Tásler, Čekovský aj Bittová odhaľujú Richarda Müllera vo filme Nespoznaný

Ako vidia Richarda Müllera jeho kolegovia zo slovenského a českého šoubiznisu? Aj to odhalí unikátny dokumentárny film Richard Müller

pridal PR 11.11.2016 o 17:32

Tásler, Čekovský aj Bittová odhaľujú Richarda Müllera vo filme Nespoznaný


Ako vidia Richarda Müllera jeho kolegovia zo slovenského a českého šoubiznisu? Aj to odhalí unikátny dokumentárny film Richard Müller: Nespoznaný, ktorý prichádza do kín po celom Slovensku už od 17. novembra 2016. Nakrútil ho režisér Miro Remo a kreatívny producent Marek Kučera.

„Stal sa súčasťou života celej generácie,“ hovorí v úvode filmu český skladateľ Michal Horáček, ktorý spolu s Richardom Müllerom zabodovali u poslucháčov aj hitom Štestí je krásna věc. Ten s ním nezabudnuteľne odohrali muzikanti Ivan Tásler a Marián Čekovský na koncerte pred vypredanou pražskou Lucernou, z ktorého vyšlo v roku 2003 úspešné DVD. „Mal som pocit, že som práve zdolal Mont Everest, keď som hral s Richardom. Na celú Lucernu znelo z Richardových úst moje meno. A vtedy som si hovoril: ´Konečne som to dokázal!´“ vyznáva sa muzikant a skladateľ Marián Čekovský vo filme Nespoznaný. „Povedal som mu: ´Ty nemusíš nič, len rozpažiť ruky´,“ dodáva Ivan Tásler.

„Ak niekto dobre začne, vytiahne to lietadlo hore a pokiaľ ho hore vydrží, získa takú výšku, že má dlhý čas na dokĺzavanie. Richard bol hneď od začiatku tak presvedčivý, že na seba nabral poslucháčov, ktorí s ním chceli cestovať,“ komentuje český hudobník Dan Bárta, ktorý s Richardom Müllerom zaspievali v Lucerne legendárny duet hitu Tlaková níž. Enfant terrible slovenskej hudobnej scény vtedy označil svojho kolegu za najväčšieho speváka, aký v Česku jestvuje. 

„Nakrúcam filmy o ľuďoch, ktorí ma fascinujú. Na tvorbe Richarda Müllera som hudobne vyrastal, jeho texty som poznal naspamäť. Bola to pre mňa pocta spolupracovať s ním. Verím, že film u divákov uspeje, ale rozhodne som cielene nenadväzoval na tradíciu portrétových filmov o celebritách,“ vysvetľuje režisér Miro Remo.

KINEMAVIDEO4089.

Filmovú novinku Richard Müller: Nespoznaný nakrúcal tri roky počas príprav a turné Richarda Müllera s kapelou Fragile v rokoch 2013 – 2016. Snímka však nezobrazuje len lesk reflektorov, bulváru či okázalú tvár vystúpení, ale najmä tvrdú prácu, ktorá sa skrýva za úspechmi Richarda Müllera.

Vďaka osobným filmovým archívom speváka sa však dokument vracia zo súčasnosti späť do jeho umeleckej aj osobnej minulosti. V snímke sa nachádzajú unikátne archívne domáce videá Richarda Müllera z jeho výletov do Ameriky, koncertu v Moskve či rodinných Vianoc s deťmi alebo z bohémskych muzikantských párty.

„Bolo to to rokenrolové obdobie, všetci sme si verili a podľa toho sme sa aj správali,“ hovorí v dokumente Marián Čekovský.

A aký bol a je život po boku Richarda Müllera ako životného partnera, vo filme prezrádzajú aj tri jeho osudové ženy. Pred kameru sa postavili bývalá manželka Soňa Müllerová, súčasná partnerka Vanda Wolfová a dokonca aj veľká láska Iva Bittová, ktorá po rozchode vyhlásila, že na adresu Richarda Müllera sa odmieta vyjadrovať.

„Tých prvých päť rokov to bolo také kreatívne obdobie nášho života, Richard posúval svoju kariéru, ja som bola s deťmi, stále sme prežívali jeho úspechy, vždy, keď niečo nové urobil, keď prišiel domov, sadol si za stôl a rozprávali sme sa, čo s tým, čo z toho bude, či to bude hit alebo nebude hit,“ spomína jediná manželka Richarda Müllera Soňa Müllerová, s ktorou má dve deti Emu a Filipa. Richard a Soňa zažili spolu 15 rokov manželstva, experimentovanie s drogami a napokon vyzliekanie sa na koncertoch však dali bodku za ich vzťahom. „Nebolo to veru ľahké,“ vyznáva sa a vo filme znie skladba Už asi nie si, ktorú hudobník napísal v roku 2001 po ich rozchode.

„On bol taká nepolapiteľná veľká hmota a duša. A to všetko dokopy mi imponovalo,“ spomína česká speváčka Iva Bittová. Boli partnermi päť rokov a spevák sa o nej dokonca vyjadroval ako o svojej najväčšej láske. Popri emocionálnom rozprávaní Ivy Bittovej znie pieseň V daždi, ktorú Müller skomponoval pre Bittovú v roku 2004. A na pozadí bežia zábery dvojice zo šťastných chvíľ zo spoločnej dovolenky v USA.

V snímke nechýba ani súčasná partnerka Vanda Wofová, ktorá stojí po boku Richarda Müllera posledných takmer desať rokov. Ich láska prišla v období, keď Richard bojoval so svojou chorobou. Majú spolu 4-ročného syna Marcusa a vo filme možno vidieť aj rodinnú oslavu narodenín Richarda Müllera po boku svojej rodiny.

„Odvaha a úprimnosť, s akou Richard Müller a jeho tím k sebe vpustili filmový štáb, ktorý bez príkras a pátosu ukazujú každodennú bitku o zajtrajšok, je na slovenské pomery takmer bezprecedentná. Film sa tak stáva nielen pokusom o portrét tohto slávneho speváka, ale aj pokusom o portrét slovenského šoubiznisu,“ hovorí producent filmu Ivan Ostrochovský z produkčnej spoločnosti Punchart Films.

Niekoľkonásobný Zlatá slávik Richard Müller už vyše štvrťstoročia bez pochýb k najvýraznejším osobnostiam našej hudobnej brandže. V 90-minútovom dokumente nechýbajú ani rozhovory s ďalšími osobnosťami ako  
Helena Vondráčková, Martin Dejdar, či Adela Banášová a Ján Kuric.  

Film Richard Müller: Nespoznaný prináša do kín Asociácia slovenských filmových klubov od 17. novembra 2016.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.