Premiéra štvrtej série seriálu Rectify sa blíži

Aké by to asi bolo stráviť 19 rokov v cele smrti a vrátiť sa na slobodu? Ako asi takáto skúsenosť poznamená človeka? A čo to urobí s ľudskou

pridal PR 10.11.2016 o 22:57

Premiéra štvrtej série seriálu Rectify sa blíži


Aké by to asi bolo stráviť 19 rokov v cele smrti a vrátiť sa na slobodu? Ako asi takáto skúsenosť poznamená človeka? A čo to urobí s ľudskou dušou? To sú otázky, na ktoré sa snaží odpovedať strhujúci americký seriál Rectify z produkcie Sundance TV, ktorého štvrtá séria bude mať premiéru už 28. novembra.

Osemnásťročný Daniel Holden bol odsúdený na smrť za znásilnenie a vraždu pätnásťročnej Hanny. Jeho prípad je však po rokoch znovu otvorený, a keďže analýza DNA spermií z miesta činu nepotvrdila jeho vinu, vracia sa Daniel na slobodu. Viny však zbavený nie je, a preto môže byť kedykoľvek opäť vyšetrovaný. O to usiluje najmä senátor Roland Foulkes, žalobca, ktorý kedysi Daniela do cely smrti dostal. Miestna komunita nie je z návratu „strateného syna“ nadšená a niektorí, obzvlášť brat zavraždeného dievčaťa, premýšľajú o pomste. Ďalší, no hlavne tí, ktorí mali so znásilnením Hanny zjavne niečo spoločné, znervóznia. Dusná atmosféra by sa dala krájať.

Ani vlastná rodina nie je Danielovi veľkou oporou. Nevlastný brat, Teddy, je dokonca presvedčený, že Daniel skutočne vraždil. No a Daniel sám celej veci tiež nepomáha – nesnaží sa brániť, neusiluje o odhalenie vraha. A navyše pociťuje vinu. Kedysi sa k vražde a znásilneniu priznal. Vie, že to bolo pod nátlakom a je si úplne istý, že dievča neznásilnil. Má ale pochybnosti, či vraždil, či nie. Nepamätá si to. Je teda jasné že v tragickej súhre udalostí, ktoré vyústili do vraždy, hrá svoju úlohu. Nie je však jasné, akú.

Stoja pri ňom len jeho sestra Amantha a právnik Jon Stern, vďaka ktorým bol Danielov prípad znovu otvorený, a jeho matka Janet spolu s Teddyho ženou Tawney.

Ústredným motívom seriálu je mapovanie následkov dlhodobého väznenia na Danielovu dušu. Po tom, čo si Daniel zvykol na iné plynutie času v „škatuli bez okien“, v ktorej strávil polovicu svojho života, sa mu ťažko prispôsobuje a socializuje. Tvorcovia seriálu práve tento kontrast medzi životom v cele smrti a životom na neistej slobode ilustrujú retrospektívami, vďaka ktorým sa zoznamujeme nielen s bezútešným životom odsúdencov na smrť, ale aj s Danielovým sympatickým spoluväzňom Kerwinom. Seriál núti zamyslieť sa nad ľudskou krátkozrakosťou spôsobenou životom v prostredí, kde nie je možné dívať sa do diaľky.

Problematika vnímania času a Danielov šok z nových podnetov vyslovene odkazujú na Platónove „Podobenstvo o jaskyni“. Daniel akoby opúšťal Platónovu jaskyňu a tiene vrhané skutočným svetom na stenu mu nahradia reálny svet. Tými tieňmi skutočného sveta sa mu stali knižky, spoločníčky v čase prežívania v cele smrti. Sčítaný Daniel tak rozpráva úplne ako kniha. Niekedy pôsobí zvláštnym až sexi dojmom, inokedy zas divne a odpudivo. Seriál kladie aj dôraz na čas vo svete, o ktorý Daniel prišiel. Teraz si musí rýchlo zvyknúť na zmeny, na ktoré si jeho okolie pomaly zvykalo dvadsať rokov - na nové technológie a im prispôsobený životný štýl.

Daniel pôsobí ako katalyzátor spúšťajúci celé kaskády udalostí. Jeho tápanie a problém zorientovať sa v dynamike bežnej reality sú náročné i pre jeho blízkych. Sestra Amantha, ktorá za ním tak dlho stála, si praje, aby začal bojovať, a vnútorne nezvláda jeho letargiu. Svoj život obetovala boju za brata do takej miery, že zabudla na svoj vlastný a začína si uvedomovať, o čo všetko prišla. Chýba jej smerovanie. A Danielova matka zas trpí výčitkami, že nebojovala dosť.

Po psychologickej stránke funguje seriál výborne - každá z kľúčových postáv má svoju minulosť, svoje bremená, strachy a úzkosti – jej správanie je pochopiteľné a riadne odôvodnené osobnou skúsenosťou a minulosťou, ktorú nám tvorcovia seriálu postupne odkrývajú.

Druhou dejovou líniou, ktorú seriál sleduje, je detektívny príbeh vraždy mladej Hanny. Hlavnú úlohu zastáva šerif Carl Daggett, ktorý spočiatku o Danielovej vine nepochybuje, ale postupne čeliac pochybnostiam, sa v ňom prebúdza policajný inštinkt a je odhodlaný zistiť pravdu. Po pravde baží aj Danielov právnik Jon, ktorý chce svojho klienta očistiť. A to aj napriek tomu, že ten o to, zdá sa, nijak nestojí.

Ako to všetko dopadne zatiaľ, po troch ukončených sériách, nevieme. Je Daniel vrahom? Všeličo tomu nasvedčuje, iné to zas vyvracia. Vrátia sa životy ľudí dotknuté jeho návratom do starých koľají, alebo už ostanú navždy vykoľajené? Podarí sa Danielovi poskladať svoju rozbitú dušu opäť dokopy? Všetko prezradí štvrtá, a zároveň posledná, séria, ktorá začína na Sundance TV 28. novembra.

Rectify je vynikajúci a kritikou veľmi dobre ocenený seriál. Vyznačuje sa skvelými hereckými výkonmi, z ktorých nemožno opomenúť senzačného Adena Younga stvárňujúceho hlavnú postavu Daniela. Aj ďalšie herecké výkony sú viac než vierohodné a postavy dobre napísané. Tempo rozprávania je skôr pomalšie, no rozhodne nenudí a udržiava diváka v neustálom napätí. V neposlednom rade seriál ponúka priestor na zamyslenie sa nad tým, čo v živote považujeme za normálne, či samozrejmé. Ak by sme sa na svet pozreli Danielovými očami, mohol by byť pre nás i obyčajný pohľad z okna zázrakom, či niečím, čo si treba vážiť.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.