18. MFF Bratislava už od piatku oživí hlavné mesto

18. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava tento rok zastrešuje mestská téma, ku ktorej sa viaže filmový program s titulmi ako

pridal PR 9.11.2016 o 15:09

18. MFF Bratislava už od piatku oživí hlavné mesto


18. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava tento rok zastrešuje mestská téma, ku ktorej sa viaže filmový program s titulmi ako Aquarius (2016), Všetky tie prebdené noci (Wszystkie nieprzespane noce, All These Sleepless Nights, 2016) alebo pásmom urbánnych hudobných dokumentov z kolekcie Petites Planètes vyhľadávaného autora Vincenta Moona. Prekvapivé pohľady na mesto ponúkne aj séria rôznorodých sprievodných podujatí.

Oficiálne zahájenie festivalu prebehne v piatok 11. novembra v Kine Nostalgia a bude prístupné aj pre širokú verejnosť. Rade Šerbedžija, známy herec chorvátskeho pôvodu,  ktorý má na konte napríklad spoluprácu so Stanleym Kubrickom, tu uvedie svoj režisérsky debut Oslobodenie Skopje (Osloboduvanje na Skopje, The Liberation of Skopje, 2016) a  prevezme si Cenu MFF Bratislava za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii.

Bohatý filmový program odštartuje už v piatok poobede a potrvá sedem dní. Bratislavský festival uvedie napríklad novinku Wernera Herzoga s názvom A hľa: Sny o prepojenom svete (Lo and Behold: Reveries of the Connected World, 2016). Legendárny režisér a dokumentarista v ňom zachytáva virtuálny svet a jeho príbeh od úplného počiatku až po víziu blízkej i vzdialenejšej budúcnosti, objavujúc digitálnu krajinu s rovnakou zvedavosťou a vynaliezavosťou, aká je charakteristická aj pre jeho pozemské vyobrazenia odľahlých miest sveta  od  amazonských  pralesov  až  po  jaskynné  hlbiny.  Herzog  diváka  prevádza  sériou provokatívnych rozhovorov s poprednými osobnosťami vedeckého a technologického sveta, ktoré odhaľujú spôsoby, akými svet internetu pretransformoval celé fungovanie  nášho reálneho sveta.

V Súťaži dokumentárnych  filmov  nebude  chýbať čerstvo  ocenený film,  ktorý na  festivale v Jihlave zvíťazil v sekcii venovanej snímkam zo strednej a z východnej Európy – Oslepujúci západ slnka (The Dazzling Light of Sunset, 2016). Režisérka Salomé Jashi sa vo svojom pitoresknom debute zamerala na postavy z prostredia malomestskej gruzínskej televízie, dokumentujúcej život miestnej komunity.

Za pozornosť určite stojí záverečný film festivalu, Lion (2016), ktorý mal svetovú premiéru na tohtoročnom festivale v Toronte. Ide o skutočný príbeh chlapca, ktorý sa ako päťročný stratil vo vlaku uháňajúcom preč od jeho domova a rodiny a musel prejsť náročnými skúškami prežitia, až kým si ho neosvojil prívetivý austrálsky pár. Hoci bol obklopený láskou a pocitom bezpečia, dospievajúci Sarú nedokázal potlačiť čoraz vypuklejšiu túžbu po pôvodnom domove a prostredníctvom Google Earth sa stále častejšie vydáva na „potulky“ rodnými končinami. Režisér Garth Davis si medzinárodné renomé získal vďaka reklamnej tvorbe a nominácii na cenu Emmy a BAFTA za televízny seriál Top of the Lake (2013). O jeho kinodebute Lion sa hovorí ako o potenciálnom kandidátovi na oscarové nominácie a hviezdia v ňom mená ako Nicole Kidman, Dev Patel či Rooney Mara.

MFF Bratislava v spolupráci s občianskym združením Červený nos (Clowndoctors) aj tento rok pripravili charitatívnu projekciu, ktorá sa uskutoční 16. novembra v Kine Mladosť. Animovaný rodinný film Ja ako Tekvička (Ma vie de Courgette, My Life as a Zucchini, 2016)

švajčiarsko-francúzskeho režiséra Clauda Barrasa, ktorý je nominovaný na Cenu LUX, rozpráva príbeh o osirotenom chlapcovi, hľadajúcom lásku, novú rodinu, svoje miesto vo svete. Vyzbierané vstupné pomôže zdravotným klaunom z Červeného nosa v rozveseľovaní hospitalizovaných detí a seniorov. Po druhýkrát sa počas festivalu uskutoční simultánna projekcia ďalšieho z nominantov Ceny LUX, filmu Otvorila som si oči (A peine j’ouvre les yeux, As I open my Eyes, 2015), ktorá sa bude 15. novembra premietať súčasne vo viacerých európskych kinách. Režisérka Leyla Bouzid bude následne odpovedať na divácke otázky prostredníctvom live streamingu z bruselského kina Bozar.

Najsilnejšie zastúpenou témou sprievodného programu je hlavná téma ročníka – mesto. Jonáš Gruska v rámci workshopu predstaví svoj vynález, Elektrosluch, určený na počúvanie elektromagnetických polí, skrytej dimenzie reality, využívaný hudobníkmi, sound- dizajnérmi, ale i hľadačmi duchov. Účastníci budú mať možnosť poskladať si takéto zariadenie a otestovať ho priamo v uliciach mesta. Do bratislavských ulíc návštevníkov vytiahne aj komentovaná prehliadka vybranými filmovými lokáciami. Organizátori vlastivedného projektu M_P_BA návštevníkov prevedú miestami, kde sa nakrúcala Fontána pre Zuzanu, Slnko v sieti, Peacemaker či Wilsonov. Chýbať nebudú masterclassy a diskusie  s tvorcami, ktorí svoje filmy prídu na festival osobne uviesť. Mesto viditeľné – neviditeľné je názov diskusie, v ktorej moderátorka rozhlasovej relácie Živé mesto_FM Jana Ambrózová so svojimi hosťami otvorí tému mnohotvárnosti mesta.

Súčasťou programovej sekcie Flashback: Americké voľby bude aj vysoko aktuálna reflexia amerických volieb v podobe diskusie Voľby a médiá. Novinár Branislav Ondrášik a jeho hostia budú analyzovať udalosti posledných mesiacov cez prizmu médií a spôsobu, akým konštruujú obrazu politických kandidátov. Filmovú časť tohto tematického programu tvorí trojica dokumentov, mapujúcich fenomén amerických volieb od počiatku 60. rokov až po súčasnosť.

Sekciu Focus: Chorvátsko doplní diskusia k filmu Generácia ‘68 (Generacija ’68, Generation ’68, 2016) Nenada Puhovského o revolučnej generácii juhoslovanskej mládeže alebo diskusia Podoby súčasného chorvátskeho filmu, v ktorej riaditeľ Chorvátskeho audiovizuálneho centra (HAVC) Hrvoje Hribar predstaví produkciu tejto prekvitajúcej národnej kinematografie.

Jedným z najočakávanejších momentov festivalu bude Master Class Alexa Rossa Perryho, amerického nezávislého filmára a autora pozoruhodných a oceňovaných filmov. Režisér sa upriami najmä na otázky autorskej slobody alebo práce s klasickou filmovou surovinou, ktorá je pre jeho tvorbu charakteristická.

Núdza nebude ani o večerný a nočný program, ktorý sa bude odohrávať v partnerskom klube Fuga. V role DJ-ov sa nezvyčajne predstavia slovenskí filmári aj zahraniční filmoví hostia a porotcovia, ale návštevníci sa môžu tešiť aj na kapely Lazer Viking, Sabrehart, Genuine Jacks či Max Bazowski so spriatelenými kapelami z Brna. Počas dňa poskytne divákom azyl festivalová kaviareň Gorila.sk Urban Space, ktorá bude dejiskom viacerých sprievodných podujatí





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.