancu na milostný vzťah?

Nie každý však bude pripravený pre vstrebávanie žurnalistických dilem, ktoré rámcujú celý príbeh. Sú natlačené na plochu jedného apartmánu a hoci tu vystupuje Melissa Leo (dlho nespoznaná), Zachary Quinto a Tom Wilkinson, neustále odskakovanie z minulosti a nútená snaha ísť po dramatizácii akosi nezaberá na sto percent. Niekedy dokonca trošičku zdržiava a naťahuje dĺžku, ale zvyknete si. Určite však nie je prekážkou na pochválenie celkového tempa – Bravo, Oliver, 134 minút sme v strehu.

Snowden vám nakoniec dá, čo chcete vidieť. Zmapuje takmer desať rokov človeka, čo prezradil svetu veľa a vy sa dozviete, čo to bolo a ako sa rozhodol postaviť k situácii aj za cenu vlastnej budúcnosti. Oliver Stone nepoučuje na prvú, podsúva dianie do formy dramatického trileru a nepodceňuje diváka. Ako odčíta súčasnú situáciu a fungovanie sveta, taký finálny dojem si môže odniesť.

Hodnotenie: 8/10





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.